Kan jag ta shilajit och ashwagandha tillsammans?

Published:

Huvudbild

Kan jag ta Shilajit och Ashwagandha tillsammans?

Shilajit och ashwagandha är två populära ayurvediska kosttillskott som ger olika hälsofördelar. Båda har använts inom ayurvedisk medicin i århundraden för att främja vitalitet och välbefinnande.

Många tar shilajit och ashwagandha tillsammans för att förstärka deras effekter. Vissa undrar dock om det är säkert att kombinera dessa två kosttillskott.

Vad är Shilajit och Ashwagandha?

Shilajit är en mineralrik biomassa som sipprar ut ur klippor i vissa bergskedjor i Asien. Det har använts för olika hälsoändamål inom ayurvedisk medicin i århundraden.

Några viktiga fördelar med shilajit inkluderar:

 • Främjar energinivåer och uthållighet
 • Stödjer kognitiva funktioner
 • Stimulering av immunförsvaret

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom ayurvedisk läkekonst. Den har använts inom indisk medicin i över 3 000 år som en rasayana - en adaptogen och tonisk ört.

Viktiga fördelar med ashwagandha inkluderar

 • Lindring av stress och ångest
 • Stärker hjärnans funktion och minnet
 • Ökad styrka och uthållighet
 • Reglering av hormoner

Så sammanfattningsvis fungerar shilajit som en föryngrare och stöder energi, immunitet och kognition, medan ashwagandha hjälper till att hantera stress, hormoner, minne och fysisk prestanda.

Är det säkert att ta Shilajit och Ashwagandha tillsammans?

Ja, det är i allmänhet säkert att ta shilajit och ashwagandha tillsammans. När de kombineras noggrant och korrekt kan dessa två tillskott förstärka varandras effekter.

I ayurveda beskrivs shilajit ofta som "yogavahi", vilket innebär att det förbättrar styrkan och absorptionen av andra örter och föreningar. Därför kan det öka effekten av ashwagandha i din kropp när du tar dem samtidigt.

Dessutom kompletterar dessa två kosttillskott varandra på ett bra sätt för att främja allmän hälsa, vitalitet och välbefinnande.

Shilajit kan till exempel öka fysisk styrka, träningskapacitet och muskelåterhämtning, medan ashwagandha ytterligare förstärker dessa fördelar. Den kombinerade effekten är ökad vitalitet, uthållighet och muskelkraft.

På samma sätt stöder shilajit kognitiva funktioner, föryngrar ditt sinne och lindrar ångest; ashwagandha ger ytterligare anti-stress och minnesförstärkande effekter när de används tillsammans.

Underbild

Vilken är den korrekta dosen för att ta Shilajit och Ashwagandha tillsammans?

Här är ett säkert och effektivt doseringsprotokoll om du vill kombinera shilajit och ashwagandha:

 • Shilajit - 250 mg till 500 mg per dag
 • Ashwagandha - 300 mg till 600 mg per dag

Ovanstående dosintervall är tillräckliga för att njuta av de synergistiska effekterna av dessa två kosttillskott. Det är idealiskt att börja med lägre doser först.

Se till att dina shilajit- och ashwagandha-tillskott kommer från tillförlitliga källor. Eftersom dessa är örtextrakt kan deras renhet och kvalitet variera drastiskt mellan olika märken.

Rådgör också med en ayurvedisk läkare med erfarenhet av örtbehandlingar för att skräddarsy den dosering som fungerar för din kroppstyp och ditt hälsotillstånd.

Hur tar man kombinationen av Shilajit och Ashwagandha?

Här är ett enkelt steg-för-steg-protokoll för att på ett säkert sätt ta shilajit och ashwagandha tillsammans:

 • Ta helst tillskotten med mjölk för att förbättra absorptionen. Ashwagandha tenderar att öka absorptionen av shilajit.
 • Ta aldrig dessa kosttillskott på fastande mage utan alltid i samband med frukost eller lunch.
 • Börja med små till måttliga doser. Ge kroppen tid att anpassa sig genom att långsamt öka doserna.
 • Ta tillräcklig vila när du använder dessa kosttillskott för maximal återhämtning.
 • Följ en aktiv livsstil och näringsrik kost för optimalt välbefinnande.
 • Slutligen, lyssna noga på din kropp och sluta ta kosttillskott om du känner obehag.

Sammanfatta de viktigaste slutsatserna

 • Det är säkert och potentiellt fördelaktigt att kombinera shilajit- och ashwagandha-tillskott.
 • När shilajit och ashwagandha används på rätt sätt kan de förstärka varandras hälsofördelar.
 • Följ de doserings-, tids- och livsstilsriktlinjer som nämns i detta inlägg för bästa resultat.
 • Följ noga hur kroppen reagerar och justera doserna vid behov.

Så sammanfattningsvis - ja, du kan säkert ta shilajit och ashwagandha tillsammans efter att ha konsulterat en ayurvedisk läkare. Deras synergistiska effekt kan främja vitalitet, träningsprestanda, humörbalans, minne och inre läkning exceptionellt bra.

Vanliga frågor och svar

Nedan följer några vanliga frågor om att ta shilajit och ashwagandha i kombination:

Är det okej att ta Shilajit och Ashwagandha på lång sikt?

Ja, det är vanligtvis säkert att konsumera shilajit och ashwagandha tillsammans under längre perioder. Ta dock låga till måttliga doser och övervaka din kropps respons. Om du växlar mellan dessa tillskott med några månaders mellanrum får din kropp vila.

Vilka effekter kan jag märka av denna kombination initialt?

Under de första veckorna kan du uppleva bättre fysisk styrka och uthållighet, ökad förmåga att hantera stress, förbättrad sömnkvalitet, balanserade energinivåer under hela dagen samt förbättrad fokusering och koncentration.

Hur snart kommer fördelarna att börja synas?

Du bör märka några initiala positiva effekter inom de första 7 till 10 dagarna. Men låt minst 6 till 8 veckor av regelbunden användning för fulla fördelar. Effekterna byggs upp gradvis när örterna ger näring åt din kropp.

Vad ska jag göra om jag får några biverkningar?

Minska omedelbart dosen eller sluta ta båda tillskotten. Rådgör också med en ayurvedisk läkare. Vissa personer kan behöva lägre doser baserat på hälsotillstånd, ålder eller andra mediciner som tas.

Kan jag ta dessa kosttillskott på träningsdagar?

Ja, kombinationen av shilajit och ashwagandha fungerar exceptionellt bra på träningsdagar eller när du gör någon fysisk aktivitet. Shilajit ger energi och stödjer muskelstyrka och muskelfunktion. Ashwagandha förbättrar ytterligare uthållighet, kraft och återhämtning efter träning.

Sammanfattning

Shilajit och ashwagandha är två populära ayurvediska örter som ger olika hälsofördelar. Shilajit ger energi, stödjer immunförsvaret och kognitiva funktioner, medan ashwagandha är en adaptogen som hjälper till att hantera stress och förbättrar den fysiska prestationsförmågan. När de tas tillsammans försiktigt kan shilajit och ashwagandha säkert förstärka varandras effekter på grund av shilajits potensförstärkande egenskap. Ett lämpligt doseringsprotokoll är 250-500 mg renad shilajit en eller två gånger dagligen, och 300-600 mg av ett välrenommerat ashwagandha-tillskott också en eller två gånger om dagen. Kombinationen fungerar synergistiskt för att främja vitalitet, muskelkraft, balanserat sinne och allmänt välbefinnande. Ta shilajit och ashwagandha tillsammans med mat för att förbättra upptaget. Börja med lägre doser och öka långsamt inom rekommenderat intervall baserat på individuell respons. Tillskotten verkar vara säkra för långvarig konsumtion vid måttliga doser om de cyklas korrekt. Följ också en aktiv livsstil och näringsrik kost för optimala resultat. Mindre biverkningar kan hanteras genom att minska doserna. Shilajit och ashwagandha är således en utmärkt kombination för att öka den allmänna hälsan och prestandan när de tas på rätt sätt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare