Vad gör shilajit med kroppen?

Last updated:

Published:

Vad gör Shilajit med kroppen? De kraftfulla effekterna förklaras

Shilajit är en gammal medicinsk substans som har använts i traditionella läkningssystem i århundraden. Men vad säger den moderna vetenskapen om vad shilajit egentligen gör med människokroppen?

I den här artikeln kommer vi att utforska de viktigaste effekterna av shilajit och backa upp var och en av dem med vetenskaplig forskning. I slutet kommer du att ha en tydlig förståelse för om och hur shilajit kan gynna din egen vitalitet och välbefinnande.

Shilajit20

En energigivande adaptogen

Shilajit klassificeras som en adaptogen ört. Vad innebär detta? Adaptogener som shilajit hjälper kroppen att anpassa sig till olika stressfaktorer och hitta balans.

I den snabba moderna världen utsätts vi för fysiska stressfaktorer som dålig kost, brist på motion, exponering för gifter osv. Vi utsätts också för många mentala och känslomässiga stressfaktorer.

Med tiden tär dessa stressfaktorer på oss. Vi känner oss trötta, oroliga och har svårt att koncentrera oss.

Shilajit till undsättning - det motverkar kronisk stress och vitaliserar din kropp på cellnivå. De som kompletterar med shilajit rapporterar att de känner sig:

 • Mer fysisk och mental energi
 • Förbättrad sinnesstämning och känsla av välbefinnande
 • Bättre förmåga att hantera livets krav

Dessa energigivande och balanserande fördelar är logiska när man beaktar shilajits näringsdensitet...

Innehåller mineraler och fulvinsyra

De viktigaste aktiva komponenterna i shilajit som ger effekter i kroppen är:

 • Fulvinsyra - Detta är en typ av förening som bildas när växtmaterial bryts ned under miljontals år. Den har en otrolig förmåga att transportera mineraler.
 • Dibenzo-α-pyroner - Dessa skyddande antioxidanter rensar bort fria radikaler och motverkar inflammation.
 • Över 80 mineraler i jonform, inklusive många som stöder energiomsättningen, t.ex. järn, koppar och kobolt.

Det finns också flera andra växtmetaboliter, aminosyror och vitaminer.

Men den verkliga kraften kommer från hur kombinationen av dessa naturliga föreningar interagerar med vår fysiologi...

Stödjer energiproduktion och mitokondrier

Det täta paketet av co-faktorer i shilajit är involverat i kritiska bioenergetiska processer.

Shilajit förbättrar framför allt mitokondriernas funktion. Mitokondrierna är "kraftverken" i våra celler som producerar ATP-energi.

Genom att förbättra mitokondriell aktivitet ökar shilajit cellandningen och ger en energigivande effekt.

Shilajit6

Ökar ATP-status

Direkta mätningar bekräftar att shilajit höjer ATP-nivåerna i kroppen. ATP (adenosintrifosfat) är den viktigaste valutan för cellulär energi som driver fysiologiska processer.

Högre ATP innebär bättre prestanda - oavsett om det gäller fysiska, kognitiva, reproduktiva eller andra vitala processer. Shilajit levererar råa energimaterial så att din kropp har mer "bränsle i tanken".

Optimerar hormoner för män och kvinnor

Den täta näringen i shilajit reglerar olika hormoner, vilket har kaskadverkande fördelar:

 • Testosteron - Flera studier på människor och djur visar en ökning av total och fri testosteronnivå. Hos infertila män är förbättringarna särskilt uttalade.
 • Sköldkörtelhormonerna T3 & T4 - Dessa metaboliska regulatorer försämras ofta av stress och dålig kost. Shilajit verkar skyddande och stimulerande för sköldkörtelfunktionen.
 • Fertilitet - Shilajit ökar follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) hos både män och kvinnor. Tillsammans med testosteron vitaliserar dessa förbättringar det reproduktiva systemet.
 • Tillväxthormon - Vissa preliminära bevis tyder på att shilajit utlöser mer tillväxthormonfrisättning, vilket hjälper vävnadsläkning och återhämtning.

Forskningen fortsätter, men det står klart att shilajit återställer den optimala hormonbalansen där det behövs.

Kan hjälpa till vid anpassning till hög höjd

Intressant nog har shilajit traditionellt använts av bergskulturer som Himalaya för att acklimatisera sig bättre på hög höjd. Vetenskapen kan nu ha tagit reda på varför...

Vissa forskare har upptäckt att det stabiliserar hypoxiinducerbara gener hos djur. Dessa speciella gener aktiveras för att hjälpa kroppen att anpassa sig till miljöer med låg syrehalt.

Genom att stödja detta gensvar gör shilajit det möjligt för cellerna att klara sig bättre i tunn bergsluft. Fler studier behövs fortfarande för att verifiera denna unika fördel.

Säkerhetsprofil och biverkningar

Sammantaget har shilajit en utmärkt säkerhetsprofil enligt forskning hittills. Biverkningar är sällsynta vid allmänt rekommenderade doser. Rapporterade biverkningar inkluderar:

 • Milda magbesvär vid intag utan föda
 • Potentiellt allergiskt utslag
 • Förändringar i hjärtfrekvens/blodtryck (vanligen övergående)

Shilajits långa historia av traditionell användning tyder dock på att dessa biverkningar är ovanliga. Var bara uppmärksam på dina egna reaktioner.

Nu när du känner till vetenskapen...

Bör du prova att ta tillskott av Shilajit?

Traditionell ayurvedisk visdom säger oss att shilajit kan föryngra kroppen och bromsa åldrandet. Modern forskning bekräftar nu dessa kraftfulla hälsoeffekter.

Om du kämpar med trötthet, svaghet och kronisk stress kan tillskott av shilajit vitalisera din kropp och ditt sinne på de djupaste cellnivåerna.

Det förvånar mig fortfarande hur denna urgamla medicinska tjära ger näring åt vår energiomsättning på så många sätt. Den mineraltransporterande fulvosyran arbetar i harmoni med viktiga hormoner och genuttryck som ökar vitaliteten.

Så även om mer forskning fortfarande pågår, ger shilajit konkreta resultat som du kan känna...

Prova själv - du kanske blir förvånad över vad en svart gegga från höga berg kan göra för människans fysiologi!

Vanliga frågor om Shilajit

Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna om shilajit och dess effekter på människokroppen.

Vad är ursprunget till Shilajit?

Shilajit är en tjärliknande substans som sipprar fram mellan stenar i bergskedjor i Asien, särskilt i Himalaya. Det bildas genom århundraden av nedbrytning av växter blandat med mikrobiella metaboliter. Människor har använt shilajit i årtusenden som ett föryngringsmedel i traditionella medicinska system som Ayurveda.

Hur tar man Shilajit?

Det vanligaste sättet att ta shilajit är som ett tillskott, antingen i kapsel- eller pulverform. Den rekommenderade dosen kan bero på leveransmetod och dina egna behov. Följ anvisningarna på förpackningen eller rådfråga en integrerande hälsoutövare.

Shilajit har en kraftig smak, så att dricka det som te eller tinktur är mindre trevligt för de flesta. Det är dock traditionellt att dricka det upplöst i mjölk.

När bör du ta Shilajit?

Det rekommenderas ofta att ta shilajit tidigt på morgonen på fastande mage. Denna timing möjliggör optimal absorption av tarmen. Att vänta minst 30 minuter före måltid hjälper också shilajit att fungera mer effektivt.

Om shilajit ger dig överskottsenergi som håller dig vaken på natten, försök att ta det tidigare på dagen. Som alltid beror din idealiska behandling på din kropp och livsstil.

Kan du ta Shilajit varje dag?

Det finns inga strikta krav på att shilajit måste cyklas för att undvika biverkningar. Bevis tyder på att det är säkert och fördelaktigt för långvarig daglig användning, som det har varit i olika traditionella läkningssystem.

Lyssna på din kropps egna signaler om lämpliga pauser från alla tillskott. Men shilajit kan tas varje dag utan att orsaka beroende eller toleransproblem.

Kommer Shilajit att interagera med mediciner?

Hittills har inga negativa interaktioner mellan shilajit och läkemedel rapporterats. Cordyceps, en annan medicinsk svamp, har dock potentiella interaktioner. Till dess att mer forskning har gjorts bör man vara försiktig.

Prata med din läkare om huruvida shilajit är rätt för dig om du för närvarande tar receptbelagda läkemedel, särskilt psykmediciner, diabetesläkemedel eller immunsuppressiva medel. Sluta ta shilajit om några problem utvecklas.

Kan barn eller tonåringar ta Shilajit?

Inga studier har specifikt undersökt shilajits säkerhet för barn eller tonåringar under 18 år. Alla nuvarande bevis omfattar endast vuxna över 18 år.

Därför kan shilajit för närvarande inte rekommenderas som säkert eller fördelaktigt för personer under 18 år. Håll dig till vuxna doseringsriktlinjer för att vara försiktig tills pediatrisk specialforskning görs på shilajit.

Som alltid bör du rådfråga läkare innan du ger något nytt växtbaserat tillskott till barn eller ungdomar innan tillräckliga säkerhetsdata finns tillgängliga för den populationen.

Sammanfattning

Shilajit är en gammal medicinsk tjära som har använts i århundraden i traditionella läkningssystem som Ayurveda och traditionell kinesisk medicin. Modern vetenskap bekräftar nu många av shilajits traditionella användningsområden, särskilt när det gäller förbättrad energi, uthållighet och vitalitet. Shilajit innehåller tre huvudsakliga aktiva komponenter - fulvosyra, antioxidanter som kallas dibenzo-α-pyroner och över 80 olika mineraler. Dessa föreningar arbetar tillsammans för att optimera cellulär energiproduktion genom att förbättra mitokondriell funktion och öka ATP-nivåerna. Genom att förbättra energimetabolismen på en grundläggande nivå kan shilajit-tillskott lindra trötthet, öka immuniteten, förbättra kognitionen och stödja det allmänna välbefinnandet. Kliniska studier visar också att shilajit kan reglera viktiga hormoner som testosteron, sköldkörtel och fertilitetshormoner. Preliminär forskning tyder på att det till och med kan hjälpa till att acklimatisera sig bättre till miljöer på hög höjd. Även om mer forskning fortfarande behövs, har shilajit en solid säkerhetsprofil med minimala biverkningar i rekommenderade doser. Om du kämpar med låg energi, vitalitet och kronisk trötthet eller stress - kan shilajit hjälpa till att föryngra cellulär funktion.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare