Vad är THC (Tetrahydrocannabinol)?

Vad är THC (Tetrahydrocannabinol)?

Vad är THC?

Tetrahydrocannabinol (THC) tillhör en klass av ekologiska föreningar som heter fytocannabinoider. De finns i arterna Cannabis sativa, och THC är känd för sina psykoaktiva biverkningar. När den konsumeras (röks, vejpas eller ätes), binder THC primärt till CB1-receptorer i amygdala, cerebellum och hippocampus.

Sammanfattning

Varianter av Cannabis sativa rik på THC (marijuana) används mestadels rekreationellt. Cannabis anses vara den mest använda olagliga drogen i världen.

• THC kan produceras syntetiskt
• Potentiellt kortsiktig skada av minne och koordination
• Potentiell ökning av aptit, en effekt vanligtvis känd som “the munchies”
• Ansvarar för framkallande av en ändrad sinnesstämning (rus)
• Stark samhörighet för CB1-receptorer kopplade till det endocannabinoida systemet
• Isolerades först år 1964
• I kontrollerade doser, är den kopplad till en möjlig behandling för flera olika medicinska tillstånd.

Främjande forskning

På grund av att THC är Schedule I-klassificerad, är forskning på dess terapeutiska tillämpning begränsad. Studier kan endast utföras först efter mottagandet av ett administrativt godkännandebrev. Nedan kommer du hitta ett antal förkliniska studier som undersöker effekterna av THC på illamående, multipel skleros och smärtlindring.

Den syntetiska THC-drogen Dronabinol är godkänd av US Food and Drug Administration (FDA) för behandling av illamående och kräkningar framkallade av kemoterapi. En systematisk granskning som genomfördes år 2001 upptäckte att "cannabinoider har använts effektivt för behandling av CINV sedan 1985".

En systematisk granskning år 2018 om "cannabinoider för behandling av MS-symptom" upptäckte att det fanns "bevis som indikerar fördelar för behandling av spasticitet och neuropatisk smärta vid multipel skleros": Forskarna betonade att cannabisanvändning inkluderar risken av allvarliga biverkningar.

Journal of Pain and Symptom Management publicerade en studie om effekten av THC:CBD-extrakt och THC-extrakt hos patienter med "envis cancerrelaterad smärta". Patienterna var slumpmässiga, och resultaten jämfördes med en placebogrupp. Totalt sett, såg THC:CBD-extraktgruppen en tydlig minskning i smärtmätning (30 %).

What is THC?

Laglig status

År 1961 klassificerades cannabis (på grund av dess aktiva beståndsdel THC) som en Schedule I-narkotika. Vid den tiden trodde man inte att det "fanns en hög risk för beroende och för tillfället inte någon accepterad medicinsk användning".

Förekomsten av THC i CBD-oljor och andra cannabinoidprodukter anses laglig så länge koncentrationerna är under 0,2/0,3 % (beroende på land).

Ett ökande antal länder och amerikanska stater har börjat ändra lagstiftningen till fördel för THC. I oktober 2018 legaliserade Kanada cannabis för omfattande rekreationell och medicinsk användning.

Produktsökare