Odling av hampa för livsmedel och industri

Last updated:

Published:

Odling av hampa för livsmedel och industri

HAMPA- DEN FRÄMSTA VÄXTEN

Hampa eller Cannabis sativa är en ettårig växt som har odlats av människor i årtusenden. Varje del av växten har en slutanvändning som är till nytta för människor. Den har en förbluffande mängd praktiska och industriella användningsområden. Från djurhållning till färg, mat till tyg och plast till medicin - hampa kan odlas och bearbetas på olika sätt för att uppnå önskade resultat.

Hampa är en mångsidig och tålig växt som har en lång och rik historia. I USA var det obligatoriskt för bönder att odla hampa fram till förbudstiden, och det var det bästa sättet att betala skatt till staten. Hampa har haft en så intim roll med människan att den har en plats inom etymologin. Det arabiska ordet för cannabis, qannab, är rotordet för duk och hampa förekommer i många namn, till exempel Hemphill.

Bli inte förvirrad. Historiskt sett är marijuana, hampa och cannabis alla olika namn på samma växt. Marijuana är mexikansk slang som används av tidningskedjan Hearst för att förvirra och vilseleda en hel global befolkning för sina egna skändliga syften, och tvinga fram moraliskt stöd från en ovetande allmänhet för förbudet mot en av de mest användbara växterna på planeten. Hampa.

VERSATILE HEMP

Skötseln avgör den slutliga cannabisprodukten. Hampa som odlas nära varandra har minimal sidoförgrening, vilket uppmuntrar till långa bastfibrer. Odling längre ifrån varandra uppmuntrar sidoförgrening, mindre höjd och fler fröhuvuden.

Drogargumentet har varit en olycklig hysterisk rökridå som använts av förbudsivrarna under så många decennier att denna information har blivit ett oförtjänt och felaktigt faktum i den västerländska kulturen.

THC och andra cannabinoider spelar en viktig roll för en sund tidig utveckling av cannabisplantan. Tillsammans med andra hartser verkar de antibakteriellt, svamp- och torkhämmande.

När cannabis används industriellt blir det värdelöst för rekreation eller medicinska ändamål, eftersom det alltid lämnas kvar till frö. Hampa genomgår vissa hormonella förändringar när den pollineras, vilket dämpar produktionen av psykoaktivt harts och påskyndar biologiska processer för fröproduktion. Ett antal hampsorter är dessutom enhjärtbladiga eller självpollinerande (hermafroditer).

En betydande del av cannabisplantans industriella värde finns i fröna. Frön utgör upp till 80% av den färdiga vikten av industriellt använd cannabis. De pressas för olja, är basen för organiska färger och lacker, och viktigast av allt, är ett komplett livsmedel för människor.

På ena sidan av myntet: om ett apotek försökte konkurrera med det lilla växtmaterial som fanns kvar efter den industriella processen, skulle de bli utskrattade från varje Cannabis Cup i världen. Om en modern THC-rik Cannabis Cup-vinnande sativa odlades under industriella förhållanden, skulle den inte ha något droginnehåll alls.

Å andra sidan: om du reste tillbaka till George Washingtons gård och fick några av hans hampafrön och sedan odlade dem med modern kunskap om sinsemillaodling (ta bort hanplantorna, så att honorna förblir obefruktade), skulle slutprodukten säkerligen vara ett rimligt rekreations- eller terapeutiskt exempel på moderna fröfria cannabisblommor.

Hampa eller Cannabis sativa

HAMPANS RENÄSSANS

Cannabis som hampa har fått en renässans under de senaste decennierna. Spridningen av internet innebär att alla får reda på hur användbar cannabisplantan kan vara. Den har flera praktiska användningsområden, t.ex. för att återställa miljön i ökenområden, som fiber för lyxiga kläder eller, viktigast av allt, för att framställa näringsrika livsmedel och terapeutiska oljor.

Hampafrön är vitamin- och proteinrika och är kända för sin kulinariska mångsidighet. De innehåller GLA-gammalinolensyra och omega 3 & 6-fettsyror i förhållandet 3:1, redo att absorberas av kroppen. Hampafrön anses vara ett bra tillskott till en hälsosam kost.

Med en pålrot på 15-30 cm och kraftig tillväxt är hampa ett idealiskt jordförbättringsmedel som skuggar bort ogräs och ökar sprödheten i utmattade jordar.

Hampa producerar fyra gånger så mycket resurser som en hektar träd (biomassa, syre, fibrer), samtidigt som den binder fyra gånger så mycket koldioxid.

Frö, fiber, olja, mångsidiga hampor och djurfoder från en och samma gröda är alla möjliga med den anrika hampaplantan.

Den mångsidiga cannabisväxten återtar sitt rykte som källa till en mängd nyttiga produkter för människor.

CIBDOL CBD-OLJA ÄR I VÄRLDSKLASS

Cibdol presenterar en rad ekologiska hampaprodukter som är fria från tungmetaller och fungicider, bekämpningsmedel och industriella gödningsmedel och som odlas enligt EU:s ekologiska standarder.

100% laglig terapeutisk CBD-olja från Cibdol, som kommer från den finaste hampan i Europa, är icke-psykoaktiv och har flera positiva hälsoeffekter. Pågående vetenskaplig och klinisk forskning visar fortsatt lovande resultat för CBD-olja, vilket understryker hampans potential som behandling för en rad olika tillstånd som artrit, diabetes, alkoholism, MS, kronisk smärta och PTSD. CBD-olja har visat sig ha neuroprotektiva egenskaper och är ett utmärkt lokalt antibiotikum.

Nyttan av cannabis som hampa är obestridlig.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare