Vad orsakar snarkning hos barn?

Last updated:

Published:

Föräldrar undrar ofta vad som utlöser snarkning hos deras barn, och strävar efter att garantera att deras småttingar får den vilsamma och ostörda sömn de behöver. I det här blogginlägget går vi igenom de olika faktorer som bidrar till snarkning hos barn och skiljer mellan tillfällig och regelbunden förekomst.

Vi kommer att utforska obstruktiv sömnapné (OSA) som den främsta orsaken till snarkning hos barn och undersöka hur förstorade tonsiller och polyper eller en avvikande nässkiljevägg kan leda till att luftvägarna blockeras. Dessutom diskuterar vi de potentiella beteendeproblem på dagtid som uppstår till följd av dålig sömnkvalitet på grund av nattliga störningar.

För att hjälpa oroliga föräldrar att vidta åtgärder diskuterar vi diagnostiska metoder för att identifiera OSA hos barn genom fysiska undersökningar och polysomnografitester. Vi beskriver också effektiva behandlingsalternativ som adenotonsillektomi och CPAP-apparater (kontinuerligt positivt luftvägstryck). Slutligen presenterar vi praktiska förebyggande åtgärder som kan minska snarkning hos barn genom att främja hälsosam viktkontroll och justera sovpositionen för bättre luftflöde.

vad som orsakar snarkning hos barn

Den chockerande sanningen om snarkning hos barn

Visste du att 10 % av alla barn snarkar, och att det kan vara ett tecken på en allvarlig sömnstörning?

Enstaka snarkning kontra vanemässig snarkning

Snarkning som orsakas av förkylning eller allergier är tillfällig, men om ditt barn snarkar mer än tre nätter i veckan kan det vara vanemässigt och ett tecken på sömnapné.

Riskerna med regelbunden snarkning

  • Hjärnans utveckling: Regelbunden snarkning kan påverka ett barns minne och problemlösningsförmåga.
  • Prestationer i skolan: Dålig sömnkvalitet kan leda till lägre betyg och koncentrationssvårigheter på lektionerna.
  • Humör och beteende: Snarkning kan orsaka humörsvängningar, irritabilitet och till och med ADHD-liknande symtom.

Ignorera inte ditt barns snarkningar - prata med din läkare eller besök ett barnsjukhus som är specialiserat på sömnstörningar för att få hjälp.

Vanliga riskfaktorer för snarkning hos barn

Snarkning hos barn kan bero på olika faktorer, varav några kan öka sannolikheten för att ett barn drabbas av sömnstörningar.

Fetma som en bidragande faktor

Övervikt kan leda till fettavlagringar runt halsen och nacken, vilket kan göra att luftvägarna blockeras under sömnen.

Om duuppmuntrar ditt barn att hålla en hälsosam vikt genom regelbunden fysisk aktivitet och balanserad kost kan du minska risken för att utveckla sömnapné eller andra relaterade problem.

Alkoholkonsumtion påverkar barns sömnkvalitet

Alkohol får musklerna i hela kroppen att slappna av - även de som ansvarar för att hålla luftvägarna öppna under sömnen - vilket ökar risken för störda andningsmönster på natten.

Att utbilda ditt barn i ansvarsfulla alkoholvanor när de når en lämplig ålder kan förhindra framtida komplikationer kopplade till överdriven alkoholkonsumtion.

Tonsiller och adenoider blockerar luftvägarna

Om ditt barn snarkar ofta kan en möjlig orsak vara förstorade tonsiller eller polyper som hindrar luftflödet när barnet sover.

Att konsultera en läkare kan hjälpa till att fastställa om snarkningen beror på förstorade tonsiller eller adenoider som hindrar luftflödet under sömnen, och ge lämpliga behandlingar.

Tonsillektomi och adenoidektomi är vanliga ingrepp för att minska snarkning som orsakas av förstorade tonsiller eller adenoider.

Avvikande nässkiljevägg som bidrar till snarkning

En avvikande nässkiljevägg kan leda till andningssvårigheter under sömnen, vilket resulterar i ökad snarkning.

Om du misstänker att ditt barn har en avvikande septum är det viktigt att konsultera ett barnsjukhus för korrekt diagnos och eventuella korrigerande åtgärder.

Obstruktiv sömnapné - främsta orsaken till vanemässigt snarkande

Obstruktiv sömnapné (OSA) är den främsta orsaken till att ditt barn snarkar ofta, vilket beror på att förstorade tonsiller och polyper blockerar luftvägarna under sömnen, vilket leder till störda andningsmönster och beteendeproblem på dagtid.

Symtom i samband med obstruktiv sömnapné:

  • Högljudd och ihållande snarkning.
  • Andningsuppehåll eller kippande efter luft under sömnen.
  • Rastlöst kastande och vändande under hela natten.
  • Munandning eller överdriven dreglande när du sover.
  • Nattsvettningar eller episoder av sängvätning.
  • (källa)

Beteendeproblem dagtid kopplade till OSA:

  1. Irritabilitet, humörsvängningar och aggressivitet.
  2. (källa)

Kontakta ditt barns läkare och boka en sömnundersökning på ett barnsjukhus för att fastställa om snarkning eller andra sömnstörningar föreligger.

Diagnos av sömnstörningar relaterade till snarkare

Om ditt barn snarkar ofta kan det tyda på en potentiell sömnstörning som snarkning i barndomen eller OSA, vilket kan orsaka andningssvårigheter och andra hälsoproblem.

Fysisk undersökning för sömnstörningar

En fysisk undersökning av ditt barns läkare kan hjälpa till att identifiera bakomliggande orsaker som förstorade tonsiller eller adenoider, fetma eller allergier.

Polysomnografi som diagnostiskt verktyg

Polysomnografi, allmänt känt som en "sömnstudie", är ett omfattande test som övervakar hjärnaktivitet, hjärtfrekvens och andningsansträngning under hela natten för att identifiera specifika mönster som tyder på OSA eller andra sömnstörningar.

  • Sömnundersökning i hemmet: Vissa barn kan genomföra sina polysomnogram med hjälp av bärbar utrustning i sitt eget sovrum.
  • Sömnundersökning i ett laboratorium: I vissa fall kan barn behöva genomföra sin sömnundersökning på ett specialiserat sömnlaboratorium eller barnsjukhus.

Efter sömnundersökningen kommer du och barnläkaren tillsammans att ta fram en behandlingsplan som är anpassad efter resultaten för att minimera snarkningen och förbättra barnets sömn.

Behandlingsalternativ för OSA och snarkning hos barn

Om ditt barn snarkar ofta kan det vara ett tecken på sömnstörningar eller obstruktiv sömnapné (OSA), som kan behandlas med ett adenotonsillektomiingrepp.

Vid en adenotonsillektomi avlägsnas både barnets tonsiller och adenoider i ett enda ingrepp, vilket har visat sig förbättra luftflödesobstruktionen och minska snarkningen.

Positiva resultat av operationen är förbättrad sömnkvalitet, beteende på dagtid, kognitiv funktion och skolresultat, men det finns risk för komplikationer som infektion eller blödning, och vissa barn kan fortsätta att lida av sömnapné eller snarka även efter att tonsillerna och adenoiderna har avlägsnats.

Föräldrar bör gå på regelbundna kontroller hos sitt barns läkare för att följa utvecklingen och ta itu med eventuella problem som kan uppstå efter operationen.

Det är viktigt att rådgöra med ditt barns läkare för att skapa en personlig vårdplan och säkerställa bästa möjliga resultat.

För mer information, besök childrenshospital.org.

Alternativa metoder för att minska snarkning hos barn

Strategier för viktkontroll

Fetma hos barn är en betydande riskfaktor för sömnstörningar, inklusive obstruktiv sömnapné. Motivera ditt barn att hålla en hälsosam vikt genom sedvanlig fysisk aktivitet och en anpassad kosthållning.

Justeringar av sovställning

Undvik att sova platt på rygg och uppmuntra ditt barn att sova på sidan genom att placera kuddar bakom dem eller använda anti-snarkkuddar.

CPAP-behandling

  • Läkare kan ordinera CPAP-apparater som ger kontinuerligt luftflöde genom en mask som bärs under sömnen för att minska snarkningen.
  • Pågående studier undersöker om behandling av snarkning eller lindriga andningsproblem under sömnen kan förbättra relaterade hälsotillstånd som astma och allergier.

Om ditt barns snarkning kvarstår bör du kontakta en sömnspecialist på ett barnsjukhus för att diskutera ytterligare diagnostiska tester och möjliga behandlingar.

Vanliga frågor om vad som orsakar snarkning hos barn

Vad orsakar snarkning hos barn?

Snarkning hos barn kan orsakas av förstorade tonsiller och adenoider, fetma, avvikande nässkiljevägg eller allergier.

Källa

Vad innebär snarkning för barn?

Enstaka snarkningar är ofarliga, men frekventa eller högljudda snarkningar kan tyda på ett underliggande problem som obstruktiv sömnapné, vilket kan leda till beteendeproblem på dagtid och svårigheter i skolan på grund av otillräcklig vila.

Källa

När är snarkning ett problem hos barn?

Snarkning blir ett problem när det förekommer ofta eller stör barnets sömnkvalitet, vilket kan leda till att barnet kippar efter luft under sömnen, vänder och vrider sig oroligt på natten, har svårt att vakna på morgonen och är dåsigt på dagen.

Källa

Är snarkning normalt för 7-åringar?

Enstaka milda snarkningar är normalt för 7-åringar, men ihållande höga snarkningar tillsammans med andra symtom som munandning och avbrutna andningsmönster kan tyda på ett underliggande hälsoproblem som kräver läkarvård.

Källa

Slutsats

Föräldrar och vårdgivare måste förstå vad som orsakar snarkning hos barn för att se till att de får en god natts sömn.

Enstaka snarkningar är inte så farligt, men vanemässiga snarkningar kan tyda på obstruktiv sömnapné (OSA), vilket kan leda till beteendeproblem på dagtid.

Den främsta orsaken till OSA hos barn är förstorade tonsiller och adenoider eller en avvikande nässkiljevägg.

Diagnosen omfattar fysisk undersökning och polysomnografi, medan behandlingsalternativen omfattar adenotonsillektomi eller CPAP-apparater för svåra fall av OSA.

Förebyggande åtgärder som att uppmuntra hälsosam viktkontroll och justera sovpositioner kan också bidra till att minska snarkning hos barn.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare