När ska Shilajit tas?

Last updated:

Published:

När ska du ta Shilajit? Den optimala tiden för "förstöraren av svaghet"

Har du hört talas om Shilajit och vill prova detta urgamla ayurvediska supertillskott? Men när är det bäst att ta det - på morgonen, eftermiddagen eller kvällen?

Shilajit har använts i århundraden inom ayurvedisk medicin för ett brett spektrum av hälsofördelar. Shilajit är känd som "svaghetens förgörare" och innehåller över 80 mineraler och spårämnen som kan bidra till att återställa energi, vitalitet och välbefinnande.

Shilajit16

Vad är Shilajit?

Shilajit är en tjock, tjärliknande substans som sipprar ut mellan stenar i bergskedjor över hela Asien. Den bildas av växter och mineraler som långsamt bryts ned under hundratals år.

Att skörda högkvalitativ Shilajit är mycket arbetsintensivt, vilket är anledningen till att äkta Shilajit kan vara dyrt. Men många anser att det är värt det för de omfattande hälso- och friskvårdsfördelarna.

Så när ska du ta Shilajit för att utnyttja den fulla kraften hos denna föryngrande adaptogen? Låt oss diskutera detta.

Bästa tiden på dagen att ta Shilajit

Enligt ayurvedisk visdom är den optimala tiden att ta Shilajit tidigt på morgonen på fastande mage.

Varför tidigt på morgonen? Att ta Shilajit direkt när du stiger upp, innan du äter eller dricker något annat, ger den möjlighet att snabbt tas upp av kroppen.

Det rekommenderas att du lägger en liten ärtstor dos Shilajit under tungan och låter den lösas upp långsamt i stället för att svälja den direkt.

Genom att låta Shilajit ligga kvar under tungan kan de kraftfulla ämnena komma in i blodomloppet sublingualt genom de tunna membranen där.

Viktiga skäl att ta Shilajit i AM:

  • Ökadenergi - Shilajit ger dig en energikick så att du kan börja dagen på rätt sätt
  • Stödjer matsmältningen - intag på fastande mage kan underlätta matsmältningen
  • Absorberas bättre - Sublingual administrering möjliggör bättre absorption
  • Högsta koncentration - Morgondosen når blodomloppet snabbt
  • Ställer in din rytm - konsekvent intag av Shilajit hjälper till att reglera dina dygnscykler

Så sammanfattningsvis är det bäst att ta din dagliga dos Shilajit tidigt på morgonen på fastande mage. Det passar bra in i en ayurvedisk dinacharya-ritual för att ställa in kroppens rytmer på ett holistiskt sätt.

Finns det några undantag?

För de flesta människor fungerar AM Shilajit-dosering på fastande mage perfekt. Men det finns ett par undantag där det kan vara klokt att ta det senare:

Känslig matsmältning - Om du blir illamående av att ta något tillskott direkt, kan du prova att ta din Shilajit-dos på förmiddagen eller tidig eftermiddag mellan måltiderna. Att sprida ut näringsintaget på detta sätt kan minska illamåendet.

Sömnproblem - Shilajit är energigivande för de flesta, men dess höga mineralinnehåll gör det något stimulerande för vissa. Om du tycker att det håller dig vaken på natten, flytta ditt intag några timmar tidigare på dagen.

Rådfråga din ayurvediska läkare - Rådfråga alltid en professionell ayurvedisk läkare för att skräddarsy tidpunkt och dosering som är specifika för din konstitution och nuvarande balans.

Shilajit

Hur länge bör du ta Shilajit för bästa resultat?

Som de flesta växtbaserade kosttillskott och superfoods, ju längre du tar Shilajit konsekvent, desto bättre.

Kumulativa effekter byggs upp när du gör Shilajit till en del av din vanliga hälsoregim dagligen under 3-6 månader. Vissa rapporterar dock att fördelarna börjar inom några veckor.

Lyssna på din egen kropps medfödda visdom för att känna av när Shilajit ger dig energi. Och som alltid, rådgör med en läkare om lämplig längd baserat på dina hälsomål.

Redo att lägga till Shilajit i din rutin?

Förhoppningsvis har lärandet om när du ska ta Shilajit - tidigt på morgonen på fastande mage - besvarat din huvudfråga och gjort dig entusiastisk över att lägga till denna föryngrande adaptogen i din behandling!

Shilajit har ett imponerande CV med föreningar som vitaliserar ditt sinne, din kropp och din själ. Den har förtjänat en rättmätig plats i varje ayurvediskt apotek.

Vanliga frågor om Shilajit

Är du nyfiken på att lära dig mer om denna gamla föryngrande adaptogen? Nedan finns svar på några vanliga frågor som människor ställer när de först utforskar Shilajit.

Hur smakar Shilajit?

Ren, högkvalitativ Shilajit har en mycket jordig, bitter smak från alla de koncentrerade mineralerna och föreningarna. De flesta beskriver den som ganska stark, skarp och medicinsk. Smaken i sig verkar dock ge terapeutiska effekter baserat på dess nootropiska kemi.

Shilajitpulver har en rökig smak. Den första smaken kan vara obehaglig för vissa, men en stickande känsla efteråt indikerar god absorption. För att göra smaken mer behaglig kan du kombinera din dos Shilajit med honung, ghee, mandel- eller kokosmjölk.

Vilken färg bör Shilajit av hög kvalitet ha?

Äkta Shilajit-hartser av högsta kvalitet som sipprar ut mellan bergsklippor ska alltid vara mycket svarta eller brunsvarta till färgen. Den mörkare färgen indikerar densitet och ett överflöd av vitaliserande näringsämnen och mineraler som kondenserats under århundraden av bildning.

Mörk Shilajit från havet, känd som "sacha inchi", tenderar att vara mjukare och glansigare. Även om ljusare Shilajit fortfarande kan erbjuda fördelar, uppvisar de mörkaste hartserna de mest dramatiska hälsoeffekterna.

Är Shilajit säkert?

När Shilajit utvinns på ett etiskt och hållbart sätt från orörda naturliga miljöer har det en otroligt säker historik. Den senaste tidens höga efterfrågan har dock lett till att vissa lågkvalitativa utspädda Shilajit-produkter har kommit ut på marknaden.

För att garantera säkerheten bör du endast köpa Shilajit från välrenommerade leverantörer som testar för föroreningar och tillhandahåller dokumentation om sina skörde- och produktionsprocesser.

Det är också klokt att konsultera en ayurvedisk läkare som kan vägleda dig om rätt dosering för din konstitution och kroppstyp. Följ doseringsanvisningarna och börja långsamt med Shilajit tills du ser hur din kropp reagerar.

Kan du ta Shilajit varje dag?

Regelbunden daglig dosering gör att Shilajits mineraler och näringsämnen kan byggas upp stadigt i dina vävnader. Detta förbättrar den cellulära och mitokondriella funktionen på ett holistiskt sätt över tid.

Vissa rekommenderar dock att man tar Shilajit 5 dagar på, 2 dagar av eftersom det kan vara något uppvärmande för vissa kroppar. Justera efter behov baserat på din egen konstitution och i samråd med en ayurvedisk specialist.

Sammanfattningsvis kan sägas att de största vinsterna uppnås genom att ta Shilajit konsekvent under månader och år med regelbundna vilodagar när det är befogat. Lyssna bara djupt på din kropps medfödda visdom längs vägen.

Shilajit Frågor och svar Viktiga takeaways:

  • Kvaliteten är viktig - sök efter renad, äkta Shilajit med bra ursprung
  • Håll dig till små doser - Följ försiktighetsåtgärderna och arbeta med en praktiserande läkare
  • Svartare är bättre - Mörkare halter innehåller högre mineraldensitet
  • Bygg långsamt - låt det ta månader innan de fulla effekterna uppstår

Sammanfattning

Shilajit är en uråldrig medicinsk substans som strömmar från bergsområdena i Asien och består av 80+ föryngrande spårmineraler och föreningar. Shilajit är känt som "svaghetens förgörare" i Ayurveda och bygger upp vitalitet, ökar energin, stödjer kognition, reglerar hormoner, avgiftar kroppen och mycket mer. Men när är den optimala tiden att ta Shilajit? Enligt ayurvedisk visdom - direkt på morgonen!

Genom att ta en liten ärtstor Shilajit-dos sublingualt på fastande mage kan föreningarna lösas upp under tungan. De går snabbt in i blodomloppet och cirkulerar till vävnaderna genom denna sublinguala administrering, medan absorptionen genom matsmältningen tar längre tid. Att börja dagen med Shilajit sätter fart på cellmetabolismen och ger dig en energigivande boost. Den sägs också stödja matsmältningen och dygnsrytmen vid daglig användning.

För de flesta ger Shilajit tidigt på morgonen och konsekvent under 3-6 månader kumulativa fördelar. Vissa känsliga personer kanske vill ta Shilajit mellan måltiderna senare på dagen om doseringen på morgonen orsakar illamående. Rådgör med en ayurvedisk läkare för att skräddarsy timing och dosering specifikt för din unika konstitution och dosha-balans. Prioritera Shilajit av hög kvalitet från välrenommerade källor för renhet och säkerhet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare