7 anledningar till att du känner dig trött under dagen

Last updated:

Published:

anledningar till att du känner dig trött under dagen

Är du trött på att vara trött hela tiden? Läs vidare för att upptäcka sju anledningar till att du kanske kämpar för att hålla dig vaken och pigg under dagen, så du kan hitta en praktisk lösning!

Varför är jag alltid trött?

Även om det kan verka vara en inneboende del av en modern livsstil, så påverkar ständig trötthet livskvaliteten, i synnerhet om det är så dagligen. Faktum är att det är en så bekant känsla att den till och med har sin egen akronym: TATT (tired all the time).

Problemet är naturligtvis att flera faktorer kan påverka sömn, och det är en utmaning att ta reda på var man ska börja. Det är därför vi har satt ihop en lista med de vanligaste faktorerna till konstant trötthet. Vi kommer att beskriva deras effekt och vad du kan göra för att undvika eller lösa dem.

1. Sömnbrist eller sömnstörning

Sömnbrist kan vara en uppenbar anledning till att man känner sig trött under dagen, men du kanske upplever eller skapar störningar utan att inse det. Tyvärr kan även den minsta upprördhet över kroppens cykliska sömnmönster göra att du känner dig sur och matt.

Sömn förekommer vanligtvis i fyra olika steg (N1, N2, djupsömn och REM-sömn), där en komplett cykel tar mellan 90 minuter och 3 timmar. Nyckeln är att slutföra så många cykler som möjligt med djup sömn. Det är när kroppen går in i toppen av sitt återställande tillstånd. Problemet är att man inte kan hoppa över steg, så du måste ge din kropp tid att slutföra varje fas, en efter en.

Det är här ett konsekvent och adekvat sömnschema är avgörande. Genom att få mindre än 6-9 timmars sömn, kan du utan att veta om det skapa en sömnstörning då din kropp inte kan slutföra sömncyklerna den behöver för att återhämta sig.

2. Dåliga mat (och dryckes-) vanor

Valet av mat och dryck har en enorm påverkan på vår sömnkvalitet. Och det är inte bara det du konsumerar nära läggdags som kan göra att du känner dig trött när du vaknar, så du måste titta på vad du konsumerar under dagen.

Till exempel, om du regelbundet dricker koffeinrika drycker efter mitt på dagen kan det orsaka betydliga störningar på ditt sömnschema. För en del människor kan det ta upp till 10 timmar att få koffein helt ut ur systemet.

Alternativt kanske du inte äter eller dricker tillräckligt. Att hoppa över måltider sänker energinivåerna, samtidigt som det är svårare att somna om man känner sig hungrig. Om det är svårt att äta en rad balanserade måltider under dagen så överväg att komplettera med vitaminer eller mineraler.

3. Stress

Stress ändrar vår kropps prioriteringar från grunden, vilket är logiskt när du försöker klara en deadline eller balansera det obevekliga sociala schemat. Dock är det bars under en viss period som sinnet och kroppen kan uthärda vår stressreaktion innan symptom som huvudvärk, muskelspänningar, trötthet och illamående får fäste.

Dessvärre finns det inte någon direktlösning för stress då känslan är unik för varje person som upplever det. Inga fall, symptom eller kurer är likadana. Med det sagt kan små förändringar i din dagliga rutin börja sänka effekten av stress och ge dig mer frihet att ta reda på vad som fungerar för dig.

Om du misstänker att stress förhindrar dig från att få den vila du förtjänar, så överväg små steg så som:

• Stänga av din jobbtelefon på kvällen
• Ge dig själv en dag ledigt i veckan från sociala engagemang
• Skriv hur du känner i en dagbok
• Praktisera mindfulness
• Ställ in gränser för användning av sociala medier

4. Depression

Depression påverkar alla livets aspekter, med symptom från irritabilitet och aptitförändringar till extrem trötthet och ihållande ledsamhet. Med tanke på den dramatiska inverkan på hur vi tänker och känner, är det inte förvånande att depression är en ledande orsak till att man känner sig trött hela tiden.

Dessvärre gör depression kaos med kroppens produktion av neurokemikalien serotonin. Serotonin är inte bara en integrerad del av REM-sömnsteget, utan en kemisk föregångare till sömnhormonet melatonin.

Oavsett specifikt scenario så är den goda nyheten att det finns många behandlingsalternativ för depression. Med mindre justeringar i livsstil eller medicinering finns det sätt att få din sömnkvalitet tillbaka på rätt bana.

5. Diabetes

Bara i Storbritannien[1] har nästan 4 miljoner människor diabetes, ett tillstånd som hindrar kroppen från att producera tillräckligt med insulin. Insulin är ett hormon som gör det möjligt för kroppen att absorbera glukos, en essentiell energikälla för våra celler. Med en uppbyggnad av glukos i blodomloppet, snarare än i cellerna, kommer otaliga symptom, inklusive ökad törst, urinering och trötthet.

Även om diabetes typ 1 vanligtvis är ett resultat av genetik eller infektion, så är det möjligt att utveckla diabetes typ 2 via enbart livsstilsfaktorer. Tråkigt nog ökar antalet människor som diagnostiseras med diabetes typ 2 varje år, men tillståndet går att förhindra med livsstils- och kostförändringar. Nyckeln är att begränsa intaget av processad mat som är rik på fett, socker och salt. Välj i stället naturlig mat och regelbunden träning.

6. Anemi

Vanligtvis för röda blodkroppar syre till vävnad över hela kroppen, men så är inte fallet för de som har anemi. Tillståndet orsakar en minskning av röda blodkroppar, vilket gör att individerna känner sig svaga och trötta. I allvarliga fall kan det även orsaka bröstsmärtor, andfåddhet och oregelbundna hjärtslag.

Svårigheten att diagnostisera anemi är att symptomen ofta börjar som väldigt milda. Och med tanke på att det finns dussintals anledningar till att människor känner sig konstant trötta, så övervägs det inte alltid. Det skulle vara bäst att börja ta itu med brister i livsstil innan man omedelbart hoppar till en anemidiagnos. Men om kost, träning och sömn är på plats, är det vät att ta upp det med en läkare.

7. Stillasittande livsstil

Du tänker att om man sitter ner hela dagen så hjälper det energinivåerna. Det är ju trots allt så att om man inte rör sig så sparar du din energi, eller? Enligt forskare[2], så är detta inte fallet. Om du inte uppfyller rekommendationerna för fysisk aktivitet kan du känna dig tröttare än om du tränar regelbundet.

Grunden bakom deras observationer kommer från sättet som människokroppen använder syre till att omvandla näringsämnen till energi. Hos människor som tränar regelbundet är syrenivåerna högre än de som har en stillasittande livsstil, vilket innebär att kroppen har det lättare att generera energi när det behövs.

Dessvärre handlar det om ett scenario med "använd den eller förlora den". Om du märker att du ständigt är trött, trots att du sitter ner när du arbetar, kan en rask promenad eller trettio minuters lätt träning vara precis vad du behöver.

Är du redo att återuppliva din gamla rutin och bekämpa den ständiga tröttheten? Gå då till Cibdols butik för ett komplett sortiment av oljor, kapslar och tillskott som kan ge dig den boost du behöver. Besök sedan vår CBD-encyklopedi för att lära dig mer om sömn.

Källor

[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [Källa]

[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab ‌ [Källa]

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare