Hur länge kan man gå utan sömn?

Published:

Hur länge kan man gå utan sömn? Det är en fråga som har fascinerat både forskare, läkare och den vanliga människan. Det finns inget enkelt svar på frågan om hur mycket sömn man kan hoppa över; många faktorer måste tas med i beräkningen när man bedömer effekterna av att inte få tillräckligt med vila.

I denna omfattande guide fördjupar vi oss i vikten av tillräcklig vila för optimal hälsa och utforskar forskning om total sömnbrist. Vi diskuterar rekommenderad daglig sömnlängd för vuxna och belyser de negativa effekterna av otillräcklig sömn.

Du får också lära dig mer om Randy Gardners rekordbrytande wakefulness-experiment, som ger fascinerande insikter i hur länge människor kan hålla sig vakna under kontrollerade förhållanden. Dessutom tar vi upp sällsynta sjukdomar som dödlig familjär insomni till följd av kronisk vakenhet.

Vi utforskar vidare hur skiftarbetare är sårbara för kronisk sömnbrist på grund av oregelbundna sömnmönster och delar med oss av tips om hur man behåller hälsosamma sömnvanor trots att man arbetar nattskift. Slutligen belyser vi spännande forskning från det amerikanska försvarsdepartementet som syftar till att skapa fullt fungerande "24/7"-soldater.

Denna artikel fördjupar sig i konsekvenserna av att pressa sin kropp bortom dess gränser och frågar hur länge det är möjligt att vara utan sömn.

hur länge kan du gå utan att sova

Betydelsen av sömn för optimal hälsa

Att få tillräckligt med sömn är avgörande för att bibehålla en optimal hälsa. Enligt experter bör vuxna sträva efter minst sju timmars sömn varje natt. Tyvärr är det många som inte når upp till denna rekommendation på grund av arbetsuppgifter, stress eller dåliga livsstilsval.

Rekommenderad daglig sömntid för vuxna

Även om sömnlängden kan variera mellan olika individer behöver de flesta vuxna mellan 7 och 9 timmar per natt. För att fungera optimalt rekommenderas att vuxna sover mellan 7 och 9 timmar varje natt för att säkerställa att de vaknar utvilade och energiska.

Negativa effekter av otillräcklig sömn

  • Obalanser i hormonbalansen: Brist på tillräcklig sömn kan störa produktionen och regleringen av vissa hormoner i kroppen, inklusive de som ansvarar för tillväxt, aptitkontroll och stressrespons.
  • Fluktuationer i humöret: Människor som inte får tillräckligt med sömn upplever ofta humörsvängningar som sträcker sig från irritabilitet till depression.
  • Långsammare ämnesomsättning: Kronisk sömnbrist har kopplats till en långsammare ämnesomsättning, vilket potentiellt kan leda till viktökning över tid.
  • Ouppmärksamhet: Din förmåga att fokusera och koncentrera dig på uppgifter kan försämras avsevärt om du inte får tillräckligt med vila. Detta kan påverka produktiviteten negativt både på jobbet och hemma.

Om du kämpar för att få en god natts sömn trots att du provat olika strategier som att skapa en regelbunden rutin vid läggdags och undvika koffein sent på dagen, kan du överväga att införliva naturläkemedel i din regim, till exempel CBD-olja. Cibdol erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa CBD-produkter som har visat sig vara effektiva för att förbättra kvaliteten och förlänga varaktigheten av djupa REM-cykler. Kom dock alltid ihåg att rådfråga din vårdgivare innan du börjar med något nytt tillskott eller behandlingsplan, särskilt om du för närvarande tar receptbelagda läkemedel, för att säkerställa säkerheten och effekten av kombinerad användning av dessa ämnen. Kom ihåg: även om det finns enstaka fall där människor lyckas vara alerta under längre perioder under extraordinära omständigheter, är det aldrig tillrådligt att ignorera vikten av korrekt och konsekvent sömn i strävan efter att uppnå topprestanda i det dagliga livet.

Konsekvenser efter 36 timmar utan sömn

Att vara vaken under längre perioder kan orsaka både fysiska och psykiska förändringar. Om du inte sover på 36 timmar eller mer kan du uppleva olika negativa effekter, t.ex. variationer i kroppstemperaturen och problem med synuppfattningen som kan leda till suddig eller dubbel syn.

Fysiska förändringar efter 36 timmar utan vila

Människokroppen arbetar enligt en naturlig cykel som kallas dygnsrytm och som reglerar många kroppsfunktioner, inklusive sömn. Att störa denna cykel genom att vara vaken i över 36 timmar kan orsaka märkbara förändringar i kroppens kärnfunktioner. Du kan t.ex. börja frysa på grund av försämrad värmereglering som orsakas av brist på vilsam sömn.

Dessutom kan långa perioder av vakenhet försvaga immunförsvaret och öka sårbarheten för sjukdomar. Det är därför viktigt att vi prioriterar att vila tillräckligt varje dag så att våra kroppar får tid att återhämta sig från den dagliga stressen.

Påverkan på den visuella perceptionen på grund av långvarig vakenhet

Sömnbrist påverkar inte bara vår fysiska hälsa utan har också betydande effekter på kognitiva förmågor, inklusive den visuella perceptionen. Långa perioder av vakenhet leder ofta till suddig syn eller till och med dubbelseende - båda symptomen tyder på allvarliga trötthetsnivåer i själva hjärnan.

En studie som genomfördes av forskare vid University College London (UCL ) visade att personer som hade berövats en natts sömn hade ökad ljuskänslighet och sämre förmåga att känna igen färger jämfört med dem som hade sovit normalt. Detta visar tydligt hur viktigt det är med god sömn för att bibehålla optimal ögonhälsa och allmänt välbefinnande.

Mikrosömn - en omedveten reaktion på långvarig vakenhet

Har du någonsin nickt till under ett långt möte eller när du kört hem efter en ansträngande dag? Dessa korta stunder av sömn, som kallas mikrosömn, kan vara bara några sekunder. De inträffar vanligtvis när kroppen har varit utan vila i över 48 timmar. Även om de kan verka harmlösa kan mikrosömn vara ganska farligt om de inträffar när man utför uppgifter som kräver full vakenhet.

Definition och kännetecken för mikrosömn

Mikrosömn är en ofrivillig episod av sömn som kan vara från en bråkdel av en sekund upp till trettio sekunder. Under dessa episoder går hjärnan in i ett tillstånd som liknar djupsömn trots att ögonen fortfarande kan vara öppna. Det är som om hjärnan bestämmer sig för att den behöver sova lite, oavsett vad du gör för tillfället.

Även om det inte bara drabbar personer som har fått för lite sömn, är ofrivilliga sömnapisoder vanligare än de flesta tror. Även friska personer som inte får tillräckligt med kvalitetssömn regelbundet kan uppleva dem.

Risker förknippade med ofrivilliga sömnepisoder

Farorna med mikrosömn blir uppenbara när man tänker på situationer där uppmärksamhet och snabba reaktioner är avgörande, t.ex. när man kör maskiner eller fordon. En studie från The National Center for Biotechnology Information (NCBI) visar att dåsig körning står för cirka 20% av alla motorfordonsolyckor enbart i USA.

  • Distraherad körning: Föraren kanske inte reagerar tillräckligt snabbt på grund av nedsatt koncentrationsförmåga orsakad av trötthet, vilket leder till potentiellt dödliga olyckor.
  • Ineffektiva arbetsprestationer: Bristande fokus kan leda till misstag på jobbet, särskilt i roller som kräver hög precision, t.ex. kirurger och piloter.
  • Negativ inverkan på hälsan: Regelbunden förekomst kan tyda på allvarliga underliggande hälsotillstånd, t.ex. obstruktiv apné och narkolepsi, som kräver omedelbar läkarvård.

Randy Gardners rekordbrytande experiment med vakenhet

När det gäller sömnbrist är Randy Gardner kungen. År 1964 höll sig denna gymnasieelev från San Diego vaken i otroliga 264 timmar (det är 11 dagar och 25 minuter, gott folk) och satte därmed världsrekord. Dr William Dement från Stanford University övervakade experimentet och dokumenterade effekterna av långvarig vakenhet på Gardners fysiska och psykiska hälsa.

Randy Gardners upplevelse under sitt Awake Marathon

I takt med att Gardner gav sig ut på okänt territorium upplevde han olika symptom som förvärrades med tiden. Till en början drabbades han av humörsvängningar och minnesluckor, som sedan eskalerade till hallucinationer och paranoia runt dag fyra eller fem. I slutet av experimentet visade sig även grundläggande uppgifter som att räkna baklänges vara utmanande på grund av kognitiv nedsättning.

Biverkningar som Randy upplevt efter experimentet

Efterdyningarna av en sådan extrem sömnbrist var inte heller vackra. Observationer efter experimentet visade på flera biverkningar, bland annat irritabilitet, bristande koncentration och motivation. Det tog honom flera veckor att återhämta sig helt fysiskt, medan vissa psykologiska effekter dröjde sig kvar längre.

En viktig slutsats är att även om det kan vara möjligt för människor att hålla sig vakna längre än normalt under extraordinära omständigheter, så innebär det betydande risker både på kort och lång sikt. Enligt forskning kan långvariga perioder utan vila leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes och till och med stroke.

I stället för att försöka hålla dig vaken längre än din kropps naturliga gränser, är det bäst att söka professionell hjälp om du kämpar med sömnlöshet eller andra sömnrelaterade problem. Istället för att ta till drastiska åtgärder som att sova hela natten, försök att införliva hälsosammare vanor i din dagliga rutin, som att hålla regelbundna läggtider, undvika koffein sent på dagen och få tillräckligt med motion. Dessa enkla förändringar kan göra stor skillnad över tid och bidra till att förbättra din livskvalitet och ditt allmänna välbefinnande.

Dödlig utgång av kontinuerlig sömnbrist hos försöksråttor

Labbråttor är de senaste offren för sömnbrist, och resultaten är alarmerande. Forskare vid University of Chicago genomförde en rad experiment som avslöjade de dödliga effekterna av sömnlöshet.

Detaljerade resultat från University of Chicagos råttstudie

I studien berövades råttor sömn under en längre period med hjälp av metoden "försiktig hantering". Denna metod höll råttorna vakna genom att nya föremål placerades i deras burar eller genom försiktig beröring om de såg ut att slumra till. Efter cirka två veckor utan någon vila mötte alla testpersoner ett ödesdigert slut. Detta dystra resultat har fått många forskare att dra slutsatsen att sömnbrist verkligen kan vara dödligt, åtminstone för dessa små däggdjur.

Även om detta experiment ger värdefulla insikter om de potentiella konsekvenserna av långvarig vakenhet, är det fortfarande oklart om det är direkt tillämpbart på människor. Det finns ännu inga dokumenterade fall där en människa dött enbart på grund av sömnbrist. Sådana resultat understryker dock det allvar med vilket vi bör närma oss frågan om att upprätthålla lämpliga vilovanor varje dag, även när vi står inför utmaningar som att arbeta nattskift eller oregelbundna scheman.

Dessutom observerades fysiologiska förändringar under experimentets gång, bland annat en betydande viktminskning trots ökat födointag och utveckling av sår över hela kroppen, vilket tyder på en försvagad immunförsvarsfunktion. Dessa observationer understryker ytterligare den viktiga roll som tillräcklig vila spelar för att upprätthålla det allmänna välbefinnandet, inte bara mentalt utan även fysiskt. Så nästa gång du känner dig frestad att jobba hela natten, kom ihåg: din kropp behöver vila för att återhämta sig och ladda batterierna inför de dagliga aktiviteterna.

Familjär insomni - en sällsynt sjukdom som beror på kronisk vakenhet

Visste du att det finns ett sällsynt, genetiskt tillstånd som kallas fatal familjär insomni (FFI) och som leder till kronisk vakenhet? Det handlar inte bara om att förlora sömnen, det leder till multipel organsvikt och så småningom döden. Usch.

Den medicinska förklaringen bakom fatal familjär insomni

FFI orsakas av en mutation i PRNP-genen som leder till onormal proteinproduktion, så kallade prionproteiner. Dessa felveckade proteiner ansamlas framför allt i thalamus - en del av hjärnan som bland annat ansvarar för att reglera sömn och sinnesförnimmelser. Med tiden skadar dessa toxiska ansamlingar nervcellerna, vilket leder till en rad olika symtom, bland annat svår sömnlöshet.

I de flesta fall börjar FFI med svårigheter att somna eller att somna, vilket med tiden övergår i total sömnlöshet tillsammans med snabb viktminskning, aptitlöshet och koordinationsproblem. I takt med att sjukdomen fortskrider börjar kognitiv försämring, följt av demens, innan den kulminerar med dödlig utgång, vanligtvis inom 12-18 månader efter de första symtomen.

Enligt forskning vid Stanford University School of Medicine är detta tillstånd extremt sällsynt och drabbar endast cirka 40 familjer världen över. Även om det är osannolikt att du någonsin kommer att stöta på någon som lider av denna förödande sjukdom, tjänar dess blotta existens som en stark påminnelse om vikten av tillräcklig vila. Även när människor strävar efter att utmana gränserna för sin uthållighet, får vi aldrig bortse från betydelsen av en vilsam sömn.

Skiftarbetares sårbarhet för kronisk sömnbrist

Skiftarbetare löper stor risk att drabbas av kronisk sömnbrist på grund av sina oregelbundna scheman. Detta leder ofta till otillräcklig vila, vilket avsevärt ökar deras risknivåer. Att ha goda sömnvanor varje dag kan hjälpa till att minska dessa faror.

Effekter på hälsan av oregelbundna sömnmönster bland skiftarbetare

Nattskiftsarbete kan störa kroppens naturliga dygnsrytm och leda till ett tillstånd som kallas Shift Work Disorder (SWD). Symtom på SWD inkluderar överdriven sömnighet och sömnlöshet. Med tiden kan denna brist på kvalitetssömn leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtsjukdomar, diabetes och depression.

Förutom fysiska hälsoproblem påverkas även det psykiska välbefinnandet av kronisk sömnbrist. Det har konstaterats att skiftarbetare ofta lider av humörstörningar och har en ökad risk att utveckla tillstånd som ångest och depression.

Tips för att bibehålla hälsosamma sömnvanor trots nattskift

  • Skapa en sömnvänlig miljö: Gör ditt sovrum mörkt, tyst och svalt när du behöver sova under dagtid. Använd öronproppar eller en maskin för vitt brus om det behövs.
  • Upprätthåll ett regelbundet sömnschema: Försök att hålla dig till samma schema både på arbetsdagar och lediga dagar så att din kroppsklocka inte behöver ställas om hela tiden.
  • Undvik stimulerande medel före sänggåendet: Undvik koffein och nikotin nära läggdags eftersom de kan störa din förmåga att somna lätt.
  • Ät hälsosamma måltider: En balanserad kost spelar en viktig roll för att upprätthålla den allmänna hälsan, inklusive att främja bättre sömnkvalitet. Livsmedel som är rika på magnesium kan till exempel förbättra kvaliteten på din sömn.

Om du regelbundet har svårt att somna eller somna trots att du har försökt med dessa tips, bör du överväga att söka professionell medicinsk rådgivning. Sömnlöshetsbehandlingar kan vara nödvändiga.

USA:s försvarsdepartement forskar om "24/7"-soldater

USA:s försvarsdepartement har som mål att skapa soldater som kan arbeta dygnet runt utan att bli trötta. Låter som en dröm som går i uppfyllelse, eller hur? Tja, inte så snabbt.

Det visar sig att sömn är ganska viktigt för våra hjärnor och kroppar. Men avdelningen undersöker sätt att undertrycka sömnframkallande mekanismer i hjärnan, inklusive användning av stimulantia och genetisk manipulation. Dessa metoder medför dock potentiella risker som ännu är okända.

Sömnbrist inom militären

Kontinuerlig vakenhet kan leda till försämrat omdöme, minskad stridsberedskap och ökad risk för olyckor - alla faktorer som kan vara skadliga under ett uppdrag. Inte precis idealiskt när man är mitt uppe i ett uppdrag.

Riskerna med kontinuerlig vakenhet

Att hålla sig vid medvetande kan tyckas vara ett förnuftigt alternativ, men det leder till fysisk och mental utmattning, vilket efter en tid leder till försämrad prestationsförmåga. Dessutom försämrar brist på vila immunförsvaret, vilket gör det ännu mer riskfyllt för soldaterna.

Att hitta balans

Nyckeln är att hitta en balans mellan vila och beredskap. Detta kommer att kräva ytterligare studier av effekterna av långvarig vakenhet och utveckling av säkra och effektiva motåtgärder. Under tiden får vi hoppas att våra soldater får lite välförtjänt vila.

Vanliga frågor om hur länge du kan gå utan sömn

Hur länge kan du realistiskt sett gå utan sömn?

Människokroppen kan klara upp till 11 dagar utan sömn under kontrollerade förhållanden, men allvarliga kognitiva och fysiska nedsättningar uppstår efter 36 timmar.

Vad händer efter 48 timmar utan sömn?

Efter 48 timmar utan vila upplever personer betydande brister i koncentration, perception och andra högre mentala processer på grund av allvarlig kognitiv nedsättning.

Vad händer utan 72 timmars sömn?

Brist på vila under 72 timmar i följd leder till drastiska humörsvängningar, hallucinationer, paranoia och kan utlösa ett tillstånd som kallas mikrosömn.

Vad händer efter 36 timmar utan sömn?

Sömnbrist under mer än ett dygn leder till trötthet, försämrad minnesfunktion och minskad uppmärksamhet, och kroppen frisätter också stresshormonet kortisol, vilket leder till potentiella hälsorisker.

PSA: Personliga sömnvanor eller erfarenheter, användning av droger eller alkohol för att framkalla sömn, jämförelser med andra djur än människor och obevisade teorier om sömnbrist är inte trovärdiga informationskällor.

Slutsats

Kan du hålla dig vaken för evigt? Även om det kan verka som en rolig utmaning eller en nödvändig uppoffring för att få jobbet gjort, är konsekvenserna av långvarig vakenhet allvarliga.

Den rekommenderade dagliga sömntiden för vuxna är cirka 7-9 timmar, och allt mindre än så kan leda till försämrad kognitiv funktion, minskat immunförsvar och till och med ökad risk för kroniska sjukdomar.

Att vara utan sömn i mer än 36 timmar kan leda till fysiska förändringar och ofrivilliga sömnepisoder, s.k. mikrosömn, som innebär betydande risker.

Randy Gardners rekordbrytande experiment visade på farorna med långvarig vakenhet, medan familjär insomni visade på hur dödlig kronisk sömnbrist kan vara.

Skiftarbetare är också utsatta på grund av sina oregelbundna sömnmönster.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare