10 fakta om hampa

Last updated:

Published:

10 fakta om hampa

När vi pratar om hampa i det här inlägget hänvisar vi inte till den speciella typen av rökbar hampa som de flesta av oss känner till och älskar. Även om båda typerna av hampa tillhör samma grupp av växter som kallas Cannabis, gör den andra typen av hampa dig faktiskt inte hög, men det gör den inte mindre användbar!

Industrihampa är en av de mest mångsidiga växter som finns och det är av den anledningen som människor har odlat den i många tusen år. Hampa används till en mängd olika saker, från textil- och papperstillverkning till byggnation eller för att tillverka förnybara bränslen. Låt oss ta en titt på 10 märkliga fakta om hampa.

DE MÅNGA ANVÄNDNINGSOMRÅDENA FÖR HAMPA

1. Hampa är en av de snabbast växande växterna och var en av de första växter som spanns till användbara fibrer för textilproduktion för många tusen år sedan. Det anses allmänt att hampodling uppstod i Kina för 5 000 år sedan. De gamla egyptierna sägs också ha odlat industrihampa.

2. Fram till början av 1800-talet, då maskiner gjorde det lättare att skörda bomull för industriellt bruk, var nästan alla textilier, kläder, skor och tyger tillverkade av hampa. Vid ungefär samma tid tillverkades även de flesta skolböcker i USA av hampa.

3. Ett av de första pappersbruken i USA ägdes av grundaren Benjamin Franklin. Hans bruk bearbetade hampa för papperstillverkning. Kriget 1812, ett krig mellan USA och Storbritannien, utkämpades faktiskt på grund av hampa.

4. Vid någon tidpunkt var det obligatoriskt enligt lag i Amerika att odla hampa. I Virginia, i början och mitten av 1700-talet, kunde man faktiskt hamna i fängelse om man inte odlade hampa. Under cirka tvåhundra år i början av USA kunde man betala sina skatter med den hampa man odlade.

5. Den första populära bilen, Henry' Fords berömda Model-T, gick på bensin tillverkad av hampa och själva bilen var till största delen tillverkad av hampa. Henry Ford ägde också stora hampafält. Model-T kallades ibland också för "bilen som odlats från jorden". De flesta delarna av Model-T, inklusive panelerna, som var tillverkade av hampa, var starkare än stål.

6. Under tusentals år har hampa spelat en viktig roll för upptäcktsfärder, transporter och krigföring, eftersom nästan alla rep och segel på de flesta fartyg har tillverkats av hampa.

7. De flesta tidiga målningar, inklusive de av de klassiska mästarna som Van Gogh eller Rembrandt, hade målats på hampalinne. Ordet "canvas" kommer från det medelengelska ordet "canevas", som är en variant av det latinska ordet cannabis.

OLJA AV HAMPFRÖ

8. Fram till 1937 hade de flesta färger och lacker i Amerika tillverkats av hampfröolja.

9. Den amerikanska regeringen förutspådde i början av 1900-talet att allt papper inom bara några decennier skulle tillverkas av hampa och att det inte längre skulle finnas något behov av att hugga ner träd. USA hade planer för hampaprogram på plats sedan studier visade att hampa skulle ge 4x så mycket för pappersproduktion jämfört med träd.

10. De flesta tidiga böcker, diagram, kartor och flaggor, liksom den amerikanska konstitutionen och utkasten till självständighetsförklaringen, tillverkades av hampa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare