Förståelse för cannabinoidreceptorer: Vad är de?

Last updated:

Published:

Hampaplantan är en komplex varelse som innehåller hundratals olika föreningar som alla har olika effekter på kroppen. Av alla de föreningar som finns i hampa är det cannabinoider som orsakar störst uppståndelse i det vetenskapliga och hälsorelaterade samhället. Många tror nu att cannabinoider som CBD, när de används som tillskott, kan hjälpa människor att hantera alla möjliga problem. Hur de interagerar med kroppen kan dock vara lite av ett mysterium, så vi tänkte att vi skulle ta en titt på de receptorer som ansvarar för alla effekter - cannabinoidreceptorer.

ALLA TYPER AV FRÅGOR

VAD ÄR CANNABINOIDRECEPTORER?

Cannabinoidreceptorer är "åtgärdspunkterna" i det endocannabinoida systemet - den mekanism i kroppen som interagerar med cannabinoider. Vi har dessa receptorer eftersom kroppen producerar sin egen naturliga version av cannabinoider, och de används för att utlösa vissa effekter. Cannabis och hampa är de enda kända externa naturliga källorna till cannabinoider, och utlöser detta system inom oss. Cannabinoider binder till dessa receptorer, som i sin tur aktiverar det endocannabinoida systemet. Dessa receptorer finns i hela kroppen - i stort sett överallt där det centrala nervsystemet finns, inklusive hjärnan.

TYPERNA AV CANNABINOIDRECEPTORER

Det finns två huvudtyper av cannabinoidreceptorer, CB1- och CB2-receptorer. CB1-receptorerna upptäcktes första gången 1990, medan CB2-receptorerna kom tätt efter och upptäcktes 1993.

CANNABINOIDRECEPTORER

CB1-receptorer finns främst i hjärnan, men också i centrala nervsystemet och relaterade organ. Det är här THC som finns i cannabis binder och orsakar psykoaktiva effekter. CBD å andra sidan gör det inte, vilket är anledningen till att det är icke-psykoaktivt. Dessa receptorer tros påverka minne, humör, sömn, aptit och smärtuppfattning. Därför har de betydelse vid behandling av t.ex. kronisk smärta och depression.

KRONISKA SMÄRTOR


DEPRESSION

CB2-receptorer finns i resten av kroppen, bland annat i immunsystemet, mag-tarmsystemet och relaterade organ. De förekommer också i hjärnan, men inte lika tätt som sin CB1-motsvarighet. Den huvudsakliga funktionen som CB2-receptorerna anses ha är att hjälpa till att kontrollera inflammation. När endocannabinoidernas naturliga respons kompletteras med externa cannabinoider kan det kraftigt minska inflammationens svårighetsgrad, vilket är känt för att ligga till grund för många tillstånd.

INFLAMMATIONENS SVÅRIGHETSGRAD

ANDRA CANNABINOIDRECEPTORER?

Forskningen om det endocannabinoida systemet är fortfarande relativt ny, och det finns mycket mer att upptäcka. Det kan till och med finnas andra typer av receptorer som vi ännu inte känner till. Forskning från 2012 visade att cannabinoider verkade interagera med vissa delar av kroppen där CB1- och CB2-receptorer inte fanns, vilket tyder på att det finns en annan receptor. Det finns fortfarande så mycket att lära. En sak är säker, det endocannabinoida systemet och de cannabinoidreceptorer som det innehåller spelar en viktig roll i våra liv. Att få en bättre förståelse kommer att hjälpa oss att förbättra vår förståelse av hur kroppen fungerar som helhet, och i sin tur erbjuda nya potentiella vägar för vetenskaplig utforskning. Framtiden är ljus!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare