Allergier och sömn

Last updated:

Published:

När det gäller allergier och sömn är det många som inte inser hur stor inverkan allergisk rinit kan ha på den allmänna sömnkvaliteten. Allergier kan inte bara orsaka dagtidssymtom som nysningar, rinnande ögon och nästäppa, utan också leda till olika sömnstörningar som påverkar förmågan att somna eller somna hela natten.

I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i förekomsten av allergisk rinit och dess effekter på den dagliga livsföringen, samt undersöka sambandet mellan allergisymtomens svårighetsgrad och sömnproblem. Dessutom kommer vi att diskutera livsstilsförändringar för bättre hantering av allergier vid sänggåendet, inklusive att förhindra att allergener kommer in i hemmet och att upprätthålla en ren sovrumsmiljö.

Vi kommer också att undersöka läkemedelsjusteringar för förbättrad sömn under allergisäsongen genom att utforska olika behandlingsalternativ och diskutera tidsjusteringar för intag av allergimediciner. Dessutom kommer vi att titta på studier som fokuserar på luftvägsallergiers inverkan på sömnstörningar och undersöka hur sublingual allergenimmunterapi potentiellt kan förbättra sömnkvaliteten hos personer som lider av svår persisterande allergisk rinit.

Slutligen tar vi upp nästäppans betydelse för munandning och snarkning, samtidigt som vi erbjuder behandlingsalternativ som syftar till att minska dessa vanliga nattliga besvär som orsakas av allergier. Genom att förstå det komplexa sambandet mellan allergier och sömn mer ingående,

allergier-och-sömn

Allergisk rinit och sömnkvalitet

Allergisk rinit drabbar upp till 50 % av befolkningen och kan allvarligt störa ditt sociala liv och din sömnkvalitet, där allvarligare allergisymtom leder till sämre sömnkvalitet.

Prevalens och inverkan av allergisk rinit på den dagliga funktionsförmågan

Allergiska rinitsymtom som nysningar, klåda och trängsel kan göra det svårt att fokusera under dagen, och studier visar att det kan minska arbetsproduktiviteten.

Korrelation mellan allergisymtomens svårighetsgrad och sömnproblem

Ju mer uttalade tecken och symtom på allergi, desto sämre sömnkvalitet tenderar du att ha, eftersom nästäppa ofta orsakar svårigheter att somna, dåsighet under dagtid och snarkning.

 • Det viktigaste att ta med sig: Allergisymtom och sömnkvalitet är direkt relaterade till varandra.
 • Tips: Om du lider av allergier bör du rådgöra med din vårdgivare om vilka behandlingsalternativ som finns för att förbättra din sömnkvalitet.

Sammantaget är det viktigt att inse hur allergisk rinit påverkar den dagliga livsföringen och sömnkvaliteten och att vidta åtgärder för att minska exponeringen för allergener och söka lämplig medicinsk vård.

Livsstilsförändringar för bättre sömn med allergier

Låt inte allergier förstöra din sömn - prova dessa enkla livsstilsförändringar för att minimera deras inverkan och vakna upp utvilad.

Förhindrar att allergener kommer in i hemmet

 • Stäng fönstren under dagen: Håll pollen och andra utomhusallergener borta från din bostad.
 • Undvik att hänga tvätt utomhus: Pollen kan fastna på kläderna, så torka dem inomhus i en torktumlare eller på ett torkställ inomhus.
 • Använd en luftrenare: En luftrenare med HEPA-filter av hög kvalitet kan hjälpa till att avlägsna luftburna allergener som pollen och mjäll från husdjur från luften i ditt hem. Kolla in den här listan över topprankade luftrenare.

Upprätthålla en ren sovrumsmiljö

 • Rengör regelbundet: Dammsug golv och möbler minst en gång i veckan för att avlägsna dammkvalster. Tvätta sängkläderna varje vecka i varmt vatten för att döda eventuella kvarvarande kvalster.
 • Undvik tunga draperier och stoppade möbler: Välj persienner eller lätta gardiner i stället för tunga draperier som lättare fångar upp allergener. Välj möbler med släta ytor som är lättare att rengöra.
 • Använd allergisäkra överdrag: Klä in din madrass och dina kuddar i dammskyddande överdrag för att förhindra att dessa vanliga allergener påverkar din sömn. Du hittar en mängd olika alternativ på webbplatser som Allergy Buyers Club.

Hantering av husdjursrelaterade allergener

 • Sov i ett separat rum från husdjuren: Håll husdjuren borta från sovrummet eller åtminstone från sängen för att minimera allergiska reaktioner.
 • Sköt om husdjuret regelbundet: Om du borstar ditt husdjur utomhus kan du ta bort lös päls och minska mängden päls som lossnar inne i huset. Bada dem med några veckors mellanrum med ett allergireducerande schampo.
 • Rengör husdjurets sängkläder ofta: Tvätta ditt husdjurs sängkläder varje vecka i varmt vatten för att minimera ansamling av mjäll.

Genom att vara proaktiv när det gäller att hantera allergier både inomhus och utomhus kommer du att vara bättre rustad för en god natts sömn även under högsäsong för allergier.

Få bättre sömn under allergisäsongen genom att justera din medicinering

Har du problem med allergier och sömn? Prata med din vårdgivare om hur du kan justera tidpunkten för din medicinering för att få bättre sömn.

Tidpunkten är avgörande

Ta allergiläkemedel på natten för att minska symtomen och dra nytta av de lugnande effekterna, men undvik läkemedel som inte är sömnmedel före sänggåendet.

Behandlingsalternativ

 • Receptfria läkemedel: Antihistaminer, avsvällande medel och nässpray kan ge lindring utan betydande biverkningar.
 • Receptbelagda läkemedel: Vid svåra symtom kan din läkare rekommendera starkare läkemedel med högre risk för biverkningar.
 • Behandling av allergi: Immunterapi kan leda till långvariga förbättringar av allergisymtom och sömnkvalitet.
 • Naturliga botemedel: Saltvattensköljningar, växtbaserade kosttillskott och eteriska oljor kan vara bra, men prata med din läkare först.

Att justera medicineringstider och utforska behandlingsalternativ kan avsevärt förbättra sömnkvaliteten under allergisäsongen.

Allergier i luftvägarna och sömnstörningar: Vad du behöver veta

Luftvägsallergier kan allvarligt påverka din sömnkvalitet och leda till dålig sömn, sömnlöshet, trötthet och snarkningar.

En undersökning av barn med svår allergisk rinit orsakad av husdammskvalster visade på en ökad sannolikhet för sömnstörningar.

Det är viktigt att ta itu med allergisymtom tidigt för att uppnå optimal återhämtande sömn och förbättra den dagliga funktionsförmågan.

Nästäppa som orsakas av allergier kan tvinga fram munandning, vilket leder till snarkning, men antihistaminer och andra behandlingar som allergisprutor, kirurgi och nasala steroidsprayer kan hjälpa.

Tala med din läkare för att hitta den lämpligaste strategin för dina individuella allergier och viloproblem.

Sublingual immunterapi mot allergener och sömnkvalitet

Om du lider av luftvägsallergier relaterade till husdammskvalster kan sublingual allergen immunterapi (SLIT) vara värt att överväga för att förbättra din livskvalitet.

En studie av MORPHEE visade att SLIT-behandling kan förbättra sömnkvaliteten hos personer med svår persisterande allergisk rinit orsakad av husdammskvalster.

SLIT:s inverkan på sömnstörningar

 • Svårigheter att somna: Patienterna rapporterade betydande förbättringar av sin förmåga att somna lättare efter sex månaders SLIT-behandling.
 • Nattliga uppvaknanden: Efter sex månaders SLIT-behandling minskade antalet nattliga uppvaknanden avsevärt.
 • Sömneffektivitet: Den totala sömneffektiviteten förbättrades för patienter som genomgick SLIT-behandling.

Jämförelse mellan behandlade och obehandlade individer

SLIT-behandlingen hade en positiv inverkan på sömnkvaliteten och minskade antalet episoder med nästäppa, klåda, nysningar och allmänt obehag under natten.

Tips för bättre sömn under SLIT-behandling

 1. Upprätthåll en konsekvent läggdagsrutin: Att gå och lägga sig vid samma tid varje kväll kan hjälpa till att reglera kroppens inre klocka.
 2. Skapa en bekväm sovmiljö: Se till att ditt sovrum är svalt, mörkt och tyst.
 3. Undvik stimulantia före sänggåendet: Begränsa koffeinintaget under timmarna före sänggåendet.
 4. Införliva avslappningstekniker: Djupa andningsövningar eller progressiv muskelavslappning kan hjälpa dig att lugna ner dig.

Rådgör med en läkare för att avgöra om sublingual immunterapi kan vara en lämplig lösning på dina sömnstörande allergier.

Täppt näsa, munandning och snarkning

När allergierna slår till tvingar nästäppan människor att andas genom munnen, vilket leder till snarkning och sömnstörningar.

Hur nästäppa påverkar andningen under sömnen

Allergisk rinit, som orsakar nästäppa och gör det svårt att andas genom näsan, är en viktig faktor vid munandning och snarkning.

Munandning får de mjuka strukturerna i bakre delen av munnen att vibrera, vilket leder till snarkning och orolig sömn.

Behandlingsalternativ för att minska snarkning orsakad av allergier

 1. Antihistaminer: Lindra allergisymtom före sänggåendet med cetirizin eller loratadin för att minska nästäppa och förbättra sömnkvaliteten.
 2. Steroider för näsan: Minskar inflammationen i näsgångarna så att det blir lättare att andas genom näsan, vilket leder till mindre munandning och snarkning.
 3. Allergivaccination (immunterapi): Immunsystemet blir gradvis mindre känsligt för allergener, vilket leder till färre symtom överlag, inklusive mindre nästäppa på nätterna.
 4. Kirurgisk behandling: Korrigera strukturella problem som polyper eller en avvikande nässkiljevägg kirurgiskt för att förbättra luftflödet genom näsborrarna och minska snarkningen under sömnen.

Tala med en vårdgivare som är expert på både allergihantering och sömnproblem för att avgöra vilka behandlingar som passar bäst för dig.

Kom ihåg att en god natts sömn är avgörande för att bibehålla en optimal hälsa, så prioritera att ta itu med eventuella bakomliggande orsaker till dålig sömnkvalitet samtidigt som du hanterar allergisymtom dagtid.

Vanliga frågor om allergier och sömn

Allergier och sömnkvalitet

Allergier kan störa sömnkvaliteten och orsaka nästäppa, snarkning och orolig sömn.

Allvarliga allergisymtom kan leda till sömnighet dagtid och försämrad sömnkvalitet överlag.

Studier har visat ett samband mellan allergiernas svårighetsgrad och störd sömn.

Rätt behandling kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten för allergiker.

Allergier och sömnbrist

Allergisymtom som nästäppa, nysningar och klåda kan göra det svårt att somna eller att sova hela natten.

Att hantera dessa symtom med rätt behandling kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten.

Överdriven sömnighet dagtid kan tyda på dålig sömnkvalitet nattetid, vilket bör åtgärdas genom lämpliga behandlingar och livsstilsförändringar.

Allergier och sömnvanor

Att sova mer än vanligt under en allergisk reaktion är inte ovanligt eftersom kroppen försöker återhämta sig från inflammation som orsakas av allergener.

Överdriven sömnighet dagtid kan dock tyda på dålig sömnkvalitet nattetid, vilket bör åtgärdas genom lämpliga behandlingar och livsstilsförändringar.

Dammkvalster är ett vanligt allergen som kan orsaka sömnstörningar, så det är viktigt att hålla sovplatsen ren och fri från damm.

Epworth Sleepiness Scale kan hjälpa dig att avgöra om du har en sömnstörning som sömnapné eller restless leg syndrome.

Slutsats

Allergier och sömn är nära sammankopplade, och allergier kan allvarligt förstöra din sömnkvalitet - men var inte orolig, det finns sätt att bekämpa detta!

 • Förhindra att allergener kommer in i hemmet för att förbättra sömnen vid allergier.
 • Håll sovrummet rent för att minska mängden allergiframkallande ämnen.
 • Hantera husdjursrelaterade allergener så att du sover bättre.

Läkemedelsjusteringar under allergisäsongen kan också vara nödvändiga för att förbättra sömnkvaliteten, och sublingual allergenimmunterapi har visat sig minska symtomen hos behandlade individer jämfört med obehandlade.

Luftvägsallergier kan leda till olika sömnstörningar, men det finns behandlingsalternativ för att minska snarkning som orsakas av allergier.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare