Gör Turkiet dig sömnig?

Last updated:

Published:

Blir man sömnig av kalkon? Denna urgamla fråga har varit föremål för debatt under många Thanksgiving-middagar. I detta omfattande blogginlägg kommer vi att fördjupa oss i vetenskapen bakom kalkonkött och dess potentiella effekter på sömnighet.

Vi utforskar tryptofanets roll i kalkon och tittar på hur det konkurrerar med andra aminosyror om hjärnans transportörer och dess koppling till serotoninproduktion. Vi ska också undersöka hur förekomsten av tryptofan i kalkon kan leda till serotoninproduktion, vilket är kopplat till sömn.

Framöver kommer vi att utforska melatoninproduktionen och dess koppling till kalkonkonsumtion. Dessutom kommer vi att överväga andra faktorer som kan påverka melatoninnivåerna i din kropp.

Överätning under Thanksgiving-middagen kan leda till letargi efter måltiden; därför kommer vi att undersöka aktiveringen av det parasympatiska nervsystemet under överätning och tillhörande hälsorisker. För att hjälpa till att bekämpa detta problem kommer vi att ge tips för att förhindra överätning under semestermiddagar.

Förutom kalkonkött kommer vi att diskutera vanliga källor till tryptofan i kosten som finns i andra proteinbaserade livsmedel samt individuella skillnader i tryptofanmetabolism. Slutligen kommer vi att analysera hur dagsljuset påverkar sömnigheten efter en stor måltid genom att ta hänsyn till säsongsmässiga förändringar som påverkar sömnmönster och miljöfaktorer som bidrar till slöhet efter måltiden.

Genom att förstå dessa olika element relaterade till att äta kalkon och deras inflytande på dåsighet, kan du avgöra om kalkon gör dig sömnig eller inte har någon sanning för dig personligen när du njuter av din nästa stora måltid.

gör-turkey-dig-sömnig

Tryptofans roll i Turkiet och sömnighet

Är det verkligen kalkon som ligger bakom din måltidskoma efter Thanksgiving?

I motsats till vad många tror orsakar kalkonintag inte nödvändigtvis omedelbar dåsighet på grund av tryptofaninnehållet.

Tryptofan konkurrerar med andra aminosyror om hjärnans transportörer och kan därför ha svårt att ta sig in i hjärnan.

Tryptofan kan omvandlas till serotonin, den neurotransmittor som styr sömncyklerna, men denna omvandling beror på olika faktorer.

Även om kalkon innehåller tryptofan är det inte troligt att man blir omedelbart dåsig om man bara konsumerar stora mängder av det.

Så njut av kalkonsmörgåsen utan att vara rädd för att somna vid skrivbordet.

Produktion av melatonin och dess koppling till konsumtionen i Turkiet

I motsats till vad många tror, garanterar inte intag av kalkon en ökad melatoninproduktion, eftersom omvandlingen från tryptofan till melatonin är komplicerad och påverkas av en mängd olika faktorer.

Den komplicerade processen för produktion av melatonin

Omvandlingen av tryptofan till melatonin kräver flera kemiska omvandlingar, vilket gör det svårt att öka melatoninkoncentrationerna enbart med hjälp av kosten.

Faktorer som påverkar produktionen av melatonin

 • Ljusexponering: Exp onering för naturligt ljus spelar en viktig roll för melatoninproduktionen och vår sömn- och vakenhetscykel.
 • Genetiska faktorer: Individuella genetiska skillnader kan påverka syntesen och metabolismen av melatonin, vilket påverkar sömnmönstret.
 • Val av livsstil: Koffein, alkohol och brist på motion kan påverka melatoninproduktionen negativt, vilket understryker vikten av god sömnhygien.

Tryptofan är en föregångare till melatonin, men enbart konsumtion av kalkon garanterar inte en ökning av melatoninnivåerna, och andra faktorer måste därför vägas in.

Överätande på Thanksgiving: Den verkliga boven bakom slöhet efter måltiden

Känner du dig sömnig efter julens festmåltider? Det är inte kalkonens fel, utan ditt eget överdrivna ätande.

Överätande aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket kan leda till trötthet eftersom kroppen fokuserar på matsmältningen i stället för på andra aktiviteter.

Överdriven konsumtion under julmiddagarna kan leda till viktökning, obehag i mag-tarmkanalen och inflammation.

Förhindra överätning genom att äta hälsosamma mellanmål före huvudmåltiden, kontrollera alkoholkonsumtionen och upprätthålla regelbundna motionsrutiner.

Förhindra överätning under julmiddagarna med dessa tips

Låt inte julmiddagarna få dig att känna dig slö och ohälsosam - prova dessa strategier:

Smarta mellanmål före huvudmåltiden

Ät näringsrika snacks som frukt, grönsaker eller fullkornskakor med hummus eller yoghurtdipp för att dämpa aptiten och stå emot frestelser.

Källa

Övervaka alkoholkonsumtion

Begränsa mängden drycker eller växla mellan alkoholhaltiga drycker och vatten för att undvika ökad hunger och sötsug.

Upprätthålla regelbundna motionsrutiner

Ägna dig åt fysisk aktivitet i 150 minuter varje vecka, t.ex. rask promenad, simning, cykling, yoga, dans eller motståndsövningar.

Ta det lugnt när du äter

Njut av varje tugga genom att ta mindre biter och tugga ordentligt för att undvika att äta för mycket.

Praktisera mindfulness under måltiderna

 • Fokusera på smakerna: Uppskatta smaken och konsistensen i varje rätt.
 • Ät utan distraktioner: Undvik elektroniska apparater och TV för att kunna koncentrera dig helt på maten.
 • Lyssna på kroppens signaler: Var uppmärksam på hunger- och mättnadskänslor och sluta äta när du är nöjd.

Dessa tips kan hjälpa till att förhindra överätning samtidigt som du njuter av festliga godsaker med måtta.

Tryptofan i andra proteinbaserade livsmedel

Skyll inte din matkoma efter Thanksgiving på kalkonen - tryptofan finns även i andra proteinbaserade livsmedel som ost, kyckling, fisk, mjölk, jordnötter och äggvita.

Vanliga källor till tryptofan i kosten förutom kalkon

 • Ost: Cheddar eller mozzarella är ostliknande alternativ för tryptofanintaget.
 • Kyckling: Denna fågel är inte bara bra att steka - den innehåller också höga halter av detta näringsämne.
 • Fisk: Fet fisk som lax och tonfisk är en utmärkt källa till alternativ som inte innehåller fjäderfäkött.
 • Mjölk: Ett glas varm mjölk före sänggåendet är inte bara en gammal skröna - drycken innehåller stora mängder L-tryptofan.
 • Jordnötter: Nötter som jordnötter är ett annat bra alternativ för att få in mer tryptofaner i dina måltider eller mellanmål.
 • Äggvitor: Äggvitor är rika på protein och har dessutom höga halter av L-tryptofan.

Individuella skillnader i tryptofanmetabolism

Precis som våra kroppar reagerar olika på olika livsmedel, kan vissa människor metabolisera L-tryptofan mer effektivt än andra, vilket påverkar deras dåsighet efter att ha konsumerat livsmedel som innehåller denna aminosyraförening.

Genetiska faktorer kan spela en roll för hur kroppen bearbetar L-tryptofan, och vissa genvariationer påverkar omvandlingen av tryptofan till serotonin - den neurotransmittor som ansvarar för att reglera humör och sömn. Dessutom påverkar tarmhälsan också hur väl du absorberar näringsämnen från maten, inklusive essentiella aminosyror som tryptofan.

Om du misstänker att din kropp inte bearbetar tryptofan effektivt eller om du upplever ovanlig dåsighet efter att ha ätit proteinbaserade livsmedel, kan det vara värt att rådfråga en läkare. De kan hjälpa till att avgöra om några underliggande problem bidrar till dessa symtom och rekommendera kostjusteringar eller kosttillskott vid behov.

Genom att införliva olika tryptofanrika livsmedel i kosten får man ett balanserat näringsintag samtidigt som man minimerar eventuella negativa effekter som kan uppstå vid överkonsumtion av vissa livsmedel. Genom att förstå individuella skillnader i ämnesomsättning och utforska alternativ utöver kalkon, kan man njuta av en mängd läckra rätter utan att kompromissa med sina energinivåer under festliga firanden.

Dagsljusets inverkan på sömnighet efter en stor måltid

Att känna sig sömnig efter en stor måltid under höst- och vintermånaderna är vanligt på grund av att förändringar i dagsljuset påverkar vår dygnsrytm.

Årstidsväxlingar som påverkar sömnmönstret

Minskad exponering för solljus under de kallare månaderna kan leda till lägre serotoninnivåer, vilket påverkar humöret och melatoninproduktionen, det hormon som ansvarar för att framkalla sömnighet(källa).

 • Serotonin: Reglerar humör och lycka; produceras vid exponering för solljus.
 • Melatonin: Reglerar sömn- och vakenhetscykler; produceras under mörker.

Miljöfaktorer som bidrar till letargi efter måltid

Mat och dryck med högt kaloriinnehåll kan orsaka blodsockertoppar och blodsockerfall, vilket kan leda till trötthet (källa). Att delta i stimulerande samtal kan också dränera energi.

Tips för att motverka säsongsbunden sömnighet efter stora måltider

 1. Håll dig aktiv: Öka serotoninnivåerna genom regelbunden fysisk aktivitet.
 2. Upprätthåll en balanserad kost: Ät näringsrika livsmedel för optimal energi.
 3. Prioritera vilsam sömn: Håll dig till ett fast schema för läggdags och skapa en avkopplande sovmiljö.

Vanliga frågor i samband med Does Turkey Make You Sleepy

Varför blir man sömnig av att äta kalkon?

Kalkon innehåller tryptofan, en aminosyra som ökar serotoninproduktionen och kan bidra till sömnighet, men överätning och det parasympatiska nervsystemet spelar också en roll. Läs mer om hur mat påverkar din sömn.

Blir man verkligen sömnig av kalkon?

Inte på egen hand, men i kombination med andra livsmedel, särskilt kolhydrater, och i stora mängder kan kalkon bidra till dåsighet efter måltiden. Ta reda på varför kalkon gör dig sömnig.

Vilken kemikalie i kalkon gör dig trött?

Turkiet innehåller tryptofan, en essentiell aminosyra som hjälper till att producera serotonin och melatonin, som reglerar humör och sömn. Läs mer om tryptofan och dess effekter.

Är tryptofanet i kalkon en myt?

Nej, kalkon innehåller tryptofan, men det gör även många andra proteinbaserade livsmedel. Att enbart kalkon skulle orsaka dåsighet är en myt, eftersom andra faktorer som överätning och alkoholkonsumtion också bidrar. Ta reda på sanningen om tryptofan.

Slutsats

Tryptofan i kalkon kan visserligen bidra till dåsighet, men andra faktorer som serotonin- och melatoninproduktion, överätning och alkoholkonsumtion kan också bidra till att man känner sig slö efter en stor måltid.

För att undvika överdrivet frossande under julfesten bör du äta hälsosamma alternativ i förväg, begränsa alkoholintaget och hålla dig till din träningsrutin. Och oroa dig inte, du kan fortfarande få i dig tryptofan från andra proteinkällor som kyckling, fisk och tofu.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare