Titta på TV innan du sover: Hälsosammare alternativ

Published:

Har du funderat på vilka konsekvenser det kan få för din hälsa och ditt välbefinnande om du tittar på TV innan du går och lägger dig? I det här blogginlägget undersöker vi hur det påverkar sömnkvaliteten och den allmänna hälsan att titta på TV före sänggåendet, och vi ger förslag på hur man kan begränsa skärmtiden och alternativa avslappningstekniker för att få bättre vila.

Innehåll:

 1. Effekterna av att titta på TV före sömnen
  1. Blått ljus påverkar produktionen av melatonin
  2. Konsekvenser av rubbade dygnsrytmer
  3. Rekommendationer för att begränsa skärmtiden före sänggåendet
 2. Rekommendationer för att begränsa skärmtiden före sänggåendet
  1. Etablera en konsekvent rutin före läggdags utan skärmar
  2. Minska exponeringen för artificiellt ljus före sömn
 3. Alternativa avslappningstekniker för bättre sömnkvalitet
  1. Läsa fysiska böcker som en lugnande aktivitet
  2. Lyssna på lugnande musik eller naturljud före sänggåendet
  3. Praktisera meditation eller djupa andningsövningar
 4. Alternativa avslappningstekniker för bättre sömnkvalitet
  1. Att läsa fysiska böcker som en lugnande aktivitet
  2. Lyssna på lugnande musik eller naturljud före sänggåendet
  3. Praktisera meditation eller djupa andningsövningar
 5. TV-tittande i sängen påverkar relationen
  1. Vikten av att upprätthålla en sömnvänlig sovrumsmiljö
  2. Främja kontakt och intimitet utan skärmar i sovrummet
  3. CBD-produkternas roll för att främja avslappning
 6. TV-innehållets inverkan på barns sömnkvalitet
  1. Välja åldersanpassat och icke-våldsamt innehåll för barn
  2. Uppmuntra hälsosamma skärmvanor bland unga tittare
  3. Effekten på förskolebarn i ekonomiskt utsatta bostadsområden
 7. Vanliga frågor om att titta på TV innan man somnar
  1. Är det dåligt för sömnen att titta på TV före sänggåendet?
  2. Kan TV-tittande hjälpa dig att sova?
  3. Bör personer med ADHD titta på TV för att somna?
  4. När ska barn sluta titta på TV före sänggåendet?
 8. Slutsats

Vi kommer att undersöka hur exponering för blått ljus från skärmar stör melatoninproduktionen och dygnsrytmen, vilket leder till sämre sömnkvalitet. Dessutom kommer vi att ge rekommendationer för att begränsa skärmtiden före sänggåendet och föreslå alternativa avslappningstekniker som främjar bättre sömnmönster. Dessutom kommer vi att diskutera hur TV-tittande i sängen kan påverka relationer genom att påverka intimiteten och kontakten med partnern.

Eftersom barn också ofta tittar på TV före läggdags kommer vi slutligen att undersöka hur specifikt innehåll påverkar deras sömnkvalitet och ge vägledning för att uppmuntra hälsosamma skärmvanor bland unga tittare. Genom att förstå dessa faktorer som är relaterade till TV-tittande före sömn kan du fatta välgrundade beslut om din nattrutin i strävan efter förbättrad återhämtande vila.

titta på tv före sömnen

Effekterna av att titta på TV före sömnen

Tycker du om att titta på TV innan du går och lägger dig? Det kan vara dags att tänka om. Studier har visat att långvarig daglig exponering för TV och andra skärmar som avger blått ljus på natten kan minska sömnkvaliteten, orsaka störningar och försämra funktionsförmågan dagtid. Detta kan leda till störningar, sömnlöshet och nedsatt funktionsförmåga dagtid. En viktig orsak till dessa problem är det blå ljus som skärmar som TV-apparater och smartphones avger på natten.

Blått ljus påverkar produktionen av melatonin

Enligt Harvard Health Publishing kan exponering för blått ljus på natten störa vår dygnsrytm genom att hämma produktionen av melatonin. Melatonin är ett hormon som ansvarar för att reglera vår sömn- och vakenhetscykel. När melatoninnivåerna störs på grund av för mycket skärmtid före sänggåendet blir det svårt att somna eller behålla en god sömn under hela natten.

Konsekvenser av rubbade dygnsrytmer

Störningar i dygnsrytmen kan leda till andra hälsoproblem över tid, inklusive en ökad risk för fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och humörstörningar som depression och ångest (Sleep Foundation). Att prioritera hälsosamma sömnvanor som är fria från skärmanvändning nattetid är avgörande för både det omedelbara välbefinnandet och den långsiktiga hälsan.

Förutom att blått ljus stör melatoninproduktionen, kan störningar i dygnsrytmen som orsakas av TV-tittande före sänggåendet bero på faktorer som bakgrundsljud från TV-apparater som fortfarande är igång efter insomnandet eller stimulerande innehåll som konsumeras omedelbart före sänggåendet (t.ex. actionfyllda filmer eller spännande TV-program).

Rekommendationer för att begränsa skärmtiden före sänggåendet

För att förbättra den allmänna sömnkvaliteten och minska eventuella störningar som orsakas av skärmanvändning nattetid rekommenderar experter att man undviker elektronik under de sista trettio minuterna före sänggåendet. Det är klokt att hålla sig borta från syntetiska ljuskällor under ett par timmar innan du går till sängs.

Skapa en konsekvent rutin före läggdags utan skärmar

En konsekvent rutin före läggdags kan hjälpa din kropp att signalera att det är dags att sova. Istället för att använda skärmar under den här tiden kan du ägna dig åt aktiviteter som att läsa tryckta böcker (inte elektroniska enheter), skriva dagbok eller göra mjuka stretchövningar (Sleep Foundation). Dessa lugnande aktiviteter gör att ditt sinne och din kropp kan slappna av innan du försöker sova.

Minska exponeringen för artificiellt ljus före sömn

 • Dämpa belysningen: Att gradvis dämpa belysningen i hemmet när det närmar sig läggdags kan bidra till att skapa en miljö som främjar vilsam sömn.
 • Undvik ljusstarka skärmar: Om du måste använda elektroniska enheter på natten kan du försöka justera deras ljusstyrka eller använda appar som är särskilt utformade för visning på natten och som minskar utsläppen av blått ljus.
 • Sömnvänlig belysning: Överväg att investera i röda eller bärnstensfärgade glödlampor, som avger mindre blått ljus än traditionella vita glödlampor. Dessa är mer lämpliga alternativ för användning på kvällen när du förbereder dig för sängen.

Om du vidtar dessa åtgärder kommer du inte bara att skydda din dygnsrytm utan också bidra till bättre hälsa, både direkt och indirekt genom förbättrad sömnkvalitet.

Rekommendationer för att begränsa skärmtiden före sänggåendet

Forskning har visat att skärmtittande före sänggåendet kan ha en negativ inverkan på hälsa och välbefinnande. För att säkerställa bättre sömnkvalitet och minska de potentiella störningar som orsakas av skärmanvändning nattetid rekommenderar experter att man genomför vissa strategier som begränsar exponeringen för skärmar under timmarna före sänggåendet.

Etablera en konsekvent rutin före läggdags utan skärmar

Ett viktigt steg för att förbättra din sömn är att skapa en konsekvent rutin före läggdags som inte involverar några elektroniska enheter. Detta signalerar till hjärnan att det är dags för vila och avkoppling, så att du kan varva ner mer effektivt. Några aktiviteter som du kan överväga att införliva i din nattliga rutin inkluderar:

 • Ta ett varmt bad eller en varm dusch
 • Läsa en fysisk bok (inte en e-bok)
 • Skriva ner tankar eller göra upp planer för nästa dag i en dagbok
 • Mjuk stretching eller yogaövningar
 • Smutta på örtte eller varm mjölk

Det viktigaste är att hitta det som fungerar bäst för dig personligen - alla har olika idealiska ritualer före sömnen.

Minska exponeringen för artificiellt ljus före sömn

Förutom att undvika elektronik under de sista 30 minuterna före läggdags är det också viktigt att begränsa exponeringen för andra källor till artificiellt ljus inom två timmar efter läggdags. Artificiellt ljus har visat sigstöra melatoninproduktionen, vilket kan göra det svårare att somna.

  • Dämpa belysningen i hemmet när det närmar sig läggdags. Det skapar en mer avkopplande atmosfär och uppmuntrar kroppen att producera melatonin.
  • Om du måste använda elektroniska enheter kan du överväga att installera appar eller justera inställningar som minskar utsläppen av blått ljus. Många smartphones och surfplattor har nu inbyggda funktioner för "nattläge" som justerar skärmens färger till varmare toner under kvällstid.
  • Använd bärnstensfärgade glasögon på kvällen om du är särskilt känslig för artificiellt ljus. Dessa glasögon har visat sig blockera blått ljus, vilket kan förbättra sömnkvaliteten för vissa personer.

Experter rekommenderar att man regelbundet ägnar sig åt avkopplande aktiviteter som inte inkluderar skärmar för att få bättre sömn och undvika de eventuella negativa effekterna av TV-tittande på fysisk hälsa och mentalt välbefinnande.

Alternativa avslappningstekniker för bättre sömnkvalitet

Istället för att förlita sig på elektroniska enheter före sänggåendet föreslår experter att man etablerar konsekventa rutiner som involverar avslappningstekniker som inte involverar skärmar. Dessa metoder kan bidra till att skapa en miljö som främjar vilsam sömn utan distraktioner som förknippas med skärmar och andra former av underhållning.

Läsa fysiska böcker som en lugnande aktivitet

Att plocka upp en gammal hederlig pappersbok är ett sätt att varva ner utan att stirra på ännu en skärm. Läsning har länge varit känt som en effektiv metod för att minska stress, vilket gör det till en idealisk aktivitet före sömnen - se bara till att inte välja material som är för stimulerande eller spännande.

Lyssna på lugnande musik eller naturljud före sänggåendet

Rätt typ av ljudinnehåll kan också fungera som ett utmärkt avslappningsverktyg före sömnen. Överväg att lyssna på lugnande musik, naturljud eller till och med ett spår med guidad meditation när du förbereder dig för sängen. Forskning har visat att avslappnande musik kan förbättra sömnkvaliteten, särskilt hos personer med sömnlöshet.

Praktisera meditation eller djupa andningsövningar

Meditation och djupa andningsövningar är andra effektiva sätt att slappna av i kropp och själ innan läggdags. Dessa metoder har kopplats tillförbättrad sömnkvalitet, minskade stressnivåer och generellt bättre mental hälsa. Även bara några minuters fokuserad avslappning varje kväll kan göra en betydande skillnad i din förmåga att somna lättare och njuta av djupare, mer återhämtande sömn.

Alternativa avslappningstekniker för bättre sömnkvalitet

Istället för att förlita sig på elektroniska apparater före sänggåendet föreslår experter att man skapar konsekventa rutiner med avslappningstekniker som att läsa tryckta böcker, lyssna på musik, ta bad eller meditera. Dessa metoder bidrar till att skapa en miljö som främjar vilsam sömn, fri från distraktioner som förknippas med skärmar och andra former av underhållning.

Att läsa fysiska böcker som en lugnande aktivitet

Varva ner före läggdags genom att läsa fysiska böcker. Denna aktivitet ger inte bara mental stimulans och främjar kognitiv hälsa, utan hjälper också till att slappna av utan att utsätta dig för skadligt blått ljus från skärmar. Dessutom kan läsning vara ett utmärkt tillfälle att knyta an till familjemedlemmar eller partners genom gemensamma intressen för litteratur.

 • Välj lugnande genrer som självhjälpsböcker eller romaner som uppmuntrar till positivt tänkande och känslomässigt välbefinnande.
 • Skapa en mysig läshörna i sovrummet med bekväma sittplatser och dämpad belysning.
 • Undvik spännande thrillers eller känslomässigt intensiva berättelser som kan orsaka ökade ångestnivåer före sömnen.

Lyssna på lugnande musik eller naturljud före sänggåendet

Att lyssna på lugnande musik eller naturljud har visat sig vara effektivt för att främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten. Detta kan minska stressnivåerna samtidigt som det skapar en lugn atmosfär som gör det lättare att somna. Överväg att införliva följande tips i din nattliga rutin:

 1. Skapa spellistor med mjuka melodier som klassiska kompositioner, instrumentalstycken, ambienta ljudlandskap eller naturljud som regn och havsvågor.
 2. Experimentera med olika typer av musik för att avgöra vilka genrer som bäst främjar avslappning för dig personligen.
 3. Undvik låtar med texter som kan stimulera ditt sinne och göra det svårare att somna.

Praktisera meditation eller djupa andningsövningar

Genom att meditera kan man minska stress och förbättra sömnkvaliteten, vilket skapar en mer gynnsam atmosfär för vilsam sömn. Genom att införliva meditation i din rutin före sänggåendet kan du skapa en lugnande miljö som uppmuntrar till vilsam sömn. Populära tekniker är t.ex:

 • Mindfulness-meditation, där fokus ligger på att vara närvarande i ögonblicket utan att döma.
 • Guidad meditation, som innebär att du lyssnar på en ljudinspelning som leds av en instruktör somguidar dig genom visualiseringsövningar som är utformade för att främja avslappning.
 • Djupa andningsövningar, t.ex. diafragmaandning eller alternativ näsborreandning, kan hjälpa till att lugna nervsystemet och minska ångestnivåerna före sänggåendet.

Utöver dessa metoder kan du utforska andra alternativa avslappningstekniker som yoga nidra (yogisk sömn), progressiv muskelavslappning (PMR) eller aromaterapi med eteriska oljor som är kända för sina lugnande egenskaper, t.ex. lavendel eller kamomill. Att testa olika metoder kan hjälpa dig att avgöra vad som passar dina specifika behov när det gäller att varva ner före sänggåendet.

TV-tittande i sängen påverkar relationen

Att varva ner med att titta på TV i sängen kan verka harmlöst, men det kan ha en negativ inverkan på ert förhållande. Skärmar avger artificiellt ljus som stör sömnkvaliteten och begränsar möjligheterna till meningsfulla samtal och att knyta an till varandra. För att främja intimitet och kontakt kan du försöka skapa skärmfria zoner, schemalägga apparatfri tid, skapa läggdagsritualer och kommunicera öppet med din partner.

Vikten av att upprätthålla en sömnvänlig sovrumsmiljö

En sömnvänlig sovrumsmiljö är avgörande för att främja vilsam sömn och allmän hälsa. Att begränsa exponeringen för artificiella ljuskällor som tv-apparater eller smartphones inom två timmar före läggdags hjälper till att reglera vår dygnsrytm och främjar produktionen av melatonin - det hormon som gör oss sömniga.

Förutom att det påverkar sömnkvaliteten att hålla skärmarna borta från sovrummet gör det också att par kan fokusera mer på varandra under sin lediga tid tillsammans.

Främja kontakt och intimitet utan skärmar i sovrummet

 1. Skapa skärmfria zoner: Utse vissa områden i hemmet där elektronik är förbjudet - inklusive sovrum - så att du blir mindre frestad att ta fram den när du umgås med nära och kära.
 2. Planera in tid utan apparater: Avsätt specifika tider varje dag då båda parter är överens om att inte använda någon elektronisk utrustning; använd istället denna period som ett tillfälle att ägna sig åt aktiviteter som främjar kontakt och intimitet, t.ex. att laga middag tillsammans eller ta en promenad.
 3. Etablera ritualer vid läggdags: Utveckla rutiner som signalerar att det är dags att varva ner och förbereda sig för sömn. Det kan handla om att läsa fysiska böcker (snarare än e-böcker), göra djupa andningsövningar eller göra lätta stretchövningar före sänggåendet.
 4. Kommunicera öppet: Diskutera din oro över skärmarnas inverkan på er relation med din partner. Var ärlig med hur du känner när hen är upptagen med sina enheter istället för att vara närvarande med dig, och arbeta tillsammans för att hitta lösningar som främjar närhet utan att förlita sig på teknik.

Att främja kontakt och intimitet i ett förhållande innebär att hitta en balans mellan att njuta av elektronisk underhållning och samtidigt prioritera kvalitetsinteraktioner med varandra.

CBD-produkternas roll för att främja avslappning

Förutom att skapa hälsosamma vanor kring elektronikanvändning på natten, kan införlivandet av naturläkemedel som CBD-olja i din rutin också bidra till att förbättra den övergripande sömnkvaliteten genom att främja avslappning. CBD har visat sig ha en gynnsam inverkan på det endocannabinoida systemet, en kroppslig regulator av processer som humör och smärtkänsla, vilket kan göra det till en idealisk kandidat för att hjälpa personer som hanterar stress eller ångestframkallad sömnlöshet. Att införliva CBD-olja av högsta kvalitet i nattliga ritualer kan potentiellt hjälpa personer som kämpar med att somna på grund av ångest eller stress, vilket i slutändan hjälper dem att uppnå en mer vilsam sömn.

Genom att implementera strategier som främjar kontakt utan att förlita sig på skärmar - samt utforska naturläkemedel som CBD-olja för avslappning - kan par arbeta tillsammans för att skapa starkare band och uppnå bättre allmän hälsa.

TV-innehållets inverkan på barns sömnkvalitet

TV-innehåll kan vara avgörande för ett barns sömnkvalitet, särskilt om de utsätts för våldsamma eller olämpliga program. Forskning visar att storkonsumenter tenderar att uppleva ångest, motstånd och våldsamt beteende kopplat till dålig känslomässig reglering, särskilt när tv-apparater finns i sovrummen. Så, föräldrar och vårdnadshavare, se upp med vad era barn tittar på innan läggdags.

Välja åldersanpassat och icke-våldsamt innehåll för barn

Att välja åldersanpassade och icke-våldsamma TV-program kan avsevärt förbättra ett barns sömnkvalitet. Föräldrar bör övervaka vad deras barn tittar på och sätta gränser för skärmtid före sänggåendet. Webbplatsen Common Sense Media erbjuder användbara resurser som recensioner och betyg för olika program baserat på faktorer som våldsnivåer, språkanvändning, utbildningsvärde etc., vilket gör det lättare för föräldrar att välja lämpliga program.

 • Pedagogiska program: Välj utbildningsprogram som uppmuntrar till lärande genom roliga aktiviteter. De kan stimulera ditt barns sinne samtidigt som de håller dem underhållna utan att orsaka någon negativ inverkan på deras känslor eller sömnmönster.
 • Naturdokumentärer: Dokumentärer med naturtema har ofta lugnande bilder som ackompanjeras av rogivande bakgrundsmusik, vilket bidrar till att skapa en avkopplande atmosfär som främjar bättre sömn.
 • Fantasifulla berättelser: Fantasifulla berättelser med positiva budskap kan också bidra positivt till ditt barns allmänna psykiska välbefinnande och främja en god nattsömn.

Uppmuntra hälsosamma skärmvanor bland unga tittare

Att främja hälsosamma skärmvanor hos barn är avgörande för att säkerställa bättre sömnkvalitet. Här är några tips som hjälper föräldrar att skapa en balanserad inställning till sitt barns skärmtid:

 1. Sätt tydliga gränser: Upprätta regler för hur mycket TV-tid som får förekomma per dag och se till att ditt barn följer dessa gränser.
 2. Skapa en fast rutin för läggdags: Uppmuntra aktiviteter som att läsa böcker, lyssna på lugnande musik eller ägna sig åt tyst lek innan läggdags i stället för att titta på TV.
 3. Undvik skärmar i sovrummet: Att hålla tv-apparater och andra elektroniska enheter borta från ditt barns sovplats kan minska distraktioner och förbättra den allmänna sömnkvaliteten.

Det är viktigt att föräldrar föregår med gott exempel genom att begränsa sin egen exponering för skärmar under kvällar då de är tillsammans med sina barn. Detta är inte bara ett föredöme, utan ger också familjerna fler möjligheter till meningsfulla möten utan skärmarnas inblandning.

Effekten på förskolebarn i ekonomiskt utsatta bostadsområden

En studie av forskare vid University of Pennsylvania visade att förskolebarn som bodde i ekonomiskt utsatta områden hade större svårigheter att somna om det fanns TV-apparater i deras sovrum(källa). Samma studie rapporterade färre problem bland dem som ersatte våldsamt innehåll med icke-våldsamma alternativ. Det observerades att barn faktiskt föredrar program som inte är våldsamma framför program som innehåller aggression eller våld. Att främja hälsosammare tittarval kan alltså ha en positiv effekt på både känslomässig reglering och sömnmönster bland unga tittare från alla bakgrunder.

Vanliga frågor om att titta på TV innan man somnar

Är det dåligt för sömnen att titta på TV före sänggåendet?

Ja, att titta på TV före sänggåendet kan störa din sömn på grund av det blå ljus som avges av skärmar och engagerande innehåll som kan hålla dig alert och göra det svårt att somna. Nationella sömnfonden

Kan TV-tittande hjälpa dig att sova?

Även om vissa människor finner tröst i välbekanta eller repetitiva TV-program, kan denna vana leda till sämre sömnkvalitet på lång sikt på grund av störd dygnsrytm och minskad melatoninproduktion. PubMed Central

Bör personer med ADHD titta på TV för att somna?

Personer med ADHD kan använda TV som ett sätt att hantera sina tankar eller rastlöshet vid läggdags, men detta kan förvärra befintliga sömnproblem och bidra till dåliga nattliga rutiner. CHADD

När ska barn sluta titta på TV före sänggåendet?

Barn bör sluta titta på TV minst en timme före läggdags för att etablera hälsosamma skärmvanor och främja optimal kognitiv utveckling under uppväxtåren samtidigt som de får tillräcklig vila varje natt. Amerikanska barnläkarakademin

Slutsats

Visste du att tv-tittande före sänggåendet kan påverka din sömn och hälsa i stort?

Det blå ljuset från skärmar kan störa melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna och behålla sömnen, och att störa kroppens naturliga rytmer kan få långsiktiga konsekvenser.

För att undvika dessa problem kan du försöka skapa en skärmfri läggdagsrutin och minska din exponering för artificiellt ljus. Att läsa en fysisk bok eller meditera kan också hjälpa dig att slappna av och sova bättre.

Så lägg ifrån dig fjärrkontrollen och plocka upp en bok för en bättre natts sömn!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare