Livsmedel som hjälper dig att sova

Last updated:

Published:

Att upptäcka ätbara livsmedel som kan hjälpa till att snooza kan vara en stor förändring för dem som vill förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande. I denna omfattande guide kommer vi att fördjupa oss i olika näringsrika alternativ som är kända för att främja vilsam sömn.

När vi utforskar specifika näringsämnens roll för att förbättra sömnkvaliteten får du lära dig mer om tryptofanrik kalkon och dess effekter på avslappning. Vi kommer också att diskutera körsbärets melatoninmagi och hur du kan få bättre sömn om du införlivar dem i din kost.

Dessutom kommer vi att diskutera kiwis och örtteers förmåga att främja god sömn, med särskild tonvikt på kamomillteets lugnande effekter. Du kommer även att upptäcka mindre kända sömnfrämjande livsmedel som korngräspulver och salladsfröolja som naturliga hjälpmedel för förbättrad sömn.

Slutligen tar vi upp vikten av att upprätthålla en god sömnhygien genom att skapa en avkopplande sovrumsmiljö och rådfråga vårdpersonal innan man gör några större kostförändringar. Genom att förstå dessa viktiga aspekter av näring relaterad till livsmedel som hjälper dig att sova, är du ett steg närmare att uppnå optimalt fysiskt och psykiskt välbefinnande genom kvalitetsvila.

livsmedel som hjälper dig att sova

Näringsrika livsmedel för bättre sömn

Vill du förbättra din sömnkvalitet? Prova att lägga till dessa sömnfrämjande livsmedel i din kost:

 • Mandlar: Innehåller mycket melatonin och magnesium som reglerar sömn- och vakenhetscyklerna och främjar avslappning.
 • Valnötter: Rika på melatonin, serotonin och omega-3-fettsyror som främjar sömn och avslappning.
 • Fet fisk (som atlantlax): Innehåller D-vitamin och omega-3-fettsyror som förbättrar sömnkvaliteten och främjar produktionen av melatonin.
 • Turkiet: Tryptofan, en aminosyra som är känd för sina sömngivande effekter, kan hjälpa dig att somna snabbare.
 • Syrliga körsbär: Att dricka juice från syrliga körsbär har visat sig minska sömnlöshet och ge längre sömn.
 • Mältad mjölk: Innehåller kalcium och magnesium som främjar en god sömn och minskar sömnstörningar.

Att välja dessa livsmedel som en del av en balanserad kost kan hjälpa dig att förbättra dina sömnvanor och säkerställa att du får god vila.

Frukter som förbättrar sömnkvaliteten

Förbättra din sömnkvalitet med hjälp av melatoninrika syrliga körsbär och kiwi.

Syrliga körsbär: Naturlig källa till melatonin för längre sömn

Om du dricker syrlig körsbärsjuice före läggdags kan du somna snabbare och somna längre tack vare den höga koncentrationen av melatonin.

Kiwis undersöks för potentiella positiva effekter på vila

Det behövs mer forskning, men preliminära studier tyder på att kiwi före sänggåendet kan ha en positiv effekt på både insomning och nattsömn, både när det gäller att somna snabbare och att somna hela natten.(källa)

Att införliva dessa läckra frukter i din kvällsrutin kan vara ett enkelt sätt att förbättra din nattsömn samtidigt som du drar nytta av deras många hälsofrämjande näringsämnen.

Örtteer för bättre sömn

Att dricka örtteer på kvällen kan främja god sömn och förbättra sömnkvaliteten.

Kamomillteets lugnande effekt förbättrar avslappningen före sänggåendet

Kamomillte gjort på torkade kamomillblommor är ett naturligt medel för att främja avslappning och minska stressnivåer, tack vare antioxidanten apigenin.

Passionsblommete med lugnande egenskaper

Passionsblommete från växtarten Passiflora ökar nivåerna av gamma-aminosmörsyra (GABA) för att främja känslor av lugn och ro som bidrar till bättre sömnkvalitet.

Andra örtteer som kan hjälpa till att förbättra sömnen inkluderar valerianarotste och citronmeliss.

Fullkornsprodukters och magra proteiners roll för att främja god sömn

Inkludera fullkornsprodukter som bröd, flingor, pasta, kex och råris i dina måltider för att bibehålla energinivåerna och samtidigt förebygga eventuella sömnstörningar orsakade av plötsliga blodsockerförändringar.

 • Fullkorn för att bibehålla energinivån: Välj fullkornsalternativ som quinoa eller korn i stället för raffinerade korn för att hålla dig mätt längre och samtidigt få en stadig energikälla under hela dagen.
 • Undvik blodsockertoppar: Att välja fullkornsprodukter med lågt glykemiskt index hjälper till att reglera fluktuationer i blodsockernivån, vilket främjar bättre sömnkvalitet.

Att äta magra proteiner är lika viktigt för att främja en god natts sömn.

 • Främjar mättnadskänslan: Proteinrika livsmedel ökar mättnadskänslan, vilket gör det lättare att somna snabbare utan att hungerkänslor stör nattsömnen.
 • Muskelreparation under vila: Aminosyror som finns i magra proteiner hjälper till att reparera muskelvävnader medan du sover, vilket säkerställer att din kropp är utvilad och redo för nästa dags aktiviteter.

Bra matval kan förbättra sömnkvaliteten.

 • Hälsosam kost: Att äta fullkornsprodukter och magra proteiner kan förbättra sömnkvaliteten och främja en god sömnhygien.
 • Enstaka livsmedel: Syrlig körsbärsjuice är rik på sömnfrämjande näringsämnen och har visat sig förbättra sömnkvaliteten och sömnlängden.
 • Omega-3-fettsyror: Fet fisk som lax och tonfisk är rika på omega-3-fettsyror, som kan minska sömnlöshet och förbättra sömnkvaliteten jämfört med dem som inte äter dessa näringsämnen.
 • Reglerar sömnen: Pumpafrön är ett bra mellanmål som innehåller aminosyran tryptofan, som kan hjälpa till att reglera sömnen och främja en god natts sömn.
 • Kamomillte: Att dricka kamomillte före sänggåendet kan ha en lugnande effekt och minska sömnstörningar som orsakas av ångest eller stress.
 • Syrliga körsbär: Att dricka syrlig körsbärsjuice eller äta syrliga körsbär kan främja sömnen och minska den tid det tar att somna och somna kvar.
 • Mejeriprodukter: Keso är en bra proteinkälla och innehåller aminosyran tryptofan, vilket gör den till ett bra mellanmål före sänggåendet.

Se till att införliva dessa livsmedel i din kost för att främja god sömn och vakna upp utvilad.

Sömnfrämjande drycker och recept

Förbättra din sömnkvalitet med dessa drycker och recept som främjar avslappning och bättre vila.

Varm mjölk: ett beprövat sömnmedel

Att dricka varm mjölk före sänggåendet kan skapa en lugnande känsla som uppmuntrar till avslappning och förbättrad sömnkvalitet jämfört med andra drycker. Studier visar att aminosyran tryptofan som finns i mejeriprodukter främjar produktionen av serotonin, vilket hjälper till att reglera sömncyklerna.

Recept på pastasås med sömnförbättrande örter

 • Salvia: Denna ört innehåller ämnen som har lugnande egenskaper, vilket gör den till ett utmärkt tillskott till pastasåser när man vill ha en god natts sömn.
 • Basilika: Att tillsätta färska basilikablad eller torkat basilikapulver i din pastasås kan förbättra både smak och potentiella sömnfördelar, eftersom basilika är känd för sina naturliga ångestdämpande egenskaper.

Att se till att hålla sig till ett konsekvent sömnschema och skapa en miljö som främjar vilsam sömn är viktiga steg för att uppnå god sömnkvalitet, även när du använder örter som salvia och basilika i dina måltider. Dessutom kan du förbättra sömnkvaliteten genom att äta livsmedel som är rika på sömnfrämjande näringsämnen, t.ex. omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, eller dricka körsbärsjuice, som har visat sig vara bra för sömnen genom att minska sömnlöshet och förlänga sömntiden.

Andra livsmedel att tänka på för bättre sömn

Variera din kost med sömnfrämjande livsmedel som korngräspulver och salladsfröolja, som har kopplats till bättre vila på natten och kan bidra till att förbättra den allmänna sömnkvaliteten när de intas minst 1 timme före sänggåendet.

Korngräspulvrets potentiella inverkan på avslappning

Korngräspulver, som framställs av unga kornblad, är fyllt med viktiga vitaminer och mineraler som kan bidra till avslappning, inklusive höga halter av magnesium, som spelar en avgörande roll för muskelavslappning och nervfunktion, och dess antioxidativa egenskaper kan bidra till att minska inflammation och främja en känsla av lugn före sänggåendet. [källa]

Sallatsfröolja som bidrar till nattligt lugn

Sallatsfröolja är rik på omega-3-fettsyror och har länge använts som ett milt lugnande medel för att lugna nervsystemet och potentiellt minska sömnsvårigheter; för optimala resultat när det gäller både kvantitet och kvalitet på sömnen rekommenderas dock att man konsulterar vårdpersonal innan man gör några drastiska förändringar i sin dagliga kost. [källa]

Prioritera din hälsa genom att rådgöra med vårdpersonal innan du gör några drastiska förändringar i din dagliga kost baserat enbart på denna information, vilket säkerställer optimala resultat när det gäller både kvantitet och kvalitet på sömnen.

Betydelsen av sömnhygien för att uppnå god vila

Om du använder effektiva sömnhygieniska tekniker och samtidigt äter näringsrika livsmedel kommer du att få optimala resultat när det gäller både kvantitet och kvalitet på sömnen.

Skapa en idealisk sovmiljö genom att välja rätt sängkläder

Investera i bekväma sängkläder som stöder din kropp ordentligt, inklusive rätt madrass för din föredragna sovställning och andningsbara lakan gjorda av naturliga fibrer som bomull eller bambu för att reglera temperaturen under hela natten.

Konsultera vårdpersonal för personlig rådgivning

 • Somna snabbare: Prata med en läkare om du har ihållande svårigheter att somna eller somna trots god sömnhygien.
 • Sömnstörningar: Om du lider av kronisk smärta eller andra medicinska tillstånd som stör din nattsömn bör du rådgöra med sjukvårdspersonal för att utforska behandlingsalternativ som är skräddarsydda för dina specifika behov.
 • Förändringar i kosten: Diskutera eventuella kostförändringar för att främja sömnen med en nutritionist eller vårdgivare för personlig vägledning.

Kom ihåg att tillföra sömnfrämjande näringsämnen som omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, syrliga körsbär och pumpafrön, och överväg att dricka syrlig körsbärsjuice för att få längre sömn och bättre sömnkvalitet jämfört med placebo.

Vanliga frågor om livsmedel som hjälper dig att sova

Vad är den bästa maten att äta för att somna?

Mandlar är ett utmärkt val för att främja sömnen, eftersom de innehåller höga halter av melatonin, som hjälper till att reglera sömn- och vakenhetscyklerna. Andra bra alternativ är valnötter, fet fisk som atlantlax, kalkon och syrliga körsbär. Dessa livsmedel innehåller viktiga näringsämnen som melatonin, tryptofan, D-vitamin och omega-3-fettsyror som hjälper till att uppnå en vilsam sömn.

Vilken livsmedelsingrediens gör dig sömnig?

Tryptofan är en viktig ingrediens i vissa livsmedel som kan få dig att känna dig dåsig. Det är en aminosyra som bidrar till produktionen av serotonin - en neurotransmittor som ansvarar för att reglera humör och sömnmönster. Livsmedel rika på tryptofan inkluderar kalkon, kyckling, mjölkprodukter som ost och yoghurt, ägg, nötter som mandlar och valnötter.

Kan det vi äter förbättra vår sömn?

Absolut. Att äta näringsrika livsmedel med egenskaper som är kända för att förbättra avslappningen eller främja hälsosamma sömnmönster kan ha en positiv inverkan på din totala vilokvalitet. Några exempel är örtteer som kamomill- eller passionsblommete, fullkornsprodukter och magra proteiner från fågel eller fisk.

Vilken frukt innehåller mest melatonin?

Syrliga körsbär, särskilt Montmorency-körsbär, har visat sig vara en av de rikaste naturliga källorna till melatonin bland frukter - ett hormon som är avgörande för att reglera vår inre kroppsklocka (dygnsrytmen) och främja en god sömn. Andra frukter som innehåller melatonin är kiwi, bananer och ananas.

Slutsats

Gör digredo att sova med dessa sömnframkallande livsmedel som kan hjälpa till att reglera din sömn- och vakenhetscykel och ge viktiga näringsämnen för optimal hälsa, inklusive mandlar, valnötter och fet fisk.

För en extra dos tryptofan kan du prova kalkon, eller sippa på lite kamomill- eller passionsblommete innan du går till sängs. Syrliga körsbär är också en bra källa till melatonin, medan kiwi kan förbättra sömnkvaliteten. Och om du känner dig äventyrlig kan du prova korngräspulver eller salladsfröolja.

Kom ihåg att en hälsosam kost bara är en del av en god sömnhygien, så rådgör med vårdpersonal innan du gör några större förändringar i din livsstil.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare