Shilajit fördelar, dosering och ayurvediska användningsområden

Last updated:

Published:

Shilajit, ett kraftfullt och gammalt naturligt ämne, har använts i århundraden i traditionella medicinska system som Ayurveda. Denna anmärkningsvärda förening har många hälsofördelar tack vare sin rika sammansättning av viktiga mineraler och fulvussyra. I denna omfattande guide kommer vi att dyka in i shilajits fascinerande värld.

Vi kommer att börja med att utforska shilajits sammansättning och diskutera dess potentiella fördelar samt eventuella biverkningar man bör vara medveten om. Dessutom kommer du att lära dig om olika former som finns på marknaden tillsammans med kvalitetskontrollåtgärder för att säkerställa att du köper en autentisk produkt.

När vi fortsätter vår utforskning av shilajits historia inom den ayurvediska medicinen kommer vi att avslöja populära botemedel som har utnyttjat detta potenta ämne genom tiderna. Slutligen kommer även ny vetenskaplig forskning om säkerhetsprofilen och potentiella interaktioner mellan växtbaserade kosttillskott och läkemedel vid intag av shilajit att diskuteras.

Om du förstår dessa aspekter grundligt kan du fatta välgrundade beslut om huruvida det är rätt för dig att införliva shilajit i din dagliga rutin eller inte.

Vad är shilajit?

Shilajit är ett naturligt ämne som främst finns i Himalayabergen och som bildats under århundraden genom den gradvisa nedbrytningen av växter och mineraler. Shilajit är rik på näringsämnen och organiska föreningar och har använts i tusentals år i traditionella medicinsystem som Ayurveda för sina många hälsofördelar. I det här avsnittet kommer vi att diskutera shilajits sammansättning, fördelar och potentiella biverkningar.

Silajits sammansättning

De primära komponenterna i shilajit är fulvussyra och humusämnen som bidrar till dess potenta antioxidativa egenskaper. Shilajit är dessutom berikad med spårmineraler som järn, zink, magnesium och kalium samt över 80 andra mikronäringsämnen.  (source)

Fördelar med Shilajit

Det mångsidiga utbudet av näringsämnen som finns i shilajit bidrar till dess många hälsofördelar:

 • Energibuss: Shilajit bidrar till att öka energinivåerna genom att förbättra mitokondriernas funktion.(källa)
 • Kognitivt stöd: Dess antioxidativa egenskaper kan bidra till att skydda hjärnceller från skador orsakade av fria radikaler(källa), vilket potentiellt kan förbättra den kognitiva funktionen.
 • Support för åldrande: Närvaron av fulvussyra främjar cellförnyelse samtidigt som den minskar inflammation,(källa) vilket kan bidra till att bromsa åldrandeprocessen.
 • Understöd för immunsystemet: Shilajits rika mineralinnehåll och antioxidativa egenskaper kan stödja ett friskt immunsystem.(source)

Potentiella biverkningar av shilajit

Samtidigt som shilajit i allmänhet anses vara säkert att konsumera har vissa potentiella biverkningar rapporterats. Dessa inkluderar:

 • Allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för dess komponenter
 • Möjliga interaktioner med vissa läkemedel eller kosttillskott (diskuteras vidare i avsnitt 6)
 • I sällsynta fall kan konsumtion av lågkvalitativa eller förorenade shilajitprodukter leda till tungmetallförgiftning(källa)

För att minimera dessa risker är det viktigt att köpa shilajit av hög kvalitet från välrenommerade källor och följa korrekta doseringsriktlinjer.

I århundraden har shilajit använts som ett ayurvediskt botemedel för att stödja hälsa och välbefinnande. Med sina många fördelar är det inte konstigt varför Shilajit vinner popularitet bland dem som vill förbättra sitt allmänna välbefinnande. Låt oss nu fundera på hur du kan inkludera detta potenta element i din dagliga livsstil på ett säkert sätt.

Hur man tar Shilajit

I den här artikeln tar vi upp den korrekta doseringen för användning av shilajit, när det är bäst att ta det och hur lång tid det tar innan effekterna kan ses.

Riktlinjer för dosering av Shilajit

Den lämpliga doseringen av shilajit kan variera beroende på faktorer som ålder, hälsotillstånd och produktkvalitet. En allmän riktlinje är dock att börja med en liten mängd (cirka 100-200 mg) per dag och gradvis öka vid behov. Det är viktigt att läsa instruktionerna från tillverkaren eller konsultera en medicinsk expert innan man börjar med en ny rutin för kosttillskott.

Bästa tiden att ta Shilajit

Shilajit kan tas när som helst på dagen; vissa användare föredrar dock att ta det på morgonen på tom mage eller före måltider för bättre absorption. Andra kanske väljer att konsumera shilajit före sänggåendet på grund av dess potentiella lugnande effekter som kan hjälpa till med avslappning och förbättring av sömnkvaliteten. I slutändan är det viktigt att hitta vad som fungerar bäst för dig genom trial and error när du bestämmer när du ska ta din dagliga dos av shilajit.

Hur lång tid tar det för shilajit att fungera?

 • Kortsiktiga effekter: Vissa individer kan uppleva märkbara fördelar inom bara några dagar efter att de börjat med sin tillskottsrutin.
 • Långsiktiga effekter: För andra som söker mer djupgående resultat som ökade energinivåer eller förbättrad kognitiv funktion över tid från konsekvent användning bör förvänta sig dessa förändringar inom flera veckor upp till månader i regelbunden konsumtion.

Notera att individuella reaktioner på shilajit kan variera, och det är viktigt att vara tålmodig och ge din kropp tid att anpassa sig. Det är viktigt att hålla upp en sund livsstil som innehåller lämplig näring, sedvanlig motion och tillfredsställande vila för idealiska resultat när man tar någon förbättring.

Att ta shilajit i rätt dos och vid rätt tidpunkt kan ge många hälsofördelar. Det är viktigt att vara medveten om att olika former av shilajit kan hittas på marknaden, var och en har sina egna särskilda för- och nackdelar.

Former av shilajit som finns på marknaden

I det här avsnittet kommer vi att undersöka de olika formerna av shilajit som finns på marknaden, inklusive råa och bearbetade former. Vi kommer också att tillhandahålla åtgärder för kvalitetskontroll vid inköp av bearbetade former för att säkerställa att du får en produkt av hög kvalitet.

Rå och obearbetad form av shilajit

Råformen av shilajit är en klibbig, tjärliknande substans som kan hittas i bergsspalter i Himalayabergen. Denna obearbetade form är inte lämplig för direkt konsumtion eftersom den kan innehålla orenheter som smuts eller andra föroreningar. För att använda rå shilajit på ett säkert sätt måste den först genomgå reningsprocesser för att avlägsna dessa föroreningar.

Processed Form of Shilajit (Capsules, Tablets, etc.)

Bearbetad shilajit finns i olika format som kapslar, tabletter, pulver eller flytande extrakt. Dessa produkter har genomgått bearbetningsmetoder för att rena och koncentrera de aktiva ingredienserna som finns i rå shilajit samtidigt som eventuella skadliga ämnen eller föroreningar avlägsnas.

 • Kapslar: Kapslar är ett alternativ som är lätt att svälja och som innehåller renat och koncentrerat pulveriserat shilajitextrakt inneslutet i ett kapselskal tillverkat av gelatin eller växtbaserade material.
 • Tabletter: Tabletter erbjuder ett annat bekvämt sätt att konsumera renat shilajit-extrakt genom att komprimera pulvret till fasta pillerformer som kan sväljas med vatten.
 • Pulver: Pulverformade extrakt är mångsidiga alternativ som gör det möjligt för användare att blanda in önskad dos i drycker som smoothies eller te för enklare konsumtion utan att svälja piller.
 • Vätskeextrakt:Vätskeextrakt kombinerar renad shilajit med en bärvätska, till exempel vatten eller alkohol, för att skapa en lättanvänd tinktur som kan tas direkt under tungan eller blandas i drycker.

Kvalitetskontrollåtgärder för inköp av bearbetade former av shilajit

För att säkerställa att du köper en shilajitprodukt av hög kvalitet bör du överväga följande kvalitetskontrollåtgärder:

 1. Tillsyn av tredje part: Leta efter produkter som har genomgått tredjepartstester av oberoende laboratorier. Detta hjälper till att verifiera produktens renhet och styrka. Du kan ofta hitta testresultat på tillverkarnas webbplatser eller begära dem från kundtjänstrepresentanter.
 2. Certifieringar: Välj produkter som har certifieringar som Good Manufacturing Practices (GMP) eller ISO-standarder som visar att de följer strikta riktlinjer för produktion och kvalitetskontroll.
 3. Påståenden om renhet och styrka: Välj varumärken som tydligt anger källan till shilajit, de reningsmetoder som använts och koncentrationsnivåerna för aktiva ingredienser som fulvussyra. Denna öppenhet gör att du kan fatta välgrundade beslut om ditt köp.
 4. Användarrecensioner & Vittnesmål: Läs användarrecensioner och vittnesmål från välrenommerade källor som onlineforum eller hälsobloggar där människor delar med sig av sina erfarenheter av att använda olika shilajitprodukter. Att ta hänsyn till användarrecensioner och vittnesmål kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om den bästa shilajitprodukten för dina behov.

Att införliva dessa överväganden hjälper dig att välja en högkvalitativ bearbetad form av shilajit och samtidigt undvika lågkvalitativa alternativ som kanske inte ger önskade fördelar på grund av dåliga bearbetningsmetoder eller föroreningar som finns i slutprodukten. Lär dig mer om hur du väljer kvalitetstillskott här.

Shilajit är ett potent, mångsidigt växtbaserat kosttillskott som finns i många olika former, vilket gör att du kan välja det som bäst passar dina behov. Traditionell ayurvedisk medicin har länge använt shilajit för sina medicinska egenskaper; låt oss utforska dessa botemedel ytterligare.

Traditionella användningsområden för shilajit i ayurvedisk medicin

Shilajit har varit en viktig del av den traditionella Ayurvediska medicinen i århundraden, känd för sina föryngrande och läkande egenskaper. Det här avsnittet kommer att utforska den historiska användningen av shilajit och några populära botemedel som involverar dess användning i ayurvedisk praxis.

Historisk användning av shilajit i ayurvedisk medicin

I gamla tider vördades shilajit som en kraftfull Rasayana eller föryngrare av indiska vismän och helare. Det anses främja livslängd, öka vitaliteten och förbättra den allmänna hälsan. Själva namnet "shilajit" kan översättas till "rock invincible", vilket understryker dess styrka som naturläkemedel.

Ayurvediska utövare har använt shilajit för olika ändamål, till exempel för att behandla matsmältningsproblem, förbättra sexuell prestanda, förbättra kognitiv funktion, öka energinivåerna, stödja benhälsa och främja ett hälsosamt åldrande. Dess rika mineralinnehåll tillsammans med andra bioaktiva föreningar som fulvussyra gör det till ett idealiskt tillskott för att upprätthålla ett optimalt välbefinnande.

 1. Behandling av anemi: På grund av sitt höga järninnehåll har shilajit traditionellt använts för att behandla anemi genom att öka hemoglobinnivåerna i blodet.
 2. Förbättra fertiliteten: Shilajit är känt för att öka fertiliteten genom att förbättra spermiernas antal och rörlighet samtidigt som det reglerar hormonella obalanser som kan påverka den reproduktiva hälsan.
 3. Stöd för mental hälsa: De adaptogena egenskaperna hos shilajit hjälper till att bekämpa stress och ångest, medan dess potential att förbättra den kognitiva funktionen gör det till ett populärt botemedel för att förbättra minne och koncentration.
 4. Joint Health: Shilajits antiinflammatoriska effekter kan lindra ledvärk och inflammation i samband med tillstånd som artrit. Det främjar också benhälsa genom att stödja kalciumabsorptionen.
 5. Digestiv hälsa: Genom att främja en hälsosam tarmflora underlättar shilajit matsmältningen och hjälper till att förebygga gastrointestinala problem som förstoppning, uppblåsthet och matsmältningsbesvär.

Integrera shilajit i din dagliga rutin kan ge många hälsofördelar som beskrivs ovan. Det är dock viktigt att rådgöra med en ayurvedisk utövare eller sjukvårdspersonal innan du börjar med ett nytt kosttillskott för att säkerställa att säkerhet och korrekta doseringsriktlinjer följs.

De traditionella användningarna av Shilajit inom ayurvedisk medicin har funnits i århundraden och erbjuder en mängd olika botemedel och behandlingar. När vi går vidare till nästa rubrik ska vi utforska den vetenskapliga forskning som utförts om fördelarna och säkerhetsprofilen i samband med användning av Shilajit.

Vetenskaplig forskning om fördelarna och säkerhetsprofilen med att använda Shilajit

Under de senaste åren har vetenskaplig forskning genomförts för att bekräfta de traditionella påståendena om shilajits hälsofördelar och bedöma dess säkerhetsprofil. Detta avsnitt ger en översikt över dessa studier, diskuterar potentiella hälsofördelar i samband med användning av shilajit och undersöker dess säkerhetsprofil.

Oversikt över studier som genomförts om fördelarna och säkerhetsprofilen av att använda shilajit

En växande mängd forskning stöder många traditionella användningsområden för shilajit för att främja det allmänna välbefinnandet. Dessa studier har undersökt olika aspekter såsom antioxidativa egenskaper, kognitiva förbättringseffekter, antiinflammatoriska åtgärder, stöd för immunsystemet, förbättring av den sexuella hälsan, bland annat.

 • Antioxidativa egenskaper: I en studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology konstaterades att shilajit uppvisar betydande antioxidativ aktivitet (källa). Denna egenskap kan bidra till att skydda celler från skador orsakade av fria radikaler.
 • Kognitiva förbättringseffekter: I en studie som publicerades i International Journal of Alzheimer's Disease visades att fulvussyra (en komponent som finns i shilajit) potentiellt skulle kunna förhindra kognitiv försämring (källa). Forskningen innebär att shilajit kan vara fördelaktigt för personer som lider av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers eller demens.
 • Antiinflammatoriska åtgärder: En studie som publicerades i Phytotherapy Research visade att shilajit har potenta antiinflammatoriska egenskaper (källa). Detta tyder på att shilajit kan vara fördelaktigt för att minska inflammation i samband med tillstånd som artrit och ledvärk.
 • Understöd för immunsystemet: En studie som publicerades i Journal of Medicinal Food visade att shilajit kan modulera immunsystemets reaktioner, vilket potentiellt kan öka dess förmåga att bekämpa infektioner (källa).
 • Förbättring av den sexuella hälsan: En klinisk studie som genomfördes på män med oligospermi (lågt antal spermier) visade en signifikant förbättring av spermieparametrarna efter att ha tagit shilajit i 90 dagar (source). Det tyder på potentiella fördelar för manlig fertilitet och sexuell hälsa.

Potentiella hälsofördelar i samband med användning av shilajit

I ljuset av dessa studier kan flera potentiella hälsofördelar förknippas med regelbunden användning av shilajit:

 1. Förbättrar det allmänna välbefinnandet genom att tillföra viktiga mineraler och näringsämnen.
 2. Håller en sund kognitiv funktion och förebygger neurodegenerativa sjukdomar.
 3. Lindrar inflammationsrelaterade tillstånd som artrit eller ledvärk. li > Stödjer immunsystemets förmåga att bekämpa infektioner . li > Förbättrar manlig fertilitet , sexuell prestanda och libido . li > ol > ol > h3 > Säkerhetsprofil i samband med användning avShilajit h3 > Generellt anses shilajit vara säkert för de flesta individer när det tas i lämpliga doser . Vissa potentiella biverkningar och försiktighetsåtgärder bör dock noteras: p > Allergiska reaktioner: strong > Vissa personer kan uppleva allergiska reaktioner på shilajit, såsom hudutslag eller klåda. Det är viktigt att avbryta användningen och konsultera en sjukvårdspersonal om några biverkningar uppstår.
 4. Tungmetallförorening: Shilajit som kommer från vissa regioner kan innehålla höga halter av tungmetaller (källa). För att undvika denna risk är det viktigt att köpa shilajitprodukter från välrenommerade leverantörer som följer strikta kvalitetskontroller.
 5. Graviditet och amning: Det finns otillräckliga bevis för säkerheten vid användning av shilajit under graviditet eller amning. Därför är det bäst för gravida eller ammande kvinnor att undvika användningen om inte en sjukvårdspersonal råder till det.
 6. Slutsatsen är att vetenskaplig forskning stöder många traditionella påståenden om hälsofördelarna med att använda shilajit regelbundet. Även om det i allmänhet anses vara säkert när det används på rätt sätt är det viktigt att vara medveten om potentiella biverkningar och försiktighetsåtgärder när du införlivar detta naturliga tillskott i din hälsorutin.

Sammantaget är den vetenskapliga forskningen om shilajit ganska lovande och tyder på att det kan erbjuda ett brett spektrum av hälsofördelar med minimal risk. Som sådan bör man överväga att förstå potentiella interaktioner mellan växtbaserade kosttillskott och läkemedel när man tar shilajit för att säkerställa optimal säkerhet.

Potentiella interaktioner mellan växtbaserade kosttillskott och farmaceutiska läkemedel vid intag av shilajit

När du införlivar shilajit i din dagliga rutin är det viktigt att vara medveten om potentiella interaktioner med andra växtbaserade kosttillskott och läkemedel. Den här artikeln kommer att ge en titt på de potentiella interaktionerna mellan växtbaserade kosttillskott och farmaceutiska läkemedel när du tar shilajit, samt exempel på vanliga örter och läkemedel som kan interagera med varandra.

Oversikt över potentiella interaktioner mellan växtbaserade kosttillskott och läkemedel vid intag av shilajit

Shilajit anses i allmänhet vara säkert för konsumtion; vissa individer kan dock uppleva negativa effekter på grund av dess interaktion med vissa mediciner eller andra naturläkemedel. Det är viktigt att konsultera en sjukvårdspersonal innan du lägger till något nytt tillskott eller läkemedel till din behandling.

Gemensamma växtbaserade kosttillskott som kan interagera med farmaceutiska läkemedel när du tar Shilaji t

 • Ashwagandha: Ashwagandha är en adaptogen ört som ofta används inom ayurvedisk medicin för stresslindring och allmänt välbefinnande. Att kombinera ashwagandha med lugnande läkemedel (som bensodiazepiner) kan dock öka risken för överdriven sömnighet (källa). Om du använder både ashwagandha och receptbelagda lugnande medel, prata med din läkare om att justera doserna i enlighet med detta.
 • Ginkgo biloba: Ginkgo biloba har varit känt för sina minnesförbättrande egenskaper, men kan också störa blodförtunnande läkemedel som warfarin (källa). Om du tar blodförtunnande läkemedel bör du rådgöra med din vårdgivare innan du använder shilajit och ginkgo biloba tillsammans.
 • Johanniskört: Johannesört är ett populärt växtbaserat botemedel mot depression men kan interagera med flera läkemedel, inklusive antidepressiva medel, p-piller och antikoagulantia (källa). Det är viktigt att diskutera potentiella interaktioner med din läkare om du planerar att kombinera johannesört med andra mediciner samtidigt som du tar shilajit.

Gemensamma läkemedel som kan interagera med växtbaserade kosttillskott när man tar Shila ji t

 • Antidiabetiska läkemedel: Eftersom shilajit har visat sig ha blodsockersänkande effekter (källa) kan det förstärka effekten av antidiabetiska läkemedel som insulin eller metformin. Rådgör med din vårdgivare om att justera doseringen vid behov.
 • Blodtrycksmediciner: Shilajit kan sänka blodtrycket hos vissa individer (källa). Att kombinera det med receptbelagda läkemedel mot högt blodtryck kan leda till alltför låga blodtrycksnivåer; därför rekommenderas övervakning av en läkare.
 • Sedativa läkemedel: Som nämnts tidigare i detta avsnitt kan vissa växtbaserade kosttillskott som ashwagandha öka sömnigheten när de kombineras med sedativa läkemedel. Om du tar receptbelagda lugnande medel tillsammans med shilajit och andra växtbaserade kosttillskott, kontakta din läkare för vägledning om lämpliga doser.

Håll i minnet att det alltid är viktigt att diskutera eventuella interaktioner med en sjukvårdspersonal innan du kombinerar shilajit med andra mediciner eller kosttillskott. Genom att göra det kan du säkerställa en säker och effektiv användning av detta kraftfulla naturläkemedel.

Det är viktigt att vara medveten om de potentiella interaktionerna mellan växtbaserade kosttillskott och läkemedel när du tar Shilajit, eftersom det kan orsaka allvarliga hälsorisker. Därefter kommer vi att analysera konsekvenserna av denna fråga genom att ge en sammanfattning och en slutsats.

Summary & Conclusion

Silajit har i århundraden använts i traditionell ayurvedisk medicin och finns naturligt i Himalayabergen. Genom att förstå dess sammansättning, fördelar och potentiella biverkningar kan du fatta ett välgrundat beslut om huruvida du ska införliva det i din dagliga rutin.

Sammanfattning och översikt

 • Sammansättning: Shilajit består av humusämnen och mineraler som ger många hälsofördelar.
 • Fördelar: Några potentiella fördelar är ökade energinivåer, förbättrad kognitiv funktion, förbättrat stöd för immunsystemet och bättre allmänt välbefinnande.
 • Potentiella biverkningar: Även om det generellt anses vara säkert när det tas enligt anvisningar från sjukvårdspersonal eller om man följer produktens riktlinjer för dosering och användningsfrekvens (källa). Det är viktigt att vara medveten om möjliga biverkningar som gastrointestinala störningar eller allergiska reaktioner.
 • Riktlinjer för dosering: Rådgör med en sjukvårdspersonal innan du påbörjar en ny kosttillskottskur. Rekommenderade doser av shilajit varierar vanligtvis från 250 mg till 500 mg dagligen, beroende på individuella behov och preferenser.

Hitta kvalitetsprodukter och garantera säker användning

För att säkerställa att du använder shilajit på ett säkert och effektivt sätt:

 1. Välj produkter från välrenommerade tillverkare som följer strikta kvalitetskontrollåtgärder under bearbetningen (t.ex. kapslar eller tabletter).
 2. Var medveten om potentiella interaktioner mellan växtbaserade kosttillskott och läkemedel när du tar shilajit. Rådgör med en sjukvårdspersonal om du är osäker på eventuella interaktioner.

Om du följer dessa riktlinjer kan du njuta av de många hälsofördelar som shilajit har att erbjuda samtidigt som du minimerar risken för biverkningar eller komplikationer. Kom ihåg att alltid rådgöra med din vårdgivare innan du påbörjar någon ny kosttillskottskur, särskilt om du har redan existerande medicinska tillstånd eller tar mediciner.

Frekvensfrågor Shilajit

Vad gör Shilajit för kroppen?

Det kan bidra till att förbättra energinivåerna, stödja kognitiva funktioner, främja ett hälsosamt åldrande och förbättra det allmänna välbefinnandet. Dessutom har den antioxidativa egenskaper som skyddar cellerna från skador orsakade av fria radikaler. Forskning tyder på potentiella fördelar när det gäller att stödja immunsystemets funktion och upprätthålla hormonbalansen.

Vad händer om vi tar Shilajit dagligen?

Om vi tar Shilajit dagligen kan det potentiellt ge många hälsofördelar som ökade energinivåer, förbättrad kognitiv funktion, förbättrat immunförsvar och bättre hormonbalans. Det är dock viktigt att följa de rekommenderade doseringsriktlinjerna (vanligtvis 250-500 mg per dag) för att undvika eventuella biverkningar eller interaktioner med mediciner som du eventuellt tar.

Vad är nackdelen med Shilajit?

Den främsta nackdelen med Shilajit är dess potential för kontaminering med tungmetaller eller giftiga ämnen på grund av felaktiga bearbetningsmetoder. För att minimera denna risk bör du välja högkvalitativa produkter från välrenommerade tillverkare som följer strikta kvalitetskontrollåtgärder. Vissa personer kan också uppleva milda biverkningar som magbesvär eller allergiska reaktioner när de använder shilajittillskott.

Var Shilajit faktiskt verksamt?

Ja, Shilajit har visat sig ge olika hälsofördelar genom vetenskaplig forskning och traditionell ayurvedisk medicin. Det kan förbättra energinivåer, kognitiv funktion, stöd för immunsystemet och hormonell balans. Individuella resultat kan dock variera beroende på faktorer som ålder, allmänt hälsotillstånd och kvaliteten på den shilajitprodukt som används.

Slutsats

Shilajit, en naturlig förening som använts i ayurvedisk läkekonst i generationer, innehåller många mineraler och föreningar som kan främja energinivåer, kognitiv förmåga och immunitet. Den innehåller många mineraler och föreningar som ger olika hälsofördelar, inklusive förbättrade energinivåer, kognitiv funktion och stöd för immunförsvaret. Det är dock viktigt att vara medveten om potentiella biverkningar och interaktioner med andra kosttillskott eller mediciner innan man tar shilajit.

Sammanfattningsvis är shilajit ett gammalt botemedel som erbjuder flera potentiella hälsofördelar när det tas på rätt sätt. Om du vill lära dig mer om användningsområden och säkerhet för shilajit finns det gott om resurser tillgängliga för din forskning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare