Sömnapné: orsaker, diagnos och effektiva behandlingar

Published:

Sömnapné är en vanligt förekommande men ofta förbisedd sömnstörning som drabbar många människor globalt. Den kan delas in i två huvudtyper: obstruktiv sömnapné (OSA) och central sömnapné (CSA). I det här omfattande blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i de intrikata delarna av både OSA och CSA och belysa deras orsaker, diagnos och behandlingsalternativ.

När vi utforskar de olika faktorer som bidrar till utvecklingen av sömnapné, t.ex. fetma, genetiska anlag och rökvanor, får du värdefulla insikter om effektiva förebyggande åtgärder. Dessutom kommer vår diskussion om diagnostiska metoder som fysiska undersökningar och polysomnografi att ge en förståelse för hur vårdpersonal identifierar dessa störningar hos patienter.

Förutom att diskutera livsstilsförändringar för att hantera OSA-symptom på ett effektivt sätt kommer vi också att behandla medicinska åtgärder, inklusive kontinuerlig positiv luftvägstrycksterapi (CPAP), alternativa apparater samt kirurgiska ingrepp i svåra fall. För dem som har att göra med CSA specifikt kommer vi att undersöka riktade mediciner som syftar till att ta itu med underliggande problem som leder till denna form av sömnstörd andning.

Slutligen är det viktigt att inte förbise högriskpopulationer som påverkas av sömnapné, och därför inkluderar vår analys rasskillnader i prevalensen tillsammans med OSA:s inverkan på barns kognitiva och sociala utveckling. Genom att få en grundlig förståelse för alla aspekter som rör sömnapné genom detta informativa blogginlägg blir du bättre rustad för att känna igen tecken eller symtom hos dig själv eller dina nära och kära och samtidigt söka lämplig vård från kvalificerade specialister när det behövs.

Sleep Apnea

Förståelse för sömnapné

Sömnapné är en sömnstörning som kännetecknas av upprepade andningspauser under sömnen, vilket leder till störd och dålig vila. Detta tillstånd kan få allvarliga hälsokonsekvenser som trötthet, koncentrationssvårigheter under dagen, hjärtsjukdomar, depression och en ökad risk för olyckor vid bilkörning eller arbete. Det finns två huvudtyper av sömnapné: obstruktiv sömnapné (OSA) och central sömnapné (CSA).

Obstruktiv sömnapné (OSA)

Obstruktiv sömnapné (OSA) beror på att halsmusklerna slappnar av för mycket och orsakar en partiell eller fullständig blockering av luftvägarna, vilket leder till högljudd snarkning och perioder då du slutar andas. Som ett resultat av detta kan du uppleva högljudd snarkning följt av perioder då du slutar andas helt och hållet(källa). Vanliga symtom är bland annat överdriven sömnighet på dagen, luftpustning på natten och att vakna upp med torr mun eller ont i halsen.

Central sömnapné (CSA)

Till skillnad från OSA innebär central sömnapné att kommunikationen mellan hjärnan och andningsmusklerna, som kontrollerar andningen, inte fungerar. Detta leder till att andningen tillfälligt upphör utan att det finns något fysiskt hinder(källa). CSA är mindre vanligt än OSA men kan vara lika farligt om det inte behandlas.

För att bättre förstå dessa två typer av sömnapné är det viktigt att känna till deras orsaker och riskfaktorer. Några vanliga orsaker till sömnapné är fetma, rökning, alkoholkonsumtion, nästäppa på grund av allergier eller infektioner och en familjehistoria av snarkning eller andra andningsproblem.

  • Fetma: Överflödiga fettdepåer runt de övre luftvägarna kan hindra andningen under sömnen(källa).
  • Trånga luftvägar: Genetik kan spela en roll för att ha smala luftvägar som är mer benägna att kollapsa under sömnen.
  • Rökning: Rökning irriterar halsvävnaden och ökar inflammationen i de övre luftvägarna, vilket gör det mer sannolikt att en person utvecklar OSA(källa).

Andra medicinska tillstånd som hjärtsvikt och förmaksflimmer kan också bidra till utvecklingen av central sömnapné. Genom att förstå de olika typerna av sömnapné och deras bakomliggande orsaker blir du bättre rustad för att tidigt identifiera eventuella symtom och söka lämplig behandling hos en kvalificerad sömnspecialist.

Sömnapné kan vara skadlig för hälsan och välbefinnandet om den inte behandlas. Sömnapné kan ha många olika orsaker, och faktorer som ärftlighet och livsstilspreferenser som rökning och övervikt kan bidra till detta.

Orsaker till sömnapné

Sömnapné är en komplex sömnstörning med olika faktorer som bidrar till den. Att förstå orsakerna kan hjälpa individer att vidta förebyggande åtgärder och söka lämpliga behandlingsalternativ. Några vanliga orsaker är fetma, genetiska faktorer, rökningsrelaterad irritation i halsens vävnader med mera.

Fetma och dess inverkan på luftflödesobstruktion

Fetma är en viktig orsak till obstruktiv sömnapné (OSA), eftersom överflödiga fettdepåer runt de övre luftvägarna kan hindra andningen under sömnen. Den ökade vikten sätter tryck på luftvägarna och förtränger dem, vilket leder till svårigheter att upprätthålla ett korrekt luftflöde under sömnen. Att gå ner i vikt genom kostförändringar och regelbunden motion kan avsevärt minska risken för att utveckla OSA eller förbättra befintliga symtom.

Genetiska faktorer som bidrar till trånga luftvägar

I vissa fall kan människor ha naturligt trånga luftvägar på grund av genetik eller andra medicinska tillstånd som t.ex. tonsillhypertrofi eller adenoidförstoring. Dessa anatomiska avvikelser gör det svårt för dem att andas ordentligt under sömnen, vilket ökar risken för episoder där de slutar andas tillfälligt (apnéer). I dessa situationer kan det vara nödvändigt att rådgöra med en sjukvårdspersonal om eventuella kirurgiska ingrepp.

Sleep Apnea

Rökrelaterad irritation i vävnader i halsen.

  • Cigarettrök: Rökning av cigaretter irriterar halsvävnaden genom att orsaka inflammation som gör att de övre luftvägarna blir ännu trängre. Detta ökar sannolikheten för att en person ska utveckla OSA eller förvärra redan existerande symtom om han eller hon redan har tillståndet. Att sluta röka kan bidra till att lindra dessa problem och förbättra den allmänna hälsan.
  • Passiv rökning: Exponering för passiv rökning kan också bidra till sömnapné genom att orsaka irritation i halsvävnaden, särskilt för dem som redan är predisponerade på grund av andra faktorer som fetma eller genetik. Det är viktigt att begränsa exponeringen för passiv rökning för att minska risken för OSA.

Förutom de primära orsakerna kan även andra faktorer bidra till risken för att utveckla sömnapné, till exempel alkoholkonsumtion, nästäppa på grund av allergier eller bihåleinflammation, snarkningar och andningsproblem i släkten och medicinska tillstånd som förmaksflimmer eller hjärtsvikt. Dessa inkluderar alkoholkonsumtion, som slappnar av i halsens muskler vilket leder till att luftvägarna blockeras, nästäppa på grund av bihåleproblem eller allergier, familjehistoria av snarkning eller andningsproblem och vissa medicinska tillstånd som förmaksflimmer, hjärtsvikt och högt blodtryck. Genom att ta itu med dessa underliggande orsaker genom livsstilsförändringar, medicinska insatser eller båda kan man avsevärt minska risken för att drabbas av sömnstörda andningsmönster i samband med sömnapné.

Sömnapnéens etiologi är komplicerad och kan skilja sig åt mellan olika individer, vilket gör att det är viktigt för människor att känna igen sina egna riskfaktorer. Att diagnostisera detta tillstånd är det första steget för att behandla det effektivt; därför är det viktigt att förstå hur en läkare kan diagnostisera OSA/CSA genom fysisk undersökning eller polysomnografi.

Diagnostik av sömnapné

Det är viktigt att rådgöra med en läkare eller sömnspecialist för att diagnostisera och behandla sömnapné, vilket kan innebära fysisk undersökning och eventuellt polysomnografi. Processen innebär vanligtvis att man konsulterar en läkare eller sömnspecialist, som utför bedömningar som en fysisk undersökning och eventuellt rekommenderar att man genomgår en omfattande undersökning över natten som kallas polysomnografi.

Fysisk undersökning för att upptäcka tecken på OSA/CSA

En grundlig fysisk undersökning kan hjälpa till att identifiera eventuella tecken på obstruktiv sömnapné (OSA) eller central sömnapné (CSA). Under denna utvärdering kan läkaren kontrollera om det finns fetma, nästäppa, förstorade tonsiller och andra faktorer som kan bidra till sömnstörd andning. De kan också fråga om din sjukdomshistoria, familjehistoria av snarkning eller andningsproblem och eventuella symtom som du har upplevt som överdriven sömnighet under dagen eller högljudd snarkning.

Polysomnografi - ett diagnostiskt test över natten

Om din läkare misstänker att du kan ha sömnapné på grund av de första utvärderingsresultaten kan han/hon föreslå ett omfattande diagnostiskt test på natten som kallas polysomnografi. Denna omfattande undersökning övervakar olika parametrar under din sömn, t.ex:

  • Aktivitetsnivåer i hjärnan
  • Ögonrörelser
  • Andningsfrekvens
  • Syremättnad i blodet
  • Hjärtfrekvens
  • Muskelaktivitet
  • Rörelse av benet

De data som samlas in under polysomnografi kan hjälpa din läkare att avgöra om du har sömnapné, hur allvarlig den är och vilka behandlingsalternativ som är lämpligast för ditt specifika tillstånd. I vissa fall kan en enklare sömnapnéundersökning i hemmet rekommenderas som ett alternativ till polysomnografi i laboratorium.

Förutom polysomnografi kan andra bedömningar, t.ex. MSLT och MWT, användas för att mäta sömnighet under dagen och bedöma effekterna av sömnapné på dagliga aktiviteter. Dessa ytterligare tester kan ge värdefulla insikter om hur väl du kan hålla dig vaken under dagen trots att du upplever en störd nattvila på grund av att andningen upprepade gånger stannar upp under natten.

När du väl har fått diagnosen sömnapné är det viktigt att du samarbetar nära med din vårdgivare för att utveckla en personlig behandlingsplan som tar itu med både kortsiktiga symtom som sömnighet under dagen och långsiktiga hälsorisker som hjärtsjukdomar och högt blodtryck som är förknippade med denna utbredda men ofta underdiagnostiserade sjukdom.

En korrekt diagnos av sömnapné är avgörande för att kunna erbjuda de mest effektiva behandlingsalternativen, t.ex. livsstilsförändringar, CPAP-behandling och alternativa terapier eller apparater. Behandlingsalternativen för obstruktiv sömnapné omfattar livsstilsförändringar, CPAP-behandling och alternativa terapier eller anordningar...

Sleep Apnea

Behandlingsalternativ för obstruktiv sömnapné

Hantering av obstruktiv sömnapné (OSA) kräver ett personligt tillvägagångssätt som tar hänsyn till tillståndets svårighetsgrad och typ samt individuella behov och preferenser. Det första steget i behandlingen av OSA är att göra livsstilsförändringar.

Livsstilsförändringar för hantering av OSA

  • Viktminskning: Fetma är en viktig orsak till OSA, och därför kan viktnedgång avsevärt förbättra symtomen.
  • Sluta röka: Tobaksprodukter irriterar vävnaderna i halsen, vilket förvärrar luftvägsobstruktionen. Att sluta röka kan hjälpa till att lindra dessa problem.
  • Undvik överdrivna lugnande medel: Alkohol och andra lugnande medel slappnar av i halsmuskulaturen, vilket ökar risken för att luftvägarna kollapsar under sömnen. Om du begränsar användningen av dem kan det bidra till att minska OSA-episoderna.
  • Justeringar av sömnpositionen: Om du sover på sidan eller använder speciellt utformade kuddar kan du förhindra att tungan faller tillbaka in i halsen när du sover, vilket minskar risken för att luftvägarna blockeras. Läs mer om livsstilsförändringar som kan gynna personer med sömnstörd andning här.

CPAP-behandling (Continuous Positive Airway Pressure)

Den vanligaste och mest effektiva behandlingsmetoden för att hantera OSA är CPAP-behandling (Continuous Positive Airway Pressure). Detta innebär att man bär en mask som är ansluten till en maskin som ger ett konstant tryckluftflöde för att hålla luftvägarna öppna under sömnen, vilket förhindrar episoder av andningsuppehåll. När de väl har anpassat sig till CPAP upplever många patienter en avsevärd förbättring i sitt dagliga liv. För mer information om CPAP-behandling, följ länken nedan.

Alternativa terapier och anordningar

Om CPAP-behandling inte är lämplig eller effektiv för en person finns det alternativa behandlingsalternativ:

  • Anordningar för positivt luftvägstryck (BPAP): Dessa apparater ger olika nivåer av lufttryck vid inandning och utandning, vilket gör det lättare för vissa patienter att andas.
  • System för adaptiv servoventilation (ASV): ASV-enheter övervakar ditt andningsmönster och justerar luftflödet i enlighet med detta för att förhindra onormala pauser i andningen.
  • Munhålsapparater: Tandläkarskenor kan hjälpa till att flytta fram underkäken och öppna luftvägarna. Detta alternativ kan vara lämpligt för personer med lätt till måttlig OSA. Utforska mer om alternativa behandlingar för sömnapné här.

Sammanfattningsvis finns det olika behandlingsalternativ för att hantera OSA. Det är viktigt att rådgöra med en sömnspecialist för att bestämma det bästa tillvägagångssättet för dina individuella behov. Med rätt behandling kan OSA-patienter uppleva lindring av symtom som högljudd snarkning, sömnighet under dagen och en ökad risk för kardiovaskulära händelser.

OSA kan behandlas på olika sätt tillsammans med en läkare för att avgöra vilken metod som är lämpligast. Kirurgiska ingrepp kan också övervägas som ett alternativ, beroende på hur allvarliga OSA-symtomen är.

Sleep-Apnea

Kirurgiska ingrepp för obstruktiv sömnapné

I vissa fall kan kirurgiska ingrepp vara nödvändiga för att vidga luftvägarna och lindra symtomen på obstruktiv sömnapné (OSA). Det kan handla om allt från minimalt invasiva tekniker som radiofrekvensablation eller uvulopalatopharyngoplasty till mer komplexa operationer som maxillomandibulär avancemang eller trakeostomi.

Minimalt invasiva kirurgiska tekniker

För milda till måttliga fall av obstruktiv sömnapné kan olika minimalt invasiva kirurgiska tekniker övervägas. Ett sådant förfarande är radiofrekvensablation (RFA), där värme som genereras av radiovågor används för att krympa överflödig vävnad i halsen och på så sätt öppna luftvägarna. Ett annat alternativ är uvulopalatopharyngoplasty (UPPP), en operation där man tar bort överflödig vävnad från mjuka gommen och ibland även tonsiller, vilket gör att de övre luftvägarna blir större.

  • RFA: Detta öppenvårdsförfarande har minimal återhämtningstid och kräver vanligtvis flera sessioner för optimalt resultat.
  • UPPP: Även om det innebär en längre återhämtningsperiod än RFA, ger UPPP många patienter en omedelbar förbättring av andningen under sömnen.

Komplexa operationer för svåra OSA-fall

Om den konservativa behandlingen misslyckas eller om det finns allvarliga anatomiska avvikelser kan mer omfattande kirurgiska ingrepp krävas. Två exempel på dessa avancerade ingrepp är:

  1. Maxillomandibulärt avancemang (MMA): Denna operation innebär att man flyttar över- och underkäken för att öka luftvägarna. MMA har en hög framgångskvot när det gäller behandling av OSA, men det är ett invasivt ingrepp med en lång återhämtningstid.
  2. Trakeostomi: I extrema fall av sömnapné där andra behandlingar har misslyckats kan en trakeostomi utföras. En trakeostomi kan utföras i extrema fall av sömnapné där andra behandlingar har misslyckats, vilket skapar en öppning i halsen genom vilken en slang förs in direkt i luftröret för att kringgå eventuella hinder. Även om det är effektivt är detta alternativ vanligtvis reserverat för livshotande situationer på grund av dess invasivitet och potentiella komplikationer.

Rådgör med din sömnspecialist för att avgöra om ett kirurgiskt ingrepp är nödvändigt och lämpligt för din obstruktiva sömnapné. Din sömnspecialist kommer att bedöma ditt tillstånd i detalj och föreslå det bästa tillvägagångssättet baserat på flera faktorer, till exempel intensitet av tecken, grundorsaker, medicinsk bakgrund och individuella preferenser.

Kirurgiska ingrepp mot obstruktiv sömnapné kan vara fördelaktiga, men de kan vara komplicerade och kräva långa läkningstider. Därför bör läkemedel som riktar sig mot underliggande orsaker till central sömnapné också övervägas som ett behandlingsalternativ vid denna störning.

Behandling av central sömnapné

För personer som lider av central sömnapné (CSA) är det viktigt att hitta rätt behandling för att hantera detta potentiellt farliga tillstånd. CSA är en sjukdom där hjärnan inte signalerar korrekt till de muskler som sköter andningen under sömnen, vilket leder till upprepade andningspauser. Som ett resultat av detta upplever patienterna upprepade episoder av avbruten andning under hela natten.

Läkemedel som riktar sig mot underliggande orsaker till CSA

I vissa fall kan läkemedel hjälpa till att behandla grundorsaken till onormala andningsmönster hos CSA-patienter. Till exempel har acetazolamid, ett diuretiskt läkemedel som vanligen används för att behandla höjdsjuka och glaukom, visat sig kunna förbättra symtomen på central sömnapné i vissa situationer genom att stimulera andningsdriften och öka syrehalten i blodet. Medicinsk övervakning är dock nödvändig när man tar dessa läkemedel på grund av deras potential för allvarliga biverkningar.

Vikten av att ställa diagnos och ingripa i tid

Tidig upptäckt och lämpliga åtgärder är avgörande för att minimera potentiella hälsorisker i samband med central sömnapné. Om den inte behandlas eller om den inte hanteras på ett bra sätt kan CSA leda till allvarliga komplikationer, t.ex. hjärtsvikt(kongestiv hjärtsvikt) eller förmaksflimmer - en oregelbunden hjärtrytm som ökar risken för stroke och andra kardiovaskulära händelser.

För att säkerställa korrekt diagnos och effektiv behandlingsplanering bör personer som upplever symptom som överdriven sömnighet under dagen eller högljudd snarkning konsultera en kvalificerad sömnspecialist som kan utföra en omfattande sömnundersökning och rekommendera lämpliga åtgärder. I vissa fall kan behandlingen av CSA innefatta användning av apparater med positivt luftvägstryck (PAP), t.ex. CPAP eller BPAP, som fungerar genom att ge tryckluftsflöde för att hålla en öppen passage under sömnen.

Förutom medicinska behandlingar kan livsstilsförändringar också spela en viktig roll för att hantera symtomen på central sömnapné. Att till exempel hålla en hälsosam vikt, undvika alkoholkonsumtion före sänggåendet och åtgärda eventuella underliggande medicinska tillstånd som högt blodtryck eller hjärtsjukdomar är viktiga steg för att förbättra den allmänna hälsan och minska risken för att utveckla CSA.

I slutändan är det viktigt att ställa diagnos och ingripa i rätt tid för att förhindra långsiktiga konsekvenser av central sömnapné. Genom att samarbeta nära med sjukvårdspersonal och anta nödvändiga livsstilsförändringar kan personer som lider av detta tillstånd få bättre sömnkvalitet och ett förbättrat allmänt välbefinnande.

Behandling av central sömnapné är en komplex och mångfacetterad fråga som kräver snabb diagnos och ingripande för att säkerställa optimala resultat. Efter att ha fastställt vikten av snabb diagnos och ingripande vid central sömnapné kommer vi nu att fokusera på dess högriskpopulationer och effekter på barns utveckling.

Sleep Apnea

Högriskpopulationer och inverkan på barn

Sömnapné drabbar olika befolkningsgrupper på olika sätt, och vissa grupper löper större risk att utveckla sjukdomen. I det här avsnittet kommer vi att undersöka förekomsten av sömnapné bland olika rasgrupper och dess potentiella konsekvenser för barns kognitiva och sociala utveckling.

Skillnader mellan olika raser när det gäller förekomst av sömnapné

Studier har visat att svarta, latinamerikaner och infödda amerikaner löper större risk att drabbas av central sömnapné (CSA) jämfört med andra rasgrupper. Faktorer som genetik, levnadsvanor och tillgång till sjukvård kan vara bidragande faktorer till den oproportionerligt stora förekomsten av CSA bland vissa rasgrupper. Det är viktigt att personer som tillhör högriskpopulationer är medvetna om sin ökade känslighet för sömnstörningar som CSA så att de kan söka diagnos och behandling i tid om det behövs.

Effekter av OSA på barns kognitiva och sociala utveckling

OSA drabbar inte bara vuxna, utan kan också få allvarliga konsekvenser för barns hälsa och välbefinnande. Barn med OSA kan uppvisa symtom på dagtid, t.ex. hyperaktivitet, inlärningssvårigheter eller beteendeproblem, vilket kan ha en negativ inverkan på deras akademiska prestationer och sociala samspel. Några potentiella effekter är bland annat följande:

  • Dålig koncentration som leder till sämre betyg i skolan;
  • Oförmåga att skapa starka vänskapsband på grund av irritabilitet eller humörsvängningar;
  • Ökad risk för olyckor under lek eller idrottsaktiviteter på grund av trötthet.

Behandling av OSA hos barn är viktigt för att förhindra långsiktiga konsekvenser av tillståndet. Föräldrar och vårdgivare bör vara vaksamma och observera sina barns sömnmönster och notera eventuella tecken på högljudd snarkning, luftpustning under sömnen eller överdriven sömnighet på dagen. Det är viktigt att konsultera en läkare om man märker några tecken på högljudd snarkning, andfåddhet under sömnen eller extrem sömnighet på dagen.

I vissa fall kan livsstilsförändringar som att hålla en hälsosam vikt och undvika allergener hjälpa till att hantera OSA hos barn. I allvarligare fall kan dock medicinsk behandling som CPAP-behandling eller till och med kirurgi för att öppna de övre luftvägarna behövas.

Överlag är tidig diagnos och ingripande avgörande för att minimera de potentiella hälsorisker som är förknippade med sömnapné hos både högriskgrupper och barn. Genom att vara proaktiv när det gäller att ta itu med detta tillstånd genom lämpliga behandlingsalternativ och livsstilsförändringar vid behov kan vi säkerställa en bättre livskvalitet för dem som drabbas av sömnstörningar som OSA och CSA.

Vanliga frågor om sömnapné

Vilka är 5 fakta om sömnapné?

1. Sömnapné är en vanlig sjukdom som drabbar cirka 22 miljoner amerikaner.
2. Det finns två huvudtyper: Obstruktiv sömnapné (OSA) och central sömnapné (CSA).
3. Riskfaktorer är bland annat fetma, rökning, alkoholkonsumtion och genetisk predisposition.
4. Obehandlad sömnapné kan leda till allvarliga hälsoproblem som högt blodtryck, hjärtsjukdomar och stroke.
5. Behandlingsalternativen sträcker sig från livsstilsförändringar till kirurgiska ingrepp.

Hur lång livslängd har en person med sömnapné?

Den förväntade livslängden för personer med obehandlad sömnapné kan minska på grund av ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och andra komplikationer. En tidig diagnos och lämplig behandling kan dock avsevärt förbättra livskvaliteten och den allmänna prognosen för dem som drabbas av detta tillstånd.

Vilka är de tre typerna av sömnapné?

De tre typerna av sömnapné är:
1. Obstruktiv sömnapné: orsakas av fysisk blockering i luftvägarna under sömnen.
2. Central sömnapné: uppstår när hjärnan misslyckas med att signalera till musklerna som ansvarar för andningen.
3. Behandlingsrelaterad central sömnapné: utvecklas under behandling med positiv luftvägstrycksterapi för obstruktiv sömnapné.

Det är viktigt att notera att sömnapné är en typ av sömnstörd andning, som även kan innefatta snarkningar och andra andningsstörningar under sömnen. Om du misstänker att du kan ha sömnapné eller en annan sömnstörning är det viktigt att konsultera en sömnspecialist och genomgå en sömnstudie eller sömnapnétestning i hemmet för att få en korrekt diagnos och behandling.

Vanliga symtom på sömnapné är högljudd snarkning, upprepade andningsuppehåll under sömnen, överdriven sömnighet under dagen och svårigheter att sova. Andra medicinska tillstånd som nässtockning, förmaksflimmer, hjärtsvikt och högt blodtryck kan också vara förknippade med sömnapné.

Behandlingsalternativ för sömnapné kan vara CPAP-behandling (Continuous Positive Airway Pressure), oral apparatur, viktnedgång och kirurgi. Det är också viktigt att optimera din sömnmiljö och tillämpa goda sömnhygieniska vanor för att förbättra den allmänna sömnkvaliteten.

Slutsats

Sömnapné är ett allvarligt tillstånd som kan drabba vem som helst. Två huvudtyper av sömnapné är obstruktiv och central apné, som båda kan vara allvarliga om de inte åtgärdas. Övervikt, ärftlighet, rökning och drickande kan alla vara bidragande faktorer till uppkomsten av sömnapné.

Om du misstänker att du har sömnapné är det viktigt att du söker vård. Diagnosen omfattar vanligtvis en fysisk undersökning av sjukvårdspersonal eller en polysomnografisk undersökning över natten. Behandlingsalternativen sträcker sig från livsstilsförändringar till medicinering eller kirurgiska ingrepp beroende på hur allvarligt fallet är.

Om du kämpar med symtom på sömnapné eller är orolig för din risk att utveckla sjukdomen bör du överväga att tala med en läkare om möjliga behandlingsalternativ.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare