Varför känner jag mig sömnig hela tiden trots att jag sover tillräckligt?

Published:

Om du någonsin funderat på "varför känner jag mig så hängig trots att jag får tillräckligt med sömn?" så är det inte bara du. Förvirrande och irriterande, överdriven sömnighet dagtid kan vara ett problem att ta itu med. I det här blogginlägget kommer vi att undersöka olika faktorer som kan bidra till att du känner dig konstant trött, trots att du får vad som verkar vara tillräckligt med vila.

Först kommer vi att diskutera hög sömnskuld och dess effekter på vårt dagliga liv. Vi går igenom hur man känner igen tecken på ackumulerad sömnskuld och strategier för att återbetala den så att man slutar känna sig sömnig hela dagen.

Därefter ska vi titta närmare på dygnsrytmrubbningar som en potentiell orsak till överdriven trötthet. Vi kommer att titta på vanliga orsaker till denna feljustering och hur tidsbegränsad kost kan hjälpa till att bekämpa trötthet.

varför-känner-jag-mig-sömnig-hela-tiden- trots-tillräckligt-med-sömn

Vi kommer också att ta upp medicinska tillstånd som kan leda till ihållande trötthet, t.ex. fibromyalgi, hypotyreos och näringsbrister som orsakar kronisk trötthet.

Slutligen kommer vi att ta upp livsstilsfaktorer som påverkar sömnkvaliteten, t.ex. alkoholkonsumtion, exponering för blått ljus från elektroniska apparater och fördelarna med att skapa en nedvarvningsritual före läggdags.

Genom att förstå de bakomliggande orsakerna till varför du känner dig sömnig hela tiden, även om du får tillräckligt med sömn, kan du vidta lämpliga åtgärder för att förbättra din energinivå och ditt allmänna välbefinnande.

Hög sömnskuld och dess effekter

Om man under en längre period konsekvent sover mindre än kroppen behöver kan det leda till en hög sömnskuld, vilket orsakar ihållande trötthet under dagen.

Att känna igen tecken på hög sömnskuld

Tecken på hög sömnbrist är bland annat koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, försvagat immunförsvar, ökad aptit och dålig minnesförmåga.

Strategier för återbetalning av ackumulerade sömnskulder

För att betala tillbaka den ackumulerade sömnskulden bör du skapa en konsekvent läggdagsrutin, undvika stimulantia nära läggdags, ta en strategisk tupplur och öka exponeringen för naturligt ljus under dagen.

 1. Skapa en konsekvent läggdagsrutin: Att gå och lägga sig vid samma tid varje kväll hjälper till att reglera den inre klockan (dygnsrytmen) så att det blir lättare att somna med tiden. En lugnande ritual före sänggåendet kan också ge signaler om avslappning som gör att du sover bättre.
 2. Undvik stimulantia nära läggdags: Begränsa koffeinintaget till eftermiddagen eftersom det stör sömnmönstret om det intas för nära sänggåendet. På samma sätt bör du undvika nikotin under kvällstimmarna.
 3. Tupplur strategiskt: Korta tupplurar på 20-30 minuter kan bidra till att minska sömnigheten på dagen utan att störa nattvilan. Undvik att somna för sent på dagen, eftersom det kan göra det svårare att somna under natten.
 4. Öka exponeringen för naturligt ljus under dagen: Naturligt solljus hjälper till att reglera din dygnsrytm, vilket gör det lättare för dig att somna och vakna utvilad. Tillbringa tid utomhus eller nära fönster under dagsljus när det är möjligt.

Att betala tillbaka en stor sömnskuld kan förbättra din allmänna energinivå och ditt välbefinnande under hela dagen.

Förskjutning av dygnsrytmen och trötthet

Är du ständigt trött trots att du får tillräckligt med sömn? Det kan bero på en rubbad dygnsrytm som orsakas av skiftarbete eller oregelbundna sömnmönster. Tidsbegränsat ätande (TRE) kan hjälpa till att bekämpa detta problem.

Orsaker till förskjutning av dygnsrytmen

 • Skiftarbete: Nattskift eller roterande scheman stör din kropps naturliga rytm.
 • Jetlag: Att snabbt korsa flera tidszoner kan störa din inre klocka.
 • Social jetlag: Att vara uppe sent på helgerna och vakna tidigt på vardagarna skapar en obalans i sömn- och vakenhetscyklerna.

Hur tidsbegränsat ätande hjälper till att motverka trötthet

Genom att begränsa matintaget till en viss tid varje dag hjälper TRE till att synkronisera ämnesomsättningen med kroppens naturliga dygnsrytm.

 1. Förbättrad sömnkvalitet: TRE förbättrar sömnkvaliteten genom att främja en konsekvent lägg- och väckningstid.
 2. Bättre reglering av energin: Att anpassa matintaget till dagsljuset hjälper till att reglera energiproduktionen och energianvändningen, vilket minskar trötthetsnivåerna.
 3. Hormonell balans: Att äta inom ett visst tidsintervall kan bidra till att upprätthålla hormonbalansen och reglera vakenhet och trötthet.

För att genomföra TRE effektivt bör du sträva efter att äta konsekvent varje dag och äta balanserade måltider som innehåller tillräckligt med näringsämnen.

Medicinska tillstånd som orsakar ihållande trötthet

Om du känner dig konstant trött trots att du sover tillräckligt kan det bero på underliggande hälsoproblem som fibromyalgi, hypotyreos, näringsbrist och psykisk ohälsa.

Fibromyalgi påverkar energinivåerna dagtid

Fibromyalgi kan leda till utbredd muskelsmärta, ömhet och trötthet på grund av dålig sömnkvalitet.

Symtom på hypotyreos relaterade till trötthet

Underaktiv sköldkörtelfunktion, så kallad hypotyreos, kan orsaka trötthet tillsammans med andra symtom som viktökning, köldintolerans och torr hud.

Brist på näringsämnen orsakar kronisk trötthet

 • Järnbrist: Brist på järn i kroppen kan leda till anemi, vilket resulterar i konstant trötthet, andfåddhet och yrsel.
 • Brist på vitamin B12: Brist på detta näringsämne kan orsaka svaghet, trötthet, minnesproblem och depression.

Psykiska problem som leder till trötthet

Ångestsyndrom och depression stör sömnkvaliteten och sömnlängden, vilket leder till kronisk trötthet dagtid.

Om du misstänker att något medicinskt tillstånd kan ligga bakom din överdrivna sömnighet bör du rådgöra med en läkare för att identifiera bakomliggande problem och erbjuda lämpliga behandlingsalternativ för att återfå vitalitet och leva livet till fullo utan begränsningar som orsakas av oförklarlig letargi.

Livsstilsfaktorer som påverkar sömnkvaliteten

Alkoholens inverkan på sömnen

Alkoholkonsumtion nära läggdags kan störa sömnmönstret och leda till dålig kvalitet på vilan.

Begränsa eller undvik alkoholkonsumtion nära läggdags för att undvika denna negativa effekt på din sömn.

Exponering för blått ljus från elektroniska apparater

Blått ljus från elektroniska apparater minskar melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna på kvällen och känna sig utvilad på morgonen.

 • Undvik att använda elektroniska apparater en timme före sänggåendet.
 • Använd appar eller inställningar som minskar utsläppen av blått ljus (t.ex. Night Shift-läge).
 • Överväg att använda bärnstensfärgade glasögon som är särskilt utformade för att blockera blått ljus.

Fördelar med en avslutningsritual

Om du införlivar en nedvarvningsritual i dina kvällsrutiner signalerar du till kroppen att det är dags att sova, vilket gör det lättare att somna och njuta av en vilsam sömn.

 • Läs en bok eller lyssna på en ljudbok.
 • Använd avslappningstekniker som djupa andningsövningar eller progressiv muskelavslappning.
 • Ta ett varmt bad eller en varm dusch.

Försök att avstå från aktiverande aktiviteter som TV-tittande, spelande eller passionerade samtal före läggdags, eftersom det kan göra det svårare för kropp och själ att slappna av och förbereda sig för sömn.

Koffeinkonsumtion

Koffein är ett stimulerande ämne som kan störa sömnkvaliteten om det intas för nära läggdags.

 • Undvik att dricka koffein efter kl. 14.00 (detta gäller även kaffe, te, läsk och choklad).
 • Minska det totala dagliga intaget om du är känslig för koffeinets effekter på sömnkvaliteten.

Regelbunden motion

Regelbunden motion, särskilt aeroba aktiviteter, förbättrar den allmänna hälsan och förbättrar sömnkvaliteten genom att främja djupare stadier av återhämtande sömn.

Sikta på minst 30 minuters måttligt intensiv träning de flesta dagar i veckan, men undvik kraftig träning inom två timmar före sänggåendet, eftersom det kan ha en stimulerande effekt snarare än en avslappnande.

Sömnstörningar som leder till kronisk trötthet dagtid

Känner du dig trött hela tiden trots att du sover bra och lever hälsosamt? Då är det dags att uppsöka läkare för att kontrollera om det finns underliggande sömnstörningar som narkolepsi eller restless legs-syndrom som kan orsaka kronisk trötthet dagtid.

Symtom på narkolepsi och behandlingsalternativ

Narkolepsi, en neurologisk sjukdom, kan orsaka överdriven sömnighet under dagen och störd nattsömn tillsammans med muskelsvaghet och hallucinationer. Behandlingsalternativen omfattar medicinering, god sömnhygien, konsekventa läggtider, korta tupplurar och regelbunden motion.

Restless Legs Syndromets effekt på nattlig vila

Restless legs syndrome (RLS) är en sömnstörning som kännetecknas av ett oemotståndligt behov av att röra på benen, ofta tillsammans med obehagliga förnimmelser. Behandlingsalternativen inkluderar medicinering, regelbunden motion, konsekvent sömnschema, begränsat koffeinintag och avslappningstekniker.

Söka professionell hjälp

Om du misstänker att din ihållande trötthet kan bero på en underliggande sömnstörning ska du kontakta en läkare som är specialiserad på sömnmedicin för en ordentlig utvärdering och vägledning om möjliga behandlingsalternativ som är skräddarsydda för just dina unika behov.

Vanliga frågor i förhållande till Varför känner jag mig sömnig hela tiden även när jag får tillräckligt med sömn

Vilka andra symtom förekommer vid överdriven sömnighet?

Förutom att du känner dig konstant trött kan du uppleva koncentrationssvårigheter, irritabilitet, minnesproblem och nedsatt prestationsförmåga på jobbet eller i skolan.

Hur kan man minska sömnighet?

Upprätthåll ett konsekvent sömnschema, skapa en avslappnande läggdagsrutin, motionera regelbundet, hantera stressnivåer och begränsa koffeinintaget för att förbättra dina energinivåer.

Kan CBD-olja förbättra energinivåerna?

CBD-olja kan potentiellt förbättra energinivåerna genom att interagera med kroppens endocannabinoida system, men resultaten varierar mellan olika individer.

Bör man kontakta läkare vid överdriven sömnighet?

Om du upplever ihållande trötthet trots tillräcklig vila och hälsosamma vanor, kontakta en läkare för att utvärdera eventuella bakomliggande orsaker eller sömnstörningar.

Vilka medicinska tillstånd orsakar överdriven sömnighet?

Medicinska tillstånd som kan orsaka överdriven trötthet dagtid inkluderar anemi, hypotyreos, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom och sömnstörningar som sömnapné eller restless legs-syndrom. Kontakta en sömnspecialist för korrekt diagnos och behandling.

Slutsats

Det finns flera anledningar till att detta kan hända, bl.a. hög sömnbrist, rubbningar i dygnsrytmen, medicinska tillstånd, livsstilsfaktorer och sömnstörningar.

För att motverka detta kan du försöka betala tillbaka din ackumulerade sömnskuld, skapa en nedvarvningsritual före sänggåendet eller söka läkarvård vid behov.

Kom ihåg att en god natts sömn är avgörande för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare