Varför du inte alltid bör sova med lampan tänd

Published:

Många tror att det är en ofarlig vana att alltid sova med ljuset tänt, men ny forskning har visat motsatsen. Effekten av artificiellt ljus under sömnen kan ha betydande konsekvenser för vår allmänna hälsa och vårt välbefinnande. I det här blogginlägget undersöks de skadliga effekterna av att ha lampan tänd under sömnen, med fokus på hur det autonoma nervsystemet och dygnsrytmen påverkas, samt hur det kan påverka barns sömnkvalitet.

Innehåll:

  1. Varför det är dåligt för hälsan att sova med lampan tänd
    1. Påverkan på det autonoma nervsystemet
    2. Störning av dygnsrytmen
  2. Varför barn behöver mörker för att sova gott
    1. Mörkrets betydelse för återhämtande sömncykler
    2. Skapa en bekväm sovmiljö
  3. Problem med sömnkvaliteten hos barn
    1. Mörkrets betydelse för återhämtande sömncykler
    2. Skapa en bekväm sovmiljö
  4. Samband mellan ljusexponering nattetid och riskfaktorer för fetma
    1. Konsekvenserna av en störd dygnsrytm
    2. Dåliga sömnvanor och risk för kroniska sjukdomar
  5. Obalans i melatoninproduktionen till följd av nattlig belysning
    1. Melatonins roll i regleringen av blodtrycket
    2. Påverkan på REM-faserna under sömnen
  6. Alternativ till starkt overheadljus före sänggåendet
    1. Röd-emitterande nattljus
    2. Mörkläggningsgardiner och mörkläggningsgardiner
  7. Strategier för att blockera blått ljus för bättre sömn
    1. Fördelar med blåsljusblockerande glasögon
    2. Minimera skärmtid före läggdags
  8. Exponering för solljus på morgonen för återställning av dygnsrytmen
    1. Varför det är viktigt med solljusexponering på morgonen
    2. Reglering av melatoninnivåerna genom ljusexponering
  9. Dämpad belysnings inverkan på blodsockernivåer och hjärtfrekvens
    1. Hälsorisker med dämpad belysning under sömnen
    2. Förebyggande åtgärder
  10. Vanliga frågor om att alltid sova med lampan tänd
    1. Är det hälsosamt att sova med lampan tänd?
    2. Hur är det med människor som sover med lampan tänd?
    3. Är det dåligt för ett barn att sova med lampan tänd?
    4. Blir man trött av att sova med lamporna tända?
  11. Slutsats

Vi kommer att diskutera de negativa effekterna av konstant ljusexponering nattetid på det autonoma nervsystemets funktion och dygnsrytm. Dessutom kommer vi att undersöka hur barns sömnkvalitet kan äventyras av överdrivet omgivande ljus i deras sovrum.

Dessutom kommer vi att undersöka riskfaktorer för fetma kopplade till störningar i dygnsrytmen som orsakas av nattlig ljusexponering och dess potentiella koppling till kroniska sjukdomar. Eftersom obalans i melatoninproduktionen är ett vanligt problem för dem som alltid sover med lampan tänd, kommer vi också att undersöka dess roll i regleringen av blodtryck och REM-faser under sömnen.

För att minska riskerna med stark takbelysning före sänggåendet kommer vi att erbjuda alternativa lösningar, t.ex. rödljusande nattlampor eller mörkläggande persienner. Slutligen är praktiska strategier som blåsljusblockerande glasögon eller minimering av skärmtid före läggdags avgörande för bättre sömnhygien, vilket kommer att diskuteras ytterligare i denna artikel.

alltid-sova-med-lampan-på

Varför det är dåligt för hälsan att sova med lampan tänd

Forskning tyder på att även en natts sömn med artificiellt ljus kan ha negativa effekter på den kardiovaskulära och metaboliska hälsan. Deltagare i en studie som sov i ett mestadels mörkt rum upplevde ökad insulinresistens och förhöjd hjärtfrekvens, eftersom närvaron av ljus aktiverade deras sympatiska nervsystem.

Påverkan på det autonoma nervsystemet

Det autonoma nervsystemet reglerar ofrivilliga kroppsfunktioner som hjärtslag, blodtryck och matsmältning. Konstgjord belysning under sömntimmarna stör detta viktiga system, vilket kan leda till långsiktiga hälsoproblem.

Störning av dygnsrytmen

Dygnsrytmen reglerar fysiologiska processer över 24-timmarscykler, inklusive vår sömn- och vakenhetscykel och hormonproduktionsnivåer. Exponering för nattbelysning stör dessa naturliga cykler, vilket kan leda till kronisk sömnlöshet eller andra allvarliga hälsoproblem.

Varför barn behöver mörker för att sova gott

Att låta lamporna vara tända när barnen ska sova kan leda till dålig sömnkvalitet, vilket i sin tur kan leda till humörsvängningar och irritabilitet. Det är viktigt att skapa en miljö som främjar avkoppling genom att minimera exponeringen för artificiell belysning på natten.

Mörkrets betydelse för återhämtande sömncykler

  • En mörk sovmiljö främjar djupa återhämtande stadier av icke-REM-sömn som är avgörande för fysisk reparation och tillväxt.
  • Naturligt mörker underlättar också REM-faserna, då de flesta drömmar uppstår; detta sömnstadium är avgörande för kognitiv utveckling och känslomässigt välbefinnande.

Skapa en bekväm sovmiljö

För att se till att ditt barn får bästa möjliga nattsömn kan du överväga att tillämpa följande strategier:

  1. Använd mörkläggningsgardiner eller persienner för att stänga ute alla externa ljuskällor.
  2. Ta bort elektroniska apparater från sovrummet eftersom de avger blått ljus som kan störa melatoninproduktionen och dygnsrytmen.
  3. Inför lugnande rutiner som att läsa en bok, ta ett varmt bad eller öva på avslappningstekniker som djupandning innan du går till sängs för natten.

Att minimera ljusexponeringen nattetid förbättrar sömnkvaliteten och bidrar till bättre hälsa genom att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar och obalanser i ämnesomsättningen.

Problem med sömnkvaliteten hos barn

Det är viktigt att skapa en avkopplande miljö genom att minimera exponeringen för artificiell belysning på natten. I det här avsnittet diskuterar vi mörkrets betydelse för återhämtande sömncykler och hur man skapar en bekväm sovmiljö.

Mörkrets betydelse för återhämtande sömncykler

Barns fysiska och mentala utveckling är beroende av en god natts sömn. Forskning visar att mörker främjar djup och stärkande sömn genom att reglera kroppens inre klocka eller dygnsrytm. Exponering för ljus under natten minskar melatoninproduktionen, vilket leder till störda sömnmönster och kan påverka den allmänna hälsan.

  • Humör: Dålig sömnkvalitet kan leda till ökad irritabilitet, humörsvängningar och till och med depression.
  • Kognitiv funktion: Tillräcklig vila är nödvändigt för optimal hjärnfunktion; brist på ordentlig sömn kan påverka minnesbehållning och inlärningsförmåga.
  • Tillväxt: Tillväxthormoner frisätts främst under djupa stadier av icke-REM-sömn (NREM); därför kan otillräckliga eller avbrutna NREM-faser hindra normala tillväxtprocesser.

Skapa en bekväm sovmiljö

För att säkerställa att ditt barn får bästa möjliga nattsömn och samtidigt minimera eventuella negativa effekter av artificiell ljusexponering vid läggdags kan du överväga att implementera dessa strategier:

  1. Mörkare atmosfär i rummet: Skapa en mörkare atmosfär med hjälp av mörkläggningsgardiner eller persienner, som enkelt kan justeras för att kontrollera mängden ljus som kommer in i rummet.
  2. Nattlampor med rött ljus: Välj rött lysande nattlampor istället för starka taklampor eftersom de avger en våglängd som är mindre störande för sömncykeln. Dessa lampor ger tillräckligt med belysning för nattliga uppgifter utan att störa melatoninproduktionen. Kolla in dessa rekommenderade alternativ.
  3. Etablera rutiner för läggdags: En konsekvent läggdagsritual signalerar till ditt barns kropp att det är dags att varva ner och förbereda sig för sömn. Inkludera saker som att läsa en saga, ta ett bad med varmt vatten eller göra lugnande tekniker som djupandning i din rutin.
  4. Begränsad skärmtid före sänggåendet: Uppmuntra ditt barn att undvika att använda elektroniska enheter minst en timme före sänggåendet eftersom blått ljus från skärmar kan störa det naturliga sömnmönstret. Ägna dig istället åt lugnande aktiviteter som att färglägga eller lägga pussel.

Att införa dessa tekniker i ditt barns kvällsschema kommer inte bara att förbättra deras vilokvalitet, utan också bidra till deras allmänna välmående och tillväxt.

Samband mellan ljusexponering nattetid och riskfaktorer för fetma

Visste du att risken för övervikt kan öka om du har lamporna tända under sömnen? En nyligen genomförd studie visade att kvinnor som sov med en TV eller lampa tänd var mer benägna att bli överviktiga på grund av störda sömnmönster. Dessa störningar kan öka risken för kroniska sjukdomar, vilket gör det viktigt att upprätthålla goda förhållanden nattetid för optimala hälsoresultat.

Konsekvenserna av en störd dygnsrytm

Kroppens dygnsrytm, som är avgörande för att upprätthålla optimal hälsa och välbefinnande, styr sömn- och vakenhetscykeln. Exponering för artificiell belysning på natten kan störa denna rytm, vilket leder till dålig sömnkvalitet och olika negativa hälsokonsekvenser. Bland dessa kan nämnas viktökning, depression, ångest och till och med en ökad risk för vissa typer av cancer.

Dåliga sömnvanor och risk för kroniska sjukdomar

Dåliga sömnvanor kan leda till en rad hälsoproblem, t.ex. fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och psykiska störningar som depression eller ångest. Att skapa en mörk miljö som främjar sömn utan distraktioner från elektroniska enheter eller starka lampor under läggdags kan bidra till att förbättra de övergripande återhämtande vilocykler som är viktiga för att upprätthålla ett gott fysiskt och emotionellt välbefinnande genom hela livet.

Att minska riskerna i samband med exponering för belysning nattetid:

  • Skapa en mörk sovmiljö med hjälp av mörkläggningsgardiner eller persienner.
  • Undvik att använda elektroniska apparater före sänggåendet eftersom de avger blått ljus som stör melatoninproduktionen.
  • Om du behöver någon form av belysning på natten kan du överväga att använda ett svagt nattljus eller ett rött ljus som har mindre påverkan på din dygnsrytm.
  • Upprätta ett regelbundet sömnschema och tillämpa god sömnhygien för att främja bättre återhämtande vilocykler.

Om du införlivar dessa strategier i din dagliga rutin kan du få bättre sömnkvalitet och minska risken för fetma och andra kroniska sjukdomar som är kopplade till dåliga sömnvanor. Kom ihåg att skapa en miljö som bidrar till avkoppling är viktigt för att upprätthålla korrekta nattförhållanden för optimala hälsoresultat. Ta kontroll över din hälsa och se till att skapa en lugn atmosfär för bästa möjliga sömn.

Obalans i melatoninproduktionen till följd av nattlig belysning

När du utsätts för belysning under natten kan din kropps dygnsrytm störas. Exponering för nattbelysning kan leda till minskad melatoninproduktion, vilket resulterar i sömnrelaterade hälsoproblem på grund av otillräckliga mängder av hormonet. Utan tillräckligt med melatonin kan du uppleva olika hälsoproblem relaterade till otillräcklig sömn.

Melatonins roll i regleringen av blodtrycket

Melatonin spelar en avgörande roll för att reglera blodtrycket genom att kontrollera frisättningen av stresshormoner som kortisol och adrenalin. När det uppstår en obalans i melatoninproduktionen på grund av exponering för artificiellt ljus på natten, kan det leda till ökade blodtrycksnivåer. En studie som publicerades i American Journal of Hypertension visade att personer med högt blodtryck som tog melatonintillskott upplevde betydande minskningar av sina blodtrycksnivåer jämfört med dem som inte tog något tillskott.

Påverkan på REM-faserna under sömnen

REM-sömn (Rapid Eye Movement) är en viktig fas där hjärnan befäster minnen, bearbetar känslor och återställer energinivåerna. Otillräcklig melatoninproduktion på grund av nattlig ljusexponering kan störa dessa viktiga processer genom att minska varaktigheten eller kvaliteten på REM-sömnstadierna. Denna störning kan bidra till försämrad kognitiv funktion, känslomässig instabilitet och minskat allmänt välbefinnande.

  • Åtgärd steg 1: Se till att sovrumsmiljön bidrar till optimal sömn genom att eliminera källor till artificiellt ljus, t.ex. tv-apparater, smartphones och ljusstarka väckarklockor.
  • Steg 2: Överväg att använda mörkläggningsgardiner eller persienner för att hindra ljus utifrån från att komma in i sovrummet under sovtimmarna.
  • Steg 3: Om du behöver någon form av belysning av säkerhets- eller komfortskäl ska du välja svaga rödlysande nattlampor som har minimal inverkan på melatoninproduktionen.

Förutom att skapa en mörk sovmiljö är det viktigt att skapa en konsekvent läggdagsrutin som signalerar till din kropp när det är dags att varva ner och förbereda sig för vila. Detta kan omfatta aktiviteter som att läsa en bok, ta ett varmt bad eller utöva avslappningstekniker som djupa andningsövningar eller meditation före sänggåendet. Genom att prioritera en god sömnhygien och minimera exponeringen för artificiellt ljus på natten kan du bidra till att bibehålla hälsosamma melatoninnivåer i kroppen och främja en bättre allmänhälsa.

Alternativ till starkt overheadljus före sänggåendet

Att utsättas för stark takbelysning före sänggåendet kan ha en negativ inverkan på sömnkvaliteten och den allmänna hälsan. Lyckligtvis finns det flera alternativ som kan bidra till att skapa en mer gynnsam miljö för vilsam sömn utan att kompromissa med synlighet eller komfort.

Röd-emitterande nattljus

Rödljusande nattlampor avger ett varmt sken som är mindre störande för din dygnsrytm jämfört med traditionella vita eller blå ljuskällor. Dessa lampor ger precis tillräckligt med belysning för att du ska kunna navigera säkert genom sovrummet utan att orsaka betydande störningar i melatoninproduktionen. Genom att byta ut starka taklampor mot nattlampor med rött ljus kan du bibehålla en optimal sovmiljö och samtidigt ha tillgång till tillräcklig belysning när det behövs.

Mörkläggningsgardiner och mörkläggningsgardiner

Förutom att ändra belysningen i sovrummet är det också viktigt att kontrollera mängden externt ljus som kommer in för att uppnå en vilsam sömn. Mörkläggningsgardiner och mörkläggningsgardiner blockerar effektivt gatubelysning, billyktor och andra utomhusljuskällor som kan störa din sömn. Genom att investera i dessa fönsterbehandlingar kan du inte bara minska exponeringen från artificiell belysning utan också skapa ett mörkare utrymme som bidrar till en bättre kvalitet på den återhämtande sömnen.

Andra strategier att överväga:

  • Undvik att använda elektroniska enheter som smartphones eller surfplattor minst en timme före sänggåendet eftersom de avger blått ljus som är känt för att störa sömnen.
  • Välj glödlampor med låg effekt eller varma LED-lampor i stället för kallt vitt eller blått ljus, eftersom de har en mindre stimulerande effekt på hjärnan.
  • Skapa en läggdagsrutin som innehåller avslappningstekniker som djupandningsövningar, meditation eller läsning för att hjälpa kroppen och sinnet att varva ner innan du somnar.

Om du införlivar dessa förändringar i dina nattliga rutiner kan du förbättra sömnkvaliteten avsevärt och samtidigt minimera de potentiella hälsorisker som är förknippade med långvarig exponering för artificiell belysning på natten. Valet av typ och intensitet på belysningen i sovrummet är avgörande för att bevara den fysiska och psykiska hälsan när du vilar på natten.

Strategier för att blockera blått ljus för bättre sömn

I takt med att teknikanvändningen ökar är det viktigt att begränsa exponeringen nattetid för syntetiskt ljus som kan störa våra sömncykler. En bra taktik är att använda glasögon som blockerar blått ljus och som är utformade för att filtrera bort de skadliga våglängder som alstras av telefoner, surfplattor och TV-apparater.

Fördelar med blåsljusblockerande glasögon

  • Bättre sömnkvalitet: Att bära glasögon som blockerar blått ljus före sänggåendet kan förbättra den allmänna sömnkvaliteten genom att minska exponeringen för stimulerande blått ljus från skärmar.
  • Förbättrat humör: Minskad exponering för blått ljus har kopplats till förbättrat humör och minskade symtom på depression.
  • Lindring av ansträngda ögon: Dessa glasögon kan också hjälpa till att lindra digital ögonbelastning som orsakas av långvarig skärmtid under dag- eller kvällstid.

Förutom att bära dessa specialglasögon finns det andra strategier som du kan använda för att förbättra sömnhygienen och minimera skärmtiden nattetid.

Minimera skärmtid före läggdags

  1. Skapa en rutin för läggdags: Genom att skapa en konsekvent nattrutin utan elektronik signalerar du till din kropp att det är dags för vila. Överväg aktiviteter som att läsa en fysisk bok eller utöva avslappningstekniker som meditation eller djupa andningsövningar.
  2. Undvik koffein och alkohol nära läggdags: Om du dricker koffein och alkohol för nära läggdags kan det störa din förmåga att somna snabbt och somna hela natten. Försök att minska intaget flera timmar innan du går till sängs för att minimera störningarna.
  3. Sätt ett utegångsförbud för skärmtid: Bestäm en specifik tid varje kväll då du ska stänga av dina elektroniska enheter, helst minst en timme före sänggåendet. På så sätt minskar du exponeringen för blått ljus och låter kroppens naturliga sömnprocesser ta över.

Att skapa en daglig rutin med dessa strategier kan leda till förbättrad sömn och positiva hälsoeffekter. Genom att bära glasögon som blockerar blått ljus och minimera skärmtiden före sänggåendet tar du viktiga steg mot att skapa en bekväm miljö som främjar avkoppling samtidigt som du minskar de negativa effekterna av artificiellt ljus på dina sömnmönster.

Exponering för solljus på morgonen för återställning av dygnsrytmen

Gör dig redo att stiga upp och skina. Att exponera sig för naturligt solljus på morgonen är avgörande för att återställa den inre klockan och reglera melatoninproduktionen. Genom att upprätthålla en korrekt dygnsrytm under hela dagen kan du förbättra din sömnkvalitet och vakna utvilad. Det här är anledningen:

Varför det är viktigt med solljusexponering på morgonen

Din kropp har en inre klocka som kallas dygnsrytm och som styr olika fysiologiska processer, t.ex. sömn- och vakenhetscykler och hormonfrisättning. Morgonens exponering för solljus hjälper till att synkronisera din inre klocka med externa signaler från naturen, vilket kan:

  • Öka din energi: Starkt dagsljus på morgonen kan öka vakenheten och ge en naturlig energikick utan koffein eller andra stimulantia.
  • Förbättra ditt humör: Solljus utlöser serotoninproduktion, "må bra"-hormonet, som kan bidra till att förbättra humöret och minska symtomen på depression eller ångest.
  • Reglera din sömn: Om du exponerar dig för naturligt ljus tidigt på dagen kan du ställa in kroppens inre klocka så att du senare får en optimal nattsömn.

Reglering av melatoninnivåerna genom ljusexponering

Melatonin är ett hormon som hjälper till att styra sömnmönstret. Utsöndringen ökar på natten när det är mörkt ute, vilket signalerar till kroppen att det är dags att gå och lägga sig. Dagsljus dämpar melatoninproduktionen, vilket gör att vi känner oss mer vakna och alerta. Morgonljus är särskilt viktigt för att reglera melatoninnivåerna eftersom det hjälper till att återställa din dygnsrytm efter en natts sömn.

Här är några tips för att maximera fördelarna med att exponeras för solljus på morgonen:

  1. Gå ut: Tillbringa minst 20-30 minuter utomhus i naturligt dagsljus inom en timme eller två efter att du vaknat. Om möjligt bör du ägna dig åt lättare fysisk aktivitet som promenader eller stretching under denna tid.
  2. Undvik solglasögon: Det är viktigt att skydda ögonen mot skadliga UV-strålar, men solglasögon kan blockera de välgörande våglängder som behövs för att reglera dygnsrytmen. Överväg att ta av dem en kort stund medan du njuter av solens tidiga morgonstrålar.
  3. Släpp in ljuset: Öppna gardiner och persienner så fort du vaknar för att släppa in naturligt ljus i bostaden. Det hjälper till att stimulera melatoninproduktionen och gör dig piggare på dagen.

Försök att vakna med solen genom att införa vanor i din dagliga rutin som hjälper till att främja bättre sömn och hälsa. Så varsågod och njut av morgonens solljus.

Dämpad belysnings inverkan på blodsockernivåer och hjärtfrekvens

En ny studie har visat att det kan vara skadligt för välbefinnandet att sova i en mörk atmosfär. En studie med 20 friska personer visade att exponering för svag belysning under sömnen kan leda till ökade blodsockernivåer, förhöjd hjärtfrekvens och en högre risk för att utveckla typ 2-diabetes. Låt oss utforska dessa resultat och några sätt att förebygga dessa risker.

Hälsorisker med dämpad belysning under sömnen

Studien visade att sömn i ett svagt upplyst rum kan öka insulinresistensen, vilket är en tidig varningssignal för typ 2-diabetes. Dessutom stimuleras SNS, vilket leder till en ökning av hjärtfrekvensen. Detta tyder på att även låg exponering för artificiellt ljus på natten kan ha skadliga effekter på hjärt-kärlsystemet och ämnesomsättningen.

Störningar i dygnsrytmen som orsakas av nattbelysning kan vara en av de faktorer som bidrar till denna ökning av hälsoriskerna.

Förebyggande åtgärder

För att skydda dig mot de negativa effekterna av svag belysning under sömnen kan du överväga att införa några enkla men effektiva strategier:

  • Stäng persiennerna: Se till att sovrumsfönstren är täckta med gardiner eller persienner som blockerar alla externa ljusföroreningar som gatlyktor eller bilstrålkastare.
  • Sömnmasker: Investera i en bekväm sovmask som är särskilt utformad för att blockera omgivande ljus medan du vilar. Dessa masker skapar en miljö som främjar avkoppling och kan hjälpa dig att få en mer stärkande sömn.
  • Eliminera interna ljuskällor: Stäng av alla elektroniska apparater som avger ljus, t.ex. tv-apparater eller datorer. Överväg dessutom att använda en rödlysande nattlampa i stället för stark takbelysning om du behöver lite belysning under natten.

Att skapa en gynnsam sovmiljö är viktigt för att upprätthålla din fysiska och mentala hälsa. Genom att vidta dessa åtgärder för att minimera exponeringen för svag belysning på natten kan du minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar som är förknippade med dåliga sömnvanor och störd dygnsrytm. Kom ihåg att sömn av god kvalitet spelar en avgörande roll för att upprätthålla en korrekt ämnesomsättning, hjärt-kärlfunktion och immunförsvar - så se till att du gör allt du kan för att skapa de bästa förutsättningarna för en vilsam sömn.

Vanliga frågor om att alltid sova med lampan tänd

Är det hälsosamt att sova med lampan tänd?

Att sova med lampan tänd är ohälsosamt och stör din dygnsrytm, melatoninproduktionen och ökar risken för fetma och kroniska sjukdomar. En studie visade att svag belysning under sömnen ökar blodsockernivån och hjärtfrekvensen.

Hur är det med människor som sover med lampan tänd?

Personer som sover med lampan tänd kan få sämre kvalitet på sina återhämtande sömncykler, vilket på sikt kan leda till hälsorisker som fetma, diabetes och hjärt- och kärlproblem.

Är det dåligt för ett barn att sova med lampan tänd?

Ja, det är dåligt för barn också, eftersom det orsakar störningar i dygnsrytmen som är avgörande för tillväxt och utveckling, och ökar risken för barnfetma enligt denna forskning.

Blir man trött av att sova med lamporna tända?

Att sova med lamporna tända kan göra att du känner dig tröttare och störa REM-faserna under sömnen, vilket är viktigt för att du ska känna dig utvilad när du vaknar. För att förbättra den allmänna viloförmågan kan du överväga att använda mörkläggningsgardiner eller blå-ljus-blockerande strategier som att bära glasögon.

Slutsats

Låt dig inte luras av lockelsen att sova med lampan tänd - det kan allvarligt störa kroppens naturliga rytmer och till och med leda till sömnproblem hos barn.

Men frukta inte, det finns lösningar! Nattlampor som lyser rött och strategier som blockerar blått ljus kan bidra till att skapa en bättre sovmiljö och förebygga negativa hälsoeffekter som fetma och obalans i melatoninproduktionen.

Och glöm inte hur viktigt det är med solljus på morgonen - det är avgörande för att återställa vår dygnsrytm och hålla oss friska.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare