Kronisk ryggsmärta | Fakta och tips som får dig att må bättre

Last updated:

Published:

Kronisk ryggsmärta drabbar miljoner varje år

Ryggsmärta drabbar miljontals människor, både män och kvinnor. Även om akut ryggsmärta kan öka när man blir äldre, kan den drabba oavsett ålder. Lyckligtvis blir de flesta av oss bättre utan någon medicinsk intervention. Risken för akuta eller kroniska perioder av ryggsmärta bör dock inte få oss att få panik. Ländryggssmärta är en naturlig del av vår mänskliga fysiologi. Kombinationen av ben, ligament och nerver i ryggen kan vara ganska känslig, men de återhämtar sig.

Vissa typer av smärta visar sig bara när vi sitter stilla; för andra kan det vara när de går. Det räcker med något så enkelt som att böja sig ner för att hälsa på barnen, och plötsligt kommer en skarp, skjutande smärta genom nedre delen av ryggen. I vissa fall kan smärtan även gå ner i benen.

Det gammalmodiga rådet att vila för att behandla ryggsmärta är just det, föråldrat. Istället är rörelse, en positiv inställning och att återuppta icke-intensiv regelbunden motion de bästa sätten att besegra akut ryggsmärta och förhindra att den blir kronisk.

Innan vi går igenom olika "varningssignaler" för kronisk ryggsmärta - tecken på att ytterligare utredning krävs - är det alltid bäst att veta vilken typ av smärta det rör sig om.

CBD och ryggsmärta

Smärta i nedre delen av ryggen kan delas in i två huvudkategorier:

Ryggdominant smärta

Smärta som strålar genom ryggraden hamnar vanligtvis i nedre delen av ryggen och runt höfterna. Ryggdominant smärta är den som mest sannolikt orsakar problem när du böjer dig. Att resa sig från soffan eller kliva ur bilen kan vara både svårt och smärtsamt för den som lider av ryggdominant smärta. Det största problemet med ryggdominant smärta är att den oftast kommer helt plötsligt. Symtomen omfattar också små spasmer, även om de snabbt går tillbaka.

Smärta i det dominerande benet

Denna typ av smärta kan vara mer påtaglig, både i frekvens och intensitet. Anledningen till att smärtan vandrar ner i benet och inte stannar kvar i ryggen har att göra med våra nerver. För att hjälpa oss att koordinera våra rörelser går nerverna genom benen och upp i nedre delen av ryggen innan de skyddas av ryggraden. Smärta i benet kallas ofta för ischias och kan tyda på skador på diskarna i ryggen. Genom att klämma på nerverna som är kopplade till våra ben känner vi smärtan hela vägen ner till våra fötter. Vid fall av ischias kan det hjälpa tillfälligt att vila eller ta bort vikten från benen.

Oftast kan enkla förändringar i livsstilen eliminera ryggsmärta

För båda typerna av smärta gäller att de i de flesta fall avtar efter några veckor. Även de som inte faller inom kategorin kronisk smärta ser en förbättring av symtomen med tiden. Innan du går direkt till läkaren eller tar fram receptbelagda smärtstillande läkemedel kan livsstilsvanor ha en stor inverkan, lindra ryggsmärtan och eventuellt förhindra att den blir kronisk.

Tre viktiga aspekter kan bidra till att minska smärta i nedre delen av ryggen: mental inställning, rörelse och kost eller kosttillskott som minskar inflammation.

Allt börjar med en positiv inställning - en mental vilja att inte låta ryggsmärtan förstöra våra planer eller vår fysiska förmåga. Akut ryggsmärta kan snabbt bli kronisk om vi betraktar den som en dödlig sjukdom snarare än ett behandlingsbart tillstånd. Viljan att hålla sig frisk och återuppta så många normala aktiviteter som möjligt kommer att visa sig vara avgörande för att minska intensiteten och frekvensen av ryggsmärta. Allt handlar om att ta ett aktivt grepp, att "äga" smärtan snarare än att vara passiv och tro att enbart behandling kommer att lösa den.

Smärta och CBD

Sängläge är ute, och rörelse är inne. Var noga med att hålla dig inom ramen för vad som är möjligt för just ditt tillstånd. Men även om det bara handlar om en kort promenad upp och ner för trappan varje dag, kommer muskelrörelser i de flesta fall att underlätta återhämtningen avsevärt. Våra kroppar, och särskilt våra ryggar, är uttryckligen utformade för rörlighet.

Det sista steget, användning av antiinflammatoriska medel eller receptfria smärtstillande medel, bör ses som ett stöd till de två föregående riktlinjerna. Även om de kan lindra smärtan tillräckligt för att du ska komma på fötter, kommer de inte ensamma att förhindra att ryggsmärta uppstår. Det är ofta här som människor gör fel - de tror att några smärtstillande och lite vila kommer att få smärtan att försvinna. Slutresultatet blir raka motsatsen.

De röda flaggorna för kronisk ryggsmärta

Om symtomen kvarstår eller förvärras finns det flera "varningssignaler" att hålla utkik efter. Om något av dessa tecken uppträder är det bäst att söka läkare. Ryggsmärtan kan i själva verket vara ett förstadium till ett allvarligare tillstånd.

Domningar runt ljumsken eller förändringar i din vanliga tarmkontroll är några av de första tecknen på att du kan behöva undersökas ytterligare. Om ryggsmärtan uppträder i samband med ihållande feber, sjukdom eller viktnedgång kan det tyda på en infektion som orsak till smärtan snarare än ett problem med specifika muskler eller diskar. Slutligen, om smärtan är oändlig och kvarstår under flera veckor med liten lindring trots fysisk aktivitet och antiinflammatoriska medel, är det tillrådligt att söka läkarvård. En CT-skanning eller röntgen kan vara nödvändig för att diagnostisera problemet.

Fokusera på att hålla dig aktiv och ha en positiv inställning

Du känner din egen kropp bättre än någon annan. Om något inte känns bra bör du alltid rådfråga en läkare. I ungefär 90 % av fallen blir dock personer med akut ryggsmärta bättre inom några veckor. Genom att anta några enkla livsstilsprinciper kan risken för att smärtan blir kronisk minskas avsevärt. Andra aktiviteter som att gå till en kiropraktor, yoga eller pilates kan också bidra till en större motståndskraft mot utvecklingen av kronisk ryggsmärta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare