Sova när du arbetar hemifrån

Published:

Övergången till en hybridarbetsmodell har medfört nya utmaningar, särskilt när det gäller att upprätthålla hälsosamma sömnmönster när man arbetar hemifrån. När distansarbetare ska navigera mellan privatliv och yrkesliv kommer sömnhygienen ofta i skymundan.

I det här blogginlägget undersöks hur sömnmönstret påverkas av distansarbete och vikten av god sömn för psykiskt och fysiskt välbefinnande betonas. Det lyfter också fram företagsinitiativ som syftar till att främja hälsosamma sömnvanor bland anställda.

Vi undersöker vidare hur britterna tillbringar sina traditionella 9-till-5-timmar under denna era av flexibla scheman, och kastar ljus på förändrade uppfattningar om kontorstid. Bland dessa diskussioner finns en spännande titt på power naps under Covid19-pandemin, liksom strategier för att upprätthålla regelbundna läggdagsritualer trots skiftande arbetstider.

I vår strävan efter välbefinnande för medarbetarna i det nya normala kommer vi att undersöka effektiva åtgärder som kan förbättra det allmänna välbefinnandet - med särskilt fokus på att förbättra vilokvaliteten när du försöker somna efter långa timmar av distansarbete.

sova-medan-man-arbetar-hemifrån

Inverkan av distansarbete på sömnmönster

Distansarbete har vänt upp och ner på våra liv, och våra sömnmönster är inget undantag. Att kombinera arbete och privatliv har lett till ökade stressnivåer för vissa, vilket orsakar störningar i deras normala rutiner. Det är inte ovanligt att människor kämpar med att upprätthålla hälsosamma sömnscheman när de arbetar hemifrån.

Betydelsen av god sömnhygien för att bibehålla hälsan under distansarbete

Att upprätthålla en god sömnhygien är avgörande för att hålla sig frisk under distansarbetet. Det innebär bland annat att du skaffar dig en regelbunden läggdagsrutin, skapar en miljö som främjar sömn (som att hålla din arbetsplats skild från ditt sovrum) och undviker koffein eller tunga måltider före sänggåendet. Sleep Foundation ger råd om hur du kan förbättra dina sömnvanor.

Personliga erfarenheter: Förbättrad eller störd sömn på grund av att du arbetar hemifrån?

Däremot har vissa individer rapporterat förbättrade sömnmönster på grund av den flexibilitet som erbjuds av hybridarbetsarrangemang. De kan somna lättare utan att behöva pendla tidigt på morgonen eller stanna på kontoret sent på kvällen. Andra tycker dock att de suddiga gränserna mellan privat tid och arbetstid kan leda till ohälsosamma vanor som att kolla mejl sent på kvällen, vilket stör deras förmåga att varva ner ordentligt före sänggåendet.

En studie som nyligen publicerades i Sleep Medicine visade att 41 % av distansarbetarna upplevde dålig sömnkvalitet jämfört med endast 29 % bland dem som inte arbetade på distans - vilket tyder på en tydlig koppling mellan störd dygnsrytm och detta nya sätt att arbeta.

Strategier för att främja hälsosammare sömnvanor

För att minska de utmaningar som distansarbete innebär för vår naturliga kroppsklocka som reglerar processer som att somna på natten och vakna igen nästa morgon, är det viktigt att anta effektiva strategier som syftar till att främja hälsosammare livsstilsval, inklusive att prioritera tillräckligt vilsamma sömnsessioner mitt i allt mer krävande yrkesmässiga åtaganden nuförtiden. Healthline har några bra tips på hur du kan förbättra din sömnhygien och få bättre sömn.

Sömnens betydelse för mental och fysisk hälsa

Sömn är avgörande för vår mentala och fysiska hälsa. Om vi inte får tillräckligt med god vila riskerar vi att utveckla problem som depression, risktagande och övervikt.

Samband mellan dåliga sömnvanor och psykisk ohälsa

Dåliga sömnvanor kan allvarligt påverka vårt psykiska välbefinnande. Kronisk sömnbrist kan leda till en rad psykiska problem, t.ex. ångest och depression, som i sin tur kan leda till fysiska sjukdomar. God sömnhygien är avgörande för att upprätthålla en optimal psykologisk funktion.

Hur brist på ordentlig vila bidrar till fysiska sjukdomar

Otillräcklig vila påverkar också vår fysiska hälsa negativt. Människor som inte får tillräckligt med vilsam sömn är mer benägna att utveckla allvarliga tillstånd som hjärtsjukdomar, diabetes och fetma. Tillräcklig sömn är avgörande för att bibehålla det allmänna välbefinnandet i dagens snabba livsstilstrender.

  • Sömnbrist: Kronisk sömnbrist ökar risken för flera allvarliga hälsoproblem, t.ex. fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
  • Psykisk hälsa: Brist på ordentlig vila påverkar kognitiva funktioner, försämrar minneskonsolideringsprocesser som är avgörande för inlärningsförmågan och humörregleringsmekanismer, vilket ökar känsligheten för att utveckla psykiatriska störningar över tid, enligt studier som genomförts av National Institute of Mental Health (NIMH).
  • Daglig prestation: Störda dygnsrytmer till följd av oregelbundna läggdagsrutiner kan potentiellt också underminera den dagliga prestationen. Att prioritera sunda snooze-rutiner blir avgörande för att skydda enskilda sjukvårdsintressen och säkerställa att högsta produktivitetsnivåer upprätthålls konsekvent under hela arbetstiden, oavsett var någon väljer att stämpla in sina vanliga kontorsuppgifter.

Det är uppenbart att en god och vilsam sömn är avgörande för vår fysiska och psykiska hälsa. Se därför till att prioritera din sömnhygien för att bibehålla optimal hälsa och produktivitet.

Företagsinitiativ för att främja hälsosamma sömnvanor

I takt med att distansarbete blir allt vanligare inser företagen hur viktigt det är med goda sömnvanor för medarbetarnas produktivitet. Många organisationer genomför nu initiativ för att främja hälsosammare sömnmönster.

Arbetsgivarnas roll när det gäller att uppmuntra god sömnhygien

Arbetsgivare spelar en avgörande roll när det gäller att uppmuntra god sömnhygien. Innovativa företag som Google har installerat tupplurar för att underlätta power naps under raster, vilket förbättrar vakenhet och kognitiva funktioner.

Främja balans mellan arbete och privatliv genom flexibla scheman

Flexibla scheman som är anpassade till naturliga dygnsrytmer minskar stress och främjar regelbundna sömnscheman, vilket ger bättre balans mellan arbete och privatliv.

Främja medvetenheten om vikten av sömn

Utbildningsprogram om vikten av god sömn, t.ex. The National Sleep Foundations Workplace Sleep Wellness-program, genomförs av företagen.

Digitala verktyg för att främja hälsosamma sömnvanor

Digitala verktyg som appar för sömnregistrering och vägledd meditation, t.ex. Headspace, rekommenderas av företag som en del av omfattande hälsopaket som erbjuds till personalen.

Britternas beteende under traditionell arbetstid

Framväxten av distansarbete har revolutionerat hur vi ser på vårt konventionella 9-till-5-schema. En nyligen genomförd undersökning av Sky Broadband avslöjade några fascinerande insikter om hur britterna anpassar sig till detta nya sätt att arbeta.

Aktiviteter under traditionell arbetstid för distansarbetare

Studien visade att många distansarbetare har anammat flexibiliteten i hybridarbetsformer och använder sina traditionella arbetstider för att slutföra personliga uppgifter, ägna sig åt hobbies eller till och med hinna med ett träningspass. Även om denna nyvunna frihet är en fördel med distansarbete är det viktigt att se till att vi inte överanstränger oss och prioriterar att få tillräckligt med vila.

Uppfattning om föråldrade traditionella kontorstider

Undersökningen visade att majoriteten av de tillfrågade (77 %) ansåg att traditionella kontorstider inte längre var nödvändiga, och en tredjedel arbetade fortfarande hemifrån minst en gång i veckan, även efter pandemin. Pandemin har tvingat oss att tänka om när det gäller hur vi ser på våra jobb, med större tonvikt på resultat snarare än att stämpla in ett visst antal arbetstimmar varje dag.

Därför övergår många företag till resultatorienterade prestationsmått, vilket kan leda till ökad arbetstillfredsställelse bland anställda som föredrar att ha kontroll över när de slutför sina uppgifter utan att kompromissa med kvalitet eller produktivitet.

Betydelsen av sömn för distansarbetare

Även om övergången från fasta scheman kan verka skrämmande är det viktigt att prioritera regelbundna sömnmönster för den allmänna hälsan. Sömnmedicinska experter rekommenderar att vi sover minst 7-8 timmar varje natt för att fungera som bäst. På så sätt kan vi öka effektiviteten och förbättra vårt mentala välbefinnande, vilket gynnar både individer och organisationer på lång sikt.

Att uppnå balans mellan jobb och privatliv är avgörande för att hålla sig vid god mental hälsa, så att vi kan gå till sängs med ett lugnt sinne och vakna upp stärkta och förberedda för dagen.

Power Naps mitt i Covid-19-pandemin

Övergången till distansarbete har medfört många förändringar i våra dagliga rutiner. En sådan förändring som blir allt populärare är att ta en tupplur under arbetstid. Enligt en studie från Restworks har ett betydande antal människor börjat ta tupplurar mitt i Covid-19-pandemin.

Det är inte bara för att ta igen förlorad sömn, utan det ger också många fördelar, bland annat ökad produktivitet och energinivåer. Studien visade att 74% av de tillfrågade rapporterade förbättrad produktivitet efter en powernap, medan 73% sa att de kände sig mer energiska.

Men varför är eftermiddagens siesta så effektiv? Allt handlar om hur sömn fungerar. När vi somnar genomgår hjärnan olika slummerfaser som var och en har sin egen återhämtande effekt. En snabb tupplur på 20 minuter kan hjälpa dig att fräscha upp både kropp och själ utan att du blir groggy eller påverkar sömnmönstret på natten.

Att ta en tupplur är inte bara bra för privatpersoner, det kan också vara bra för företag. Företag som Google och Zappos har insett detta och tillhandahåller särskilda "nap pods" för sina anställda så att de kan ta korta pauser under sina hybrida arbetsscheman.

Fördelar med tupplurar

  • Ökad produktivitet: Power naps kan förbättra minnesåterkallelse, kognitiv funktion och kreativt tänkande, vilket leder till bättre arbetsprestationer.
  • Bättre humör: Korta tupplurar kan minska stressnivåerna, vilket leder till gladare medarbetare som är mer benägna att engagera sig positivt i sina kollegor.
  • Färre sjukdagar: De som sover mycket rapporterar ofta färre sjukdomsfall eftersom ordentlig vila stärker immunförsvarets funktion.

Att införliva power naps i din rutin kan vara ett utmärkt sätt att förbättra det personliga välbefinnandet och förbättra den övergripande teamdynamiken bland distansarbetare som är spridda över olika tidszoner globalt på grund av dagens allt vanligare digitala nomadlivsstilstrender som gradvis omformar konventionella normer som styr moderna anställningsstrukturer.

Om du funderar på att integrera denna metod i ditt dagliga liv, kom ihåg att måttfullhet är viktigt - överdriven sömn på dagen kan tyda på underliggande hälsoproblem som kräver professionell läkarvård från certifierade utövare som är specialiserade inom sömnmedicin.

Upprätthålla regelbundenhet kring läggdagsritualer

Ålder är ett enkelt sätt att fastställa den optimala tiden för sömn, med tanke på hur viktig god sömn är för både känslomässig, mental och fysisk hälsa. I vår alltmer digitala värld där arbetstiden kan flyta in i privatlivet är det oerhört viktigt att ha regelbundna ritualer kring läggdags.

Övergången till en virtuell förstahandsmetod i strategier för bemanningssamarbete har fått stort genomslag i alla företagslandskap globalt från och med perioden efter pandemin. Denna förändring understryker vikten av konsekventa sömnscheman, vilket är ännu viktigare för distansarbetare.

Betydelsen av konsekventa sömnscheman

Ett konsekvent sömnschema hjälper till att reglera kroppens inre klocka eller dygnsrytm, som spelar en avgörande roll för när vi somnar och vaknar. Om denna rytm störs på grund av oregelbundna sömnmönster kan det leda till sömnlöshet eller andra sömnstörningar.

Tips för att upprätthålla ett hälsosamt sömnschema när du arbetar hemifrån

  • Skapa en avslappnande rutin före sömnen: Ägna dig åt lugnande aktiviteter före sänggåendet, t.ex. att läsa eller ta ett varmt bad. Undvik skärmar som avger blått ljus minst en timme innan du går till sängs eftersom de kan störa din förmåga att somna.
  • Bestäm regelbundna sovtider: Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag, även på helgerna. Denna regelbundenhet förstärker kroppens naturliga sömn- och vakenhetscykel.
  • Prioritera din sovrumsmiljö: Ditt sovrum bör vara tyst, mörkt och svalt för optimala sömnförhållanden. Överväg att använda öronproppar eller ögonskydd om det behövs.

Om du införlivar dessa metoder i din dagliga rutin kan du få bättre vila under dessa osäkra tider som innebär storskaliga förändringar mot hybridarbetsarrangemang. I stället för att förlita dig på sömnmediciner, försök att införliva dessa tekniker för att förbättra sömnkvaliteten.

Utforska olika sätt att förbättra medarbetarnas välbefinnande genom effektiva interventioner

Det moderna arbetslandskapet har genomgått en betydande omvandling, och fler människor arbetar nu hemifrån än någonsin tidigare. Denna övergång till distansarbete har haft en märkbar effekt på våra dagliga rutiner, inklusive sömnkvaliteten och det allmänna välbefinnandet. Det finns därför ett akut behov av effektiva insatser som kan hjälpa till att hantera dessa problem och förbättra de anställdas välbefinnande.

Ett område som kräver särskild uppmärksamhet är störningen av dygnsrytmen som är vanlig bland dem som arbetar hemifrån. Fysiologiska, psykologiska och beteendemässiga förändringar som följer en 24-timmarscykel kallas cirkadiska rytmer. De påverkas främst av ljus och mörker i en organisms miljö.

En studie som publicerades i Sleep Medicine Reviews visade hur störningar i dessa rytmer kan leda till olika hälsoproblem som sömnlöshet, depression och hjärt-kärlsjukdomar, vilket understryker varför det är viktigt att upprätthålla regelbundna sömn- och vakenhetscykler för att säkerställa optimal produktivitet under arbetstid.

Prioritering av sunda snooze-rutiner

Sömn av god kvalitet bör prioriteras eftersom den spelar en viktig roll för att bibehålla en god hälsa och höga energinivåer som är nödvändiga för att prestera på topp på jobbet. Regelbundna ritualer som att läsa eller meditera före sänggåendet kan signalera till kroppen att det är dags att varva ner och därmed främja bättre sömnvanor.

Holistisk egenvårdskur

Förutom sunda snooze-rutiner kan även andra egenvårdsaktiviteter ingå i din rutin - t.ex. motion, mindfulness-tekniker, hälsosamma matvanor osv. - kommer också att bidra positivt till att öka det allmänna välbefinnandet och samtidigt öka produktiviteten.

I denna digitala tidsålder där vi i allt högre grad omfamnar nomadiska livsstilstrender, som gradvis omformar konventionella normer som styr moderna anställningsstrukturer idag, måste företagen vidta proaktiva åtgärder för att uppmuntra anställda att prioritera sitt välbefinnande framför allt annat, särskilt med tanke på nuvarande omständigheter som innebär storskaliga förändringar mot en virtuell förstahandsstrategi för personal och samarbetsstrategier som antagits allmänt i företagslandskapen globalt efter pandemiperioden och framåt.

Vanliga frågor om att sova när man arbetar hemifrån

Undrar du om det är okej att ta en tupplur när du arbetar hemifrån?

Hur påverkar distansarbete sömnen?

Att arbeta hemifrån kan påverka sömnmönstret på olika sätt för olika personer.

Är det okej att ta en tupplur under arbetstid?

Det är bäst att kontrollera med ditt företags policy om tupplurar under arbetstid.

Undvik också att diskutera användningen av sömntabletter eller andra farmaceutiska hjälpmedel för sömn, och avstå från att göra definitiva uttalanden om hur hemarbete påverkar allas sömnmönster, eftersom det kan variera kraftigt mellan individer.

Slutligen, var försiktig så att du inte refererar till några negativa hälsoeffekter från CBD-produkter.

Slutsats

Att arbeta hemifrån har blivit vanligt, men det kan påverka våra sömnmönster och leda till psykiska och fysiska hälsoproblem.

Företagsinitiativ som främjar hälsosamma sömnvanor och regelbundenhet kring läggdagsritualer är avgörande för att förbättra medarbetarnas välbefinnande.

Även om det kan vara bra att ta en tupplur är det viktigt att hålla ett konsekvent schema för att undvika att störa vår naturliga dygnsrytm när du arbetar hemifrån.

God sömnhygien är avgörande för att upprätthålla vår hälsa under distansarbete.

Källa: Sömnstiftelsen

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare