Hälsa handlar om balans - homeostas i klartext

Last updated:

Published:

Vad är definitionen av god hälsa?

Strävan efter en god hälsa brukar ta oss till gymmet varje januari, uppmuntra oss att prova nästa modediet och att avstå från att dricka överdrivet mycket. Vissa av dessa aktiviteter bidrar visserligen till en god hälsa, men det finns ingen enskild övning, diet eller kosttillskott som kan bidra till en fortsatt god hälsa. Det är fullt möjligt att ta en drink eller två, hoppa över ett och annat gympass till förmån för en box set och ibland unna sig skräpmat. Men varför? För att god hälsa handlar om balans, eller homeostas, som det heter i vår mänskliga fysiologi.

Homeostas handlar om balans

bild av en mor och en dotter som leker

Homeostas definieras som "tendensen till en relativt stabil jämvikt mellan två ömsesidigt beroende element". Det låter bra, men vad betyder det när det gäller hur vi lever våra liv varje dag?

Tänk på begreppet dag och natt. Du kan inte ha dagtid utan en motsvarande period av natt. För mycket dagsljus och vi skulle få svårt att sova och vila våra kroppar. En liknande effekt uppstår när förhållandena är omvända. Utan ljus skulle vi ha ett evigt mörker och växterna skulle börja dö. Den bästa situationen skulle vara en balans mellan de två, även om det naturligtvis alltid kommer att finnas perioder med extrema förhållanden, som vinter eller sommar. Samma principer kan tillämpas när man försöker förstå vad homeostas är och hur det kan uppnås.

Kroppen är invecklad i sin uppbyggnad och en vanlig fråga om homeostas är: "Finns det någon aspekt av vår fysiologi som vi bör fokusera på?". Homeostas gäller för hela vår fysiologi. De mekanismer som verkar i kroppen kräver balanserade förhållanden för att vara i optimal form. Det är den sanna definitionen av god hälsa, ett tillstånd där vår kropp hanterar alla sina interna processer på ett balanserat sätt.

Homeostas kräver att vi balanserar flera mekanismer

Om vi återgår till vårt exempel med dag och natt, så är det inte helt korrekt även om det passar in på homeostasens grundläggande premiss. För medan dag och natt bara tar hänsyn till en variabel, tar homeostas hänsyn till hundratals olika mekanismer som alla är intimt förknippade med varandra.

Istället för bara en axel att balansera har vi flera. Bilden nedan ger dig en bättre uppfattning, med en visuell representation av hur vår fysiologi fungerar. Tänk på immunsystemet som en hängande mobil.

hängande mobil

Varje axel representerar nu en annan process. Ringarna som hänger från varje axel är våra signalmolekyler. De talar om för kroppen vad den ska göra beroende på vilket internt system de är kopplade till. I vårt diagram är exemplet vårt immunsystem, och ringarna är cytokiner - proteiner som talar om för andra celler vad de ska göra.

Vår interna balans kommer att förändras, men det är inte en dålig sak

Om homeostas per definition är ett tillstånd av balans, och jämvikt är nyckeln till en sund kropp och själ, vad händer då om vi tippar vågskålen för mycket åt ena hållet? Tja, nästan alla av er vet redan svaret. Hur kände du dig senast du var förkyld? Trött, förkyld, svårt att koncentrera dig?

Ta diagrammet över vår fysiologi nedan. På höger sida har en av ringarna blivit upprörd, ett tecken på att den har infekterats med ett virus, i detta fall förkylning. Ringen har blivit rasande och tynger ner vårt immunsystem. Istället för att immunsystemet befinner sig i ett tillstånd av homeostas har nu hela mobilen förskjutits och kommer att fortsätta att pendla när kroppen försöker hantera infektionen. De symptom vi upplever som en följd av förkylningen skapas av obalansen.

immunsystemet tyngs ned av obalans

För att återställa balansen behöver vårt immunsystem justera sig för att återgå till ett tillstånd av homeostas. När infektionen har behandlats kommer varje axel att sluta fluktuera kraftigt och lugna ner sig och återgå till ett balanserat tillstånd. Vår kropp kommer alltid att naturligt försöka återgå till ett homeostatiskt tillstånd, men det kan skilja sig från den ursprungliga positionen före förkylningen. Detta kallas dynamisk homeostas. Människokroppen gör ett utmärkt jobb med att försöka mildra dessa obalanser och trots mycket rörelse när den hanterar problemet, kommer harmonin för det mesta att återställas.

Läkemedel behandlar symptomen, inte systemen

Vi säger för det mesta eftersom vanlig förkylning i de flesta fall kan bekämpas utan behov av kosttillskott eller läkemedel. Att använda läkemedel för att hantera specifika tillstånd bör inte nödvändigtvis undvikas, men vi bör överväga vilken inverkan det har på kroppens naturliga förmåga att återställa ett tillstånd av homeostas.

I samma scenario som ovan har vi drabbats av en förkylning och immunförsvaret är i obalans. Flera ringar har blivit upprörda, och alla cytokiner som är kopplade till vårt immunsystem försöker för närvarande återställa homeostasen. Förutom den här gången bestämmer vi oss för att ta lite farmaceutisk medicin för att hantera de infekterade cellerna. Läkemedlet fungerar, men det sätter extra press på axeln i den cell som det behandlar. Läkemedel är utformade för att hantera symptomen, inte alltid systemet.

extra tryck

I stället för att hela immunsystemet dynamiskt förändras för att återställa homeostas, börjar nu varje axel att böja sig under trycket från medicineringen. Hela din fysiologi utsätts för en intensiv påfrestning. Lägg därtill en komplikation eller ytterligare en infektion, och vikten blir för mycket för vår "mobil" att hantera. En axel knäcks. Resten av immunsystemet kämpar desperat för att återställa homeostasen. Men eftersom svängningen är så extrem kan den få otroligt skadliga återverkningar.

systemet skadat

Om möjligt bör vi stödja kroppens naturliga förmåga att återställa ett tillstånd av homeostas

En växtbaserad kost som är rik på näringsämnen och vitaminer, en hyfsad kondition, tillräcklig sömn och mental hälsa - alla dessa faktorer stödjer kroppens naturliga förmåga att återställa homeostas. Precis som i exemplet med dag och natt kan du inte ha det ena utan det andra. Det kommer att finnas perioder av långvarigt mörker. Det viktiga är att hjälpa kroppen att återställa sin naturliga balans så snabbt som möjligt. Våra visuella diagram kan tillämpas på vilken fysiologisk process som helst; principen förblir densamma. Nyckeln till god hälsa är balans!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare