Varför fiser jag så mycket på morgonen?

Last updated:

Published:

Många har frågat sig varför de upplever ökad gasbildning på morgonen; den här artikeln kommer att undersöka möjliga orsaker. Flatulens är en naturlig kroppsfunktion som alla upplever, men överdriven gasbildning på morgonen kan vara besvärande och väcka frågor om din matsmältningshälsa. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vetenskapen bakom gasbildning på morgonen och olika faktorer som bidrar till det.

Vi kommer att fördjupa oss i tarmbakterier och jäsningsprocesser samt hur sovpositioner kan påverka gasbildningen. Dessutom kommer vi att diskutera livsmedel och vanor som kan öka gasproduktionen på morgonen, t.ex. vissa typer av livsmedel eller rökning.

Dessutom kommer vi att ge förslag på hur man kan hantera överdriven morgonluft genom att dricka mer vatten eller använda piller mot gasbildning. Vi kommer också att gå igenom när det är nödvändigt att konsultera din läkare om du har ihållande problem med gasbildning på morgonen.

Slutligen kommer förebyggande åtgärder för smärtsamma episoder av morgonluft att diskuteras tillsammans med potentiella orsaker till frekvent luft i magen, inklusive tarminfektioner eller mediciner som påverkar matsmältningen. Genom att förstå dessa faktorer relaterade till "varför pruttar jag så mycket på morgonen", kan du fatta välgrundade beslut om hur du ska hantera din matsmältningshälsa.

Fart morgon

Vetenskapen bakom gasbildning på morgonen

Pruttning är ett naturligt fenomen som orsakas av tarmbakterier som fermenterar kolhydrater och producerar gas, och morgonluft är en vanlig företeelse på grund av gasbildning under sömnen.

Tarmbakterier och fermenteringsprocesser

Triljoner bakterier i matsmältningskanalen bryter ner maten och producerar gas genom jäsning, vilket leder till överdriven gasbildning.

Sömnpositioner som påverkar gasbildning

 • Ligga på vänster sida: Underlättar matsmältningen men kan leda till ökad gasbildning.
 • Ligga på mage: Trycker på buken, vilket gör att fler gaser passerar.

Att förstå hur tarmbakterier och sovposition påverkar flatulens kan ge värdefulla insikter i hur man hanterar överdriven fisbildning.

Livsmedel och vanor som ökar gasbildning på morgonen

Överdrivet pruttande på morgonen kan orsakas av vissa livsmedel och vanor som producerar matsmältningsgaser.

Gasframkallande livsmedel

Broccoli, baljväxter, torkade plommon, korsblommiga grönsaker och mejeriprodukter (för personer med laktoskänslighet) är kända för att ge upphov till gasbildning.

Minska ditt intag av dessa livsmedel eller uteslut dem ur din kost för att minimera gasbildning.

Rökning och tuggummis inverkan på gasbildning

Rökning och tuggummi kan leda till att man sväljer luft, vilket bidrar till frekventa uppstötningar.

Försök att sluta röka eller gå över till nikotinersättningsmedel, och prova sockerfria minttabletter istället för tuggummi för att minimera gasproduktionen på morgonen.

Att hantera kraftiga uppstötningar på morgonen

Om du har mycket gaser på morgonen kan du prova att dricka mer vatten för att förbättra matsmältningssystemet och minska gaserna.

Drick mer vatten

 • Drick minst 64 uns vatten per dag för att få en smidigare matsmältning.
 • Otillräcklig vätskebalans kan orsaka förstoppning och gasbildning.

Använd tabletter mot gaser

Anti-gaspiller som simetikon eller aktivt kol kan bryta upp gasbubblor i matsmältningskanalen och ge lindring.

Överväg att dricka hibiskuste för att slappna av de glatta musklerna och hämma spasmer i mag-tarmkanalen, vilket kan orsaka ökad gasproduktion under sömntimmarna på grund av matintolerans eller celiaki.

Om uppblåstheten kvarstår eller plötsligt förvärras bör du uppsöka läkare för att utreda eventuella matsmältningsbesvär.

När ska man rådfråga läkare om gasbildning på morgonen?

Att vakna upp uppblåst eller gasig kan vara ett tecken på ett allvarligt problem, så det är viktigt att söka läkare om du upplever symtom som frekventa kräkningar, diarré, sväljsvårigheter, oavsiktlig viktminskning eller kraftig magont tillsammans med överdriven flatulens.

Symtom som tyder på allvarliga problem

 • Frekventa kräkningar: Ihållande illamående och kräkningar kan vara tecken på en underliggande matsmältningsstörning som gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) eller till och med matförgiftning.
 • Diarré: Ihållande diarré kan leda till uttorkning och elektrolytrubbningar och kan tyda på tillstånd som irritabel tarm (IBS), inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) eller bakteriell överväxt i tunntarmen(SIBO).
 • Smärtsam sväljning: Sväljsvårigheter tillsammans med mycket gaser kan tyda på esofagit eller något annat problem som påverkar matstrupen.
 • Smärta i magen: Skarpa buksmärtor som följer med dina morgonfisar bör inte ignoreras; de kan peka på gallsten, magsår, pankreatit, appendicit bland andra potentiella orsaker.

Söker professionell medicinsk rådgivning

Om livsstilsförändringar som att ändra din kost och undvika vissa gasframkallande livsmedel inte har gett någon lindring är det dags att konsultera en gastroenterolog som är specialiserad på matsmältningsfrågor. De kan hjälpa till att diagnostisera den bakomliggande orsaken till dina överdrivna morgonblåsningar och rekommendera lämpliga behandlingsalternativ.

Förebyggande åtgärder mot smärtsamma gasepisoder på morgonen

Undvik broccoli, linser, katrinplommon och kål för att minska gasbildning, drick tillräckligt med vatten för att undvika förstoppning och gasbildning, ta probiotika för att balansera tarmbakterierna och undvik att prata när du äter eller dricker för att undvika att svälja luft.

 • Om du fortfarande ofta får luft i magen bör du överväga andra möjliga orsaker, t.ex. IBS eller SIBO.
 • Var uppmärksam på kroppens signaler och sök vid behov medicinsk rådgivning från en gastroenterolog.
 • Kom ihåg att det är normalt att bilda gaser, men att för mycket gasbildning kan vara ett symptom på matsmältningsproblem som laktosöverkänslighet, födoämnesöverkänslighet eller celiaki.
 • Lid inte i tysthet, utan uppsök läkare om du upplever matsmältningsbesvär.

Potentiella orsaker till frekventa uppstötningar

Frekventa upp stötningar kan vara ett tecken på ett underliggande problem i matsmältningssystemet, t.ex. en tarminfektion orsakad av bakterier eller parasiter som H.pylori eller giardiasis.

Vissa mediciner, t.ex. antibiotika, kan också förändra tarmens mikrobiom och ge gasbildning som en biverkning.

 • Tarminfektioner: Uppsök läkare om du upplever symtom som buksmärtor, diarré eller oförklarlig viktminskning tillsammans med kraftiga pruttar.
 • Läkemedel som påverkar flatulens: Tala med din vårdgivare om möjliga alternativ om du tror att ett visst läkemedel bidrar till överdriven gasproduktion.

Om ihållande flatulens fortsätter trots livsstilsförändringar och behandling av potentiella orsaker som nämns ovan, bör du överväga att konsultera en gastroenterolog som är specialiserad på behandling av matsmältningsstörningar. En gastroenterolog som är specialiserad på matsmältningsbesvär kan hjälpa till att avgöra om några underliggande problem som IBS, SIBO, celiaki eller matintolerans orsakar överdriven flatulens.

Faktorer som påverkar gasproduktion och lukt

Individuella faktorer påverkar hur mycket gas en persons kropp bildar; personer med födoämnesöverkänslighet eller intolerans kan uppleva mer gas efter att ha ätit vissa livsmedel.

Luktframkallande gaser som ammoniak, skatol och vätesulfid utgör mindre än 1% av den utdrivna gasen men är ansvariga för obehagliga lukter.

Födoämnesöverkänslighet och intolerans

Födoämnesintolerans kan leda till kraftiga uppstötningar när utlösande födoämnenintas.

Att äta mejeriprodukter som innehåller laktos kan ge upphov till gasbildning hos personer med laktosintolerans.

Om du misstänker att dina frekventa morgonfjärtar beror på överkänslighet eller intolerans mot livsmedel kan du föra en matdagbok för att identifiera potentiella utlösande faktorer.

Komponenter som orsakar illaluktande fisar

 • Ammoniak: Produceras av bakterier som bryter ner proteiner i tjocktarmen.
 • Skatol: Bildas under matsmältningen av tryptofaninnehållande livsmedel som kött och mejeriprodukter.
 • Svavelväte: Den främsta orsaken till illaluktande fisar är ofta förknippad med konsumtion av svavelrika grönsaker (t.ex. broccoli) eller ägg.

Om du är orolig för lukten av dina morgonblåsor är det viktigt att först ta itu med eventuella underliggande matsmältningsbesvär eller söka läkarvård om det behövs.

Konsumtion av färre svavelrika livsmedel kan bidra till att minska produktionen av illaluktande gaser.

Vanliga frågor om varför jag fiser så mycket på morgonen

Hur kan jag minska uppblåsthet på morgonen?

För att minska gasbildning på morgonen kan du undvika gasframkallande livsmedel som bönor, kål och kolsyrade drycker. Drick dessutom mycket vatten för att underlätta matsmältningen och undvik vanor som rökning eller tuggummi som gör att du sväljer luft. Regelbunden motion kan också förbättra tarmens rörlighet och minska gasbildning.

Vad orsakar gasbildning under sömnen?

Gasbildning under sömnen kan bero på flera faktorer, t.ex. intag av gasbildande livsmedel före sänggåendet, vissa sovställningar som gör att luft stängs in i matsmältningssystemet och nedsatt rörlighet i mag-tarmkanalen på natten som leder till ökad fermentering av tarmbakterier. Att ta itu med dessa faktorer kan hjälpa till att lindra överdriven gasproduktion nattetid.

Ökar flatulens med åldern?

Flatulens tenderar att öka med åldern, främst på grund av minskad gastrointestinal motilitet och förändringar i tarmens mikrobiota-sammansättning. Åldrande individer kan uppleva långsammare matsmältning, vilket ger mer tid för bakteriella jäsningsprocesser som producerar överflödiga tarmgaser.

Slutsats

Vaknar du till en symfoni av flatulens? Det kan bero på gasbildning under sömnen eller vissa livsmedel som ökar gasproduktionen.

Motverka morgonfisar genom att dricka mer vatten, prova gaspiller eller dricka hibiskuste.

Om du ofta har gasbildning eller är överkänslig mot mat kan du identifiera vad som utlöser den och hantera gasbildning som orsakas av kosten.

Vissa mediciner kan också orsaka gasbildning, så tala med din vårdgivare om eventuella alternativ.

Genom att vidta förebyggande åtgärder mot smärtsamma episoder av överdriven pruttning kan du minska obehaget under hela dagen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare