Introduktion av Bailey Groenendaal, Cibdols senaste sponsrade idrottare

Last updated:

Published:

Cykelcrossens berg- och dalbanevärld

Photo by: Steffen Müssiggang @radsportphotonet

Cykelcross är en actionfylld sport som sätter cyklisterna mot varandra på allt från trottoarer, skogsstigar, branta kullar, lera och sand. Uthållighet och cykelhantering är avgörande för att lyckas på cykelcrossbanan, och någon som vet exakt vad som krävs för att lyckas är 17-åriga Bailey Groenendaal.

Den talangfulla cykelcrosscyklisten har ögon som brinner av passion och han är Cibdols senaste sponsrade idrottare. Men nog om oss, låt oss ta reda på vad det är som gör den här spännande unga stjärnan till ett namn att hålla utkik efter.

Bailey Groenendaal vet hur man presterar under press

Photo by: Steffen Müssiggang @radsportphotonet

Bailey må vara ny i Cibdols uppsättning, men han är en etablerad talang på cykelcrosscenen. Han har redan deltagit i ett världsmästerskap och flera juniorvärldsmästerskap, så han är väl insatt i pressen av högpresterande sporter. Men istället för att dra sig undan utmaningen, omfamnar han spänningen.

"I onsdags tränade jag med landslagstränaren Gerben de Knegt", säger Bailey stolt. "Man kan aldrig vara säker på att bli uttagen. Jag måste väljas ut för att tävla och det innebär att jag alltid måste prestera. Den pressen gör det ganska svårt".

Bailey må vara en cykelcrosscyklist med en lovande framtid, men han är fortfarande en ung man som ska balansera idrottandet med skolan och studierna. Som tur är har Vakcollege i Eindhoven, där han studerar en föryrkesutbildning i ekonomi och entreprenörskap, gett honom flexibilitet för att upprätthålla sina betyg samtidigt som han presterar på banan.

"Det är väldigt bra att skoltiden är anpassad för att hjälpa mig i min cykelcross. Så jag är ledig på måndagar om jag tävlar på söndagar. Då får jag tid till frukost, träna och vila eller att gå till massören för att återhämta mig."

Fokuserar på optimal prestation med hjälp av Cibdol

Från den stund han vaknar ligger Baileys fokus på ett mål—att cementera sitt rykte som en professionell cyklist. "Jag tränar mycket hårdare nu än förra året", säger Bailey när han förklarar sin träningsrutin.

"Oavsett så ökar mina träningstimmar varje år. Således ökar intensiteten betydligt. Jag får dock hjälp av mina föräldrar som driver ett gym tillsammans. Min pappa guidar mig genom träningen och min mamma hjälper bland annat till så att jag får i mig rätt näring."

Till och med Baileys näring är skräddarsydd och ger hans sinne och kropp exakt det han behöver för att prestera på en så hög nivå.

"För att få tillräckligt med näringsämnen så att jag kan bygga muskler och återhämta mig, är komplettering med vitaminer och mineraler obligatoriskt. Jag bränner mycket kalorier på cykeln! Innan man vet ordet av, har man gått ner massor i vikt. Jag tänker ofta tillbaka till för två år sedan. Då var jag för smal och blev ofta sjuk. Näringsbrist och intensiva träningspass gjorde att jag gick in på mina reserver. Den erfarenheten lärde mig att dricka innan jag blir törstig, och att alltid gå och lägga mig och kliva upp i tid."

Med erfarenhet kommer ett starkare fokus och att samarbeta med Cibdol hjälper Bailey att finslipa sina färdigheter som cyklist.

"Cibdol ger mig stödet att välja mitt eget material. Det är väldigt bra. På det sättet kan jag investera i extra reservmaterial. Min cykel är 800 gram lättare än tidigare, vilket verkligen gör en stor skillnad i uppförsbacke." Han tillägger "men i slutändan är jag såklart motorn själv. Det är jag som måste trampa på pedalerna."

Baileys första vinst i en Cibdoltröja

Photo by: Steffen Müssiggang @radsportphotonet

Förutom det stöd de ger Bailey utanför banan, så är hans mamma och pappa på plats på varje cykelcrosslopp. Faktum är att resa är en annan aspekt av cykelcrossen som Bailey verkligen gillar.

"Vi har redan varit i många olika länder runt om i Europa", säger Bailey. Men trots det hektiska schemat, är hans fokus på att avsluta säsongen starkt. "Jag vill prestera i Zaltbommel, i NK i början på januari och sedan ta en pallplats i VM i Ostend kort därefter."

Med uppmuntran från sina föräldrar och stödet från Cibdol är Bailey på god väg att uppnå sina mål. Han vann till och med sin första tävling i en Cibdoltröja i ett cykelcross-event i Stockholm.

Bailey är med rätta stolt över det, precis som hans nya cykelcross-kit, som han visar på en bild på sin telefon. "På grund av leran i loppet, så kommer den vita färgen inte att förbli vit". Skinande tillägger han, "jag kunde inte ha det bättre än med stödet från Cibdol."

Bailey är den andra idrottaren att ansluta sig till Cibdols team tillsammans med bobåkaren Karlien Sleper. Tillsammans arbetar vi för att hjälpa dem att förverkliga sina drömmar och främja ett förbättrat välbefinnande med rätt näring, vitaminer, mineraler och tillskott.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare