9 saker du behöver veta om CO₂-extraktion

Last updated:

Published:

Vad är CO₂-utsug?

CO₂-extraktion är en mycket sofistikerad process som använder naturgasen CO₂ för att noggrant extrahera specifika föreningar från ett brett spektrum av ämnen.

1. CO₂-utsug kan inte utföras i hemmet

Såvida du inte har några tusenlappar över. Den utrustning och de maskiner som behövs för CO₂-extraktion är mycket specialiserade. Hela processen kräver flera lagringstankar, kompressorer, värmare, extraktorer och en kondensor. Resultatet är dock en miljösäker, industriell metod för utvinning av råföreningar.

2. Processen används för fler produkter än du tror

Vi nämnde det tidigare, men det är inte bara hampaplantor som använder sig av CO₂-extraktion. Processen används även i kaffe, vanilj, te, frukt, parfymer, tobak, kryddor och humle. Tänk på när du senast bakade en kaka. Chansen är stor att du använde vaniljextrakt, en potentiell produkt av CO₂-extraktion. Att utvinna föreningar på detta sätt är säkert, rent och har minimal påverkan på miljön.

3. CO₂ betraktas som en naturlig produkt

Det finns en god chans att du har hört talas om CO₂ eller koldioxid tidigare. Våra kroppar producerar gasen naturligt när vi andas ut. Den är också färglös, luktfri och finns i jordens atmosfär. Växter använder den också för att stödja fotosyntesen, och utan CO₂ skulle vår planet inte vara särskilt gästvänlig. Så det är lätt att använda den på ett bra sätt när gasen finns överallt omkring oss.

4. CO₂ kan vara både gas och vätska

Vi vet att det låter konstigt, särskilt när vi just har avslöjat hur CO₂ finns naturligt i jordens atmosfär. Men genom att utsätta CO₂ för unika förhållanden kan gasen omvandlas till en vätska. Den fyller behållare som gas, men behåller densiteten hos en vätska. Ännu bättre är att CO₂ kan återgå till gas när utvinningsprocessen är över, utan att lämna några spår efter sig.

5. För att göra CO₂ "superkritisk" krävs en kombination av tryck och temperatur

För att göra CO₂ superkritisk måste du först omvandla den till en vätska. Det gör man genom att hålla temperaturen under -69°C/-92°F, med ett tryck på 75 pund per kvadrattum. För att återskapa det nödvändiga trycket utan maskiner skulle du behöva resa till havets djupaste djup. När CO₂ är en vätska måste vi lätta på trycket och höja temperaturen till ungefär -32°C/-25°F för att den ska bli superkritisk. Med sådana specifika förhållanden är det lätt att förstå varför specialutrustning är nödvändig.

6. Inga gifter eller kemikalier lämnas kvar

Vid CO₂-extraktion används inga brandfarliga eller petroleumbaserade lösningsmedel. Eftersom gasen kondenseras efter avslutad process lämnas dessutom ingen CO₂ kvar. Det finns inga kvarvarande partiklar i de föreningar som har extraherats, och resultatet blir en renare och renare produkt.

7. CO₂-utsug ger fullständig kontroll

Detta är en av kronjuvelerna i CO₂-extraktion, särskilt när det gäller att använda metoden för att isolera cannabinoider. När vätskan befinner sig i ett superkritiskt tillstånd kan dess löslighet justeras beroende på trycket. Resultatet är att vätskan kan behålla specifika föreningar när den passerar genom växtmaterial. När det gäller hampa är det möjligt att isolera särskilda cannabinoider och terpener.

När dessa föreningar passerar genom de olika stegen i extraktionen kan CO₂ omvandlas till en gas via kondensation, vilket lämnar de ursprungliga föreningarna orörda. CO₂-extraktionens subtila natur möjliggör större kontroll jämfört med flyktiga metoder som butanextraktion (BHO).

8. En renare och säkrare produkt är möjlig

Det är inte bara avsaknaden av giftiga kemikalier som gör CO₂-extraktion enormt fördelaktigt. Vid användning av hampa finns det naturligtvis risk för att mögel eller insekter lurar i växtmaterialet. Det är trots allt en naturligt växande växt, så dessa faktorer är nästan oundvikliga. När hampa utsätts för de olika stegen i CO₂-extraktionen förstörs mikrobiella bakterier, mögel och insektskvalster.

9. Koldioxidutvinning öppnar upp för nya forskningsområden

Genom att tillåta att exakta parametrar uppfylls kan föreningar som annars skulle förstöras med traditionella extraktionsmetoder istället bevaras med CO₂-extraktion. Processens effektivitet gör det möjligt för forskare att isolera tidigare okända eller outforskade cannabinoider.

Genom att separera föreningarna i ett uppsamlingskärl kan vi undersöka varje cannabinoid för sig, eller i kombination med andra. Resultatet är en enorm och spretig värld av potentiella behandlingar med olika kombinationer av cannabinoider.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare