Hur många spindlar sväljer du i sömnen?

Published:

Har du någonsin funderat över hur många spindeldjur du oavsiktligt har ätit under din sömn? Denna oroande fråga har sannolikt slagit dig någon gång, särskilt om du har hört den ihållande urbana legenden. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i mytens ursprung och undersöka varför den är så lätt att tro på.

Vi kommer också att titta närmare på spindlarnas beteende för att förstå deras vanliga livsmiljöer och hur de uppfattar oss sovande människor. Det är viktigt att komma ihåg att våra öppna munnar inte precis är ett inbjudande utrymme för ett spindelben eller två!

Dessutom kommer vi att diskutera rädslans faktor mellan människor och spindlar. Trots att spindlar i allmänhet är ofarliga varelser som spelar en viktig roll i våra ekosystem, har de varit föremål för en utbredd skräck bland människor som omedvetet sväljer dem i sina drömmar - eller så tror de.

Sist men inte minst kommer vi att ge praktiska tips om regelbundna rengöringsrutiner mot spindeldjur inomhus och inspektionstekniker för att identifiera potentiella ingångar för dessa åttabenta varelser i ditt hem. Genom att förstå mer om dessa missförstådda varelser kan vi samexistera fredligt utan några omotiverade midnattssnacks.

hur-manliga-spindlar-sväljer-du-i-din-sömn

Avliva myten om att man sväljer spindlar i sömnen

I motsats till vad många tror sväljer människor inte åtta spindlar varje år när de sover. Denna absurda myt härstammar från en artikel i PC Professional från 1993 av Lisa Holst, som visade hur lätt människor tror på falsk information som finns på Internet.

Ursprunget till myten om spindlar som sväljer

I sin artikel listade Holst olika löjliga "fakta" som människor tenderar att tro på, inklusive idén att spindlar kryper in i våra munnar när vi sover. Tyvärr har detta fiktiva påstående vidmakthållits genom åren och är nu allmänt accepterat som sanning.

Spindlarnas motvilja mot ljus och öppna platser gör det därför högst osannolikt att de skulle ta sig in i en människas mun. Spindlar föredrar mörka, ostörda områden och vågar sig knappast ut i det fria, än mindre in i en människas mun.

Varför människor tror på denna vandringssägen

Felaktigheter kan snabbt spridas via moderna digitala nätverk och tas för sanning utan bekräftelse. Människor är ofta ivriga att dela med sig av spännande historier utan att verifiera att de stämmer, vilket leder till att myter som den om spindlar som sväljer sprids.

Dessutom spelar rädsla en viktig roll i varför människor tror på denna myt. Många har en naturlig motvilja mot spindlar, och tanken på att de skulle krypa in i munnen på oss medan vi sover är en skrämmande tanke. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna myt inte har någon vetenskaplig grund och helt enkelt är en produkt av samhällets missuppfattningar om spindeldjur.

Så du kan vara lugn och veta att du inte sväljer spindlar i sömnen. Det är bara ännu en internetmyt som har avlivats.

Förstå spindlars beteende

Trots den utbredda araknofobin är spindlar i allmänhet inte benägna att betrakta människor som byten eller hot; de tenderar snarare att betrakta oss som orörliga föremål och väljer en tillbakadragen livsstil. I motsats till vad många tror är spindlar inte intresserade av människor som byten eller hot. De ser oss som orörliga föremål och föredrar att leva ostörda på tysta, mörka platser.

Vanliga livsmiljöer för spindlar

Spindlar trivs i miljöer med skydd och gott om födokällor, t.ex. insekter. Du kan hitta dem i områden med tät vegetation, gömda under stenar eller stockar, i håligheter i träd och till och med i sprickor runt ditt hem.

  • Spindlar i trädgården: Finns ofta i trädgårdar med rikligt växtliv för att stödja en hälsosam insektspopulation.
  • Jaktspindlar: Ses vanligen under lös bark på träd, under stenar eller i väggsprickor.
  • Hoppande spindlar: Föredrar soliga platser utomhus men kan ibland vandra inomhus och jaga efter byten.
  • Pappa med långa ben (källarspindel): Hänger ofta upp och ner i stökiga nät på mörka, fuktiga platser som källare och källargångar.

Hur spindlar uppfattar människor

Spindlar ser inte människor som potentiella måltider eller hot. De betraktar oss helt enkelt som en del av deras miljö. Men om du oavsiktligt stör deras livsmiljö eller vandrar in i deras territorium under parningssäsongen kan du upptäcka att en spindel kryper på dig. Få inte panik. Troligtvis är den mer rädd än du och letar bara efter ett sätt att fly.

Fear Factor - Människor vs spindlar

Människor och spindlar har en intressant dynamik. Trots att de är större och starkare är många av oss rädda för dessa åttabenta varelser. Trots att de är potentiellt farliga är det bara en försvinnande liten del av spindelarterna som faktiskt är skadliga för människor. Så varför är vi rädda för dem?

Människans rädsla för spindlar

Araknofobi, rädslan för spindlar, kan ha sina rötter i vår ursprungliga vilja att undvika giftiga djur från svunna tider. Men rädslan har också förstärkts av skräckfilmer och vandringssägner som myten om att man sväljer spindlar när man sover. Vissa studier tyder på att det till och med kan vara ett inlärt beteende som gått i arv genom generationer eller som vi fått på grund av traumatiska upplevelser i barndomen.

Spindlarnas välgörande roll

I motsats till vad många tror är de flesta spindlar nyttiga rovdjur. De livnär sig på andra insekter som flugor och skalbaggar, som kan bära på sjukdomar eller skada egendom. Här är några av de sätt som spindlar bidrar på:

  • Bekämpning av skadedjur: Genom att jaga vanliga skadedjur hjälper de till att upprätthålla balansen i lokala ekosystem och minska potentiella risker förknippade med dessa djur i hem och på kontor.
  • Biologisk mångfald: Med över 45 000 olika arter identifierade över hela världen indikerar deras närvaro hälsosamma biologiska mångfaldsnivåer som är nödvändiga för hållbara miljöer.
  • Pollinering: Vissa typer bidrar till och med till pollinering, vilket underlättar växtförökningsprocesser som är nödvändiga för livet på jorden.

En studie som publicerades i tidskriften PLOS ONE visar att spindlar globalt sett konsumerar mellan 400 miljoner och 800 miljoner ton bytesdjur varje år, vilket spelar en avgörande roll för att kontrollera skadedjurspopulationer runt om i världen och samtidigt bidrar avsevärt till att upprätthålla den ekologiska balansen. Så istället för att frukta dem i onödan kanske vi borde börja uppskatta deras bidrag mer?

Förebyggande åtgärder mot spindlar inomhus

Rädslan för att svälja spindlar i sömnen må vara baserad på en myt, men närvaron av dessa åttabenta varelser i våra hem är en realitet. Om du är orolig för att stöta på spindlar i din bostad eller för att svälja en spindel när du sover finns det några förebyggande åtgärder som du kan vidta för att hålla dem borta.

Regelbundna rengöringsrutiner mot spindeldjur inomhus

Ett rent hus är mindre inbjudande för alla typer av skadedjur, inklusive spindlar. Regelbunden dammsugning runt hörn och under möbler kan hjälpa till att eliminera spindelnät och ägg innan de kläcks. Att damma ofta avskräcker också spindlar från att bygga upp sina hem på höga platser som takhörn där de ofta går obemärkta förbi.

  • Dammsug regelbundet: Detta avlägsnar inte bara befintliga spindelnät utan även andra insekter som kan fungera som föda för spindlar.
  • Damma ofta: En dammfri miljö motverkar både spindlarnas boplatser och ansamling av andra skadedjur som kan locka in fler spindeldjur i ditt hem.
  • Håll rent och snyggt: Om du håller utrymmen som källare, garage och vindar fria från skräp minskar de potentiella gömställena för dessa småkryp, vilket gör det svårare för dem att etablera sig i din bostad.

Inspektionstips för att identifiera potentiella ingångar för spindlar

Förutom regelbunden rengöring mot spindeldjur inomhus kan inspektion av potentiella ingångar förhindra att oönskade gäster smyger in i ditt hem obemärkt. Genom att täta sprickor längs väggar eller fundament med tätningsmassa hindrar man inte bara spindlar utan alla typer av skadedjur från att ta sig in i huset genom små öppningar som vanligtvis finns runt fönster och dörrar.

  • Täta sprickor och springor: Använd silikonbaserad fogmassa för att täta alla springor och hål i väggar/grund som kan fungera som ingångar för krypande djur som spindlar.
  • Se upp med dörrar/fönster: Se till att dörr-/fönsterkarmarna sitter tätt utan att lämna tillräckligt med utrymme för småkryp att slinka igenom. Att installera tätningslister om det behövs hjälper till att uppnå detta mål på ett effektivt sätt, förutom att minska energiförbrukningen under vintermånaderna eftersom kallare luft sipprar in inomhus via samma vägar som annars används av ovälkomna besökare som spindlar.
  • Kontrollera medhavda föremål: Innan du tar in ved, växter, lådor etc. inomhus, kontrollera alltid noga att det inte finns några dolda fripassagerare ombord som väntar på att få lifta rakt in i din mysiga bostad och därmed förvandla en trevlig överraskning till en obehaglig chock istället. Kom ihåg att tumregeln "Bättre att vara på den säkra sidan" gäller även i detta sammanhang, särskilt med tanke på hur lätt det är att förbise enkla men viktiga åtgärder för att hålla hushållet fritt från insekter.

Även om risken för att du någonsin ska svälja en spindel när du sover (för att inte tala om åtta per år) är extremt låg, betyder det inte att du ska ignorera möjligheten att behöva dela ditt utrymme med en enstaka kryp då och då. Genom att vidta de förebyggande åtgärder som beskrivs ovan kan du avsevärt minska sannolikheten för att hitta en oväntad gäst i ditt sovrum mitt i natten - oavsett om det är ett spindelben som snuddar vid din kind eller en öppen mun. Du kan vara trygg i vetskapen om att du har gjort din del för att hålla oinbjudna gäster borta och skapa en säkrare och hälsosammare miljö för dig själv och dina nära och kära.

Vanliga frågor om hur många spindlar du sväljer i sömnen

Sväljer människor verkligen spindlar när de sover?

I motsats till vad många tror är idén om att människor sväljer spindlar i sömnen bara en myt.

Är det farligt att svälja en spindel när man sover?

Nej, att svälja en spindel innebär ingen betydande hälsorisk eftersom magsyran snabbt skulle lösa upp den.

Vilka typer av spindlar sväljs vanligtvis under sömnen?

Det är faktiskt extremt ovanligt att någon sväljer en spindel under sömnen, så det finns inga vanliga typer.

Hur kan man förhindra att man sväljer spindlar när man sover?

Att hålla hemmet rent och täta potentiella ingångar kan hjälpa till att hålla spindeldjuren borta.

Kan en spindel bita dig från insidan av kroppen om du sväljer den när du sover?

Nej, även om du skulle råka få i dig en spindel (vilket är mycket osannolikt) kan den inte bita sig fast i din kropp på grund av utrymmesbrist och den fientliga miljön.

Slutsats

Myt avlivad:

I motsats till vad många tror är det bara en myt att man sväljer spindlar i sömnen - spindlar dras inte till människor och skulle inte frivilligt krypa in i deras munnar. Att förstå spindlarnas beteende och livsmiljöer kan hjälpa till att minska rädslan eller oron för att stöta på dem inomhus. Regelbunden rengöring och inspektion av potentiella ingångspunkter för spindlar kan också förhindra att de kommer in i ditt hem.

Så du kan vara lugn och veta att du inte kommer att äta några åttabenta varelser när du sover middag.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare