Är det okej att ta Shilajit varje dag?

Published:

Huvudbild

Är det okej att ta Shilajit varje dag?

Shilajit är ett unikt tillskott som har använts i århundraden inom ayurvedisk medicin. Men är det säkert att ta shilajit dagligen? Låt oss ta en närmare titt.

Vad är Shilajit?

Shilajit är en tjock, tjärliknande substans som sipprar ut från klippor i flera bergskedjor i Asien. Den består av växtmaterial och mineraler som har pressats samman av lager av sten under århundraden.

Människor har använt shilajit för att öka energin, stimulera immunsystemet och stödja flera andra hälsofördelar. Men även om shilajit verkar lovande på dessa områden behövs det fortfarande mer forskning.

Så vad säger den aktuella forskningen om att ta shilajit varje dag? Bör du lägga till det i din vanliga kosttillskottsrutin? Låt oss undersöka saken.

Är det säkert att ta Shilajit dagligen?

Det finns för närvarande inga större säkerhetsproblem rapporterade med att ta renad shilajit enligt rekommenderade doser. Eftersom shilajit innehåller en så stor mängd mineraler och andra föreningar som utvinns ur jorden, är kvaliteten oerhört viktig.

Lågkvalitativ shilajit kan vara förorenad med tungmetaller, fria radikaler och andra toxiner. Så länge du får högkvalitativ shilajit från en ansedd källa verkar det vara säkert att ta shilajit dagligen.

Men det är alltid klokt att tala med din vårdgivare innan du börjar med ett nytt kosttillskott, särskilt om du tar några mediciner eller har ett medicinskt tillstånd.

Vilka är de rekommenderade doserna?

I studier på människor har man använt doser på mellan 200 och 500 mg renad shilajit per dag. Det är dock bäst att börja med lägre doser som 100 mg för att bedöma toleransen.

Shilajit kan förstärka effekterna av andra kosttillskott och mediciner. Det är också allmänt rekommenderat att ta shilajit tidigare på dagen eftersom det kan ge en betydande energiboost.

Vilka är fördelarna med dagligt tillskott av Shilajit?

Att regelbundet ta shilajit som ett tillskott kan:

 • Öka energinivåerna
 • Förbättrar minne, humör och motivation
 • Stimulera immunförsvaret
 • Skydda hjärnceller och nervvävnad
 • Minska inflammation
 • Förbättra markörer för hjärthälsa
 • Ökar testosteron och fertilitet hos män

Det finns lovande forskning om alla dessa fördelar, men det behövs fortfarande större försök på människor.

Underbild

Finns det några biverkningar?

När de tas enligt rekommendation tolererar de flesta människor shilajit väl. Vissa tillfälliga biverkningar är dock möjliga:

 • Upprörd mage
 • Diarré
 • Yrsel
 • Huvudvärk
 • Utslag

Höga doser kan öka urinsyranivåerna eller interagera med ångestdämpande läkemedel. Därför är det bäst att börja med mindre doser på 100-200 mg per dag.

Var noga med att köpa renad shilajit från en pålitlig källa också. Produkter av dålig kvalitet är mer benägna att orsaka magbesvär och andra biverkningar.

Sammanfattning: Är det säkert att ta Shilajit dagligen?

Shilajit är rikt på näringsämnen som fulvosyra, dibensoalfapyroner och mineraler som erbjuder en rad hälsoegenskaper. Enligt ayurvedisk tradition och ny klinisk forskning är shilajit säkert och tolereras väl vid användning av rena, högkvalitativa kosttillskott i rekommenderade doser.

För att sammanfatta - att ta 100-500 mg per dag av shilajit verkar vara både säkert och potentiellt fördelaktigt. Men det behövs fortfarande fler mänskliga prövningar för att bestämma effekten för de olika tillstånd som den används för.

Vanliga frågor om att ta Shilajit

Shilajit växer i popularitet som ett hälsotillskott, vilket också innebär fler frågor kring dess säkerhet och effektivitet. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om shilajit.

Vilken är den bästa tiden på dagen att ta shilajit?

Eftersom shilajit kan öka energi och ämnesomsättning avsevärt, rekommenderas det ofta att ta det tidigare på dagen. Detta gör att dess stimulerande effekter avtar vid nattetid. Att ta shilajit för sent kan göra det svårt att somna.

Vissa personer rapporterar dock att de får mer styrka och uthållighet av att ta shilajit några timmar före träning. Som med alla nya kosttillskott, börja långsamt och var uppmärksam på din kropps reaktion.

Är shilajit säkert för kvinnor som är gravida eller ammar?

För närvarande finns det lite forskning om shilajits säkerhet för gravida eller ammande kvinnor. Därför är det bäst att de undviker shilajit tills mer definitiva säkerhetsdata finns tillgängliga.

Kan jag ta shilajit om jag har ett hälsotillstånd eller tar medicin?

Innan du tar shilajit är det viktigt att rådfråga din vårdgivare om du tar mediciner eller har ett underliggande hälsoproblem. Shilajit kan potentiellt interagera med vissa läkemedel som ångestdämpande läkemedel.

Det hjälper också naturligt till att reglera dopamin och serotonin. Så det är särskilt viktigt för dem med dopaminrelaterade tillstånd att vara försiktiga med shilajit.

Hur lång tid tar det innan jag känner av effekterna av shilajit?

De flesta människor börjar märka subtila ökningar av energi, kognitiv funktion, libido och muskelstyrka inom flera dagar till några veckor efter dagligt shilajit-tillskott. Shilajits föreningar ackumuleras dock gradvis i kroppen för maximala effekter.

Konsekvens är avgörande. Vid långvarig användning av optimala doser (200-500 mg/dag) kan det ta 12 veckor eller längre innan de fulla effekterna visar sig. Var uppmärksam på hur du känner dig över tid snarare än att förvänta dig dramatiska förändringar direkt.

Vad händer om jag tar för mycket shilajit?

Höga doser av shilajit kan orsaka biverkningar som yrsel, lågt blodtryck, irritation och förändringar i hjärtfrekvens eller urinsyranivåer. Magbesvär och diarré är också möjliga om rekommendationerna överskrids.

Det är därför det är viktigt att börja med mindre doser på 100-200 mg tills du vet hur shilajit påverkar dig individuellt. Arbeta långsamt upp till en daglig dos på 400-500 mg och avbryt användningen om några oroande reaktioner uppstår.

Sammanfattning

Shilajit är en näringstät biomassa som har använts inom ayurvedisk medicin i århundraden för att öka energin, stimulera immunförsvaret och främja den allmänna hälsan. Shilajit av hög kvalitet kallas även "mineral pitch" och innehåller över 80 mineraler och fulvosyra för att leverera antioxidanter och andra nyttiga föreningar direkt till cellerna. Forskning visar att shilajit främjar energiproduktion, hjärnhälsa, muskelfunktion, fertilitet och mycket mer när det tas regelbundet som ett kosttillskott.

Även om shilajit i allmänhet är säkert och tolereras väl enligt de flesta studier, se till att köpa renad shilajit av hög kvalitet för att undvika kontaminering. Experter rekommenderar att man börjar med små doser på 100-200 mg per dag. Spåra eventuella effekter på humör, kognition, träningsprestanda etc. innan du långsamt ökar din dos upp till 500 mg dagligen. Biverkningar är sällsynta men kan inkludera huvudvärk, yrsel, förändringar i blodtryck eller hjärtfrekvens. Tala med din läkare innan du använder shilajit om du är gravid, ammar, tar mediciner eller har ett medicinskt tillstånd. Även om mänskliga prövningar är begränsade till dags dato, visar shilajit löfte som en del av en hälsosam livsstil.

75 Word Summary: Shilajit är en antioxidantrik biomassa som används i Ayurveda för att öka energi, immunitet, hjärnfunktion, fertilitet och mer. Preliminär forskning tyder på att shilajit kan erbjuda kognitiva, fysiska, reproduktiva och hälsofördelar. När shilajit tas regelbundet i optimala doser på 100-500 mg och kommer från kvalitetsrenare verkar det vara säkert för de flesta människor. Rådgör dock med din läkare innan du använder shilajit-tillskott, särskilt om du är gravid, tar mediciner eller har hälsotillstånd. Fler försök på människor behövs fortfarande.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare