Vad säger vetenskapen om CBDV?

Last updated:

Published:

Vad är cannabidivarin (CBDV)?

Med ett mycket liknande namn kan det naturliga antagandet vara att CBDV är detsamma som dess cannabinoida tvilling, CBD. För det mesta skulle detta antagande vara korrekt. På molekylär nivå liknar den kemiska strukturen hos CBDV den hos CBD. Men om vi tar några steg tillbaka genom biosyntesvägarna (reaktionerna som skapar olika cannabinoider) kan vi börja identifiera några av de principiella skillnaderna som CBDV uppvisar.

Vi måste ta ungefär två steg tillbaka från CBDV för att förstå lite mer om hur det skapas. En av de grundläggande cannabinoiderna, CBGVA, reagerar på närvaron av CBDA-enzymet för att bli CBDVA. Även om det är nära, måste vi fortfarande ta bort syraföreningarna för att skapa en mer koncentrerad och stabil cannabinoid. När vi applicerar värme på CBDVA hamnar vi vid föreningen i fråga, CBDV. Trots att det har tagit ett tag för forskarna att dechiffrera hur CBDV skapas har cannabinoiden fångat läkemedelsvärldens intresse.

Vad gör CBDV annorlunda?

Den främsta anledningen till intresset för cannabidivarin beror på hur det interagerar med kroppen. De två mest framträdande cannabinoiderna, CBD och THC, framkallar båda en reaktion på grund av hur de stimulerar vårt endocannabinoida system (ECS). Mer specifikt binder de till/antagoniserar CB1- och CB2-receptorer som finns i hela kroppen och som är kopplade till ECS. CBDV är unikt eftersom det inte framkallar en reaktion från någon av de två typerna av CB-receptorer. Hemligheten bakom CBDV:s terapeutiska potential ligger istället i hur det kan aktivera eller desensibilisera våra transienta receptorpotentialkanaler (TRP-kanaler).

Vad är TRP-kanaler?

Ett enklare sätt att visualisera TRP-kanaler är att tänka på dem som mätare på en bil. Om din kropp är bilen så är de olika delarna av motorn dina celler. Våra TRP-kanaler fungerar som mätare som är utformade för att övervaka olika förnimmelser i plasmacellerna. Precis som i en bil kan problem uppstå om TRP-kanalerna svänger till de extrema ändarna av indikatorn. En bil skulle gå sönder om temperaturmätaren nådde för höga temperaturer, eller börja gå dåligt om tryckmätaren fluktuerade. Liknande regler gäller för TRP-kanalerna, eftersom cellerna använder dem för att bestämma vad de ska göra när de upplever förnimmelser som smärta, temperatur och tryck.

Låt dig inte avskräckas av den komplicerade titeln på dessa kanaler. De spelar en mycket viktig roll bakom kulisserna. Utan dem skulle människokroppen inte kunna mäta flera förnimmelser på ett korrekt sätt. TRP-kanalerna kategoriseras också i familjer beroende på vilka plasmaceller de finns i. Du kanske undrar vad TRP-kanaler har att göra med cannabinoiden CBDV; ja, kom ihåg hur kanalerna förmedlar känslor inom celler?

Kopplingen mellan TRP-kanaler och epilepsi

En specifik familj av TRP-kanaler (TRPV1) är kopplad till uppkomsten av flera typer av epilepsi. När TRPV1-mätaren blir överexciterad orsakar den att för många signaler skickas till celler, ett exempel på en verkningsmekanism. Hyperexcitabiliteten hos dessa specifika kanaler bidrar till epileptisk aktivitet och anfall. Det är här CBDV kommer in i bilden. Preliminära studier har visat att uppmätta doser av CBDV kan desensitisera TRPV1-kanalerna och därmed uppvisa antiepileptisk aktivitet. CBDV kan lugna kanalerna, återställa balansen och förhindra att ett bombardemang av signaler utlöses.

Eftersom TRP-kanaler finns i hela kroppen har det visat sig att deras mediering är av avgörande betydelse. Att återställa balansen, eller homeostasen, är en naturlig process för människokroppen. Balanserade biologiska system kan förhindra uppkomsten av många skadliga tillstånd. När det gäller TRP-kanaler har mutationer kopplats till neurodegenerativa sjukdomar. Detta gör CBDV-forskningens roll av största vikt, eftersom cannabinoiden kan ha en ytterligare gynnsam inverkan på hela kroppen.

Kopplingen mellan CBDV och 2-AG

Den andra framträdande egenskapen hos CBDV är dess förmåga att påverka produktionen av 2-arachidonoylglycerol (2-AG), en av vår kropps endocannabinoider. Det är också en egenskap som ytterligare skiljer den från kapaciteten hos CBD. Genom att förhindra skapandet av enzymet diacylglycerollipas kan kroppen inte syntetisera 2-AG som den vanligtvis skulle. Även om de kliniska konsekvenserna av CBDV:s förmåga att hämma 2-AG inte är kända, hindrar detta inte CBDV från att utföra sina antiepileptiska uppgifter.

Förbättrar absorptionen av cannabinoider

Alla dessa potentiella användningsområden för CBDV låter fantastiskt, men det finns en fluga i salvan. CDBV har mycket låg vattenlöslighet, vilket innebär att det inte lätt absorberas av kroppen och ofta förstörs av matsmältningsenzymer innan det kan träda i kraft. Om man tar CBDV oralt överförs vanligtvis mindre än 6 % till blodomloppet. Detta utgör en betydande utmaning för läkemedelsföretag. Den faktiska effekten av CBDV kan vara bristfällig, inte på grund av dess egna förmågor, utan på grund av att kroppen inte kan absorbera den ordentligt.

Lyckligtvis finns det en lösning på detta problem, i form av liposomer. Dessa är små sfäriska skydd som består av fosfolipider. Dessa fosfolipider arbetar i lager för att leverera läkemedel i en mer koncentrerad dos. Genom att placera en aktiv substans inuti en liposom skyddas kemikalien när den bearbetas av kroppens matsmältningsenzymer. När det gäller CDBV kan den låga vattenlösligheten motverkas genom att substansen skyddas av liposomer. Samma tillvägagångssätt kan också tillämpas på andra cannabinoider, vilket förbättrar både deras styrka (biotillgänglighet) och effektivitet.

Framtiden för CBDV

För närvarande är vår kunskap om CBDV mycket begränsad. Men det vi har upptäckt kan visa sig vara av avgörande betydelse för behandlingen av flera tillstånd. Tack och lov är detta en syn som läkemedelsföretagen delar, eftersom cannabinoiden snabbt får fotfäste i akademiska kretsar. Med mer forskning i horisonten bör det bara vara en tidsfråga innan vi börjar förstå CBDV:s verkliga kapacitet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare