För en bättre, längre kvällsvila

Sömninformationssida

Oavsett dina hobbys, arbetsschema eller åtaganden så finns det en viktig process vi alla kräver—sömn.
En vilsam nattsömn hjälper oss inte bara att förstå dagens händelser, utan den säkerställer att vårt sinne och vår kropp får den nedvarvning den behöver.

 • Vad är en god nattsömn??
 • Sömnproblem: Orsakerna
 • Sömnproblem: Symptomen
 • Sömnproblem: Små förändringar du kan göra
 • Ingredienser som kan hjälpa

Våra sömnförslag

Fall Asleep (Meladol)
(408)
€ 25.00
Directly available
HANDLA NU
Complete Sleep
(230)
€ 39.95
Directly available
HANDLA NU

Vad innebär en god nattsömn?

Oavsett hur mycket äldre (eller klokare) vi blir, så försvinner aldrig behovet av sömn. I stället blir det mer avgörande att uppnå en vilsam sömn, särskilt om vi vill leva ett långt och självförverkligande liv.

Sömn är essentiellt för mental och fysisk hälsa, men många människor inser inte att sömn kommer i faser. Även om alla fyra sömnfaser är avgörande för gott välbefinnande, så är den 3:e fasen (djupsömn) den viktigaste för att känna sig utvilad och för att hålla sig frisk.

Hur mycket sömn behöver vi egentligen?

De allmänna sömnrekommendationerna är:

Det är viktigt att betona att sömn är en väldigt personlig upplevelse, och rekommendationerna ovan är bara en riktlinje. Den ideala sömnvaraktigheten för dig beror på din hälsa, livsstil och andra faktorer.

Sömnproblem:
Orsakerna

I princip ska det vara lätt att somna—du lägger huvudet ner för att vila när du är trött, reser in i drömmarnas värld och vaknar när du är redo. Verkligheten kan dock se väldigt annorlunda ut.

Följande faktorer har samtliga potentialen att påverka rastlöshet och din förmåga att somna enkelt:

Mat

(Överdrivet fett och socker)

Koffein

(Särskilt på kvällen)

Stress

(Eller andra psykiska problem)

Ljus

(Huvudsakligen blått ljus från elektriska enheter)

Buller

(Störningar under natten)

Tid

(Oregelbundna arbetstider)

Sömnproblem:
Symptomen

Ledsamt nog, i ett 24/7-samhälle, känns det ofta nästan omöjligt att stänga av på natten. Men även om många kanske skakar av sig brist på sömn, är konsekvenserna av att inte få tillräckligt med sömn ganska allvarliga. En konsekvent, långvarig brist på vilsam sömn kan leda till följande:

 • Kardiovaskulära problem
 • Diabetes
 • Fetma
 • Depression
 • Dålig motivation
 • Låg koncentration

Det värsta av allt är att dessa symptom ger bara är en ögonblicksbild. Kombinera brist på sömn med en stillasittande livsstil, en fettrik kost eller rökning så kan du dramatiskt förkorta din förväntade livslängd.

Sömnproblem:
Små ändringar du kan göra

Vi vet att vilsam sömn är avgörande för välbefinnandet och ungefär hur mycket vi behöver varje natt, men om vi sliter med att få den välförtjänta vilan, vilka åtgärder kan man då ta till för att förbättra situationen?

Om vi antar att du inte har några underliggande hälsotillstånd så är en hälsosam, balanserad livsstil den vanligaste rekommendationen för bättre sömnkvalitet.

Små ändringar i din dagliga rutin kan väldigt snabbt leda till betydligt förbättrad sömnkvalitet, dessa förändringar inkluderar:

Träning

Lätt träning (30 minuter om dagen)

Kost

Inkludera hela livsmedelskedjan

Regelbundenhet

Konsekventa tidpunkter då man lägger sig och stiger upp

Tillskott

Melatonin, lavendel & chamomile

Komfort

En bekväm säng och tysta omgivningar

Ingredienser som kan hjälpa

Cannabinoids Cannabidiol (CBD), Cannabinol (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: CBD Oil CBN Oil Fall asleep Fall asleep capsules Stay asleep capsules Complete sleep
Botanicals Lavender, Chamille, Hop, 5-HTP Cibdol products that contain Botanicals are: Stay asleep capsules Complete sleep
Other Melatonin Cibdol products that contain Melatonin are: Fall asleep Fall asleep capsules

Cibdol finns här för att hjälpa dig med sitt omfattande sortiment av naturliga sömnprodukter, redo att stärka dig för att uppnå fridfull, ostörd sömn.

Vanliga frågor

Har du frågor om sömn?

Vilsam sömn kan vara vital för ditt välbefinnande, men vi har alla olika behov. För att lära dig allt du behöver veta om sömn, besök vår omfattande välbefinnande-encyklopedi.
Vad är dygnsrytmen?

Din dygnsrytm är en naturlig process som din kropp använder för att hjälpa till att reglera funktioner som sömn, matsmältning, frigörande av hormoner och kroppstemperatur. Varje person har sin egen dygnsrytm enligt personens sömncykel och livsstil och den är primärt baserad på ljusexponering. Du behöver en balanserad dygnsrytm för att slutföra en full sömncykel. Läs mer om dygnsrytmen.

Vilka är de olika stadierna av sömn?

Sömn består av fyra stadier: Insomningsfasen, standardsömnen, deltasömnen och REM - drömsömnen. En vanlig sömncykel tar någonstans mellan 90-120 minuter, och de flesta slutför 4 eller 5 cykler per natt. Att få tillräckligt med sömn per natt och en bra sömnhygien är essentiellt för mentalt och fysiskt välbefinnande. Läs mer om sömnstegen här.

Vad är sömnhygien?

Att praktisera god sömnhygien innebär att man skapar en miljö och livsstil som stöttar din kropps behov av sömn. Vanliga exempel inkluderar att upprätthålla ett konsekvent sömnschema, att hålla sitt sovrum fritt från distraktioner och att slappna av innan läggdags. Att skräddarsy en sömnrutin efter dina behov är det bästa sättet att få tillräckligt med sömn. Läs mer om sömnhygien här.

Hur mycket sömn behöver vi egentligen?

Varje persons behov av sömn skiljer sig enligt faktorer som aktivitetsnivå, ålder och redan existerande medicinska tillstånd. Som en allmän tumregel bör vuxna över 18 år ha som mål att sova sju timmar eller mer. Det viktigaste är att lyssna på din kropps behov och justera ditt sömnschema så det passar. Läs mer om sömn här.

Vilka är konsekvenserna av dålig sömn eller sömnlöshet?

Regelbunden störning av sömn orsakar många problem, inklusive (men inte begränsat till) utmattning, irritabilitet, dålig koncentration, hjärndimma och trötthet på dagen. Det är vanligt att uppleva en kombination av symptom och även om de inte kommer att skada din hälsa kortsiktigt så kan långvarig dålig sömn och sömnlöshet orsaka betydande hälsoproblem. Läs mer om sömnlöshet här.

Vilka är konsekvenserna av sömnbrist?

Dålig sömn är kopplad till dussintals allvarliga hälsoproblem då din kropp behöver sova för att reparera celler, bearbeta information och återställa energi. Den långsiktiga effekten av sömnbrist inkluderar minnesproblem, humörsvängningar, försvagad immunitet, viktuppgång, högt blodtryck och mycket mer. Kort sagt, utan vila kan inte din kropp fungera som den ska. Läs mer om sömnbrist här.


Produktsökare