Kan växter bli stressade?

Last updated:

Published:

Kan växter bli stressade?

BLIR VÄXTER STRESSADE?

Det finns två sätt att besvara rubrikens fråga: Det enkla sättet och det rätta sättet. Det enkla svaret skulle vara att helt enkelt säga: ja. Men för att svara rätt på frågan bör man ha en förförståelse för vad stress egentligen är.

De flesta av oss har en medfödd förståelse för ordet stress. På senare tid har ordet fått en mestadels negativ innebörd, där stress började betyda ett akut och kroniskt tillstånd. Det är sant att många människor idag lider av stress på det sättet. Kronisk stress förvärrar sedan deras tillstånd ytterligare och orsakar hälso- och psykiska problem - det är en ond cirkel.

Stressens sanna natur har ingenting att göra med det tidigare beskrivna tillståndet. Det är helt enkelt en förutbestämd biologisk reaktion på de omgivande förhållandena. Det hjälper till att bekämpa dessa förhållanden, och om det inte blir ett kroniskt tillstånd är det fördelaktigt.

Växter, precis som människor, utsätts ofta för förhållanden som inte är idealiska. Deras reaktion på stressande förhållanden är högt utvecklad. Till skillnad från människor kan växter inte fly från stress, därför tvingas de stå på sig och kämpa så hårt de kan - och de kämpar.

Växter har utvecklat försvarsmekanismer mot växtätare, svampar, torka, extrem värme och kyla. Alla dessa hot utlöser unika hormonella reaktioner, som i sin tur maximerar växtens chans att överleva den stressande situationen. Om du upptäcker att din växt är stressad och fastställer orsaken till stressen i tid har du en chans att hjälpa växten att bekämpa stressfaktorn och förbättra situationen.

HUR MAN KÄNNER IGEN STRESS HOS VÄXTER

Vissnande är den vanligaste reaktionen på stress hos växter. Orsakerna till vissnande är många - insekter, patogener, otillräcklig vattning, extrem värme, plötslig förändring av förhållandena.

Den vanligaste orsaken till vissnande är otillräcklig vattning. Om det har regnat kraftigt eller om du bara har övervattnat dina växter bör du sluta vattna ytterligare tills växterna har återhämtat sig och jorden har torkat upp. I den andra änden av spektrumet, om det inte finns tillräckligt med fukt i marken, kommer växter också att vissna. Det är viktigt att kontrollera om det finns fukt i marken - någonstans nära rotdjupet, inte bara på ytan

Om du flyttar en växt från inomhusförhållanden till utomhusförhållanden finns det en god chans att växterna reagerar på den extra solen och vinden genom att vissna. Att bygga ett lätt skydd för att underlätta övergången kommer att förhindra det.

Blekta områden på bladverket hos växter som flyttas från inomhus- till utomhusförhållanden tyder vanligtvis på solbränna. I så fall kommer de mest blekta bladen att vara de som exponerats mest för solen. Även om växterna växer ifrån och återhämtar sig från mild solbränna, kan du förhindra det genom att introducera växterna till extra sol under en period av några dagar eller bygga ett solskydd.

Svarta områden på bladverket tyder vanligtvis på frostskador - om väderförhållandena för frostskador föreligger. Frostskador är vanligast på de exponerade yttre bladen. Om du upptäcker frostskador, vänta tills väderförhållandena förbättras och ta sedan bort de skadade bladen. Växter brukar växa ifrån frostskador.

Slitet bladverk orsakas av tuffa väderförhållanden som hård vind eller hagel. Även om det oftast bara är ett estetiskt problem kan det i vissa fall minska växtens förmåga att bekämpa patogener. Beskär de trasiga bladen för att vara säker.

Off-color lövverk orsakas vanligtvis av en näringsbrist. Användning av organiska gödselmedel med långsam frisättning tar hand om eventuell näringsbrist. Om missfärgningen kvarstår kan växtens förmåga att absorbera näringsämnen äventyras. Du bör kontrollera om jordens pH-värde passar just din växt - de flesta växter behöver ett pH-värde på mellan sex och sju.

Torkade bladkanter orsakas vanligtvis av felaktig användning av gödselmedel eller kraftiga vindar. Gödselmedel bör användas enligt etiketten, och om du kan, bör du använda ett organiskt gödselmedel med långsam frisättning. Om det är vinden som är problemet kan du bygga ett vindskydd eller skydda den känsliga växten genom att plantera den i lä av de mer vindresistenta växterna för att lösa problemet

Bränt lövverk är ett tecken på kemisk stress. Det kan orsakas av bekämpningsmedel eller djururin. Du kan försöka rengöra de skadade bladen med vatten och bör beskära alla permanent skadade blad.

VAD SOM ORSAKAR STRESS I EN CANNABISVÄXT

Vattenstress orsakas av brist på vatten eller ett överskott. I båda fallen kommer det att finnas märkbar vissnande.

Näringsstress orsakas av en obalans i näringstillförseln eller en generell brist på näringsämnen. Du kommer att märka av missfärgat lövverk eller i värsta fall hämmad tillväxt.

Rotzonens pH-värde måste hållas på samma nivå. pH-kraven beror på vilken typ av odling du bedriver. Felaktiga pH-värden gör att växten inte kan ta upp näringen på ett effektivt sätt. Symptomen är desamma som vid näringsstress. Förutom pH-värdet kan rothälsan påverkas av temperaturvariationer i jorden. Vid inomhusodling ska du se till att jorden håller inomhustemperatur.

Oregelbundna ljuscykler vid odling av marijuana inomhus orsakar minskad avkastning och kan orsaka manifestation av hermafroditväxter. Var noga med att respektera 18+ timmars ljus i det vegetativa stadiet och 12/12 ljuscykeln i blomningsstadiet.

Växtvävnadsskador kan orsakas av extrema miljöförhållanden som hagel eller extrem vind, eller av felaktig hantering av växterna. I de flesta fall kommer skadan att växa bort av växten och är ingen anledning till oro.

Extrem miljö är alltid dåligt för alla växter. Om du odlar inomhus ska du se till att hålla rätt luftfuktighet och luftcirkulation samt temperatur. Om det sker en plötslig förändring i miljöförhållandena kommer växten att reagera genom att sakta ner sin tillväxt och i slutändan få en minskad avkastning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare