Hud

4.7/5.0
Betygsatt av 1736 användare. Prices start at € 9.95

Vår hud gör ett utmärkt jobb för att skydda oss från infektion, sjukdom och främmande föremål. Men även kroppens starkaste skydd behöver vårt stöd för att hålla sig i bästa skick. Hemligheten bakom en god hud är inte bara en förståelse för hur den fungerar, utan även insikt i vad vi kan göra för att stärka dess försvar.

Vanliga hudtillstånd

Vår hud består av tre lager (epidermis, dermis och hypodermis) och är kroppens första skyddslinje mot infektion, mikrober och andra skadliga element. Den hjälper även till att reglera temperaturen samtidigt som den förser oss med en avgörande känsla—beröring. Totalt sett har vår hud många funktioner de ska bolla med, och då det är kroppens största organ kommer det inte som en överraskning att den ibland måste kämpa för att hålla allt i schack.

I situationer där huden skadas eller försvagas, kan en variation av hudtillstånd uppenbara sig. Lämnas de okontrollerade kan dessa tillstånd kväva hudens naturliga ekosystem, vilket gör det svårt att återställa den balans som behövs för att den ska kännas och må så bra som möjligt. Men med rätt hudvårdsrutin och support blir många hudtillstånd endast temporära.

Även om det finns hundratals möjliga hudtillstånd, så är en del mer framträdande än andra. Med det i åtanke, låt oss ta en titt på vanliga sjukdomar.

Vad är eksem och vad orsakar det?

Eksem, eller atopisk dermatit är ett brett hudtillstånd som orsakar fläckar av kliande, torr och sprucken hud. Även om det är vanligare hos barn, så kan det förekomma även hos vuxna och det värsta är att stress kan förvärra eksem—något det inte finns en brist på hos vuxna!

Dessvärre finns det inte något känt botemedel för eksem, men det kan försvinna över tid. Forskare vet inte heller vad som orsakar eksem från första början, men de har betonat en lista på möjliga utlösare och de inkluderar:

• Allergener/livsmedel
• Mikrober
• Extrema temperaturförändringar
• Stress
• Hormonell obalans
• Irritanter

Som tur är, är de flesta fallen milda och med hjälp av eksemkrämer är symptomen väldigt hanterbara. Det bästa är att identifiera dessa utlösare och arbeta för att reducera eller avlägsna dem.

Vad är akne och vad orsakar det?

Även om det är synonymt med tonåringar så kan akne förekomma i alla åldrar och det är ett av de vanligaste hudtillstånden. Akne förekommer när hudfolliklar blockeras av döda hudceller och naturliga oljor, och uppenbarar sig som finnar, blemmor och pormaskar. Allvarliga symptom inkluderar även bölder under huden och cystor.

Till skillnad från eksem, har vi en bättre idé om vad som orsakar akne, vilket gör tillståndet enklare att hantera. Dock bidrar en del genetiska faktorer till aknens allvarlighetsgrad. Oavsett hur allvarligt det är, inkluderar möjliga utlösare:

• Hormonell obalans
• Läkemedel
• Stress
• Kost

Hormonell obalans är en vanlig utlösare och delvis anledningen till varför akne är mer frekvent bland tonåringar. Kosten är även en bred utlösare, men troligtvis inte de livsmedel du förväntar dig. Du kommer bli glad när du får höra att choklad och fet mat inte bidrar till akne—kolhydratrik mat är dock den riktiga boven.

Vad är psoriasis och vad orsakar det?

Ett annat utbrett hudtillstånd bland vuxna är psoriasis. Vid psoriasis blir cellerna förvirrade och multiplicerar sig snabbt tills dess att en ansamling av döda hudceller sätter sig ovanpå den normala huden. Symptomen visar sig som röd, ojämn och irriterad hud med vita flagor. Huden är vanligtvis även väldigt kliande och det skapar mycket obehag. Allt förvärras av det faktum att riskområden inkluderar hårbotten, armbågar och knän.

Psoriasis är ett annat hudtillstånd vars exakta orsak fortfarande är ett mysterium. Dock tenderar det att gå i släkten, vilket leder forskare till att tro att det kan finnas en koppling till genetisk abnormalitet med immunsystemet. Andra potentiella utlösare inkluderar:

• Stress
• Läkemedel (inklusive blodtrycks- och malariamedicin)
• Skärsår och brister i huden
• Streptokockinfektioner

Även om man inte vet den exakta orsaken till psoriasis, så finns det många tillgängliga behandlingar. De flesta involverar speciella krämer och salvor, medan en del allvarligare fall kan gynnas av ljusterapi och steroidprogram.

Vad är solskada och vad orsakar den?

Även om solskada inte är ett hudtillstånd i samma mening som fallen som nämns ovan, så är det fortfarande en vanlig förekomst. Den här gången vet vi dock exakt vad som orsakar solskada—lång exponering för solen. Mer specifikt så är det UV-strålar från solen som bränner hudens yttre lager, men det är bara den skadan som vi kan se. UV-strålar kan även skada DNA, vilket leder till hudcancer.

Även om skydd mot solskydd är essentiellt för alla, så upplever inte alla människor symptomen i samma grad. Din hudtyp, solens intensitet och hur länge du exponeras spelar samtliga en del i allvarlighetsgraden. Symptom tar vanligtvis ett par timmar och inkluderar:

• Fläckar med röd hud
• Blåsor
• Flagnande och kliande

Det är viktigt att notera att effekterna från en solskada inte bara visar sig på huden. Överexponering kan även leda till influensa, frossa, illamående och huvudvärk. Även här kommer lindring i form av krämer och salvor, men den bästa kuren mot solskada är att förebygga!

Hur håller man huden frisk

Hur håller man huden frisk

Frisk, balanserad hud är inte bara mer motståndskraftig mot sjukdomar och rubbningar, den ser och känns bra också. Och även om vår hud vanligtvis gör ett utmärkt arbete med att skydda oss, så kan ett par enkla livsstilsförändringar ge oss den välbehövda boost, i synnerhet om de potentiella utlösarna som betonats ovan är oundvikbara (vi tittar på dig, stress).

Med det i åtanke, låt oss snabbt gå igenom sex praktiska tips för att ta hand om din hud.

1. Ge din hud kärlek

Det låter enkelt, men med alla stressfaktorerna i dagens värld (mer om hur man hanterar dem inom kort) är det alldeles för enkelt att negligera din kropps största organ. Den bästa delen är dock, att det inte behöver vara komplicerat att älska din hud. Det finns dussintals av enkla sätt att hålla din hud fin och med en bra känsla, från regelbunden exfoliering till att undvika hårda kemikalier, återfuktning och att använda hypoallergena produkter.

2. Njut av en balanserad kost

Det kommer troligtvis inte som någon överraskning, men det vi äter dagligen påverkar vår huds hälsa. En balanserad kost har mängder med positiva effekter beroende på vad du konsumerar. Om vi skulle rekommendera några saker som sticker ut, så skulle det vara omega-3 som hjälper mot hudtorrhet, olivolja för en hud som ser hälsosam ut och grönt te för att föryngra huden.

3. Främja vilsam sömn

Sömn ger vår kropp tid att vila, reparera och återhämta sig. Även om du snabbt kan åtgärda ett par sömnlösa nätter med en omfattande hudvårdsrutin, så har kronisk sömnbrist en signifikant effekt på hudens utseende och åldrande. Utan tid att vila eller reparera, är huden ett av organen som uppvisar en brist på sömn först. Ha som mål att sova 7-9 timmar så kommer du må bättre både på insidan och utsidan.

4. Begränsa solexponering

Vi var inne på det tidigare, men för mycket exponering för UV-strålar påverkar huden negativt. Det innebär inte att man ska gömma sig inomhus, då solljus är en vital källa till D-vitamin, en essentiell förening för välbefinnande. Vad det innebär är att man ska skydda sig från intensivt solljus genom att använda solskydd, bära skyddande kläder och undvika de varmaste timmarna på dagen.

5. Undvik rökning

Rökning har en mängd skadliga effekter, inte bara på huden utan på hela kroppen. Och, precis som att sömnbrist visar sig på huden först, så gör även rökskador det. Rökning bidrar inte bara till rynkor, utan gör blodkärlen smalare och skadar hudens elasticitet. Det finns även en ökad risk för hudcancer att överväga. Kort och gott bör du undvika rökning helt och hållet.

6. Hantera stress

Även om det ibland är lättare sagt än gjort, så kan man genom att hantera stressen ta bättre hand om huden. Faktum är att stresshantering är essentiellt för ett fysiskt och mentalt välbefinnande.

Även om det exakta tillvägagångssättet kommer att variera från person till person, så är det viktigt att erkänna när stressen blir kronisk. Över tid kommer pressen att påverka kroppsfunktionerna negativt, varav huden är en av de mest drabbade områdena. Oavsett om det är att prata med en vän, föra dagbok eller regelbunden träning, så är det avgörande att man tar sig tiden att praktisera stressreducerande tekniker.

Vilken är den bästa hudvårdsrutinen?

Med att "ge din hud kärlek" som nummer ett på vår lista, så är det logiskt att dyka djupare i ämnet. En bra hudvårdsrutin är vital för en hud som ser hälsosam ut, men många människor förstår helt enkelt inte var de ska börja.

Även om det finns tusentals hudvårdsprodukter, så behöver en hälsosam hud inte vara komplicerad att uppnå. Oavsett vad du använder, så är följande tillvägagångssätt med tre steg inte bara det bästa sättet för att hålla din hud fantastisk, utan det arbetar i tandem med din huds naturliga processer.

Rengöring

Huden är kroppens första försvarslinje mot föroreningar, damm, främmande objekt och i stort sett allt du kan komma i kontakt med. Dock behöver även de mest robusta barriärer en chans att återhämta sig. Rengöring avlägsnar ansamlingar av skadliga element, så huden kan främja ny celltillväxt och slutligen bygga ett mer hållbart skydd.

Det första steget i alla hudvårdsrutiner bör alltid vara rengöring—så att man avlägsnar de skadliga elementen från huden och tillhandahåller den perfekta grunden för de kommande två stegen: toning och återfuktning.

Toning

Med utmaningarna från dagens leverne borttagna från huden, får vi mycket bättre åtkomst till hudens yttre lager—epidermis. Tyvärr är epidermis också det lager som visar tecken på åldrande och, över tid, förlorar elasticitet. Även om detta är en naturlig del av åldrandet, kan vi sakta ner den här processen med rätt tillvägagångssätt och således främja en ung och stram hud.

Att applicera en toner avlägsnar alla kvarvarande orenheter, med bonusen att den penetrerar djupare än en rengörare. Toners kan även förbereda huden för återfuktning (det tredje och sista steget) samtidigt som den balanserar hudens pH. En toner är ett bindemedel mellan det första och sista hudvårdssteget, vilket gör båda mer effektiva och hjälper till att återställa balansen i huden.

Återfuktning

Hittills har vi fokuserat vår hudvårdsrutin på att återställa hudens känsliga balans. När huden är förberedd tack vare rengöring och toning, hjälper återfuktning till att återställa fukt och förse huden med näring.

Förutom smidig hud som ser och känns bra, är den även bättre utrustad för att hantera kontaminanter och föroreningar. Jämn hud har färre håligheter för dessa substanser att bosätta sig på, medan torr hud är ett paradis för främmande objekt. Att hålla huden återfuktad hjälper även till att reducera klåda, ett vanligt symptom från eksem, psoriasis och solskada.

CBD för huden

Nyckeln till en hälsosam hud är att arbeta för att förstärka dess naturliga egenskaper. Från en balanserad kost till en omfattande hudvårdsrutin, allt vi gör handlar om att arbeta tillsammans med huden, inte mot den. Hittills har tidig forskning antytt att det är just den rollen CBD spelar inom hudvård—att arbeta bakom scenen för att förstärka huden utan att överbelasta eller störa dess processer.

CBD:s unika interaktion med vårt endocannabinoida system (ECS) är inte bara specifikt för interna områden såsom matsmältnings-, immun- och det centrala nervsystemet. Huden har även ett omfattande nätverk av cannabinoidreceptorer, och är således en huvudkandidat för cannabinoidbaserade krämer, geléer och skönhetsprodukter.

CBD-infuserade produkter är inte bara enkla att applicera, utan kommer även i en rad olika format. Att hitta en produkt som passar din hudvårdsrutin är enkelt, behändigt och viktigast av allt, ett fantastiskt sätt att turboladda din huds välbefinnande.

Hur påverkar CBD huden?

Forskning pågår, men prekliniska försök har undersökt CBD:s potential att lugna inflammatoriska hudtillstånd, skydda mot åldrande och reducera röd, känslig hud. Det finns även den psykologiska effekten av CBD att ta i beaktande. Föreningen har undersökts för en möjlig reduktion av stress och ångest.

Huden är ett organ som inte bara påverkas av fysiska faktorer, utan även av ett mentalt välbefinnande. Att ta itu med fysiska symptom är endast en del av en komplett hudvårdslösning, särskilt när stress är en framträdande utlösare av akne, eksem, psoriasis och dussintalet andra försvagande hudtillstånd.

Lyckligtvis är CBD:s heltäckande natur en styrka som spelar direkt in i behandlingen av hud. Det är trots allt så att ett komplext organ behöver en mångsidig lösning! Kombinerat med dess avsaknad av toxicitet, visar sig föreningen vara en kraftfull allierad till befintliga hudvårdsingredienser och behandlingar.

Hud: Frågor & Svar

Är CBD-olja bra mot akne?
Även om tidiga studier på CBD är lovande, så är akne ett komplext hudtillstånd som vi fortfarande inte förstår till fullo. CBD-oljans lugnande egenskaper kan främja befintliga behandlingsprogram.
Kan CBD-olja hjälpa eksem?
Prekliniska försök antyder att CBD-oljans lugnande natur kan hjälpa vid vanliga symptom på eksem. Forskning om fördelarna med CBD pågår.
Kommer CBD-olja att hjälpa psoriasis?
Hjälp mot psoriasis kommer vanligtvis i form av krämer och salvor. Kombinerat med den mångsidiga effekten av cannabidiol, med mer forskning kan CBD-olja visa sig vara ett värdefullt tillskott.
Kan CBD behandla solskada?
Den bästa behandlingen mot solskada är förebyggande, men om du har områden med röd, torr och kliande hud, kan CBD-infuserade krämer underlätta. Studier pågår men CBD visar lovande egenskaper.
Kan jag smörja in CBD-olja i min hud?
Ja! Bara applicera ett par droppar och smörja in direkt på det berörda området. För bästa resultat, välj en CBD-infuserad topisk kräm då de är särskilt utformade för huden.
Är CBD bra för huden?
CBD arbetar med speciella receptorer som finns i huden. Även om forskning pågår så antyder tidiga indikationer på att CBD kan hjälpa till att balansera hudens känsliga ekosystem.
Produktsökare