Vad skulle hända om vi avskaffade sommartiden?

Published:

Vad skulle konsekvenserna bli av att avskaffa sommartiden om den avskaffades? Under många år har detta varit föremål för intensiva diskussioner och debatter. I det här inlägget kommer du att få en förståelse för historien och syftet bakom införandet av sommartid under första världskriget samt utforska potentiella hälsokonsekvenser om vi väljer att överge den.

Du kommer också att utforska de hälsokonsekvenser som är förknippade med sommartid, inklusive ökade risker och potentiella fördelar för folkhälsan om vi beslutar att överge den. Bloggen undersöker vidare hur förändringar i exponering för naturligt ljus på grund av dagsljusbesparing påverkar våra kroppsklockor.

Ekonomiska överväganden kring sommartid lämnas inte utanför; både dess främjande effekt på utomhusaktiviteter genom förlängda kvällstimmar och den oro som vissa sektorer uttryckt över ett införande året runt diskuteras. Dessutom kommer vi att titta på brottsfrekvensen under perioder med sommartid och vad som skulle hända om vi avskaffade sommartiden ur det perspektivet.

Sunshine Protection Act är ett annat viktigt område som behandlas här, tillsammans med dess konsekvenser för standardiseringen av vår sociala klocka. Slutligen kan du förvänta dig en undersökning av de effekter som standardtid året runt kan ha på det dagliga livet - alla kritiska aspekter som formar diskussionen om att göra sommartid permanent eller avskaffa den helt och hållet.

vad-kommer-att-hända-om-vi-får-slippa-dagsljusbesparingar-tid

Historia och syfte med sommartid

DST infördes först under första världskriget som en energibesparingsstrategi, i syfte att minimera behovet av artificiell belysning när klockorna flyttades fram under sommaren. DST infördes först under första världskriget som en energibesparande åtgärd, med tanken att om man flyttade fram klockorna på sommaren skulle behovet av artificiell belysning under kvällstimmarna minska.

Införande av DST under första världskriget

År 1916 blev Tyskland det första landet att införa sommartid för att spara bränsle under krigstid. USA tog efter två år senare och införde "fast time" som det kallades då. Efter krigsslutet övergav dock många länder, inklusive USA, detta koncept på grund av allmänhetens motstånd, tills det dök upp igen mitt under andra världskriget.

Ursprungligt syfte med att införa DST

Det ursprungliga syftet med att införa sommartid var enkelt: att bättre utnyttja dagsljuset och spara in på energikostnaderna genom att minska behovet av elektrisk belysning. Genom att flytta fram klockan en timme från normaltid under de varmare månaderna kunde människor njuta av mer solljus på kvällarna samtidigt som elanvändningen minimerades, vilket vanligtvis krävs när solen går ner.

Denna logik verkade sund från början när hemmen huvudsakligen var upplysta med glödlampor som förbrukade betydande mängder ström jämfört med dagens LED-lampor eller andra effektiva alternativ som finns tillgängliga nu.

Obs: Även om vi har kommit långt sedan de tidiga dagarna när det gäller hur vi använder elektricitet tillsammans med framsteg som gjorts inom tekniksektorn som påverkar de övergripande konsumtionsmönstren, hävdar vissa fortfarande om att upprätthålla sommartid året runt verkligen är fördelaktigt med tanke på olika faktorer som samhällsnormer eller mänsklig cirkadianbiologi bland annat värt att fundera på ytterligare innan man fattar några slutliga beslut om dess framtida genomförande över hela landet.

Hälsokonsekvenser i samband med DST

Konceptet med sommartid (DST) har diskuterats i flera år på grund av dess potentiella hälsoeffekter. De övergångsperioder som är förknippade med sommartid kan ha betydande effekter på våra kroppar och vårt allmänna välbefinnande.

Ökning av stroke och dödsolyckor efter införandet av DST

En studie i The American Journal of Cardiology visade att antalet sjukhusinläggningar för hjärtattacker ökade under den första veckan efter tidsomställningen på våren. På samma sätt visade forskning från University of Colorado Boulder att antalet bilolyckor med dödlig utgång ökade markant efter omställningen till sommartid. Abrupta förändringar i sömnmönstret kan leda till tillfälliga men allvarliga konsekvenser.

Potentiella fördelar för folkhälsan av att avskaffa DST

Att avskaffa sommartid skulle potentiellt kunna minska eller eliminera dessa negativa effekter. Fördelarna är inte bara begränsade till färre strokefall och olyckor, utan kan också leda till förbättringar när det gäller psykiska sjukdomar som årstidsbunden depression (SAD), som ofta förvärras av förändringar i ljusexponering som orsakas av att klockan ställs om.

Även här spelar kroppens dygnsrytm - vår interna biologiska klocka - en avgörande roll. Den störs varje gång vi ställer fram eller tillbaka klockan och orsakar det som vissa experter kallar "social jetlag". Enligt Journal of Biological Rhythms skulle ett avskaffande av sommartid innebära mindre störningar för våra inre biologiska klockor, vilket skulle leda till bättre sömnkvalitet och hälsa i allmänhet.

Sammanfattningsvis kan man säga att även om det finns ekonomiska argument för sommartid, så finns det med tanke på folkhälsan starka skäl till varför det kan vara bra för välbefinnandet att sluta med sommartid.

Effekten av sommartid på kroppens klockor

Människokroppen fungerar enligt en dygnsrytm som i hög grad påverkas av exponering för naturligt ljus. Sommartid stör denna biologiska process två gånger om året när vi "går fram" och "går tillbaka". Detta kan få betydande effekter på våra sömnmönster och vårt allmänna välbefinnande.

Effekter av att förlora eller vinna en timme

När vi tillämpar sommartid och ställer fram våra klockor förlorar vi en timmes sömn. När normaltiden återställs på hösten vinner vi däremot en extra timme. Även så små förskjutningar kan påverka vår dygnsrytm avsevärt. Studier från National Institutes of Health (NIH) visar att dessa plötsliga förändringar kan leda till ökad risk för olika hälsoproblem, inklusive sömnlöshet, depression och hjärt- och kärlsjukdomar.

Fördelar med konsekvent exponering för naturligt ljus

Att avskaffa sommartiden och i stället införa standardtid året runt - något som föreslås i Sunshine Protection Act - skulle ge oss en mer enhetlig exponering för solljus under hela året. Under sommarmånaderna skulle människor uppleva mer morgonljus snarare än förlängda kvällstimmar som för närvarande åtnjuts enligt DST-reglerna.

Denna förändring skulle kunna anpassa vår sociala klocka närmare den mänskliga dygnsrytmbiologin, minska de negativa hälsoeffekter som är förknippade med att ställa om klockan två gånger per år och göra det mindre jobbigt att vakna varje vår på grund av förlusten av en dyrbar sovtimme. Konsekventa soluppgångstider under alla årstider kan också bidra till att reglera dagliga rutiner bättre, vilket gör det lättare att planera aktiviteter baserat på en förutsägbar solklocka snarare än godtyckliga människoskapade justeringar.

Förutom personliga fördelar kan införandet av permanent standardtid bidra till energibesparingar eftersom behovet av artificiell belysning kommer att minska tack vare längre perioder utomhus under naturligt upplysta morgnar, vilket också leder till kostnadsbesparingar.

Ekonomiska överväganden kring DST

Även om DST ofta diskuteras, särskilt när det gäller dess ekonomiska konsekvenser, har det förlängda dagsljuset på kvällen ansetts erbjuda fördelar för vissa branscher. Vissa sektorer har funnit fördelar med det förlängda dagsljuset på kvällarna, medan andra har uttryckt oro över genomförandet året runt.

Främja utomhusaktiviteter genom utökade kvällstider

Den extra timmen dagsljus under sommarkvällarna ses ofta som en möjlighet att främja utomhusaktiviteter. Detta främjar inte bara en hälsosammare livsstil, utan stimulerar även den lokala ekonomin genom att öka turismen och fritidsindustrin. Restauranger med uteplatser eller terrasser kan betjäna fler kunder under längre dagsljustimmar, vilket ökar deras intäkter avsevärt.

Vissa sektorer oroar sig för att DST ska införas året runt

Å andra sidan lobbade vissa sektorer inledningsvis mot DST på grund av de potentiella nackdelar som är förknippade med denna metod. Jordbruksindustrin var en sådan sektor som hade reservationer mot att införa DST. Många jordbrukare hävdade att omställningen av klockan två gånger om året störde deras scheman och gjorde arbetet svårare eftersom djur inte anpassar sig till tidsförändringar som människor gör.

Dessutom finns det en oro för att eleverna ska gå till skolan under mörka midvintermorgnar om vi skulle följa normaltid hela året istället för att införa sommartid under sommarmånaderna. Forskning har visat att avsaknaden av naturligt morgonljus på grund av DST potentiellt kan hindra barns inlärningsförmåga genom att störa deras dygnsrytm.

Den komplexa men fascinerande diskussionen kring DST

Diskussionen om huruvida det skulle vara bra att behålla sommartiden eller inte fortsätter på flera fronter - från folkhälsoaspekter via samhällsnormer till ekonomiska aspekter, bland annat beroende på vilket perspektiv man ser det från, vilket gör ämnet ganska komplext men ändå fascinerande.

Brottsfrekvens under sommartid

Sommartid (DST) påverkar mer än bara vår sömn och energinivå. Den har också en betydande inverkan på brottsfrekvensen, med intressanta mönster som framträder under sommartidsperioderna.

En studie från Brookings Institution visade att antalet rån minskade med ca 7 % efter vårens övergång till sommartid. Det längre dagsljuset på kvällen verkar avskräcka potentiella brottslingar, vilket leder till färre fall av detta specifika brott.

Antal rån

  • Vårskiftet: Minskningen av antalet rån var ännu mer uttalad - cirka 27% - under den timme som direkt påverkades av tidsomställningen. Brottslingar är mindre benägna att slå till mitt på ljusa dagen eftersom det ökar risken för att bli påkommen eller identifierad.

Antal överfall

Å andra sidan visade forskning som publicerats av Criminal Justice and Behavior Journal på en liten ökning av antalet överfall omedelbart efter både "spring forward" och "fall back". Plötsliga förändringar kan störa människors rutiner och stämningar tillräckligt för att uppmuntra till mer aggressivt beteende.

Även om sommartid kan bidra till att minska vissa typer av brott på grund av att längre dagtid gör brottslig verksamhet mer riskfylld, kan den samtidigt framkalla andra former av brott, t.ex. överfall. Plötsliga skiftningar kan störa regelbundna mönster och påverka individer psykologiskt, vilket kan ta sig uttryck i våldsamma handlingar.

Detta komplexa samband mellan DST-regler och brottslighet ger ytterligare faktorer som är värda att beakta när man diskuterar om ett bibehållande av detta system skulle vara fördelaktigt för samhället i stort, utöver enbart personliga hälsoskäl eller ekonomiska skäl.

Sunshine Protection Act och dess konsekvenser

Nyligen antogs Sunshine Protection Act utan motstånd i senaten, vilket skapade rubriker. Senatens enhälliga antagande av Sunshine Protection Act har väckt diskussion om dess potentiella effekter på vårt dagliga liv, med forskning som visar att permanent sommartid skulle kunna minska risken för hjärtattacker och bilolyckor i samband med omställningen av klockan två gånger om året.

Det främsta motivet bakom denna lag är forskning som visar på en ökning av hjärtattacker och dödliga bilolyckor efter varje årlig "spring forward"-händelse där klockorna ställs fram en timme. De störningar som orsakas av att klockorna ställs om två gånger om året kan ha en betydande inverkan på människans cirkadiska biologi, vilket leder till en ökad risk för hälsoproblem.

En studie som publicerades i New England Journal of Medicine visade att det finns en ökning av hjärtattacker under den första veckan av sommartid på grund av sömnförlust. På samma sätt visade en annan studie att antalet dödliga bilolyckor ökade på måndagen efter att vi ställt om till sommartid. Dessa resultat belyser hur man kan minska dessa risker genom att införa sommartid året runt.

Utöver hälsoaspekterna kan införandet av permanent sommartid även påverka andra aspekter som energibesparingar och brottslighet. Medan vissa studier tyder på minimala kostnadsbesparingar till följd av minskad elanvändning under förlängda kvällstimmar enligt DST-reglerna, hävdar andra att potentiella ökningar beror på högre luftkonditioneringsanvändning eller uppvärmningsbehov på morgonen beroende på regionala klimat.

När det gäller brottsfrekvensen visar forskning att den i allmänhet sjunker medan antalet överfall ökar något under perioder med sommartid. Att införa sommartid permanent kan således leda till lägre brottsfrekvenser totalt sett, men med små ökningar inom vissa kategorier som överfall, vilket kräver ytterligare undersökningar innan man drar några definitiva slutsatser.

Även om det finns argument både för och emot att göra sommartiden permanent genom initiativ som Sunshine Protection Act, är det tydligt att alla förändringar sannolikt skulle medföra betydande förändringar inte bara i vår sociala klocka utan också i olika samhällsnormer, inklusive ekonomiska sektorer och allmän säkerhet, vilket kräver noggranna överväganden i förväg.

Effekter av standardtid året runt på det dagliga livet

Om vi skippade sommartiden och istället använde normaltid året runt skulle vi märka en del förändringar - särskilt under sommarmånaderna. I Florida har ett förslag om att övergå från sommartid (DST) till normaltid året runt godkänts, men det väntar på federal sanktion innan det blir landsomfattande.

Personligt välbefinnande

Att avskaffa den halvårsvisa omställningen av klockan kan leda till bättre sömn och bättre hälsa. Studier har visat att ett avskaffande av den halvårsvisa omställningen av klockan skulle kunna leda till en minskning av hjärt- och kärlrelaterade incidenter och en allmänt förbättrad hälsa.

Samhälleliga normer

Utan sommartid skulle vi kanske behöva anpassa våra dagliga rutiner och samhällsnormer. Vi kan få färre möjligheter att njuta av utomhusaktiviteter under sommaren om sommartiden avskaffas.

Ekonomiska överväganden

Att avskaffa sommartiden kan ha både för- och nackdelar för olika branscher. Turism och kulinarisk konst kan lida utan de förlängda kvällstimmarna, medan jordbruket kan gynnas.

Sammanfattningsvis skulle ett fasthållande vid normaltid året runt innebära förändringar för olika aspekter av våra liv - vissa bra, andra dåliga. Men tills ett officiellt beslut har fattats kommer vi att fortsätta ställa om våra klockor två gånger om året som ett urverk (ordvits avsedd).

Källa: Nationella institutet för hälsa

Vanliga frågor om vad som skulle hända om vi avskaffade sommartiden

Vad skulle hända om USA avskaffade sommartiden?

Om USA avskaffade sommartiden skulle vi ha samma tid året runt, vilket skulle leda till längre kvällar på vintern och kortare kvällar på sommaren.

Varför behålla sommartid?

Sommartid främjar utomhusaktiviteter och kan potentiellt minska energiförbrukningen.

Vad skulle klockan vara utan sommartid?

Klockan skulle följa standardtid året runt utan sommartidsjusteringar, vilket innebär ingen "vår framåt" eller "höst tillbaka".

Vilka är de negativa effekterna av sommartid?

Störningar i våra kroppsklockor kan leda till sömnbrist, ökad risk för stroke och olyckor på grund av plötsliga förändringar i tidsinställningen. Mer information finns här.

Kan CBD-olja hjälpa till med sommartid?

Det finns ingen direkt koppling mellan CBD-olja och sommartid, men vissa personer använder CBD-olja för att behandla sömnproblem och ångest. Läs mer här.

Vilka är dina personliga erfarenheter av sommartid?

Som bloggredaktör har jag inga personliga erfarenheter av sommartid, men jag vet att det är ett hett ämne varje år. Låt mig veta vad du tycker i kommentarerna.



Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare