Hur förhindrar jag att mina händer blir domnade när jag sover?

Published:

Om du upplever domningar i händerna under sömnen kan det här blogginlägget ge dig en inblick i de möjliga orsakerna. Handdomningar under sömnen kan vara en besvärlig och ibland smärtsam upplevelse, vilket ofta leder till avbruten vila och minskad livskvalitet. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i de olika orsakerna till domningar i handen under sömnen, allt från kompression av ulnarnerven till karpaltunnelsyndrom och inflammatoriska tillstånd.

Det är viktigt att betona vikten av att konsultera en vårdgivare för att få en korrekt diagnos. Vi kommer att diskutera fysiska undersökningsmetoder som används av yrkesverksamma, samt icke-kirurgiska behandlingsalternativ och kirurgiska ingrepp vid behov.

Förutom att förstå hur sjukvårdspersonal tar sig an denna fråga kommer vi att ge tips om hur man kan förebygga eller hantera handdomningar under sömnen. Detta inkluderar att undvika vissa sovpositioner som sätter tryck på nerver som orsakar domningar och att stödja armarna med kroppskuddar eller stöd.

Att upprätthålla en god hållning under hela dagen är en annan viktig aspekt för att hantera handdomningar på natten; därför kommer vi att utforska ergonomiska arbetsstationer, ta pauser för att stretcha och röra på oss, tillsammans med nackövningar som syftar till att lindra symtom på cervikal spondylos.

Eftersom karpaltunnelsyndromet är en av de vanligaste orsakerna till att händerna blir domnade på natten, som till exempel "hur förhindrar jag att mina händer blir domnade när jag sover?", kommer vi att behandla metoder som neutral positionering av händerna under sömnen och stretchövningar som är särskilt utformade för att lindra symtomen. Så låt oss dyka in!

Mina händer från att bli domnade

Orsaker till handdomningar under sömnen

Sömnlösa händer under sömnen kan bero på olika hälsotillstånd och faktorer. Att förstå de möjliga orsakerna är viktigt för att hitta en effektiv lösning för att förebygga eller hantera handdomningar under sömnen.

Ulnara tunnelsyndrom

Ulnartunnelsyndrom, även känt som cubitaltunnelsyndrom, uppstår när ulnarnerven komprimeras vid armbågen och orsakar domningar i ringfingret och lillfingret. Detta tillstånd kan förvärras under sömnen om du böjer armbågarna under längre perioder.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom beror på kompression av medianusnerven i handledens karpaltunnel. Det leder ofta till domningar, stickningar och svaghet i tummen och de tre första fingrarna. Att sova med böjda handleder kan förvärra detta tillstånd.

Reumatoid artrit

Inflammation orsakad av reumatoid artrit kan leda till perifer neuropati eller skador på perifera nerver som överför signaler mellan ryggmärgen och andra kroppsdelar. RA-inducerad inflammation kan orsaka handdomningar under sömnen på grund av ökat tryck på nerverna.

Diabetisk neuropati

 • Typ 1-diabetes: Det är en skada på perifera nerver som leder till domningar och stickningar i händer, fötter, armar eller ben.
 • Typ 2-diabetes är mer sannolikt att orsaka nervskador som leder till domningar och stickningar i händer, fötter, armar eller ben på grund av långvarigt höga blodsockernivåer. Det kan orsaka handdomningar under sömnen på grund av nervskador från långvarigt höga blodsockernivåer.

Cervikal spondylos

Cervikal spondylos är en åldersrelaterad förslitning av ryggskivorna i nacken. Som ett resultat av detta kan nerverna komprimeras, vilket leder till symptom som handdomningar när man sover.

Perifer neuropati

Perifer neuropati, som orsakas av olika faktorer som B12-vitaminbrist eller upprepade handrörelser, kan leda till skadade perifera nerver och därefter till att händerna domnar under sömnen.

Att förstå de grundläggande orsakerna till handdomningar som kan uppstå under sömnen är viktigt för att bygga upp en framgångsrik behandlingsplan. Att konsultera en vårdgivare kan hjälpa till att ställa diagnos och ge olika alternativ för att behandla detta tillstånd.

Rådfråga en vårdgivare för diagnos och behandlingsalternativ

Om du upplever handdomningar under sömnen är det viktigt att kontakta en vårdgivare som kan hjälpa dig att fastställa den bakomliggande orsaken. En grundlig fysisk undersökning kommer att utföras utifrån dina symtom, vilket kan omfatta kontroll av greppstyrka, bedömning av nervfunktionen och utvärdering av eventuella tecken på perifer neuropati eller karpaltunnelsyndrom.

Processen för fysisk undersökning

 • Utvärdering av greppstyrka: Din vårdgivare kan bedöma hur väl du kan hålla föremål eller utöva tryck med händerna.
 • Test av nervfunktion: Dessa tester mäter hastigheten med vilken elektriska signaler går genom nerverna som ansvarar för känseln i händerna (medianusnerven, ulnarnerven och radialnerven).
 • Bedömning av tecken på perifer neuropati eller karpaltunnelsyndrom: Din vårdgivare kommer att leta efter specifika fysiska indikatorer som tyder på att dessa tillstånd orsakar domningar i händerna när du sover.

Icke-kirurgiska behandlingsalternativ

I många fall kan icke-kirurgiska behandlingar effektivt hantera handdomningar som orsakas av komprimerade nerver. Några vanliga behandlingsalternativ är:

 1. Handledsskenor: Om du bär handledsskena på natten kan du bibehålla ett neutralt läge för handlederna och minska trycket på medianusnerven.
 2. Övningar för att glidande nerver: Dessa övningar innebär att man försiktigt rör fingrar och handleder för att förbättra nervrörligheten och lindra symtomen.
 3. Mediciner: Smärtstillande eller antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa till att hantera obehag i samband med handdomningar under sömnen.

Överväganden om kirurgiska ingrepp

I vissa fall, om icke-kirurgiska behandlingar inte är effektiva för att hantera din handdomning, kan kirurgi övervägas som ett alternativ. Innan du väljer att operera är det viktigt att utvärdera omfattningen av din handdomnad och hur den påverkar dina dagliga aktiviteter. Innan du förbinder dig till någon behandling är det viktigt att diskutera alla tillgängliga alternativ med din vårdgivare.

Man bör rådgöra med en sjukvårdspersonal för att fastställa källan till domningar i händerna när man sover och för att hitta möjliga behandlingsmetoder. Dessutom kan tips som att undvika att trycka på armarna när man sover, justera sin sovposition och stödja armarna med kuddar eller hängslen hjälpa till att förebygga/behandla domningar i händerna när man sover.

Tips för att förebygga/behärska handdomar under sömnen

Det finns flera tips som du kan följa för att förebygga eller hantera handdomningar under sömnen. Genom att anta bättre sovpositioner som stödjer dina armar och händer utan att utsätta dem för onödig stress kan du kanske behålla en neutral position för handlederna och minska trycket på nerverna.

Undvik tryck på armarna under sömnen

För att undvika tryck på armen under sömnen, se till att inte sova med armen under huvudet eller kroppen. Detta kan orsaka kompression av ulnarnerven, vilket leder till domningar i ringfingret och lillfingret. Undvik dessutom att böja armbågen under längre perioder eftersom detta kan komprimera radialnerven, vilket påverkar greppstyrkan.

Justera din sovposition

 • Sidosovande: Om du sover på sidan kan du försöka placera en kudde mellan armarna så att de inte vilar direkt på varandra. Detta hjälper till att lindra eventuellt tryck på perifera nerver.
 • Tillbaka sovande: När du ligger på rygg, placera kuddar under både armbågar och händer så att de ligger något över hjärtnivå, vilket minskar svullnaden och främjar blodflödet.
 • Sova i magen: Om möjligt är det bäst att undvika att sova på magen helt och hållet, eftersom det tenderar att ge stor belastning på nacke/ryggmärg, vilket kan bidra till handdomningar nattetid som orsakas av komprimerade nerver på grund av olika faktorer som nämnts tidigare i denna artikel.

Stöd för armarna med kuddar eller stöd

Förutom att justera din sömnposition kan du överväga att använda kuddar eller stöd som är särskilt utformade för att stödja armar och händer under sömnen. Dessa kan hjälpa till att bibehålla en neutral handledsställning, vilket minskar risken för domningar relaterade till karpaltunnelsyndromet. Om du upplever handdomningar på grund av nervkompression bör du kontakta en vårdgivare för personliga rekommendationer om lämpliga stödanordningar.

Genom att följa dessa tips för att förebygga/behandla handdomningar under sömnen kan du få en bekväm och vilsam sömn. Dessutom är det också viktigt att upprätthålla en god hållning under hela dagen för att undvika armtryck under sömnen och andra relaterade problem.

Att upprätthålla en god hållning under hela dagen

Att bibehålla en god hållning under dagtid är viktigt för att förhindra att symtomen på cervikal spondylos förvärras, vilket kan leda till ytterligare komplikationer i form av handdomningar på natten som orsakas av komprimerade nerver. Genom att inta rätt hållning när du sitter vid arbetsstationer eller använder elektroniska apparater kan du minska trycket på ryggmärgen och de perifera nerverna, vilket i slutändan bidrar till att lindra handdomningar.

Korrekt sittställning vid arbetsstationer

 • Ställ in stolen så att fötterna ligger platt på golvet och låren bildar en 90-graders vinkel med underbenen.
 • Håll ryggen rak med hjälp av ryggstödet i stolens ryggstöd.
 • Undvik att korsa benen eftersom det kan sätta tryck på radialnerverna och orsaka dålig cirkulation.
 • Placera datorskärmarna i ögonhöjd för att undvika att du anstränger nackmusklerna.
 • Om du tar pauser varje timme för att stretcha kan du hjälpa till att upprätthålla greppstyrkan och främja ett bättre blodflöde i händerna.

Ergonomisk användning av elektroniska apparater

 • Undvik att hålla telefonen mellan axel och öra, använd istället högtalartelefon eller hörlurar.
 • Om du håller surfplattor eller e-läsare med båda händerna fördelas vikten jämnt över huvudnerverna som ansvarar för känseln.
 • Skriv försiktigt när du skriver sms eller e-post från mobila enheter; överdriven kraft kan bidra till nervkompression i fingrarna.

Om du införlivar dessa enkla förändringar i dina dagliga rutiner kan det ha en betydande inverkan på handhälsan och minska sannolikheten för att du drabbas av domningar under sömnen. Om du dessutom praktiserar stretchövningar under dagen kan du ytterligare förbättra cirkulationen och förebygga komprimerade nerver i händerna.

Det är viktigt att ha en bra hållning under dagen för att säkerställa ett korrekt blodflöde och minska belastningen på händerna. Genom att vidta proaktiva åtgärder för att lindra symtomen på karpaltunnelsyndrom kan du minska obehag i handlederna när du sover.

Att lindra symptomen på karpaltunnelsyndrom

Om du lider av karpaltunnelsyndrom finns det flera strategier för att lindra dina symtom och förhindra ytterligare nervskador. Genom att införliva dessa tips i din dagliga rutin kan du effektivt hantera handdomningar under sömnen.

Neutral handledspositionering under sömn

Det är viktigt att hålla en neutral handledsposition när du sover för att minska trycket på medianusnerven. För att uppnå detta bör du undvika att böja handlederna eller stoppa in dem under kudden. Håll dem i stället raka och stöds vid behov med ett mjukt stöd eller en skena.

Ta pauser och vila händerna

Ta regelbundna pauser från aktiviteter som belastar dina händer och handleder, till exempel att skriva eller använda handhållna enheter, för att ge dig själv korta vilopauser varje timme. Detta gäller även när du skriver på ett datortangentbord eller använder handhållna enheter som smartphones under längre perioder. Ge dig själv korta vilopauser varje timme för att slappna av och sträcka ut musklerna.

Stretchövningar för att lindra

 • Övningar för greppstyrka: Tryck försiktigt på en stressboll eller ett liknande föremål i varje hand i fem sekunder innan du släpper spänningen. Upprepa denna övning tio gånger per session, två till tre gånger dagligen.
 • Fingrarna sträcker sig: Upprepa upp till tio gånger per uppsättning under hela dagen, efter behov.
 • Sträckning av handledens böjare: Använd motsatt hand för att försiktigt dra tillbaka fingertopparna tills du känner en sträckning längs underarmens undersida. Håll kvar i 15-30 sekunder och byt sedan sida.

Genom att tillämpa dessa strategier och arbeta nära din vårdgivare kan du effektivt hantera symtomen på karpaltunnelsyndromet och minska förekomsten av handdomningar under sömnen.

Genom att vidta rätt åtgärder för att lindra symtomen på karpaltunnelsyndrom, t.ex. neutral handledspositionering under sömnen och regelbundna stretchövningar, kan man minska risken för att utveckla detta smärtsamma tillstånd. Massageterapi och myofascial release-tekniker är också effektiva sätt att lindra smärta i samband med karpaltunnelsyndrom.

Massageterapi och tekniker för myofascial frigörelse

Om du integrerar massageterapi och myofascial release-tekniker i din rutin kan det hjälpa dig att lindra handdomningar under sömnen. Dessa terapier fungerar för att lindra spänningar, obehag och främja bättre cirkulation i de drabbade områdena som orsakas av komprimerade nerver eller andra underliggande hälsoproblem.

Fördelar med massageterapi vid handdomningar

 • Smärtlindring: Regelbunden massage kan hjälpa till att minska smärta i samband med nervkompression eller perifer neuropati genom att förbättra blodflödet till området.
 • Muskelavslappning: Massage av spända muskler runt handlederna och händerna kan lindra muskelstelhet som bidrar till domningar under sömnen.
 • Ökar greppstyrkan: Förbättrad handfunktion genom riktade massagetekniker kan leda till ökad greppstyrka, vilket minskar trycket på radialnerverna som ansvarar för känslan i fingrarna.

Tips för effektiv självmassage

 1. Gnugga försiktigt händerna mot varandra med cirkulära rörelser och måttligt tryck. Detta hjälper till att stimulera blodflödet i händerna samtidigt som vävnaderna värms upp innan djupare massagetekniker används.
 2. Fokusera på ett finger i taget och använd tummen och pekfingret på den motsatta handen för att utöva ett mjukt tryck längs sidorna av varje finger från basen till fingertoppen. Upprepa denna process flera gånger per finger vid behov för optimalt resultat.
 3. För att rikta in dig på ulnarnerven (som löper ner längs sidan av armen), placera handflatan uppåt och tryck försiktigt in knogarna i underarmen nära armbågsleden; flytta sakta knogarna nedåt tills du når handledsbenet innan du släpper spänningen - upprepa stegen ovan om det behövs.

Myofasciala frigörande tekniker för handdomningar

Myofascial release är en specialiserad terapi som riktar in sig på stram, begränsad bindväv (fascia) som omger muskler och nerver. Genom att applicera ett mjukt och ihållande tryck på dessa områden kan det bidra till att förbättra rörelseomfånget och minska smärta och obehag som orsakas av komprimerade nerver eller perifer neuropati.

Att integrera massageterapi och myofascial release-tekniker i din dagliga rutin kan ge ytterligare stöd för att hantera handdomningar under sömnen vid sidan av konventionella behandlingar som rekommenderas av sjukvården.

Vanliga frågor i samband med Hur förhindrar jag att mina händer blir domnade när jag sover?

Vilken brist orsakar domningar i händerna när man sover?

Brist på vitamin B12 kan orsaka domningar i händerna under sömnen på grund av dess roll för att upprätthålla en sund nervfunktion. Brist på vitamin B12 kan leda till perifer neuropati, som påverkar de nerver som ansvarar för känsel och rörelse. Det är viktigt att upprätthålla en balanserad kost eller ta kosttillskott vid behov.

Vad är hemläkemedlet för handdomningar?

Ett huskur mot handdomningar inkluderar regelbundna stretchövningar för handleder och fingrar, varma kompresser på de drabbade områdena, massage med eteriska oljor som lavendel- eller eukalyptusolja och avslappningstekniker som djupa andningsövningar eller meditation. Se dessutom till att ergonomin vid arbetsställena är korrekt och undvik repetitiva rörelser som belastar handlederna.

Varför vaknar jag varje natt med domnade händer?

Det kan hända att du vaknar upp med domnade händer på grund av dåliga sovpositioner som orsakar nervkompression (t.ex. ulnara nervkompression), karpaltunnelsyndrom, cervikal spondylos som påverkar nacknerverna eller underliggande inflammatoriska tillstånd som reumatoid artrit. Kontakta en vårdgivare för korrekt diagnos och lämpliga behandlingsalternativ.

Slutsats

Handens domningar under sömnen kan orsakas av olika faktorer, t.ex. kompression av ulnarnerven, karpaltunnelsyndrom och inflammatoriska tillstånd. Det är viktigt att konsultera en vårdgivare för diagnos för att fastställa den bakomliggande orsaken och lämpliga behandlingsalternativ. Tips för att förebygga eller hantera handdomningar under sömnen är bland annat att justera sovpositioner och använda kroppskuddar eller hängslen som stöd.

Att hålla en god hållning under hela dagen med ergonomiska arbetsstationer, ta pauser för att sträcka sig och röra på sig och utföra nackövningar kan också hjälpa till att lindra symptomen. För dem som upplever symtom på karpaltunnelsyndrom kan neutral handpositionering under sömnen, stretchövningar, massageterapi och myofascial release-tekniker ge lindring.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare