Vid vilken ålder börjar vuxna ta tupplurar?

Published:

Vid vilken ålder börjar vuxna ta tupplurar? Denna till synes enkla fråga är faktiskt ganska komplex, eftersom svaret varierar beroende på individuella faktorer och omständigheter. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i dagslurar för äldre vuxna och utforska dess fördelar och potentiella nackdelar.

Vi kommer att diskutera hur korta tupplurar kan förbättra den kognitiva förmågan hos äldre, samtidigt som vi undersöker den optimala tupplurslängden för att maximera dessa fördelar. Dessutom är det viktigt att hitta en balans mellan dagslurar och nattvila för att garantera allmän hälsa och välbefinnande.

När vi undersöker vid vilken ålder vuxna börjar ta tupplurar är det viktigt att ta hänsyn till den inverkan som dessa viloperioder har på inlärningsförmågan efter dagtid. Vi kommer att undersöka hur procedurell/motorisk inlärning genom tupplurar kan spela en viktig roll i kognitiv träning för äldre personer.

Slutligen kommer vi att diskutera hur man upprätthåller hälsosamma sömnmönster genom att förstå sambandet mellan tupplurar på dagen och sömnkvalitet på natten - så att du kan fatta välgrundade beslut om att införliva denna välgörande aktivitet i din dagliga rutin.

i vilken ålder börjar vuxna ta tupplurar

Fördelarna med att ta en tupplur för äldre

När vi blir äldre kan våra sömnvanor förändras och många äldre människor kan behöva mer vila under dagen. Forskning visar att en tupplur på 30-90 minuter efter lunch kan förbättra den kognitiva förmågan hos äldre personer från 65 år och uppåt, vilket framgår av en studie med 2 974 deltagare från Kina som visade förbättrad förmåga att återkalla ord och rita figurer. I en studie med 2 974 deltagare från Kina i denna åldersgrupp visade det sig att personer som tog en tupplur på mellan 30 och 90 minuter hade bättre förmåga att minnas ord och rita figurer.

Förbättrad kognitiv prestationsförmåga genom tupplurar

Att ta en tupplur på dagen har kopplats till förbättrad minnesbehållning och problemlösningsförmåga bland äldre. Dessa korta viloperioder gör det möjligt för hjärnan att befästa information som den lärt sig under dagen, samtidigt som det ger en möjlighet till mental föryngring. Denna ökning av den kognitiva förmågan är särskilt viktig när vi blir äldre, eftersom en stark mental förmåga spelar en viktig roll för det allmänna välbefinnandet och livskvaliteten.

Optimal sömnlängd för äldre

Det är viktigt att hitta rätt längd på tuppluren eftersom en för lång eller för kort tupplur kanske inte ger optimala resultat. Den tidigare nämnda forskningen visar att en tupplur på mellan 30 och 90 minuter är idealisk för att maximera de kognitiva fördelarna utan att man blir groggy när man vaknar eller att sömnmönstret störs nattetid. Individuella preferenser kan dock variera beroende på faktorer som personliga scheman eller redan existerande hälsotillstånd.

Hitta rätt balans mellan tupplurar på dagen och sömn på natten

För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina dagslurar utan att det går ut över nattsömnen är det viktigt att hitta rätt balans. En möjlig förklaring till den försämrade kognitiva förmågan hos personer som tar längre tupplurar är att de sover dåligt på natten. Bristen på återhämtande nattsömn kan leda till kognitiva problem under de vakna timmarna.

Undvik groggyhet vid överdriven sömn på dagen

Försök att begränsa dina tupplurar till högst 90 minuter och ta dem tidigt på eftermiddagen när din kropps naturliga rytm är lägre, för att undvika att du känner dig groggy när du vaknar. För att undvika detta kan du försöka begränsa dina tupplurar till högst 90 minuter och se till att de tas tidigt på eftermiddagen när kroppens naturliga dygnsrytm sjunker.

Säkerställa tillräcklig sömnkvalitet under natten

För att maximera fördelarna med en tupplur på dagen och samtidigt undvika störningar i nattsömnen bör äldre vuxna sträva efter att ta sin tupplur mellan kl. 13.00 och 16.00. Detta tidsfönster ligger i linje med de flesta människors dygnsrytm, vilket gör det lättare att somna snabbt utan att störa kvällens sömnscheman.

Hälsoutfall relaterade till sömnens kvantitet och kvalitet

Sömn spelar en viktig roll för att upprätthålla den allmänna hälsan under hela livet, men när vi blir äldre blir det allt viktigare att få tillräcklig vila på grund av dess inverkan på olika aspekter som kognitiv funktion eller fysisk återhämtning efter dagliga aktiviteter. Brist på tillräcklig sömn eller försovning kan ha negativa effekter på hälsan och livslängden, enligt studier.

Risker förknippade med översovning

  • Ökning av inflammationsmarkörer: Kronisk inflammation har kopplats till många hälsoproblem, t.ex. hjärtsjukdomar och diabetes.
  • Oro för den psykiska hälsan: Långvariga sömnperioder kan förvärra symtomen på depression eller ångest.
  • Högre risk för fetma: För mycket sömn kan störa kroppens ämnesomsättning och leda till viktökning med tiden.

Betydelsen av tillräcklig sömnlängd

Att sova tillräckligt länge är viktigt för att bevara den fysiska och psykiska hälsan. National Sleep Foundation rekommenderar att äldre vuxna strävar efter 7 till 8 timmars sömn per natt. Genom att se till att du får tillräckligt med stärkande sömn på natten samtidigt som du införlivar nyttiga tupplurar på dagen i din rutin, skapar du förutsättningar för optimal kognitiv prestanda och allmän hälsa.

Hitta rätt balans mellan tupplurar på dagen och sömn på natten

När vi åldras är det viktigt att balansera tupplurar på dagen och nattsömn för att fungera optimalt. Så här kan äldre maximera fördelarna med att ta en tupplur på dagen utan att störa nattsömnen:

Undvik groggyhet vid överdriven sömn på dagen

Överdriven sömn på dagen kan orsaka grogginess, särskilt hos äldre vuxna. För att undvika detta:

  • Begränsa tupplurens längd: Sikta på 30-90 minuter, eftersom denna längd ger optimala kognitiva fördelar utan att orsaka överdriven dåsighet efteråt(källa).
  • Nap-miljö: Skapa en bekväm och lugn miljö som inbjuder till avkoppling.
  • Upprätthåll regelbundenhet: Ta din dagliga tupplur vid ungefär samma tidpunkt varje dag för att reglera kroppens inre klocka(källa).

Säkerställa tillräcklig sömnkvalitet under natten

Dålig nattsömn kan leda till kognitiva problem och kroniska hälsotillstånd. Så här förbättrar du sömnkvaliteten nattetid:

  • Skapa en rutin för läggdags: Skapa en konsekvent rutin före läggdags för att signalera till din kropp att det är dags att gå till sängs.
  • Undvik stimulantia före sänggåendet: Begränsa koffeinintaget på eftermiddagen och kvällen.
  • Upprätthåll en sval sovrumsmiljö: En svalare rumstemperatur ger bättre sömnkvalitet(källa).
  • Utnyttja avslappningstekniker: Införliva avslappningstekniker som djupandning eller progressiv muskelavslappning i din nattliga rutin(källa).

Äldre kan optimera sina kognitiva funktioner och sitt välbefinnande genom att uppnå en harmonisk balans mellan dagslurar och nattsömn. Begränsa tupplurarnas längd, skapa en bekväm miljö för tupplurar, upprätthåll regelbundenhet i din dagliga rutin och säkerställ tillräcklig sömnkvalitet nattetid genom olika strategier som att skapa en läggdagsrutin eller utnyttja avslappningstekniker.

Hälsoutfall relaterade till sömnens kvantitet och kvalitet

Att få tillräckligt med sömn är avgörande för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Studier har visat att om man inte får tillräckligt med sömn och om man sover för mycket kan det leda till negativa hälsoeffekter och kortare livslängd. Låt oss diskutera riskerna med dessa två ytterligheter och vikten av att hitta en balans.

Risker med översovning

Översömn, eller att regelbundet sova mer än 9 timmar per natt, har kopplats till negativa hälsoeffekter. Bland annat ökar risken för kroniska sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Dessutom kan överdriven sömn bidra till viktökning på grund av minskad fysisk aktivitet under dygnets vakna timmar.

Personer som sover för mycket kan dessutom uppleva kognitiv försämring över tid. En studie som publicerades i tidskriften Sleep visade att deltagare som sov mer än 8 timmar per natt uppvisade sämre kognitiv prestanda jämfört med dem som sov 6-8 timmar per natt.

Betydelsen av tillräcklig sömnlängd

Omvänt kan otillräckligt med vilsam sömn vara skadligt för välbefinnandet. Otillräcklig sömn har förknippats med en ökad risk för kroniska sjukdomar som fetma, högt blodtryck och typ 2-diabetes. En studie från Sleep Medicine Reviews visade att för lite sömn kan vara skadligt för den kognitiva förmågan, t.ex. minnesförmåga och omdöme.

En studie som publicerades i tidskriften Sleep Medicine Reviews visade att vuxna som konsekvent sov mindre än 6 timmar per natt löpte större risk att drabbas av humörstörningar som depression och ångest jämfört med dem som fick tillräckligt med vila.

Hitta rätt balans för optimal hälsa

För att maximera hälsoeffekterna av sömnens kvantitet och kvalitet är det viktigt att hitta den optimala balansen mellan dessa två faktorer. National Sleep Foundation rekommenderar att vuxna strävar efter 7-9 timmars sömn per natt, men individuella behov kan variera beroende på faktorer som ålder, livsstilsvanor och underliggande medicinska tillstånd.

  • Skapa ett konsekvent sömnschema: Att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag hjälper till att reglera kroppens inre klocka (dygnsrytmen), vilket gör det lättare att somna på kvällen och vakna utvilad på morgonen.
  • Etablera en avslappnande rutin vid läggdags: Att ägna sig åt lugnande aktiviteter innan läggdags, t.ex. att läsa eller ta ett varmt bad, kan hjälpa hjärnan att signalera att det är dags att sova.
  • Upprätthåll en bekväm sovmiljö: Håll sovrummet svalt (mellan 60-67°F), mörkt (använd mörkläggningsgardiner eller ögonmasker vid behov), tyst (överväg att använda öronproppar eller maskiner för vitt brus) och fritt från distraktioner (lämna elektroniska apparater utanför sovrummet).
  • Motionera regelbundet: Regelbunden fysisk aktivitet har visat sig förbättra sömnkvaliteten, men försök att undvika kraftig motion några timmar före sänggåendet eftersom det kan göra det svårare att somna.
  • Undvik koffein och alkohol nära läggdags: Båda substanserna kan störa din förmåga att somna eller somna hela natten. Försök att konsumera dem med måtta och inte för nära inpå din bestämda läggdags.

Sammanfattningsvis är det viktigt att hitta rätt balans mellan sömnens kvantitet och kvalitet för att upprätthålla en optimal hälsa. Genom att följa några enkla riktlinjer kan man arbeta för att uppnå bättre återhämtande sömn och samtidigt minimera de potentiella risker som är förknippade med både översömn och otillräcklig sömnlängd.

Inverkan av vila på dagtid på inlärningsförmågan

När vi åldras kan våra kognitiva förmågor försämras. Men oroa dig inte, forskning visar att tupplurar på dagtid kan förbättra inlärningsresultaten för äldre. I det här avsnittet ska vi undersöka hur en snabb 90-minuters tupplur efter motorikträning kan förbättra inlärningsförmågan hos äldre vuxna.

Förbättrad procedurell/motorisk inlärning genom tupplurar

En studie från University of California, Berkeley, visade att en 90-minuters tupplur efter motoriska övningar kan förbättra prestationen både omedelbart och under natten. Detta tyder på att tupplurar på dagtid kan vara bra för att förbättra procedurell/motorisk inlärning bland äldre vuxna.

De unga vuxna delades upp i två grupper: en som tog en tupplur efter att ha genomfört den motoriska uppgiften, och en som inte gjorde det. Resultaten visade att gruppen som tog en tupplur efter träningen uppvisade större förbättringar i hastighet och noggrannhet jämfört med sina motsvarigheter som inte hade fått någon återhämtande sömn under dagen.

  • Fördelar med napalm: Förbättrad minneskonsolidering som leder till bättre bibehållande av nyinlärda färdigheter.
  • Sömnstadier: NREM-sömn (non-rapid eye movement) spelar en avgörande roll för att konsolidera minnen som är relaterade till procedurell/motorisk inlärning.
  • Potentiella konsekvenser: Att integrera dagslurar i rehabiliteringsprogram eller andra former av kognitiv träning för äldre kan leda till förbättrade resultat när det gäller att förvärva och bibehålla motoriska färdigheter.

Sömnens roll i kognitiv träning på dagtid

Med tanke på den positiva effekt som en tupplur på dagen kan ha på procedurmässig/motorisk inlärning är det värt att fundera över hur denna metod kan integreras i kognitiva träningsprogram för äldre. Genom att införliva korta återhämtande sömnpass i sina dagliga rutiner kan äldre uppleva en förbättrad inlärningsförmåga när de deltar i aktiviteter som är utformade för att förbättra deras kognitiva funktion.

  1. Planera tupplurarna strategiskt: Planera in en tupplur direkt efter ett motoriskt träningspass eller andra kognitivt krävande uppgifter för att maximera minneskonsolideringen och minnesbehållningen.
  2. Upprätthåll konsekvens: Ett regelbundet schema för tupplurar kan bidra till att äldre vuxna konsekvent drar nytta av de fördelar som är förknippade med dagslurar. Sikta om möjligt på 90 minuters tupplurar vid samma tidpunkt varje dag.
  3. Skapa en optimal miljö: Se till att det är tyst, mörkt och bekvämt där du tar din tupplur för att främja avslappning och göra det lättare att komma in i sömnen snabbare.

Förutom att förbättra processuella/motoriska inlärningsresultat bland äldre, har tupplurar på dagen också kopplats till förbättrad övergripande kognitiv prestanda inom olika områden, såsom minnesåterkallelse och exekutiv funktion. När vi blir äldre blir det allt viktigare att upprätthålla vår mentala skärpa, inte bara för att bevara självständigheten utan också för att säkerställa ett fortsatt engagemang i vår omgivning. Genom att ta vara på möjligheterna till återhämtande sömn mitt på dagen, t.ex. strategiska 90-minuterslurar efter motoriska övningar eller andra former av kognitiv stimulans, kan äldre potentiellt skydda sin hjärnhälsa och samtidigt njuta av bättre livskvalitet under sina gyllene år.

Tupplurar på dagen och sömnmönster på natten

Är du orolig för att dina tupplurar på dagen kan störa din nattsömn? Frukta inte, för forskning visar att en snabb tupplur under dagen inte påverkar din nattsömn negativt.

Inga negativa effekter av tupplurar på dagen på nattsömnen

Forskningen har inte kunnat påvisa några större skillnader i vare sig kaliber eller längd på nattvilan mellan de som tar en tupplur under dagen och de som inte gör det. Så varsågod och ta några Z:n utan att oroa dig för att störa ditt sömnschema(källa).

En anledning till detta kan vara att våra kroppar naturligt upplever en nedgång i vakenhet under tidig eftermiddag, vilket gör det till den perfekta tidpunkten för en snabb tupplur(källa). Genom att förlägga din tupplur under denna period kan du minimera eventuella störningar av din nattsömn.

Upprätthålla en hälsosam balans mellan dag- och nattvila

Följ dessa tips för att få ut mesta möjliga av dina tupplurar och säkerställa en optimal sömnhygien:

  • Håll det kort: Tupplurar på mellan 30 och 90 minuter är idealiska för kognitiva fördelar hos äldre vuxna(källa). Längre tupplurar kan leda till grogginess och störa nattsömnen.
  • Ta en tupplur tidigt på eftermiddagen: Sikta på att ta en tupplur mellan kl. 13.00 och 16.00 för att anpassa dig till kroppens naturliga nedgång i vakenhet efter lunchen och minska eventuella störningar av sömnkvaliteten nattetid.
  • Skapa en behaglig miljö: Se till att din sovplats är tyst, mörk och bekväm. Använd verktyg som ögonmasker, öronproppar eller maskiner för vitt brus för att minimera distraktioner.

Glöm inte att upprätthålla en god sömnhygien på natten, t.ex. att ha en fast rutin vid läggdags, undvika stimulantia före sänggåendet och skapa en idealisk sovmiljö. Genom att införliva dessa hälsosamma vanor i din dagliga rutin kan du optimera din kognitiva funktion under vakna timmar och säkerställa tillräcklig återställande sömn på natten.

Vanliga frågor i relation till Vid vilken ålder börjar vuxna ta tupplurar

När är det bra att ta en tupplur på dagen?

Att ta en tupplur kan vara bra för att upprätthålla kognitiv funktion och allmänt välbefinnande, särskilt för äldre vuxna som upplever förändringar i sömnmönstret. (källa)

Är det normalt för äldre att ta en tupplur?

Ja, det är normalt för äldre vuxna att ta tupplurar på grund av förändringar i sömnmönstret och svårigheter att upprätthålla kontinuerlig nattsömn. (källa)

Bör 60-åringar ta tupplurar?

Det är normalt för personer som är 60 år eller äldre att ta en tupplur under dagen på grund av åldersrelaterade förändringar i dygnsrytmen. (källa)

Är korta tupplurar att rekommendera för vuxna?

Korta tupplurar (20-30 minuter) kan vara bra för friska vuxna som upplever trötthet eller dåsighet under dagen. (källa)

Slutsats

Att ta en tupplur är inte längre bara för spädbarn, studier visar att vuxna i alla åldrar kan dra nytta av en stunds sömn på dagen.

Forskning har visat att tupplurar kan förbättra den kognitiva prestandan och inlärningsförmågan, särskilt hos äldre vuxna.

Det finns ingen magisk ålder för att ta en tupplur, det varierar från person till person beroende på livsstil och hälsotillstånd.

Men var försiktig så att du inte överdriver det, att hitta rätt balans mellan tupplurar på dagen och sömn på natten är avgörande för att undvika grogginess och säkerställa tillräcklig sömnkvalitet.

Så varsågod, ta en tupplur och skörda frukterna av en utvilad kropp och själ.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare