Förstå kronisk inflammation - nyckeln till att förebygga alla livsstilssjukdomar

Last updated:

Published:

Kronisk inflammation - det stora problemet som vi inte ser

Diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, reumatoid artrit och till och med cancer - de kan alla ha en sak gemensamt: kronisk inflammation (CI). Vi vet fortfarande inte exakt varför dessa tillstånd uppstår, men vetenskapen tror att kronisk inflammation kan vara en viktig bidragande faktor till att de uppstår. CI uppstår när det finns en ansamling av inflammatoriska celler som fortsätter att göra sitt jobb, även om en infektion har passerat eller behandlats. Låt oss förklara.

Låt oss först börja med vår inflammatoriska reaktion. När du skär dig i benet, får ont i halsen eller stukar foten svullnar området runt skadan upp, fylls med blod och känns varmt vid beröring. Detta är vår inflammatoriska reaktion. Vår kropp skickar en kombination av vita blodkroppar, vätska och proteiner till ett område i kroppen som behöver repareras.

Om du skadar din bil reparerar en mekaniker den. Om vi skadar vår kropp kommer vårt immunförsvar till vår hjälp och stänger ute eventuella infektioner. Lågnivåinflammation kan också kallas "suboptimal hälsa". Du mår inte som bäst när din kropp lägger energi på att bekämpa en infektion.

bild av en trött kvinna

Vad är kronisk inflammation?

När skadan är begränsad och infektionsrisken över, dör de vita blodkropparna antingen eller återgår till vad de håller på med, redo att agera om en ny skada uppstår. Kronisk inflammation uppstår när infektionen inte försvinner, eller när den samling celler som anlänt för att ta itu med problemet blir "förvirrade" och inte lyckas sprida sig, vilket orsakar en ansamling.

När vita blodkroppar kommer till en skada är de programmerade för att hantera inflammation. De börjar ta itu med skadade eller infekterade celler och agerar på så sätt som vårt immunförsvar borde göra. Men om det fortfarande finns ett överflöd av inflammatoriska vita blodkroppar kommer de att börja angripa friska celler när infektionen har behandlats. Den fortsatta uppbyggnaden får vårt immunförsvar att tro att det fortfarande finns ett problem att ta itu med, och de vita blodkropparna blir därför övernitiska.

När detta scenario inträffar har du början till en kronisk inflammation. Utan några åtgärder kan cellerna hamna ännu mer utom kontroll, och de har potential att bidra till utvecklingen av vissa typer av cancer eller de andra sjukdomar som vi nämnde tidigare.

Cytokiner, det tveeggade svärdet

Du kanske undrar vad det är som gör att en cell blir förvirrad eller att den angriper friska celler? Svaret är cytokiner.

Cytokiner är små proteinceller som ansvarar för att förmedla budskap till en mängd olika celler, inklusive vita blodkroppar. De förekommer i nästan alla biologiska processer, men spelar en avgörande roll för vårt immunförsvar. Cytokiner kan delas in i två läger: proinflammatoriska och antiinflammatoriska. Vi behöver rätt balans av båda för att säkerställa att vårt immunsystem fungerar som det ska. Kom ihåg att om det inte fanns något inflammatoriskt svar skulle vi inte kunna bekämpa en infektion eller ett virus.

Cytokiner, beroende på vilket läger de tillhör, kommer att leverera ett budskap som talar om för de vita blodkropparna hur de ska agera. Om det sker en överproduktion av proinflammatoriska cytokiner hamnar man i ett scenario där de vita blodkropparna blir övernitiska och angriper friska celler. Cellerna blir förvirrade och kan fortsätta tro att det finns en infektion att bekämpa när det inte gör det.

Om det finns för många antiinflammatoriska cytokiner kommer kroppen inte att kunna slå tillbaka effektivt när vi drabbas av ett virus eller en infektion. Friska människor behöver en balans mellan cytokinerna, som talar om för vårt immunsystem att det ska agera när vi behöver det, men som sedan backar när vi inte behöver det.

I infografiken nedan beskrivs vad som kan hända om man har för många proinflammatoriska cytokiner, en lagom balans eller en uppbyggnad av antiinflammatoriska cytokiner.

Infografik om kronisk inflammation

Kronisk inflammation - de goda nyheterna i förklädnad

Ämnet kronisk inflammation kan låta mycket skrämmande, särskilt eftersom det har potential att vara en föregångare till kroniska sjukdomar. Världshälsoorganisationen rankar kroniska sjukdomar som det största hotet mot människors hälsa. De räknar med att sambandet mellan kroniska sjukdomar och kronisk inflammation kommer att öka under de kommande 30 åren och påverka miljontals människor.

Men få inte panik!

Om vi vet att kronisk inflammation kan leda till diabetes, hjärtsjukdomar, artrit och allergier, innebär det att vi genom att ta itu med CI från början kan förhindra att dessa tillstånd någonsin uppstår. När diabetes eller hjärtsjukdomar väl har diagnostiserats kan de vara oerhört svåra att behandla. Kronisk inflammation, å andra sidan, är betydligt lättare att hålla i schack.

Vår kost har en enorm inverkan på produktionen av proinflammatoriska och antiinflammatoriska cytokiner som i sin tur talar om för våra celler vad de ska göra. Genom att förbättra vår hälsa med rätt livsmedel kan vi upprätthålla balansen och effektivt motverka risken för kronisk inflammation.

Livsmedel att undvika

Att försöka undvika dessa typer av livsmedel helt och hållet ger bäst resultat, men det är också bra att begränsa sin konsumtion. Var och en av dem uppmuntrar ett inflammatoriskt svar:

- Stekta livsmedel: Inklusive pommes frites, kyckling och lökringar
- Raffinerade kolhydrater: Vitt bröd, vissa typer av pasta, bakverk
- Läskedrycker: Inklusive alla andra sockersötade drycker
- Rött kött: Biffar faller under denna kategori, men det gör även bearbetat kött som varmkorv och konserver
- Margarin eller ister

Livsmedel att inkludera

Följande är bra för vår hälsa och hjälper vår kropp att effektivt avgifta. Dessa bör ingå som en del av en antiinflammatorisk diet där det är möjligt. En enkel tumregel för att upprätthålla en sund cellbalans är att göra som våra förhistoriska förfäder skulle ha gjort. Det kallas paleokost och innebär att man äter naturliga livsmedel som grottmänniskor skulle ha varit tvungna att jaga eller samla. Var och en av dessa främjar antiinflammatoriska effekter:

- Tomater
- Nötter: Inklusive valnötter och mandlar
- Fet fisk: Typer som är rika på omega-3, t.ex. makrill, tonfisk och lax
- Frukt: Apelsiner, körsbär, jordgubbar eller blåbär
- olivolja
- Hampa fröolja

bild av hampafrön och hampafröolja

Näringsämnen från hampa, det nya ljuset

Det sista förslaget, hampfröolja, är ett viktigt förslag. Hampa har i århundraden erkänts som en traditionell medicin som kan minska inflammation. Men trots dess utbredda användning har den moderna medicinen inte kunnat verifiera resultaten. Av en tillfällighet är det så att många av de växtbaserade läkemedel som används runt om i världen gör det för att de verkar behandla inflammation, vilket innebär att de alla har potential att minska kronisk inflammation.

I dagsläget har den moderna medicinen inte bekräftat hampans potential när det gäller att behandla inflammation, men det kan vara på väg att ändras. Många forskningsprojekt pågår för närvarande för att fastställa hur cannabinoider - kemiska föreningar i hampa - interagerar med vårt endocannabinoida system (ECS). Vårt ECS är ett regleringssystem som är kopplat till områden i hjärnan, centrala nervsystemet och vitala organ. Samspelet mellan de två kan vara nyckeln till att bekräfta hampans antiinflammatoriska verkan.

Med en ökande mängd forskning som fokuserar på de medicinska fördelarna med hampa, fortsätter möjligheten att det kan vara inflytelserikt vid behandling av inflammation att växa. Förhoppningsvis kommer den moderna medicinen att bevisa vad traditionella läkemedel har försökt säga i otaliga år.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare