Vad är THC (Tetrahydrocannabinol)?

Last updated:

Published:

Vad är THC?

Tetrahydrocannabinol (THC) tillhör en klass av organiska kemiska föreningar som kallas fytocannabinoider. THC finns i arten Cannabis sativa och är främst känt för sina psykoaktiva biverkningar. När THC konsumeras (röks, förångas eller äts) binds det främst till CB1-receptorer i amygdala, cerebellum och hippocampus.

Sammanfattning

Varianter av Cannabis sativa som är rika på THC (marijuana) används främst för rekreation. Cannabis anses vara den mest använda olagliga drogen i världen.

- THC kan framställas syntetiskt
- Potentiell kortvarig försämring av minne och koordination
- Potentiell ökning av aptiten, en effekt som är allmänt känd som "munchies"
- Ansvarig för att framkalla ett förändrat mentalt tillstånd (high)
- Stark affinitet för CB1-receptorer kopplade till det endocannabinoida systemet
- Isolerades för första gången 1964
- I kontrollerade doser kopplas det samman som en möjlig behandling för flera medicinska tillstånd

Stöd till forskning

På grund av THC:s klassificering enligt Schedule I är forskning om dess terapeutiska användning begränsad. Studier kan genomföras förutsatt att ett administrativt tillståndsbrev först tas emot. Nedan hittar du ett urval av prekliniska studier som undersöker effekterna av THC på illamående, multipel skleros och smärtlindring.

Det syntetiska THC-läkemedlet Dronabinol är godkänt av amerikanska Food and Drug Administration (FDA) för behandling av illamående och kräkningar orsakade av kemoterapi (CINV). En systematisk genomgång som genomfördes 2001 visade att "cannabinoider har använts effektivt för behandling av CINV sedan 1985".

- Studie 1
- Undersökning 2

En systematisk granskning från 2018 av "Cannabinoids for Treatment of M.S. symptoms" visade att det finns "bevis som tyder på fördelar med behandling av spasticitet och neuropatisk smärta vid multipel skleros". Forskarna betonade dock att cannabisanvändning innebär en risk för negativa biverkningar.

- Studie 3

Journal of Pain and Symptom Management publicerade en studie om effekten av THC:CBD-extrakt och THC-extrakt hos patienter med "svårbehandlad cancerrelaterad smärta". Patienterna randomiserades och resultaten jämfördes med en placebogrupp. Sammantaget såg THC:CBD-extraktgruppen en signifikant minskning av smärtmätningen (30%).

- Studie 4

Rättslig status

År 1961 klassificerades cannabis (på grund av dess aktiva beståndsdel THC) som en narkotika enligt förteckning I. Vid den tidpunkten ansågs det att det inte fanns "någon för närvarande accepterad medicinsk användning och en hög potential för missbruk".

Förekomsten av THC i CBD-oljor och andra cannabinoidprodukter anses vara laglig så länge koncentrationerna är lägre än 0,2/0,3 % (beroende på land).

Allt fler länder och amerikanska delstater börjar ändra sin lagstiftning till förmån för THC. I oktober 2018 legaliserade Kanada cannabis för omfattande rekreationell och medicinsk användning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare