Textning i sömnen: orsaker och förebyggande åtgärder

Published:

Har du någonsin vaknat upp och upptäckt att du har skickat ett sömn-sms, helt omedveten om vad du gjort under natten? Sömntextning är ett fenomen där personer skickar textmeddelanden medan de sover. Denna fascinerande företeelse väcker flera frågor om dess koppling till olika sömnstadier och andra parasomnier.

I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i de faktorer som utlöser sömntextning, såsom stressinducerade nattliga meddelandevanor och oregelbundna sömnmönster. Vi kommer också att undersöka hur förekomsten av parasomni varierar mellan olika åldersgrupper och om den är kopplad till underliggande hälsotillstånd.

Dessutom kommer vi att diskutera olika scenarier som leder till sömntextning - från att svara på meddelanden i sömnen till orelaterade dröminducerade meddelanden. För att förhindra dessa incidenter kommer vi att ge några förebyggande åtgärder som att stänga av elektroniska enheter före sänggåendet eller använda nattlägesfunktioner på smartphones.

Sist men inte minst kommer vår diskussion att beröra teknikens inverkan på sömnkvaliteten och undersöka om det finns en genetisk komponent i parasomnier. Följ med oss när vi avslöjar fascinerande insikter om det märkliga men ändå fängslande ämnet sömntextning.

sömn-textning-orsaker-och-förebyggande

Textning i sömnen: Ett verkligt fenomen

Textning i sömnen är en verklig händelse som kan inträffa under både REM- och NREM-sömn. Det kan vara relaterat till andra parasomnier som sömngång, sömnprat, ätande eller till och med att ha sex medan man sover. Forskare har funnit att 10 procent av deltagarna rapporterade att de vaknat på grund av sin mobiltelefon åtminstone några nätter per vecka.

REM- och NREM-sömnstadier

Både REM- och NREM-sömncyklerna innebär förändringar i kroppens fysiologi, där den första innebär ökad hjärnaktivitet medan musklerna förblir orörliga, och den andra innebär tre steg från lätt sömn till djup återhämtande slummer. Under REM-sömnen ökar vår hjärnaktivitet markant, men våra muskler förblir förlamade för att förhindra att vi lever ut våra drömmar. Å andra sidan består NREM-sömnen av tre stadier - lätt sömn som övergår i djup vilsam sömn där kroppstemperaturen sjunker och hjärtfrekvensen saktar ner.

Även om de flesta fall av sömntextning inträffar under ljusare faser i NREM-stadiet när individer är mer benägna att svara på externa stimuli som textvarningar eller vibrationer från sina telefoner, kan det också hända under REM-perioder om någon upplever en episod som liknar REM Sleep Behavior Disorder (RBD).

Koppling till andra parasomnier

Sömntextning innebär att man skickar textmeddelanden omedvetet när man sover - ofta utan att minnas det när man vaknar. Detta beteende kan betraktas som en typ av parasomni, som omfattar olika onormala beteenden som inträffar under sömnen. Andra exempel är sömngång, sömnprat och även mer komplexa aktiviteter som att äta i sömnen eller ha sex under sömnen.

Dessa parasomnier är ofta förknippade med faktorer som stress, ångest och kronisk sömnbrist. Dessutom kan de också ha gemensamma underliggande mekanismer i hjärnan - särskilt inom regioner som ansvarar för att reglera vårt medvetandetillstånd mellan vakenhet och sömn.

Inverkan på sömnkvaliteten

  • Sömnstörningar: Personer som ofta får sömnproblem på grund av textning kan lida av andra relaterade tillstånd som sömnlöshet eller obstruktiv sömnapné. Dessa problem kan ytterligare störa deras övergripande kvalitet av vilsam sömn.
  • Sömnbrist: Att skicka textmeddelanden under natten bidrar till splittrade sömnmönster - vilket i slutändan leder till kronisk trötthet och dålig dagsfunktion på grund av brist på ordentlig återhämtande vila.
  • Ångest: Oro för potentiellt pinsamt eller olämpligt innehåll som skickas via omedvetna nattliga meddelandevanor kan öka känslan av ångest kring läggdagsrutiner - och därmed förvärra befintliga problem med att somna eller hålla sig vaken hela natten.

Faktorer som utlöser sömn Textning

Sömntextning kan utlösas av olika faktorer som påverkar en individs vilokvalitet. Dessa inkluderar stress, oregelbundna sömnmönster och andra yttre faktorer. I det här avsnittet kommer vi att diskutera vilken roll dessa utlösande faktorer spelar för att orsaka sömntextningsepisoder.

Stressinducerade nattliga meddelandevanor

Stress är en vanlig faktor som påverkar sömnkvaliteten och kan leda till störda sömncykler eller till och med kronisk sömnbrist. Om man upplever höga stressnivåer kan man bli mer benägen att bete sig onormalt under sömnen - t.ex. skicka textmeddelanden omedvetet under natten. Detta kan bero på att hjärnan försöker bearbeta olösta tankar eller känslor under sömnen.

Effekter av oregelbundna sömnmönster på textkommunikation

Helst bör tonåringar och vuxna få minst sju timmars oavbruten och vilsam sömn varje natt. Moderna livsstilar innebär dock ofta skiftarbete eller frekventa resor över tidszoner, vilket kan störa vår naturliga dygnsrytm. Dessa störningar kan bidra till att människor skickar meddelanden under non-REM- (NREM) eller REM-stadier utan att vara helt medvetna om att de gör det.

  • Arbetare med nattskift: Personer som arbetar nattskift kan ha svårt att justera sina inre kroppsklockor, vilket gör dem mottagliga för parasomnier som sömntextning.
  • Frekventa resenärer: Jetlag som orsakas av resor över olika tidszoner kan leda till oregelbundna sömnscheman som gör det svårt för resenärens kropp att upprätthålla regelbundenhet när man går in i djupa NREM-faser där parasomnier vanligtvis uppstår.

Att förstå de faktorer som utlöser sömntextning kan hjälpa individer att vidta lämpliga åtgärder för att förhindra att dessa episoder inträffar. Om man t.ex. hanterar stressnivåer med hjälp av avslappningstekniker eller upprätthåller ett konsekvent sömnschema kan sannolikheten för nattliga sms-vanor minska avsevärt.

Yttre påverkan och dess inverkan på sömnkvaliteten

Förutom stress och oregelbundna sömnmönster kan även yttre faktorer som överdriven exponering för skärmar före sänggåendet eller koffeinintag sent på dagen bidra till dålig sömnhygien. Dessa vanor kan öka förekomsten av parasomnier som sömntextning genom att störa vår naturliga dygnsrytm och minska den totala sömnkvaliteten:

  • Skärmtid: Det blå ljuset från elektroniska enheter som smartphones hämmar produktionen av melatonin - ett hormon som reglerar våra inre kroppsklockor. Denna störning av melatoninutsöndringen gör det svårare för oss att somna på kvällen och ökar känsligheten för att drabbas av parasomnier.
  • Konsumtion av koffein: Konsumtion av koffeinhaltiga drycker nära sänggåendet stimulerar vakenhet vilket gör det svårt för individernas kroppar att gå in i djupa NREM-faser där de flesta parasomniahändelser vanligtvis inträffar.

Proaktiva åtgärder som att begränsa skärmtiden före sänggåendet, undvika koffeinintag nära sänggåendet, använda avslappningstekniker och följa regelbundna sovscheman kan potentiellt minimera förekomsten av sömntextning och samtidigt främja bättre övergripande hälsoresultat.

Prevalens av parasomni i olika åldersgrupper

Parasomnier, inklusive sömnstörningar som sömngång, sömnprat och sömntextning, kan förekomma i alla åldrar. Barn är dock mer benägna att drabbas än vuxna. Dessa onormala beteenden under sömnen kan också vara kopplade till underliggande tillstånd som andningsstörningar eller missbruksproblem, vilket kan kräva ytterligare läkarvård om störande episoder kvarstår tillsammans med nattliga meddelandevanor.

Barns känslighet för episoder av parasomni

Förekomsten av parasomnier är högre bland barn på grund av deras utvecklande hjärnor och omogna nervsystem. Enligt National Library of Medicine upplever ca 17% av alla barn någon form av parasomni, t.ex. nattskräck eller förvirrade uppvaknanden. Tonåringar, som tenderar att ha sina mobiltelefoner i närheten när de sover, kan fortfarande vara sårbara för sömntextning även om det inte är lika vanligt hos yngre barn utan tillgång till sådana enheter.

  • Sömnbrist: Barn med kronisk sömnbrist kan vara mer benägna att uppleva parasomnier, inklusive sömntextning.
  • Ångest: Stress kan utlösa dessa ovanliga nattliga beteenden hos både barn och vuxna.
  • Störningar i den mentala hälsan: Vissa tillstånd som ADHD eller autismspektrumstörningar kan öka risken för parasomnier hos unga personer.

Möjligt samband med underliggande hälsotillstånd

I vissa fall kan ihållande fall av parasomni tyda på ett underliggande hälsoproblem som behöver åtgärdas. Till exempel,

  • Obstruktiv sömnapné: Denna sömnstörning, som kännetecknas av upprepade andningsuppehåll under sömnen, kan leda till störd sömn och en ökad sannolikhet för parasomnier.
  • Restless Leg Syndrome: Personer med detta tillstånd upplever ofta obehagliga förnimmelser i benen som stör deras sömncykel, vilket kan bidra till utvecklingen av parasomnier.
  • Narkolepsi: Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakar överdriven sömnighet dagtid och plötsliga attacker av muskelsvaghet. Den har också kopplats till olika typer av parasomni.

Om du eller ditt barn upplever ihållande episoder av ovanliga nattliga beteenden, t.ex. sömntextning eller andra former av parasomni, är det viktigt att konsultera en läkare för korrekt utvärdering och behandling. I vissa fall kan behandlingen av det underliggande hälsoproblemet bidra till att minska eller helt eliminera dessa störande nattliga vanor.

Förutom att söka medicinsk rådgivning vid behov, kan hälsosamma livsstilsvanor som att upprätthålla regelbundna sömnmönster och hantera stressnivåer också spela en avgörande roll för att förhindra fall där individer omedvetet skickar textmeddelanden över natten. Att uppmuntra till öppen kommunikation om eventuella problem som rör ens psykiska välbefinnande kan ytterligare bidra till att säkerställa en god sömn utan avbrott orsakade av parasomnirelaterade aktiviteter.

Scenarier som leder till SMS i sömnen

Sömntextning förekommer i olika scenarier, ofta utan att personen är medveten om sina handlingar. I vissa fall kan personer skicka textmeddelanden i sömnen efter att ha fått en textvarning på sin enhet, under en orelaterad dröm som får dem att skicka meddelanden, eller till och med utan någon uppenbar anledning alls. Även om sömntextning vanligtvis inte anses vara ett allvarligt problem i sig, är det viktigt att rådgöra med en läkare om du upplever störande eller potentiellt farliga parasomniaepisoder vid sidan av dina nattliga meddelandevanor.

Skicka SMS efter att ha mottagit en avisering

Ljudet av ett inkommande textmeddelande kan ibland utlösa sömnbeteende. Individer kan omedvetet sträcka sig efter telefonen och börja skicka textmeddelanden medan de fortfarande sover. Denna typ av reaktion kan tyda på att de är särskilt känsliga för yttre stimuli under icke-REM-sömnstadier när kroppen är mer benägen att reagera fysiskt.

Icke relaterad dröminducerad sömn Textning

I andra fall kan någon börja skicka sms i sömnen som en del av ett orelaterat drömscenario. I en dröm kan man ha ett samtal med någon och omedvetet skicka riktiga SMS medan man fortfarande är omedveten om vad som händer. Detta fenomen inträffar vanligtvis under REM-sömn (rapid eye movement) när drömmarna är som mest levande och komplexa.

  • Innehållet i drömmen: Innehållet i drömmen kan påverka karaktären och tonen i de skickade meddelandena, som kan variera från sammanhängande meningar till nonsensfraser.
  • Inget minne: När dessa personer vaknar upp har de vanligtvis inget minne av att de skickade dessa SMS eftersom deras hjärna befann sig i ett annat medvetandetillstånd.

Det är viktigt att komma ihåg att parasomnier som sömntextning kan vara relaterade till sömnbrist, stress eller andra underliggande hälsotillstånd. Om du ofta skickar textmeddelanden utan att komma ihåg dem kan det vara en indikation på problem med sömnkvaliteten och därmed motivera att du söker professionell hjälp.

Tips för att minska antalet incidenter med sms i sömnen

  1. Håll telefonen utom räckhåll: Placera mobiltelefonen en bit från sängen eller till och med i ett annat rum för att minimera risken att du omedvetet sträcker dig efter den när du sover.
  2. Stäng av aviseringar: Stäng av ljudaviseringar på din enhet innan du går och lägger dig så att inkommande meddelanden inte stör dig under icke-REM-sömnstadier när du är mer benägen att reagera fysiskt.
  3. Skapa en rutin för läggdags: Att skapa en konsekvent rutin vid läggdags och prioritera avslappningstekniker kan bidra till att förbättra den allmänna sömnkvaliteten och minska sannolikheten för att drabbas av parasomnier som t.ex. sömntextning.

Om du införlivar dessa strategier i ditt dagliga liv kan du inte bara minska antalet nattliga meddelanden utan också bidra till en mer återhämtande sömn - så att både kropp och själ är utvilade varje dag.

Förebyggande åtgärder för textning i sömnen

Det finns några enkla åtgärder du kan vidta för att förhindra att du skickar sms i sömnen. Stäng av telefonen innan läggdags, använd "nattläge" för att begränsa aviseringar och förvara telefonen utom räckhåll från sovplatsen.

Stäng av elektroniska apparater före sänggåendet

Ett effektivt sätt att sluta skicka sms i sömnen är att stänga av elektroniska enheter som mobiltelefoner innan du går och lägger dig. Detta säkerställer att inkommande textmeddelanden eller aviseringar inte avbryter din sömncykel och utlöser ett svar medan du sover. Dessutom bidrar det till att minska exponeringen för blått ljus från skärmar som kan störa melatoninproduktionen och leda till sömnbrist.

Använda funktioner för nattläge på smartphones

Om det inte går att stänga av telefonen kan du överväga att använda nattläget som finns på de flesta smartphones. Denna inställning minskar skärmens ljusstyrka och begränsar avbrott från textmeddelanden eller andra aviseringar under bestämda natttimmar. Till exempel Apples Stör ej-läge, Androids Sängdagsläge eller tredjepartsappar som Sleep as Android. Genom att aktivera dessa funktioner minimerar du störningar som orsakas av inkommande texter samtidigt som du fortfarande tillåter nödsamtal om det behövs.

Upprätthålla ett enhetsfritt sovområde

En annan effektiv strategi för att förhindra sömntextning är att hålla telefonen utom räckhåll från din sovplats. Om du håller telefonen borta från där du sover kan du skapa en fysisk barriär som motverkar att du omedvetet skickar meddelanden medan du sover. På så sätt skapar du en fysisk barriär som gör det svårare för dig att omedvetet skicka meddelanden medan du sover. Detta uppmuntrar också till sundare sömnhygien och kan förbättra den allmänna sömnkvaliteten.

Ytterligare tips för att förhindra sömntextning

  • Skapa en rutin för läggdags: En fast rutin vid läggdags kan hjälpa dig att signalera till kroppen att det är dags att varva ner och förbereda dig för en god natts sömn.
  • Undvik koffein och alkohol före sänggåendet: Intag av stimulantia som koffein eller depressiva ämnen som alkohol nära läggdags kan störa det normala sömnmönstret och leda till parasomnier som t.ex. sömntextning.
  • Behandla underliggande tillstånd: Om du upplever parasomnier tillsammans med nattliga messvanor bör du rådgöra med läkare som kan rekommendera behandlingar som kognitiv beteendeterapi (KBT) eller läkemedel beroende på hur allvarliga symtomen är.

Om du införlivar dessa förebyggande åtgärder i ditt dagliga liv kommer du inte bara att minska förekomsten av sömntextning utan också bidra till en bättre allmän hälsa genom att förbättra både kvantiteten och kvaliteten på den återhämtande sömnen varje natt.

Teknikens inverkan på sömnkvaliteten

Närvaron av smartphones och andra elektroniska apparater i våra sovrum kan ha en skadlig effekt på den allmänna sömnkvaliteten. Eftersom tonåringar och unga vuxna är mer känsliga för teknikens påverkan är de särskilt utsatta för dess effekter på sömnkvaliteten. En studie som genomfördes bland högskolestudenter visade att 93% hade sin telefon med sig på natten medan 25% svarade på samtal när de sov.

Negativa effekter av vanor vid användning av prylar på vilsam sömn

Att använda teknik som mobiltelefoner, surfplattor eller bärbara datorer före sänggåendet kan leda till otillräcklig sömn, "uneasy leg syndrome", obstruktiv sömnapné och till och med REM-sömnstörningar. Det blå ljuset från skärmar hämmar produktionen av melatonin - ett hormon som reglerar vår sömncykel - vilket gör det svårare att somna och sova hela natten.

  • Textmeddelanden i sömnen: Att skicka textmeddelanden omedvetet under natten kan vara en konsekvens av att använda elektroniska enheter före sänggåendet.
  • Prata i sömnen: Personer som använder mobilen ända fram till läggdags kan fortsätta att prata eller svara på textmeddelanden även efter att de har somnat in i icke-REM-sömnstadier.
  • Äta under sömnen: Studier tyder på att de som ägnar tid åt att surfa på matrelaterat innehåll på nätet kan uppleva en ökad sannolikhet för nattligt småätande på grund av ökat sug som utlöses av exponering för bilder eller videor med läckra godsaker precis innan de somnar.

Statistik relaterad till smartphoneanvändning under nattetid

En undersökning som genomfördes av National Sleep Foundation visade alarmerande statistik om hur vanligt det är med teknikanvändning under natten:

  1. En undersökning som genomfördes av National Sleep Foundation visade att en majoritet av barn (72%) och tonåringar (89%) har minst en elektronisk enhet i sitt sovrum, vilket kan bidra till parasomnier som sömntextning samt kronisk sömnbrist och dålig generell sömnkvalitet.
  2. Nästan två tredjedelar (65 %) av de vuxna sover med en telefon eller surfplatta inom räckhåll, vilket ökar sannolikheten för att de frestas att kontrollera meddelanden eller aviseringar om de vaknar under natten.
  3. Överdriven skärmtid före sänggåendet har kopplats till en ökad risk för parasomnier som sömntextning, samt till andra problem som kronisk sömnbrist och dålig sömnkvalitet överlag.

För att säkerställa att du får en god natts sömn och minska risken för störande beteenden som sömntextning är det viktigt att skapa sunda vanor när det gäller teknikanvändning. Detta inkluderar att sätta gränser för läggdagsrutiner genom att stänga av enheter minst en timme innan du går till sängs, hålla dem utom räckhåll när du sover och se till att sovrumsmiljön bidrar till vilsam sömn - fri från distraktioner som ljusa skärmar eller högljudda aviseringar.

Genetiska komponenter i parasomnier

Sömntextning, sömngång och sömnprat kan ha en genetisk komponent. Om en av dina föräldrar har en parasomni kan du också ärva den. Även om det fortfarande krävs ytterligare studier pekar mycket på att det finns en möjlig genetisk grund för sömntextning, sömngång och sömnprat.

Arvsmönster kopplade till parasomniska störningar

Att observera mönster inom familjer där flera medlemmar upplever liknande sömnstörningar tyder på att genetik spelar en roll när det gäller att bestämma en individs mottaglighet för att utveckla vissa typer av parasomnier. Barn med en förälder som har REM-sömnstörningar (RBD) löper t.ex. större risk att själva drabbas.

Forskare undersöker möjliga genetiska kopplingar till andra tillstånd som restless leg syndrome och obstruktiv sömnapné.

Behov av ytterligare forskning om genetiska kopplingar

Mer forskning behövs för att till fullo förstå hur genetik påverkar parasomnier. Familjeforskning i stor skala, tvillingstudier och genome-wide association undersökningar kan alla bidra till att belysa den roll som ärftlighet kontra miljö spelar när det gäller att producera dessa tillstånd.

Förståelsen för genetikens roll vid parasomnier kan i förlängningen leda till riktade insatser för riskindivider och förbättra den allmänna sömnkvaliteten för dem som drabbas av dessa tillstånd.

Vanliga frågor om textning i sömnen

Är textning i sömnen ett problem?

Sömntextning kan störa vilan och leda till pinsamma meddelanden, så det är viktigt att ta itu med bakomliggande faktorer som stress eller dålig sömnhygien.

Vad är fakta om textning i sömnen?

Sömntextning är en parasomni där personer skickar textmeddelanden medan de sover, ofta utan att minnas att de gjort det.

Hur vanligt är det med sms i sömnen?

Den exakta förekomsten av sömntextning är okänd, men anekdotiska bevis tyder på att det har blivit vanligare på grund av ökad smartphone-användning.

Hur fungerar sömntextning?

Sömntextning inträffar när en person omedvetet interagerar med sin telefon under lätt eller störd sömn, utlöst av yttre stimuli som notifieringar eller inre faktorer som stressrelaterade drömmar.

Slutsats

Sömntextning är en verklig företeelse som drabbar både tonåringar och vuxna, och det kan utlösas av stress eller underliggande hälsotillstånd.

För att förhindra sömntextning kan du försöka stänga av telefonen eller aktivera nattläge, och hålla enheten borta från din sovplats.

Högskolestudenter bör undvika att ha sina mobiltelefoner i sovrummet för att förbättra sina vilomönster och undvika parasomni.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare