Hur man slår Jet Lag, lösningar och strategier för att förebygga jetlag

Last updated:

Published:

Jetlag är ett vanligt men ofta missförstått fenomen som många resenärer upplever. I den här omfattande guiden kommer vi att fördjupa oss i jetlagets komplexitet och utforska dess orsaker och symtom för att hjälpa dig att bättre förstå hur det påverkar kroppens inre klocka.

Vi kommer att diskutera olika strategier för att undvika och besegra jetlag, från tips om förberedelser före resan till sömnhygieniska metoder. Dessutom kommer vi att utforska förebyggande åtgärder som att justera ditt sömnschema före resan och upprätthålla hälsosamma matvanor.

Slutligt får du lära dig hur du effektivt kan hantera jetlag efter ankomsten med hjälp av vätske- och träningstekniker. Vi kommer också att ta upp naturläkemedel för att lindra och hantera långsiktiga effekter på både psykisk och fysisk hälsa. Genom att förstå dessa viktiga aspekter av jetlaghantering kan du säkerställa en smidigare övergång mellan tidszoner samtidigt som du minimerar resetrötthet.

Vad är jetlag?

Jetlag, även känt som tidszonsomställningssyndrom eller desynkronisering, är en tillfällig sömnstörning som uppstår när kroppens inre klocka blir feljusterad i förhållande till lokaltiden på din destination. Detta kan orsaka olika symtom och obehag, som vi kommer att diskutera i det här avsnittet.

Definition av jetlag

Jetlag uppstår när du reser snabbt över flera tidszoner, t.ex. på långdistansflyg. Din inre klocka, den cirkadiska rytmen, övervakar många kroppsfunktioner som vaken-sömncykler, hormonproduktion och matsmältning. När du snabbt korsar olika tidszoner tar det tid för din cirkadiska rytm att anpassa sig till den nya miljön.

Symtom på jetlag

Svårighetsgraden och varaktigheten av jetlag-symptomen varierar från person till person, men inkluderar i allmänhet:

 • Trötthet under dagtid
 • Svårt att somna eller sova på natten
 • Förtäringsproblem som förstoppning eller diarré
 • Mycket förändrade sinnesstämningar som irritabilitet eller ångest
 • Svår koncentration och minnesluckor

Causer till jetlag

Den främsta orsaken till jetlag är snabba resor över flera tidszoner som leder till en störning i kroppens naturliga dygnsrytm. Andra faktorer som bidrar till jetlag är:

 • Solens roll för att hålla vår dygnsrytm fungerande kan störas av bristande exponering för solljus, vilket kan förvärra jetlag-symptomen.
 • Dehydrering: Flygresor, särskilt långdistansflygningar, kan orsaka uttorkning på grund av den låga luftfuktigheten i flygplanskabinerna. Dehydrering kan förvärra jetlagets effekter på kroppen.
 • Alkohol- och koffeinintag: Både alkohol och koffein kan störa sömnmönstret och bidra till ökade jetlag-symptom.

I följande avsnitt kommer vi att diskutera olika strategier för att undvika, besegra, förebygga och hantera jetlag på ett effektivt sätt så att du kan få en bekvämare resa när du reser över tidszoner.

Jetlag kan leda till utmattning, förvirring och sömnbrist. För att undvika jetlag är det viktigt att förstå orsakerna till detta tillstånd och vidta åtgärder före och under resan.

Hur man undviker jetlag

Förhindra jetlag är alltid att föredra framför att hantera dess effekter. Genom att vidta några proaktiva åtgärder före och under resan kan du minimera jetlagets inverkan på kropp och själ. Här är några tips som hjälper dig att undvika jetlag:

Tips för förberedelser inför resan

 • Att gradvis anpassa ditt sömnschema: Börja förflytta din läggtid närmare resmålets tidszon några dagar före avresan. Börja ändra ditt sömnschema i förväg för att underlätta övergången när du anländer.
 • Håller god sömnhygien: Se till att du får god sömn under dagarna före resan genom att följa lämpliga sömnhygienrutiner.
 • Ät välbalanserade måltider: Att äta näringsriktig mat före resan hjälper till att hålla energinivåerna stabila och stöder den allmänna hälsan.
 • Undvik koffein och alkohol nära sänggåendet: Dessa ämnen kan störa sömnkvaliteten och göra det svårare för din kroppsklocka att anpassa sig.

Tidigare restips

 • Synkronisera dig med resmålets tid så snart som möjligt: För att hjälpa till att ställa om din inre klocka snabbare, ställ in alla enheter (klockor, telefoner) enligt den lokala tiden på resmålet så snart du går ombord på planet. li >  
 • Håll dig hydratiserad : strong > Att dricka mycket vatten under hela flygresan hjälper till att motverka uttorkning orsakad av flygresor.Undvik överdrivet koffein- och alkoholintag, eftersom det bidrar till uttorkning och kan förvärra jetlag. li >  
 • Sätt dig upp och rör på dig : strong > Regelbunden stretching och promenader runt kabinen främjar blodcirkulationen och hjälper till att minska tröttheten . li >  
 • Sova strategiskt på planet : strong > Om du reser österut, försök att sova under den senare delen av flygningen. Om du är på väg västerut, håll dig vaken under större delen av resan och sov mot slutet.

Om du följer dessa tips för förberedelser före resan och strategier under flygningen kan du avsevärt minska risken för jetlag och få en smidigare övergång till din nya tidszon.

Genom att tillämpa råden i den här artikeln kan man vidta åtgärder för att förebygga jetlag. Men om du fortfarande kämpar med symtom på jetlag efter dina resor finns det några strategier som kan bidra till att minska dess effekter.

Hur man slår jetlag

Om du redan upplever jetlag behöver du inte oroa dig. Det finns flera strategier som kan hjälpa dig att övervinna det och komma tillbaka på rätt spår igen. I det här avsnittet diskuterar vi några effektiva tekniker för ljusexponering och sömnhygien som hjälper dig att besegra jetlag.

Light Exposure Strategies

Exponering för naturligt ljus är viktigt för att ställa om den inre klockan. Här är några tips för att hantera din ljusexponering:

 • Morgonljus: Om du har rest österut, utsätt dig för starkt morgonsolsken så snart som möjligt efter att du vaknat. Detta hjälper till att tidigarelägga kroppens inre klocka och anpassa sig snabbare till den nya tidszonen.
 • Undervik kvällsljus: Omvänt, om du har rest västerut, försök att undvika kvällssolstrålning genom att stanna inomhus eller bära solglasögon när du är ute under sena eftermiddagar.
 • Daglig rutin: Upprätta en konsekvent daglig rutin med regelbundna utomhusaktiviteter under dagtid så att kroppen snabbare vänjer sig vid det nya schemat.

Sömnhygienstrategier

Förutom att hantera ljusexponering är det viktigt att upprätthålla en god sömnhygien för att övervinna jetlag. Här är några användbara tips för att förbättra sömnkvaliteten när du anpassar dig till en ny tidszon:

 • Skapa en sömnvänlig miljö: Din sovplats bör vara mörk, tyst, sval (mellan 60-67°F /15-19°C rekommenderas av Sleep Foundation) och bekväm. Använd mörkläggningsgardiner eller ögonmask vid behov.
 • Undvik stimulerande medel: Koffein och nikotin kan störa din förmåga att somna. Avstå från koffein och nikotin 4-6 timmar innan du ska sova.
 • Etablera en rutin inför sänggåendet: Skapa en avslappnande rutin före sänggåendet som signalerar till din kropp att det är dags att lägga sig, till exempel genom att läsa eller ta ett varmt bad.
 • Melatonintillskott: Melatonin, ett hormon som ansvarar för att reglera sömn- och vakencyklerna, kan tas i tilläggsform för att hjälpa till att justera din inre klocka när du reser i olika tidszoner. Rådgör med din vårdgivare innan du använder melatonintillskott.

Om du införlivar dessa strategier för ljusexponering och sömnhygien i din dagliga rutin är du på god väg att besegra jetlag och njuta av det mesta av varje ögonblick under dina resor.

Om du använder de taktiker som beskrivs i den här artikeln kan du övervinna jetlag och återställa din energi. Nu när vi har diskuterat hur man besegrar jetlag, låt oss gå vidare till förebyggande tekniker för att minska dess effekter innan det ens börjar.

Hur man förebygger jetlag

Förhindra jetlag är avgörande för att bibehålla ditt allmänna välbefinnande och njuta av din resa till fullo. För att minimera effekten av jetlag bör du vidta proaktiva åtgärder före och under resan.

Justera ditt sömnschema före resan

För att förebygga jetlag är det viktigt att börja justera ditt sömnschema några dagar före avresan. Förskjut gradvis tiden för sänggående och uppvaknande till den tid som gäller på resmålet:

 • Om du reser österut, gå till sängs tidigare varje kväll före resan.
 • Om du reser västerut, håll dig vaken senare varje natt före avresan.

Denna gradvisa anpassning hjälper till att synkronisera din inre klocka med lokaltiden på resmålet, vilket gör det lättare för dig att anpassa dig när du väl anländer. Försök dessutom att praktisera god sömnhygien genom att skapa en avslappnande rutin vid sänggåendet och se till att du har en optimal sovmiljö när det gäller temperatur, ljudnivåer och ljusförhållanden.

Ätvanor och näring för att förebygga jetlag

Dina matvanor spelar också en viktig roll för att förebygga jetlag. En balanserad kost som är rik på näringsämnen kan bidra till att stödja ett hälsosamt sömnmönster samtidigt som den ger energi under hela dagen:

 1. Håller regelbundna måltider: Att äta måltider med jämna mellanrum hjälper till att reglera den cirkadiska rytmen som påverkar matsmältningen samt sömn- och vakencykler.
 2. Underhåll dig från tung eller kryddig mat nära sänggåendet: Om du äter stora eller kryddiga måltider inom tre timmar före sänggåendet kan det leda till obehag eller matsmältningsbesvär som stör en vilsam sömn. Sleep Foundation rekommenderar lättare, lättsmälta måltider på kvällen.
 3. Håll dig hydrerad: Uttorkning kan förvärra jetlag-symptomen. Drick mycket H2O före, under och efter resan. Undvik överdriven koffein- eller alkoholkonsumtion eftersom de kan bidra till uttorkning och störa sömnmönstret.
 4. Införliva näringsrika livsmedel: Ät en kost som är rik på vitamin B6 och B12, magnesium och melatonin - alla kända för sina roller för att främja hälsosamma sömncykler. Livsmedel som bananer, mandlar, spenat och fisk som lax och tonfisk är utmärkta källor till dessa näringsämnen. Healthline

Att vidta proaktiva åtgärder med ditt sömnschema och dina matvanor hjälper till att förhindra att jetlag uppstår när du reser över tidszoner. Genom att följa dessa strategier konsekvent före avresa och under resan kan Cibdol CBD-oljeprodukter  ge ytterligare stöd genom att främja avslappning samtidigt som de hjälper till att reglera sömn- och vakencykler.

Jetlag kan förebyggas genom att justera ditt sömnschema före resan och genom att äta vanor som bidrar till att förebygga jetlag. När du väl är framme finns det olika metoder för att hantera jetlag, som till exempel vätsketillförsel och motion, vilket kan bidra till snabbare återhämtning.

Hur man hanterar jetlag efter ankomst

När du väl har nått din destination kan det vara viktigt att vidta åtgärder för att bekämpa jetlag och hjälpa kroppen att anpassa sig. Följande strategier kan hjälpa dig att övervinna jetlagssymptomen:

a. Hydreringsstrategier för att hantera jetlag

 • Håller vätskenivåerna uppe: Att dricka mycket vatten är avgörande när man hanterar jetlag, eftersom uttorkning kan förvärra effekterna. Sikta på minst åtta glas vatten per dag.
 • Undvik koffein och alkohol: Både koffein och alkohol kan dehydrera kroppen och störa sömnmönstret, vilket gör det svårare att återhämta sig från jetlag. Välj istället örtteer eller andra koffeinfria drycker.
 • Ät hydrerande livsmedel: Att äta frukt och grönsaker med hög vattenhalt, som gurkor, meloner, apelsiner eller jordgubbar, hjälper dig att hålla dig hydrerad under hela dagen.

b. Träningsstrategier för att hantera jetlag

 • Planera in lätta träningspass: Att ägna sig åt lätt fysisk aktivitet som promenader eller stretching efter ankomsten hjälper till att ställa om din inre klocka genom att främja blodcirkulationen och syreflödet i kroppen.
 • (källa).
 • Undvik tunga träningspass inledningsvis: Om du är en träningsentusiast som älskar att träna regelbundet även när du reser, undvik att ägna dig åt intensiva träningspass direkt efter landning eftersom de kan förvärra trötthet som orsakats av långa flygresor.
 • Integrera utomhusaktiviteter: Exponering för naturligt solljus hjälper till att reglera kroppens cirkadiska rytm, vilket är viktigt för att anpassa sig till en ny tidszon. Planera in några utomhusaktiviteter som sightseeing eller vandring under dagsljus.

Om du följer dessa strategier för vätsketillförsel och motion kan du effektivt hantera jetlag efter ankomsten och säkerställa en smidigare övergång till din nya tidszon. Kom ihåg att det kan ta flera dagar innan din kropp har anpassat sig helt och hållet, så ha tålamod och ge dig själv den tid som krävs för att återhämta dig.

Frekventa frågor om jetlag

Vad är huvudorsaken till jetlag?

Denna störning leder till en felställning mellan vår inre klocka och den yttre miljön, vilket orsakar symtom som trötthet, sömnlöshet och koncentrationssvårigheter. Forskning tyder på att det tar ungefär en dag per tidszon som korsas för våra kroppar att anpassa sig.

Vad är 5 symptom på jetlag?

 1. Trötthet och allmän trötthet
 2. Sömnlöshet eller störda sömnmönster
 3. Förtäringsproblem som förstoppning eller diarré
 4. Mycket förändrade sinnesstämningar, t.ex. irritabilitet eller lätt depression
 5. Kognitiva svårigheter som koncentrationssvårigheter och minnesproblem

Hur många dagar varar jetlag?

Varaktigheten av jetlag varierar beroende på faktorer som individens känslighet, antal tidszoner som korsats och färdriktning. Generellt sett tar det ungefär en dag per korsad tidszon för din kropp att anpassa sig helt och hållet. Om du till exempel korsar sex tidszoner under resan kan du räkna med cirka sex dagar för återhämtning.

Är jetlag värre om du reser österut eller västerut?

Jetlag tenderar att vara värre när du reser österut, eftersom det kräver att man tidigarelägger (förkortar) den cirkadiska rytmen snarare än fördröjer (förlänger) den - vilket är en större utmaning för de flesta människor. Att resa västerut är i allmänhet bättre anpassat till vår naturliga tendens att ha en inre klocka som är något längre än 24 timmar.

Slutsats

Jetlag kan vara en svår upplevelse för resenärer, men det finns sätt att minska dess effekter. Genom att vidta åtgärder som att undvika koffein och alkohol före resan, ställa in klockan på lokal tid på resmålet före ankomst och vila mycket under flygresan kan du snabbt besegra jetlag när du anländer. Att hålla sig vätskeklar är viktigt för att minimera jetlagets effekter och säkerställa en smidig övergång till den lokala tidszonen. Med dessa tips i åtanke bör resenärer inte ha några problem med att hantera eventuella negativa effekter av jetlag.

Disclaimer:
This article has been written for informational purposes only, and is based on research published by other externals sources

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare