Kommer Karlien Sleper bli Cibdols första olympiska idrottare?

Last updated:

Published:

Karlien Sleper är inte bara Cibdols första sponsrade idrottare, utan den första som siktar mot OS. Med sitt mål inriktat på 2022 års vinter-OS vet hon att det finns utmaningar att övervinna innan man tar sig dit.

Resan till Pekings olympiska bana

Om lite mer än ett år kommer Yanqing, en liten förort till Peking att vara värd för vinter-OS, och med det, Karliens chans till olympisk ära. Hindren till trots, kan hon inte vara mer spänd på spelen—"de har varit högst upp på min önskelista sedan 2018", säger Sleper (27).

Dock måste Karlien lägga tankarna på Kina åt sidan för tillfället.

"Det var tänkt att jag skulle åka till Yanqing i tre veckor om ett par månader, men det olympiska testevenemanget blev inställt på grund av coronaviruset", förklarar Sleper. "Nu kommer den första introduktionen till bobbanan inte att bli förrän i oktober".

Förseningen har dock inte dämpat hennes humör. "Jag ser verkligen fram emot evenemanget. Jag vill lära mig banan, uppleva varje sväng och kurva och fånga känslan för den".

Att lära sig banan är en avgörande del av bob, ännu mer när det gäller den i Peking då den banan är nybyggd.

"Alla bobbanor är olika och detta är en helt ny bana. Vanligtvis har deltagare flera åk på förhand, men i vinter-OS startar samtliga på noll. Vanligtvis är det en nackdel, men när jag ofta möter tyska åkare som haft hundratals åk mer än jag, så handlar allt om vem som kan lära sig linjerna och tryckpunkterna snabbast".

Uppnår hastigheter på 120 kilometer i timmen

Slepers mål är att bli den första nederländska olympiska monobobstjärnan. Detta i sig skulle vara en enorm prestation. Hennes sport är inte bara väldigt ny inom vinter-OS, utan det finns fortfarande lite entusiasm för bob för fyra kvinnor, vilket lägger allt fokus på soloevenemang.

Lyckligtvis för Sleper är bobkörning inte ett nytt fenomen som det är för många andra. Hon började med sporten år 2013.

"Till en början var jag cykelåkare men efter att en vän visade ett meddelande från bobförbundet var jag tvungen att testa". Sleper insåg att hon hade talang för det och provade att styra tillsammans med andra bobentusiaster. "Min styrning skapade alldeles för mycket stress och ansvar för de andra i boben. Jag tryckte på hårdare och hårdare för varje sväng".

Hon kan dock skratta åt det, för nu gör hon både och! I en enpersonsbob, så måste den tidigare spjutkastaren göra just det.

"Fördelen är att det inte är någon bakom mig, så jag kan våga mer än i en tvåpersonsbob. Jag har även lärt mig att trycka undan nervositeten, att lita på boben och att inte styra för mycket! Sen finns det naturligtvis adrenalinpåslaget när man kör i 120 kilometer i timmen. Det känns inte snabbt för mig dock, jag är så fokuserad på banan att allt verkar gå i slow motion."

Hantera motgångar

Med sitt försök att cykla, som nu är ett avlägset minne, är Sleper nu 100% fokuserad på monobob och hennes hårda arbete betalar sig. Hon tilldelades nyligen A-status av NOC*NSF (Den nederländska olympiska kommitteen*Nederländska idrottsförbundet), en utmärkelse hon är otroligt stolt över. "Jag kämpade hårt för den i två år".

Trots succén har det dock inte alltid gått som på räls, erkänner Sleper. Hon kan endast delta i Världscuper nästa säsong på grund av en ändring i internationella förbundsregler. Men trots motgångarna så har det inte stoppat hennes driv och beslutsamhet.

"Jag tycker inte det är rättvist, men efter att ha gett det lite tid och reflekterat över det så har jag accepterat det. Jag tar en paus för att se slutet på detta år (2020), sen är det en lång uppbyggnad till Peking med Europacuper och träning med det nederländska laget".

Jaga drömmar med hjälp av Cibdol

Med sin uthållighet och sitt mod är Sleper perfekt för Cibdol. "Jag var först tvungen att kontrollera så att Cibdolsponsringen var laglig, och huruvida CBD var på Dopingmyndighetens lista", säger hon med ett skratt.

Nu går hon stolt runt och stöttar Cibdol med logon väl synlig på sin bob och tävlingsdräkt. Det är ett partnerskap som Sleper tycker är logiskt, då människor inte bara lär sig mer om monobob, utan även om CBD.

"Cibdol är nytt inom sporten. Jag får många frågor om det. Människor vill veta vad Cibdol gör".

Sleper använder även denna möjlighet till att prata om sina egna erfarenheter. "Jag kommer ihåg att jag var väldigt nervös för den första nedstigningen till Winterberg förra året. Då använde jag Meladol från Cibdol som verkligen hjälpte. Om jag någon gång blir stressad nu, så vet jag att det finns där för att hjälpa. Och Cibdols läppbalsam fungerar utmärkt. Det gör övergången från sommaren till vintern mycket lättare".

Vi är otroligt stolta över Karlien som ambassadör för Cibdol, på och utanför banan. Vi har inga tvivel om att hon kommer fortsätta att ta monobobvärlden med storm! Du kan hålla dig uppdaterad om hennes resa på Instagram och läsa mer om monobobstjärnan på Cibdols blogg.

Text: Dominique Pichel

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare