Stressmedvetenhet på arbetsplatsen

Last updated:

Published:

Effekterna av stress på arbetsplatsen

Även om vår kropp är konstruerad för att hantera stressiga situationer, har långvarig och ihållande stress en allvarlig inverkan på den fysiska och psykiska hälsan. Det kan leda till längre frånvaro från jobbet, minskad produktivitet och minskad motivation - allt detta förvärrar ytterligare den stress du redan upplever. Nyckeln är att lära sig att bryta cykeln och upptäcka när kroppens stressreaktion har blivit en vardaglig företeelse snarare än en nyttig reaktion.

Att hantera stress är sällan en enkel lösning, men det betyder inte att du ska acceptera hur kronisk stress får dig att må. Att hålla kroppen i optimalt skick genom en balanserad kost och regelbunden motion är ett utmärkt sätt att förbättra din förmåga att hantera stress. Du behöver dock inte tillbringa timmar på gymmet. Det viktiga är att ha en balanserad inställning, särskilt när din arbetsbelastning plötsligt har ökat på grund av deadlines i slutet av året och ditt humör har sjunkit på grund av dåligt väder.

ECS och stress

Lyckligtvis har vi alla ett inbyggt biologiskt system som är utformat för att upprätthålla balansen - det endocannabinoida systemet (ECS). Det är intressant att psykologiska institutionen vid University of British Columbia föreslog att det endocannabinoida systemet "kan motverka effekterna av långvarig stress".

Deras slutsats går hand i hand med bevis för att CBD, en cannabinoid som finns i hampa, förmedlar ECS och utövar "positiva effekter vid olika patologiska tillstånd". Därför genomförs allt fler studier för att klargöra hur stimulering av ECS med CBD kan vara fördelaktigt för kroniska stressrelaterade sjukdomar.

Användbara tips för att hantera arbetsrelaterad stress

Medan motion och kost kan hjälpa till att hantera de fysiska effekterna av stress, är det svårt att veta var man ska börja när man ska ta itu med de psykologiska symptomen. Nedan hittar du enkla åtgärder och aktiviteter som kan vara till hjälp.

1. Planera och prioritera

Även om du vanligtvis är en mycket organiserad person kan kaoset med deadlines i slutet av året skapa oreda. Att identifiera vad som är, och inte är, viktigt är avgörande för att hålla koll på din arbetsbelastning.

När du har markerat vilka sekundära projekt som kan vänta ska du informera resten av teamet eller chefen om detta och ange en rimlig tidsram för slutförandet. Då kommer inte bara din arbetsbörda att kännas mycket mer hanterbar, utan du undviker också plötsliga överraskningar och orealistiska förväntningar från din chef.

2. Tala högre

Att säga vad man tycker, särskilt när man känner sig stressad, är oerhört viktigt. Om du inte är ensam på kontoret kan du vara säker på att resten av ditt team känner likadant. Och om din chef inte förvandlas till en tyrann i slutet av året, kommer de att inse vikten av en glad och motiverad personalstyrka.

Berätta vilka problem du har när det gäller arbetsbelastning och tidsplaner. Oftast finns det utrymme för kompromisser, som inte skadar din ställning på arbetsplatsen.

3. Ta dig tid för dig själv

Även om det förmodligen inte är realistiskt att boka en tvåveckorssemester på Bahamas för att varva ner, kan bara tio minuters medveten meditation göra underverk. Alternativt kan du ta en promenad på lunchrasten eller ge dig själv tillräckligt med tid på kvällen för att komma ikapp med din favoritserie på Netflix.

4. Ge dig själv något att se fram emot

Att unna sig något behöver inte vara en stor gest. Något så enkelt som att boka en måltid med din partner kan göra en vecka på jobbet lite mer hanterbar. Istället för att fokusera på den stundande deadlinen finns det en aktivitet, ett objekt eller en händelse att se fram emot istället.

5. Fokusera på det positiva

Det är alltför lätt att fastna i allt som gör eller kan gå fel. Detta blir ännu vanligare när pressen är stor och stressnivåerna är på topp. Faktum är att framgångar på jobbet inte är exklusiva för stora projekt; det handlar bara om att lära sig att upptäcka dem.

Under en hektisk period på jobbet, försök att i slutet av varje dag tänka på en sak som du är glad att du har uppnått. Du kommer snabbt att inse att även om din arbetsbörda har fördubblats, gör du fortfarande framsteg.

Det kanske låter enkelt, men stegen ovan kan göra mycket för att hålla dig motiverad och på rätt spår med deadlines i slutet av året. Det kan krävas ett, två eller alla de tips som nämns, men var inte rädd för att prova en kombination och se vad som fungerar för dig.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare