Hur mycket sömn förlorar vi på Thanksgiving?

Published:

Hur mycket sömn förlorar vi på Thanksgiving? Mitt i den kaotiska högtidssäsongen tenderar denna fråga att gå obemärkt förbi. Vi tenderar att fokusera mer på kalkon, fyllning och familjetid än på vårt eget välbefinnande. Det är dock viktigt att tänka på hur festligheterna kan påverka vår förmåga att få en god natts sömn.

I det här blogginlägget fördjupar vi oss i några intressanta undersökningsresultat om sömnförlust bland värdar under Thanksgiving. Vi undersöker också olika stressfaktorer som bidrar till dålig sömnkvalitet under denna period.

Semestertider kan störa normala sömnmönster på grund av ekonomisk press och reserelaterade störningar. Du kommer att lära dig mer om dessa i detalj när du läser vidare.

Vi kommer också att diskutera alkoholkonsumtion och dess effekter på nattvilan, avliva myter om matval som kalkon som framkallar dåsighet på grund av sitt höga tryptofaninnehåll och belysa hur raffinerade kolhydrater spelar en roll för att framkalla trötthet efter måltiden.

Slutligen kan du upptäcka hur en positiv inställning med hjälp av tacksamhetsövningar kan förbättra din nattsömn trots att du inte kan sova på grund av förberedelserna inför Thanksgiving.

hur-mycket-sömn-förlorar-vi-på-thanksgiving

Värdskapets inverkan på sömnen under Thanksgiving

Att stå värd för en fest under julhelgen, särskilt på Thanksgiving, kan leda till betydande sömnförlust. En nyligen genomförd undersökning visade att värdar kan uppleva en minskning av sömnen med så mycket som två och en halv timme per natt. Detta beror främst på den stress som är förknippad med värdskapet och förberedelserna inför festligheterna.

Undersökning om sömnförlust bland värdar

En omfattande undersökning visade att de som är värdar för familjesammankomster ofta upplever betydande sömnbrist. Trycket att se till att allt går smidigt från matlagning till gästernas boende kan vara överväldigande och leda till oroliga nätter.

Denna brist på kvalitativ vila påverkar inte bara vår fysiska hälsa utan också vårt mentala välbefinnande och vår förmåga att njuta av dessa speciella tillfällen fullt ut. Därför är det viktigt att värdarna hanterar sitt ansvar på ett effektivt sätt samtidigt som de prioriterar sina egna behov.

Stressfaktorer som bidrar till dålig sömnkvalitet

De stressfaktorer som bidrar till dålig sömnkvalitet är mångfacetterade. Att förbereda måltider för stora grupper, städa innan gästerna kommer, hantera olika personligheter under samma tak - alla dessa uppgifter bidrar avsevärt till ökade ångestnivåer bland värdarna under denna festliga period.

Förutom de omedelbara värduppgifterna finns det också en underliggande oro för att uppfylla allas förväntningar, vilket lägger till ytterligare ett lager av spänning som påverkar din nattliga sömn negativt. Det är därför viktigt att vi vidtar åtgärder som att delegera uppgifter eller söka hjälp när det behövs för att inte äventyra vår välbehövliga vilotid under högtider som Thanksgiving.

Semestertider och störda sömnmönster

När julen närmar sig ser många av oss fram emot trevliga stunder med nära och kära, men det kan också innebära en betydande försämring av vår sömnkvalitet. Men denna festliga period kan också leda till betydande sömnförlust. Faktum är att studier har visat att mer än en tredjedel av befolkningen anser att semestern är den mest stressande tiden då deras sömnkvalitet försämras avsevärt.

Den ekonomiska pressens roll för att påverka semesterns sömnmönster

Den ekonomiska pressen i samband med julklappsinköp är en viktig orsak till stress och störda sömnmönster. Behovet av att köpa presenter till nära och kära kan leda till oro över ekonomin, vilket i sin tur kan leda till dålig sömn eller till och med sömnbrist.

 • Att hitta prisvärda gåvor: Ett sätt att minska pressen är att hitta prisvärda men ändå meningsfulla gåvor. Kom ihåg att det är känslan bakom gåvan som betyder mest.
 • Budgetplanering: En annan effektiv strategi är budgetplanering. Om du avsätter en viss summa för semestershopping kan du hantera dina utgifter utan att orsaka onödig stress.

Reserelaterade störningar av normala sömnrutiner

Förutom ekonomiska påfrestningar bidrar även reserelaterade problem till att sömnrytmen störs under semestern. Oavsett om man besöker familjemedlemmar eller åker på semester leder förändringar i miljö och rutiner ofta till att man förlorar sömnen.

 • Olika tidszoner: Resor över olika tidszoner kan orsaka jetlag, vilket stör kroppens interna klocka och gör att vi inte kan sova ordentligt.
 • Ny miljö: Även om du inte reser över tidszoner kan det faktum att du sover på en okänd plats (den så kallade "första-natten-effekten") påverka din sömn negativt.
 • Fullspäckade scheman: Ett fullspäckat schema med aktiviteter och socialt umgänge kan innebära mindre tid för vilsam sömn.

För att motverka dessa störningar kan du försöka följa dina vanliga rutiner så noga som möjligt när du reser eller har gäster hemma - inklusive att varva ner före sänggåendet utan elektroniska enheter och att hålla fasta tider för måltiderna. Enligt Mayo Clinic hjälper en anpassad ljusexponering till att återställa dygnsrytmen efter långdistansflygningar, vilket mildrar effekterna av jetlag när du anländer till din destination och ger bättre förutsättningar för en god natts sömn mitt i allt liv och rörelse som följer med festligheterna.

Att förstå de potentiella orsakerna bakom förlorade timmar av sömn under Thanksgiving och andra festliga perioder är ett viktigt steg mot att mildra negativa effekter och se till att vi njuter så mycket som möjligt utan att äventyra vår hälsa och vårt välbefinnande. Så nästa gång du känner dig övermätt och därmed sömnig efter en måltid, kom ihåg att noggrann måttfullhet är nyckeln till att undvika letargi och njuta av festligheterna i så stor utsträckning som möjligt utan att äventyra din hälsa och ditt välbefinnande. Trevlig helg.

Alkoholkonsumtion och dålig kvalitet Shut-Eye

Helgerna är en tid av glädje, firande och, tyvärr för många, ökad alkoholkonsumtion. Detta kan allvarligt påverka kvaliteten på vår sömn. Ungefär en tredjedel av befolkningen uppger att de dricker mer under jul- och nyårshelgerna, och nästan hälften ökar sin alkoholkonsumtion på nyårsafton.

Ökad alkoholkonsumtion under högtider

Det är inte bara de vuxna på festen som dricker mer. Många värdar häller upp drinkar långt in på natten när de underhåller gästerna under festliga årstider. Vad blir resultatet? Ett stört sömnschema och sämre kvalitet på sömnen överlag.

En studie från The National Library of Medicine visade att även måttliga mängder alkohol som intas före sänggåendet kan minska kroppens produktion av melatonin - ett hormon som är avgörande för att upprätthålla vår dygnsrytm eller inre kroppsklocka. Denna störning kan inte bara leda till svårigheter att somna utan också till problem med att somna hela natten.

Effekt på värdens nattliga vila

Förutom att det påverkar ditt eget sömnmönster kan det även påverka dina vilsamma nätter om du är värd under dessa festligheter. Faktum är att värdar som ordnar nyårsfester enligt uppgift förlorade i genomsnitt en timme och tjugotre minuter av sin nattliga vila. Mellan att se till att alla har tillräckligt med champagne för midnattsskålen och att städa upp efter gästerna tidigt på morgonen, är det inte konstigt att så många av oss vaknar upp och känner oss mindre utvilade den 1 januari.

Tips för bättre sömn trots ökat alkoholintag:

 • Måttlighet är A och O: Begränsa ditt intag för att bibehålla normala sömnmönster trots festligheterna runt omkring dig.
 • Undvik attdricka sent på kvällen: Undvik att dricka alkoholhaltiga drycker nära läggdags eftersom det kan störa REM-fasen (Rapid Eye Movement), som är den mest föryngrande delen av cykeln när hjärnan bearbetar information från föregående dag till långsiktiga minneslagringsområden.
 • Drick mycket vatten: För att motverka alkoholens uttorkande effekt bör du dricka mycket vatten under kvällen, särskilt innan du går och lägger dig.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta hand om sig själv när man ägnar sig åt semesterfirande - genom att vara medveten om hur mycket vi dricker och när vi gör det kan vi få en bra natt utan att kompromissa med sömnen. Var medveten om din alkoholkonsumtion och när du dricker för att få ut det mesta av firandet samtidigt som du får en god natts sömn.

Matval och deras effekter på sömnen under semestern

Julen är en tid för njutning, och många av oss ser fram emot de läckra festmåltiderna som kommer med den. Trots att vi njuter av festliga måltider kan våra matval påverka vår sömnkvalitet avsevärt. Överkonsumtion av raffinerade kolhydrater och andra tunga livsmedel under festliga måltider leder ofta till känslor av slöhet och dåsighet.

Turkietmyten avlivad - det gör dig inte dåsig efter maten på grund av dess höga tryptofanhalt

I motsats till vad många tror är kalkon inte nödvändigtvis den största boven bakom din middagslur efter Thanksgiving. Kalkon innehåller tryptofan, en aminosyra som förknippas med sömnighet, men mängden i en vanlig portion är inte tillräcklig för att påverka din vakenhetsgrad nämnvärt.

Faktum är att många studier tyder på att det inte bara handlar om vad vi äter utan också hur mycket vi äter. Överätande av alla typer av livsmedel kan orsaka trötthet på grund av den energi som kroppen behöver för matsmältningen.

Den roll som raffinerade kolhydrater spelar för att framkalla trötthet efter måltiden

I stället för att skylla på kalkon eller andra proteinrika livsmedel för att göra oss sömniga efter Thanksgiving-middagen, pekar forskningen mot en annan kostfaktor: raffinerade kolhydrater. Mat som potatismos, fyllning gjord på vitt bröd och pajer fulla med socker är alla rika källor till enkla kolhydrater som snabbt höjer blodsockernivån och leder till en oundviklig krasch senare.

 • Potatis: Potatis är fullproppad med stärkelse, en typ av kolhydrat som snabbt omvandlas till glukos när den intas. Detta orsakar en plötslig ökning av blodsockret följt av en kraftig minskning som resulterar i trötthet och tröghet.
 • Brödbaserad fyllning: Vitt bröd som används i traditionella fyllningsrecept har befriats från de flesta fibrer vilket leder till snabb absorption i blodomloppet, vilket ger liknande effekter som konsumtion av potatis.
 • Sockerhaltiga efterrätter: Pajer fyllda med söta frukter eller toppade med grädde bidrar i hög grad till ökat intag av sockerarter, vilket ytterligare förvärrar trötthetskänslan efter måltiden.

För att undvika denna svacka efter maten och samtidigt kunna njuta av semesterfirandet utan att kompromissa med hälsa och välbefinnande kan du överväga att lägga till mer komplexa kolhydrater som fullkorn och grönsaker tillsammans med magert protein på din tallrik. Det är också viktigt att upprätthålla en regelbunden träningsrutin under hela semestern för att balansera de extra kalorier som konsumeras.

Måttfullhet är nyckeln när du navigerar genom buffébordet. Försök att ta mindre portioner och njut av de olika smaker och konsistenser som finns. Kom ihåg att den verkliga betydelsen av att fira ligger i att tillbringa kvalitetstid med nära och kära snarare än att frossa i alla rätter som finns.

Positivt inflytande av tankesätt och kostvanor på nattliga rytmer

Att påminna oss själva om att vår inställning och våra matvanor kan ha stor inverkan på hur vi sover är särskilt viktigt under jul- och nyårshelgerna. I motsats till vad många tror är det inte kalkon som gör oss sömniga efter maten på grund av dess höga tryptofanhalt. Forskning visar att raffinerade kolhydrater som konsumeras i överflöd under måltiderna är mer benägna att få oss att känna oss trötta efter att ha ätit stora mängder mat.

Hur tacksamhet kan förbättra din nattsömn

I en studie från The Journal of Psychosomatic Research fann man ett samband mellan att uttrycka tacksamhet och förbättrad sömnkvalitet. Deltagare som regelbundet förde dagbok över saker de var tacksamma för rapporterade längre sömn jämfört med dem som inte hade denna vana. Detta resultat indikerar ett potentiellt positivt inflytande som tankesätt har på nattliga rytmer.

Att varje dag ägna en stund åt att uppskatta det goda i livet kan vara ett effektivt sätt att främja en god sömn och förbättra den mentala hälsan. Konsekvens är nyckeln - att göra detta till en del av din vardag kan inte bara leda till bättre sömn utan också till ett allmänt ökat välbefinnande.

Kolhydraternas roll i sömnmönstret

I stället för att skylla på kalkonen för att du känner dig sömnig efter Thanksgiving-middagen kan du titta på andra inslag som finns i typiska festmåltider: raffinerade kolhydrater som vitt bröd, pasta, kakor och cookies, som ofta konsumeras i överdriven utsträckning under semestern. Enligt rapporter från Sleep Foundation orsakar dessa livsmedel snabba höjningar av blodsockernivån följt av kraftiga sänkningar, vilket leder till att vi känner oss slöa och sömniga efter en måltid.

För att undvika att ligga sömnlös över dessa matval:

 • Måttlig konsumtion: Balansera kolhydratintaget med magra proteiner och hälsosamma fetter, som hjälper till att reglera blodsockernivån och därmed minska trötthetskänslorna efter måltiden.
 • Ät mindre portioner: Istället för att fylla tallriken en gång, ta en andra mindre portion om du fortfarande är hungrig senare - det gör att kroppen kan smälta maten mer effektivt och du undviker en övermätt känsla som bidrar till en dålig natts sömn.
 • Prioritera fullkorn: Välj råris framför vit pasta eller fullkornsbröd i stället för traditionella frallor - de ger en jämn energitillförsel och håller dig alert och vaken under festligheterna utan att kompromissa med hälsa och välbefinnande.

Vanliga frågor om hur mycket sömn vi förlorar på Thanksgiving

Känner du dig trött efter Thanksgiving? Det är inte kalkonens fel, skyll på överflödiga kolhydrater och stress. Läs mer här.

En genomsnittlig vuxen behöver 7 till 9 timmars sömn per natt för optimal hälsa. Ta reda på mer om detta.

Tyvärr lider många vuxna av kronisk sömnbrist. Se statistik från CDC.

De flesta vuxna sover mellan 6 och 8 timmar per natt, men behovet varierar från person till person. Läs mer här.

Slutsats

Att vara värd för Thanksgiving kan förstöra din sömn på grund av stress, resor, alkohol och matval.

Men frukta inte! Med hjälp av tacksamhet och hälsosamma vanor kan du förbättra din sömn och njuta av semestern.

 • Motverka stress: Ta pauser, delegera uppgifter och kom ihåg den verkliga innebörden av semestern.
 • Undvik att resa: Om möjligt, stanna hemma och fira med nära och kära i närheten.
 • Begränsa alkoholkonsumtionen: Håll dig till en eller två drinkar och drick vatten däremellan.
 • Välj klokt: Njut av dina favoriträtter, men balansera dem med hälsosammare alternativ.
 • Rör på dig: Ta en promenad efter middagen eller ägna dig åt annan fysisk aktivitet för att underlätta matsmältningen och främja avslappning.

Genom att följa dessa tips kan du prioritera ditt välbefinnande och få den vilsamma sömn du förtjänar under Thanksgiving.

Se wiki-sidan för fler artiklar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare