Kalla svettningar på natten

Published:

Orsaker till kallsvettningar på natten

Kallsvettningar på natten kan vara obekväma och störa din sömn. Olika utlösande faktorer kan leda till dessa symtom, från livsstilsbeslut till underliggande hälsoproblem. Att förstå de potentiella orsakerna kan hjälpa dig att hitta sätt att lindra eller förebygga nattliga svettningsepisoder.

Alkoholintag före sömn

Alkoholkonsumtion före sänggåendet kan leda till att kroppstemperaturen inte regleras, vilket kan leda till nattliga svettningar. Alkohol stör också den cirkadiska rytmen, vilket ytterligare kan förvärra nattsvettningar hos vissa personer.

Konsumtion av kryddig mat

Om du äter kryddig mat nära sänggåendet kan det utlösa nattliga svettningar, eftersom den innehåller capsaicin - en förening som är känd för att öka kroppstemperaturen och stimulera svettkörtlarna. För att minska denna effekt kan du överväga att äta mildare måltider på kvällen eller ge gott om tid mellan middagen och läggdags.

Ångest och stressnivåer

Ångest och stress har kopplats samman med nattsvett på grund av deras inverkan på det autonoma nervsystemet som reglerar kroppstemperaturen. Att använda avslappningstekniker som djupa andningsövningar eller meditation före sängen kan hjälpa till att lindra ångestinducerade kallsvettningar på natten.

 Kalla svettningar på natten

Läkemedel som påverkar kroppstemperaturen

Mediciner som steroider, antidepressiva medel, HRT-medel och vissa smärtstillande medel kan störa kroppens temperaturregleringssystem, vilket kan leda till läkemedelsinducerad svettning. Om du misstänker att din medicinering orsakar nattsvettningar, rådgör med din vårdgivare för eventuella alternativ eller dosjusteringar.

Förutom dessa faktorer kan medicinska tillstånd som gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) också bidra till kallsvettningar på natten. Störningar i sömnstadiet och störningar i det autonoma nervsystemet kan också spela en roll för att utlösa dessa symtom. Genom att identifiera de möjliga orsakerna till dina svettningar nattetid kan du vidta åtgärder för att minska frekvensen eller svårighetsgraden av dem och förbättra din allmänna sömnkvalitet.

Det är viktigt att förstå de potentiella orsakerna till nattlig svettning, eftersom de kan vara tecken på hälsoproblem som ligger bakom. Därför är det också fördelaktigt att utforska eventuella medicinska problem som kan vara förknippade med att uppleva nattliga svettningar.

Hälsoproblem i samband med nattliga svettningar

Kallsvettningar på natten kan vara ett symptom på olika hälsoproblem. Det är viktigt att förstå de potentiella bakomliggande orsakerna och söka läkarhjälp om du misstänker att din nattsvettning kan bero på ett specifikt tillstånd. I det här avsnittet kommer vi att diskutera två hälsoproblem som ofta förknippas med kallsvettningar på natten: hiv/aids-relaterade infektioner och medullära eller ryggmärgsavvikelser.

Hiv/aids-relaterade infektioner

Två befolkningsbaserade analyser har visat att personer som lever med hiv/aids kan få kallsvettningar på natten på grund av opportunistiska infektioner som Mycobacterium avium complex (MAC). MAC är en grupp bakterier som är besläktade med tuberkulos och som kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, t.ex. personer som drabbats av hiv/aids. Symtom på MAC-infektion är bland annat feber, viktnedgång, trötthet och genomträngande nattsvettningar. Om du upplever dessa symtom tillsammans med ihållande kallsvettningar på natten är det viktigt att du kontaktar din vårdgivare för korrekt diagnos och behandling.

Anomalier i märgen eller ryggmärgen.

I vissa fall kan abnormiteter i märgen eller ryggmärgen bidra till att kallsvettningar uppstår under sömnen. Dessa typer av störningar stör den normala funktionen hos svettkörtlarna i vissa områden på ena sidan av kroppen medan andra delar är opåverkade - vilket leder till en obalans i regleringen av kroppstemperaturen under sömncyklerna(cirkadisk rytm). Några vanliga exempel är följande:

 • Syringomyeli: Det är en sjukdom där ett hålrum med vätska uppstår i ryggmärgen, vilket orsakar obehag, slapphet och svettning.
 • Autonom dysreflexi: Ett potentiellt livshotande tillstånd som drabbar personer med ryggmärgsskador vid eller ovanför den sjätte bröstkotan (T6) och som orsakar en överreaktion av det autonoma nervsystemet på stimuli som t.ex. blåsan eller tarmen. Plötsliga episoder av högt blodtryck, som åtföljs av huvudvärk, svettning och rysningar, kan orsakas av problem med märgen eller ryggmärgen.

Om du misstänker att dina nattliga svettningar kan vara relaterade till avvikelser i märgen eller ryggmärgen är det viktigt att du konsulterar en sjukvårdspersonal för korrekt utvärdering och behandling. Ett kirurgiskt ingrepp kan i vissa fall vara nödvändigt för att behandla de underliggande orsakerna till nattsvettningar.

Förutom hiv/aids-relaterade infektioner och sjukdomar i märgen/ryggmärgen som nämns ovan kan andra medicinska tillstånd också bidra till svettningar nattetid. Dessa inkluderar sömnapné, hormonella obalanser (t.ex. hot flashes orsakade av klimakteriet), hypertyreoidism (överaktiv sköldkörtel), vissa typer av cancer som lymfom eller leukemi(upplever nattsvettningar) och kroniska infektioner som tuberkulos. Det är viktigt att inte bara ta itu med ditt omedelbara obehag utan också undersöka eventuella underliggande hälsoproblem som bidrar till dina kallsvettningar på natten.

Om du har nattliga svettningar är det viktigt att tala med en läkare för att fastställa orsaken. För att få den bästa sömnmiljön för temperaturreglering kan det hjälpa att justera temperaturen i sovrummet och välja en pyjamas som andas och lätta sängkläder.

Hantera din sovmiljö för bättre temperaturreglering

Om du vill minska frekvensen eller svårighetsgraden av kallsvettningar på natten kan du överväga att anpassa din sovrumsmiljö. Om du upprätthåller ett svalt sovområde med hjälp av korrekt ventilation eller luftkonditioneringsapparater kan du hjälpa till att reglera din kroppstemperatur och minska svettningarna nattetid. Om du dessutom väljer lätta sängmaterial i stället för tunga filtar kan du undvika att värme stängs in när du sover.

Justera temperaturen i sovrummet

En idealisk sömnmiljö bör ligga mellan 15,6 och 19,4 grader Celsius (60 och 67 grader Fahrenheit) eftersom det främjar bättre sömnkvalitet och minskar risken för nattliga svettningar. Du kan uppnå detta genom att använda en luftkonditionering, en fläkt eller öppna fönstren under svalare månader för att upprätthålla en optimal rumstemperatur.

Att välja andningsbar pyjamas

Vilken typ av kläder du tar på dig när du sover har stor betydelse för hur du kontrollerar kroppsvärmen under hela natten. Välj en pyjamas av andningsbara material som bomull, bambubaserad rayon eller fukttransporterande material som gör att svetten snabbt kan avdunsta och du kan känna dig bekväm hela natten.

Användning av lättviktiga sängmaterial

 • Naturliga fibrer: Välj lakan av naturfibrer som bomull eller linne, som är kända för sin andningsförmåga och förmåga att effektivt transportera bort fukt.
 • Madrass: En madrass med goda luftflödesegenskaper som latexskumsmadrasser kan hjälpa till att avleda värmen effektivare än traditionella alternativ med minnesskum. Här finns en lista över några rekommenderade madrasser som är särskilt utformade för varma sovande personer.
 • Kuddar: Investera i kuddar med svalkande egenskaper, t.ex. kuddar fyllda med gel-infunderat minnesskum eller boveteskal. Dessa material kan bidra till att hålla en svalare sovyta och förhindra överhettning.

Genom att göra dessa anpassningar av din sovmiljö kan du skapa ett bekvämare utrymme som främjar bättre temperaturreglering och minskar sannolikheten för kallsvettningar på natten. Kom ihåg att allas preferenser kan variera; det är viktigt att hitta vad som fungerar bäst för dig och justera därefter för optimal sömnkvalitet.

Genom att göra små justeringar i din sovmiljö kan du hjälpa till att minska kallsvettningar på natten. Låt oss nu titta på livsstilsförändringar som också kan hjälpa till att minska dessa episoder av svettningar under sömnen.

Livsstilsförändringar för att minska kallsvettningar på natten

Livsstilsförändringar kan bidra till att minska förekomsten av nattliga rysningar eller svettningar. Om man tar itu med orsakerna till nattliga svettningar, som alkoholintag och stressnivåer, kan man förbättra sömnkvaliteten och den allmänna hälsan.

Begränsning av alkoholkonsumtion före sänggående

Alkoholkonsumtion före sänggåendet har kopplats till störningar i kroppstemperaturregleringen, vilket leder till ökad svettning under sömnen. För att minimera risken för att drabbas av nattsvettningar bör du överväga att begränsa ditt alkoholintag under kvällstimmarna eller undvika det helt och hållet. Välj i stället alkoholfria drycker som örtte eller vatten.

Undvik koffein nära sänggåendet

Koffein är ett känt stimulerande medel som kan påverka både din dygnsrytm och kroppstemperatur. Om du konsumerar koffeinhaltiga drycker nära sänggåendet kan du öka sannolikheten för kallsvettningar på natten. Sträva efter att undvika koffeinhaltiga produkter som kaffe, te, choklad och energidrycker inom fyra timmar innan du går till sängs.

Införliva avslappningstekniker i nattliga rutiner

Ångest och stress är vanliga orsaker till svettning under natten, så om du införlivar avslappningstekniker i din nattliga rutin kan det hjälpa dig att lindra dessa symtom. Några effektiva metoder är:

 • Meditation: Att utöva mindfulnessmeditation före sängen hjälper till att lugna ett överaktivt sinne genom att fokusera på andningsmedvetenhet.
 • Progressiv muskelavslappning: Denna teknik innebär att man spänner och slappnar av olika muskelgrupper i en viss ordning för att främja fysisk avslappning.
 • Aromaterapi: Användning av eteriska oljor som lavendel eller kamomill kan skapa en lugnande atmosfär som främjar sömnen.

Att upprätthålla ett konsekvent sömnschema

Den cirkadiska rytmen, som är ansvarig för regleringen av kroppstemperaturen, kan stabiliseras genom att följa ett konsekvent sömnschema och utsätta dig för naturligt solljus. Om du upprätthåller en regelbunden sömnrutin genom att gå till sängs och stiga upp vid samma tid varje dag kan du hålla din cirkadiska rytm stabil och minska nattsvettningar. Om du dessutom utsätter dig för naturligt solljus under dagtid kan du ytterligare stödja denna process.

Regelbunden motion för bättre sömnkvalitet

Regelbunden motion har visat sig förbättra sömnkvaliteten, vilket indirekt kan bidra till att minska kallsvettningar på natten. Sikta på minst 150 minuter av aerob aktivitet med måttlig intensitet och styrketräningsövningar fördelat på två eller flera dagar i veckan för att förbättra sömnkvaliteten, vilket indirekt kan bidra till att minska kallsvettningar på natten; undvik dock att träna för nära sänggåendet eftersom det tillfälligt kan höja kroppstemperaturen och göra det svårt att somna. Det är inte tillrådligt att ägna sig åt fysisk aktivitet för nära sänggåendet, eftersom det kan höja den inre temperaturen och göra det svårare att somna.

Att göra livsstilsförändringar för att minska kallsvettningar på natten kan vara ett effektivt sätt att minska svårighetsgraden och frekvensen av dessa episoder. Om nattliga svettningar fortsätter eller åtföljs av feber bör man omedelbart söka läkarvård.

När ska du söka läkarvård vid nattliga svettningar?

I de flesta fall är det inte farligt att få nattliga svettningar eller kallsvettningar. Men om symtomen kvarstår trots att du ändrar din sovmiljö och dina levnadsvanor är det viktigt att du konsulterar en läkare. Det är viktigt att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd som kan orsaka dessa nattsvettningar. I vissa fall är det nödvändigt att söka omedelbar läkarvård.

Ihållande nattliga svettningar

Om du fortsätter att svettas under natten även efter att ha använt huskurer och anpassat din sömnmiljö kan det vara dags att besöka en läkare. Ihållande kallsvettningar kan tyda på ett underliggande hälsoproblem som sömnapné, hormonella obalanser som klimakterierelaterade värmevallningar eller infektioner som tuberkulos.

Hög feber och långvarig feber

Kallsvettningar som åtföljs av hög feber är en annan anledning att söka läkarhjälp omedelbart. Om din kroppstemperatur når 103 grader Fahrenheit (39,4 grader Celsius) eller högre eller om den varar längre än tre dagar utan att förbättras trots att du tar febernedsättande medel som paracetamol eller ibuprofen utan recept, ska du omedelbart kontakta en läkare.

 • Oförklarlig viktnedgång: Om du går ner i vikt utan att försöka kan du också behöva gå till doktorn, eftersom det kan vara en signal om ett odiagnostiserat tillstånd som bidrar till dina nattsvettningar.
 • Plötsligt insättande av allvarliga symtom: Om du plötsligt drabbas av kraftiga rysningar och skakningar tillsammans med andra alarmerande symtom som bröstsmärta eller andningssvårigheter under natten, tveka inte att söka akutvård eftersom detta kan vara tecken på ett allvarligt medicinskt problem.
 • Förvärrade symtom: Om dina kallsvettningar på natten blir allt värre eller mer frekventa är det viktigt att du kontaktar en läkare för att få en korrekt utvärdering och behandling.

Din läkare kan föreslå diagnostiska tester, som blodprover eller bildundersökningar, för att hjälpa till att identifiera källan till dina ständiga kallsvettningar. Beroende på resultaten kan de föreslå lämpliga behandlingar, t.ex. läkemedelsjusteringar, hormonersättningsterapi för klimakterierelaterade värmevallningar eller livsstilsförändringar som syftar till att förbättra den cirkadiska rytmen.

Kom ihåg att ett tidigt ingripande är nyckeln till att åtgärda eventuella underliggande hälsoproblem som bidrar till nattlig svettning. Genom att söka läkarvård i tid och följa rekommenderade behandlingar kan du avsevärt minska förekomsten av kallsvettningar på natten och förbättra den allmänna sömnkvaliteten.

Det är viktigt att söka läkarvård för nattliga svettningar om de är ihållande, åtföljda av hög feber eller långvariga. För att ytterligare åtgärda kallsvettningar på natten kan det vara bra att hantera underliggande tillstånd och använda lämpliga produkter för att reglera kroppstemperaturen.

Behandling av underliggande medicinska tillstånd som bidrar till kallsvettningar på natten

Om du har kallsvettningar på natten är det viktigt att tänka på eventuella medicinska tillstånd som kan bidra till symptomen. Genom att ta itu med grundorsaken till dina svettningar nattetid kan du effektivt hantera och minska deras förekomst.

Hantera hyperhidros med lämpliga produkter

Hyperhidros, eller överdriven svettning, är ett tillstånd som drabbar miljontals människor världen över. Om detta bidrar till dina kallsvettningar på natten kan du investera i antiperspiranter av hög kvalitet som är särskilt utformade för hyperhidros och hjälpa till att kontrollera svettproduktionen och lindra obehaget under sömnen. Några receptfria alternativ är aluminiumkloridbaserade produkter som Certain Dri eller receptbelagda antiperspiranter som Drysol. Rådgör med en dermatolog för personliga rekommendationer baserade på dina specifika behov.

Att välja lämpliga skor för bättre temperaturreglering

Ditt val av skor kan också påverka kroppstemperaturen under sömnen. Om du bär tunga skor och täta strumpor stänger du in värme runt fötterna, vilket leder till ökad kroppstemperatur under sömnen och kan utlösa kallsvettningar. Välj andningsbara material som bomull eller fukttransporterande tyger när du väljer strumpor och tofflor som lämpar sig för användning i sängen.

 • Undvik tjocka ullstrumpor som tenderar att hålla kvar värmen.
 • Välj lätta tofflor av naturfibrer som bomull eller bambu i stället för syntetiska material som kan leda till överhettning.
 • Överväg att använda specialiserade kylstrumpor som är utformade för att reglera fottemperaturen och minska svettningen.

Behandling av sömnapné för bättre komfort under natten

Sömnapné är en vanlig sömnstörning där andningen upphör under sömnen, vilket ofta leder till överdriven svettning på natten. Om du tror att sömnapné kan vara orsaken till din nattliga svettning ska du tala med en läkare som kan föreslå behandlingar som CPAP-behandling eller göra förändringar som att gå ner i vikt och sluta röka.

Hantering av hormonella obalanser och värmevallningar

Hormonella obalanser, särskilt i samband med klimakteriet eller vissa medicinska behandlingar, kan leda till värmevallningar som yttrar sig som plötsliga värmekänslor följt av kallsvettningar. För att hantera dessa symtom:

 1. Boka ett besök hos din läkare för att undersöka möjligheten till HRT eller andra alternativ för att hantera hormonell obalansrelaterade värmevallningar.
 2. Införliva naturläkemedel som svart kohos, sojaprodukter eller E-vitamintillskott i din dagliga rutin efter att ha konsulterat en läkare.
 3. Ha en hälsosam kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och magert protein och undvik kryddig mat och koffein som kan utlösa värmevallningar.

Genom att ta itu med de underliggande orsakerna till kallsvettningar på natten genom riktade åtgärder som att hantera hyperhidros-symptom eller behandla sömnapné kan du effektivt förbättra den allmänna komforten under de vilande slummertimmarna. Detta leder i slutändan till bättre hälsoresultat på lång sikt och garanterar mer lugna nätter framöver utan störande episoder som kan störa den kvalitativa sovtiden.

Vanliga frågor om kallsvettningar på natten

Vad tyder kallsvettningar på natten på?

Kallsvettningar på natten kan bero på olika faktorer, till exempel ångest, alkoholkonsumtion, kryddig mat eller vissa mediciner. De kan också tyda på underliggande hälsotillstånd som hiv/aids eller störningar i det autonoma nervsystemet. Det är viktigt att övervaka frekvensen och svårighetsgraden av dessa episoder för att avgöra om medicinsk behandling behövs.

Vad betyder det att vakna upp kallsvettig?

Om du vaknar upp kallsvettig kan det betyda att din kropp försöker reglera sin temperatur på grund av yttre faktorer som rumstemperatur eller material i sängkläderna. Men det kan också tyda på ett underliggande hälsoproblem eller en bieffekt av medicinering. Rådgör med en sjukvårdspersonal om du upplever ihållande svettning nattetid.

Är nattliga svettningar ett symptom på förkylning?

Nattliga svettningar är vanligtvis inte förknippade med förkylning, men kan uppstå vid feberaktiga sjukdomar när kroppen försöker svalna efter att ha fått feber. Om du misstänker att dina nattsvettningar är relaterade till sjukdom snarare än till miljöfaktorer, kontakta din läkare för korrekt diagnos och behandlingsalternativ.

Varför är nattliga svettningar en röd flagga?

Nattliga svettningar kan betraktas som en röd flagga eftersom de kan vara en signal om ett underliggande medicinskt tillstånd som kräver uppmärksamhet. Ihållande svettningar tillsammans med andra symtom som viktnedgång, trötthet, feber eller svullna lymfkörtlar bör leda till att man kontaktar sjukvårdspersonal för lämplig utvärdering och åtgärd. [källa]

Slutsats

Sammanfattningsvis kan kallsvettningar på natten orsakas av en mängd olika faktorer, t.ex. alkoholintag, kryddad mat, ångestrelaterade problem och vissa mediciner. Hälsoproblem som hiv/aids och störningar i det autonoma nervsystemet kan också bidra till svettningar nattetid. Det finns dock sätt att förhindra att dessa episoder uppstår, till exempel genom att justera sovrumstemperaturen, klä sig lätt med andningsbara pyjamasar och använda fläktar eller luftkonditioneringsapparater.

Om du får ihållande nattsvettningar eller hög feber vid sidan av dem är det viktigt att söka vård. Att hantera kallsvettningar med befintliga medicinska tillstånd kan innebära att man behandlar hyperhidrosrelaterade symtom eller att man väljer lämpliga skor för bättre temperaturreglering.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare