7 effektiva stretchövningar att göra före sänggåendet för bättre sömn

Last updated:

Published:

Att stretcha före sänggåendet kan ha en positiv effekt på både vilokvaliteten och den allmänna hälsan. När våra kroppar varvar ner efter dagens aktiviteter är det viktigt att frigöra ackumulerade spänningar och stress genom en mild stretchrutin. I denna omfattande guide kommer vi att fördjupa oss i olika stretchövningar som sömlöst kan införlivas i din nattrutin.

Vi kommer att utforska yogaställningar som är särskilt utformade för avslappning vid läggdags, samt tai chi rörelser som främjar vilsam sömn. Dessutom får du lära dig om stretching av skulderbladen för optimal anpassning och tekniker för att lösa upp spänningar i nacken.

Utöver dessa övningar för överkroppen kommer vi att diskutera stretchövningar för underkroppen, t.ex. sittande benböjningar för att förbättra flexibiliteten och vikten av rytmisk andning under stretchövningarna. Fördelarna med Child's Pose inkluderar korrekt utförande och andningskontroll; båda viktiga aspekter i en effektiv stretchövning före sänggåendet.

Slutligen kan du upptäcka hur poser som riktar in sig på höfter, lår och ryggradens flexibilitet med lungor ger många fördelar tillsammans med liggande twist-poser för att hantera fysiska spänningar. Stående quad stretching riktar in sig på lår-, höft- och nedre ryggmusklerna medan butterfly pose hjälper till att öppna upp strama muskler och ger känslomässig stressavlastning genom stretching.

Ge dig ut på en resa mot förbättrad sömnkvalitet genom att införliva dessa noggrant utvalda stretchövningar att göra före sänggåendet i din nattliga rutin.

sträcker-att-göra-innan-sängen

Mjuka stretchövningar för bättre sömn

Införliva stretchövningar i din läggdagsrutin för att minska muskelspänningar, stressnivåer och främja avslappning för en mer vilsam sömn.

Yogapositioner för att lindra symtom på sömnlöshet

Barnets ställning, benen upp mot väggen och likets ställning är yogaställningar som kan hjälpa dig att slappna av i både kropp och själ samtidigt som du försiktigt sträcker ut spända muskler, vilket leder till förbättrad sömnkvalitet.

Tai Chi rörelser för bättre allmän hälsa

Att träna Tai chi, en form av skonsam kampsport som fokuserar på sekvenser i slow motion, kan lindra muskelspänningar, främja mental klarhet och minska stressnivåerna, vilket leder till att man somnar snabbare och sover längre.

 • Stretch för axelbladen: Stå rakt med fötterna i höftbredd, öppna armarna brett, korsa ena armen över den andra vid armbågarna och rulla hakan försiktigt från sida till sida i en cirkel medurs.
 • Pigeon Pose: Börja i en knästående position med ett ben böjt framåt i rät vinkel medan du sträcker ut det andra benet rakt bakåt, håll ryggraden rak och luta dig något framåt för att känna en stretch i höften på det utsträckta benet.
 • Supine Twist: Ligg på rygg med benen raka, böj ett knä, korsa det över motsatt sida av kroppen och håll i flera andetag innan du byter sida.

För optimal fysisk och mental hälsa bör stretching utföras med rätt form för att undvika att spänna musklerna eller orsaka smärta.

Stretch för axelblad

Lindra hållningsrelaterat obehag eller smärta i skulderbladen med denna enkla stretch: stå rakt med fötterna höftbrett isär, öppna armarna brett, korsa ena armen över den andra vid armbågarna, sitt sedan bekvämt med rak rygg, för ner hakan mot bröstet innan du rullar den försiktigt från sida till sida i en cirkel medsols.

Fördelarna med förbättrad hållning för sömnkvaliteten

Dålig hållning kan leda till rygg- och nacksmärtor och påverka sömnkvaliteten genom att göra det svårt att hitta en bekväm viloposition. Att införliva mjuka stretchövningar som axelbladsstretch i din nattliga rutin kan hjälpa till att lindra muskelspänningar, främja bättre anpassning, minska stress och förbättra sömnkvaliteten. Stiftelsen för sömn

Minska nackspänningar genom riktad stretching

 • Mjuka stretchövningar: Gör mjuka stretchövningar före sänggåendet för att lindra muskelspänningar och främja avslappning. Hälsa
 • Uppmärksam andning: Andas långsamt och rytmiskt medan du stretchar för att slappna av i både kropp och själ, vilket främjar den avslappning som krävs för god sömn. Stiftelsen för sömn
 • Skräddarsydd metod: Anpassa din stretchingrutin efter individuella behov och fokusera på områden där spänningar känns mest för att ge maximal nytta när du försöker förbättra sömnkvaliteten genom riktade stretchingövningar. Medicinska nyheter idag

Om du införlivar dessa strategier i din nattliga rutin kan det göra stor skillnad när det gäller att minska belastningen på nacken och främja bättre sömn. Kom ihåg att stretcha på rätt sätt, att vara uppmärksam på kroppens signaler och att aldrig gå över din komfortnivå. Fördelarna med en god natts sömn, t.ex. ökad energi, bättre humör och allmänt välbefinnande, kan uppnås om du följer dessa metoder i din nattliga rutin.

Sträckningar för nedre delen av kroppen

Att sitta för länge kan orsaka spänningar i underkroppen, men genom att stretcha lätt kan du lindra muskelspänningar och minska ryggsmärtor.

Stretching hjälper till att förebygga skador och smärta

Regelbunden stretching kan förbättra flexibiliteten, minska stress och förebygga skador och kronisk smärta.

 • Mjuka stretchövningar: Införliva mjuka stretchövningar i din nattliga rutin för att hjälpa dig att slappna av och släppa spänningar.
 • Ansträngande träning: Om du ägnar dig åt ansträngande träning kan stretching hjälpa till att förhindra att spänningar byggs upp och minska risken för skador.

Korrekt stretching för bättre sömnkvalitet

Stretching innan du lägger dig för natten kan hjälpa dig att somna snabbare och sova gott längre.

 • Fjärilspose: Prova fjärilsposen för att sträcka ut höfter, lår, ljumskar och nedre delen av ryggen.
 • Knästående position: En annan effektiv stretch är att stå på knä med breda armar och långsamt rulla ryggraden rak.

Att införliva dessa stretchövningar i din läggdagsritual kan vara fördelaktigt och bidra till flexibilitet, lindra ryggbesvär och leda till en mer vilsam sömn.

Barnets ställning

Slappna av i rygg, axlar och nacke med Child's Pose, en yogaställning som främjar avslappning och minskar spänningar. Knäböj på en säng eller ett golv, för händerna framåt och vila pannan mot marken medan du fokuserar på andningen. Införliva denna ställning i din nattrutin för att varva ner före sänggåendet.

Fördelar med yoga före sänggåendet

 • Lindrar muskelspänningar: Mjuka stretchövningar som Child's Pose hjälper till att slappna av spända muskler som orsakar obehag under sömnen.
 • Främjar mentalt lugn: Att fokusera på djupandning under yoga hjälper till att lugna ett överaktivt sinne och förbereda för vilsam sömn.
 • Bättre sömnkvalitet: Regelbunden yogapraktik före sänggåendet förbättrar den allmänna sömnkvaliteten genom att hjälpa människor att somna snabbare och somna längre.
 • Ökar flexibiliteten: Yogaställningar som Child's Pose ökar flexibiliteten, förebygger skador och minskar smärta som orsakas av muskelstelhet eller stramhet.

Lindra psykisk stress med fokuserad andning

Effektiv och fokuserad andning är avgörande för att uppnå önskad effekt av alla stretchövningar, särskilt på natten. Här är några tips:

 1. Håll en långsam och jämn rytm: Andas in djupt genom näsan medan du räknar upp till fyra och andas sedan ut långsamt genom munnen medan du räknar ned från fyra.
 2. Koncentrera dig på andningen: Fokusera på känslan av luft som kommer in i och lämnar kroppen för att hålla distraherande tankar borta.
 3. Slappna av med varje utandning: Låt kvarvarande spänningar eller stress lämna kroppen när du andas ut och sjunker djupare in i avslappning.

Att införliva Child's Pose och fokuserad andning i din nattliga rutin kan avsevärt förbättra sömnkvaliteten genom att minska fysiskt obehag och mental stress. Ge det ett försök ikväll för en mer vilsam natts sömn.

Utfallande pose: Förbättra sömnkvaliteten och stärk kärnmusklerna

Utfallsställningen riktar in sig på höfter, lår, ljumskar och nedre delen av ryggen och mjukar upp ryggradens flexibilitet och hamstrings.

Att införliva mjuka stretchövningar som utfallsställningen i din nattliga rutin kan hjälpa till att lindra muskelspänningar, minska stress och i slutändan förbättra sömnkvaliteten.

Spända höftmuskler kan bidra till obehag och svårigheter att somna, men utfallsställningen kan hjälpa till att lindra dessa spänningar och förbättra sömnkvaliteten.

Att stärka kärnmuskulaturen genom riktad stretching är avgörande för att bibehålla en korrekt hållning under dagliga aktiviteter och när du sover.

 1. Att utföra ett utfall korrekt:
 • Börja med en stående position med fötterna brett isär.
 • Gå en fot framåt medan du håller ryggraden rak och bröstet lyft.
 • Böj båda knäna så att det främre knät är direkt ovanför fotleden och det bakre knät svävar precis ovanför marken (eller vidrör försiktigt).
 • Behåll balansen genom att spänna magmusklerna; håll i flera andetag innan du byter sida.

Om du införlivar utfallsställningen i din nattliga rutin kan du somna snabbare, somna hela natten och i slutändan bidra till förbättrad sömnkvalitet.

För mer information om hur stretching kan hjälpa till att lindra ryggsmärta och förbättra sömnkvaliteten, se Healthlines artikel om stretching vid sänggåendet.

Twist på rygg

Ryggliggande vridpositioner är utmärkta för att lugna sinnet och kroppen efter en hektisk dag, främja återställande sömn och förbättra sömnkvaliteten.

Lossa spänningar i ryggraden med mjuka vridningar

Böj ett ben och för det över kroppen, pressa båda axlarna mot marken i 20-30 sekunder för att slappna av spänningar i nedre delen av ryggen.

Främja avslappning genom djupa andningstekniker

Djupa andningstekniker under dessa vridningar kan ytterligare förstärka deras lugnande effekter genom att minska stressnivåerna på natten.

 • Magandning: Andas in djupt så att endast handen som ligger över magen höjs; andas sedan ut långsamt och pressa ut all luft från lungorna.
 • 4-7-8-andning: Andas in 4 gånger, håll andan i 7 minuter och andas ut i 8 minuter för att lugna nervsystemet och förbereda kroppen för sömn.

Om du införlivar vridningar i ryggläge i din kvällsrutin kan du somna snabbare, somna längre och vakna utvilad.

Lindra muskelspänningar med stående quad-stretch

Förbättra din vilokvalitet och minska obehaget i nedre delen av ryggen genom att utföra lugnande stretchövningar som koncentrerar sig på att förlänga musklerna i låren, höfterna och ländryggen.

Fördelar med quad stretching för idrottare

 • Ökad flexibilitet: Att stretcha dina quads hjälper till att bibehålla ett hälsosamt rörelseomfång i dina leder.
 • Förebyggande av skador: Flexibla muskler minskar risken för skador vid fysisk aktivitet.
 • Bättre prestation: Effektiva rörelsemönster leder till bättre idrottsprestationer.

Behåll en hälsosam hållning med starka benmuskler

Stående quad stretch hjälper till att stärka benmusklerna som stöder korrekt anpassning och minskar belastningen på nedre delen av ryggen.

 1. Ta försiktigt tag i en fot bakom dig med motsvarande hand.
 2. Dra hälen mot rumpan tills du känner en behaglig sträckning längs framsidan av låret.
 3. Behåll en upprätt hållning med rak ryggrad och lyft bröstkorg.
 4. Behåll sträckningen i 20-30 sekunder och upprepa sedan på andra sidan.

Att regelbundet göra stående stretchövningar kan leda till ökad flexibilitet, förebyggande av skador och bättre idrottsprestationer. Kom ihåg att lyssna på din kropp under dessa övningar och aldrig pressa dig själv utöver vad som känns bekvämt. Kolla in Healthline för mer information om fördelarna med quad stretching.

Fjärilsposition

Fjärilspositionen är en effektiv stretch för att öppna upp nedre delen av ryggen, låren och höfterna och samtidigt släppa på känslomässig stress som kan ha byggts upp under dagen.

Att införliva denna mjuka övning i din nattliga rutin kan förbättra sömnkvaliteten och flexibiliteten.

Minska ångest med medveten stretching

Medvetna stretchövningar som fjärilspositionen hjälper till att lindra muskelspänningar och minska ångestnivåerna.

Genom att fokusera på andningen och kroppsrörelserna under denna stretch hjälper du till att slappna av i både kropp och själ, vilket bidrar till bättre sömnkvalitet.

Hälsoinformation

Förbättrar cirkulationen i ben och höfter

Fjärilsställningen främjar bättre cirkulation i dina ben och höfter, vilket minskar inflammation som orsakas av dagliga aktiviteter eller ansträngande träning som bidrar till obehag när du försöker somna på kvällen.

Att utföra fjärilspositionen korrekt:

 • Sitt på ett bekvämt underlag med rak ryggrad och benen utsträckta.
 • Böj båda knäna utåt så att de pekar bort från varandra medan du för samman fotsulorna nära bäckenområdet.
 • Håll försiktigt i ankeln eller foten med båda händerna och se till att inte dra för hårt i dem eftersom det kan orsaka skador istället för att lindra.
 • Andas in djupt innan du andas ut långsamt och låt tyngdkraften göra det mesta av jobbet genom att dra låren närmare marknivån (undvik att tvinga ner dem).

Kom ihåg att andas in och ut i ett stadigt, jämnt mönster medan du utför stretchövningen i cirka 30 sekunder eller så lång tid som känns bekvämt.

Öka gradvis varaktigheten av denna ställning över tiden för att maximera dess fördelar för din sömnkvalitet och övergripande flexibilitet.

Vanliga frågor om stretchövningar att göra före sänggåendet

Stretching före sänggåendet: en bra idé?

Om du lägger till mjuka stretchövningar som fjärilsposition eller barnposition till din kvällsrutin kan du somna snabbare och somna längre.

Stretching på natten kan också minska muskelstelhet och främja flexibilitet, vilket leder till långsiktiga förbättringar av den allmänna hälsan.

Glöm inte att sträcka på benen före sänggåendet för att minska benkramper och förbättra blodflödet i de nedre extremiteterna.

Regelbunden bensträckning bidrar också till att bibehålla en hälsosam hållning med starka benmuskler, vilket ytterligare förbättrar sömnkvaliteten.

Så gå vidare och stretcha korrekt i en knästående position med rak ryggrad, breda armar och rulla långsamt ner med benen raka för att lindra muskelspänningar och minska stress.

Kom ihåg att en stretchrutin före sänggåendet kan hjälpa dig att få en god sömn och vakna utvilad.

Slutsats

Mjuka yogaställningar och tai chi-rörelser främjar avslappning, medan stretchövningar för axelblad och underkropp löser upp spänningar i viktiga områden. Barnets ställning hjälper till att kontrollera andningen, vridningar i ryggläge tar itu med ackumulerade fysiska spänningar, stående quad stretching riktar sig mot lår- och höftmusklerna och fjärilsställningen öppnar upp strama muskler för känslomässig stressavlastning. Genom att regelbundet utöva dessa enkla övningar kan du förebygga skador och njuta av en mer vilsam natts sömn.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare