Nattätningssyndrom

Last updated:

Published:

Nighttime eating syndrome (NES) är en mångfacetterad och ofta missförstådd störning som påverkar många människor. Det innebär att man äter en betydande del av sitt dagliga matintag under kvälls- eller nattetid, vilket leder till olika hälsoproblem och psykologisk stress. I detta omfattande blogginlägg kommer vi att fördjupa oss i nattätningssyndromet och dess inverkan på den psykiska hälsan.

Dessutom kommer vi att undersöka hur NES kan jämföras med andra ätstörningar som hetsätningsstörning och bulimia nervosa när det gäller emotionella ätmönster och allmän ED-patologi. Behandlingsalternativ för dem som kämpar med nattätningssyndrom kommer också att diskuteras, inklusive användning av sömndagböcker som ett verktyg för att spåra symtom och anta goda sömnhygienpraxis för att hantera nattliga begär.

Dessutom kommer vi att undersöka beteendemönster som är förknippade med morgonanorexi och kvällshyperfagi genom att titta på nattliga melatoninnivåer i plasma bland nattätare. Slutligen kommer vi att undersöka förhållandet mellan måltidssammansättning, aminosyraförhållanden i plasma och nattliga melatoninkoncentrationer i relation till livsstressfaktorer som dämpar melotoninproduktionen nattetid.

nattätande-syndrom

Nattätningssyndrom och psykisk hälsa

NES är en störning som kännetecknas av störd sömn och sug efter kaloririka, kolhydratrika eller sockerhaltiga livsmedel och som ofta förekommer tillsammans med andra ätstörningar.

Forskning har visat att personer med NES är mer benägna att uppleva psykologiska problem som depression, ångest och stress.

  • Ungdomar: Ungdomar löper en ökad risk att utveckla NES på grund av hormonella förändringar under puberteten.
  • Äldre: Äldre vuxna kan också uppleva högre frekvenser av NES på grund av åldersrelaterade förändringar i sömnmönster i kombination med potentiell ensamhet eller känslomässiga faktorer.
  • Rökare: Regelbundna rökare har visat sig ha en högre prevalens av NES jämfört med icke-rökare.

Att ta itu med underliggande psykiska problem är avgörande för att hantera detta tillstånd effektivt.

Studier har visat att det finns ett starkt samband mellan NES och humörsjukdomar som egentlig depression.

För att bättre förstå NES och dess inverkan på psykisk hälsa är det viktigt för både vårdgivare och forskare att fortsätta utforska detta komplexa samband.

På så sätt kan de utveckla riktade insatser som syftar till att hantera både de fysiska symtomen i samband med NES och eventuella underliggande känslomässiga eller mentala hälsoproblem som bidrar till dessa störda ätmönster nattetid överlag.

Jämförelse mellan nattätningssyndrom och andra ätstörningar

När det gäller ätstörningar jämförs ofta Night Eating Syndrome (NES) med andra tillstånd, men det finns betydande skillnader mellan dem.

Högre nivåer av allmän ätstörningspatologi

Studier visar att personer med NES uppvisar högre nivåer av generell ätstörningspatologi än de med andra typer av ätstörningar, vilket tyder på mer allvarliga psykologiska problem.

Olika mönster för känslomässigt ätande

Nattätare och personer med andra ätstörningar kan båda delta i känslomässigt styrd konsumtion, men motiven bakom nattligt överätande verkar vara skilda från vad som upplevs av personer som lider av hetsätningsstörning eller bulimia nervosa.

  • Nattätare: Begär efter kaloririka livsmedel sent på kvällen på grund av sömnstörningar orsakade av sömnlöshet eller svårigheter att somna.
  • Störning i samband med hetsätning: Stora mängder mat konsumeras under korta perioder samtidigt som man upplever känslor av kontrollförlust, men dessa hetsätningar sker vanligtvis under hela dagen.
  • Bulimia nervosa: Cykler av hetsätning följt av reningsbeteenden som ett sätt att kompensera för upplevd överkonsumtion, och episoderna kan inträffa när som helst.

Det är viktigt för läkare att skilja mellan NES och andra ätstörningar när de diagnostiserar och behandlar personer med problematiska matvanor.

Behandlingsalternativ för nattätningssyndrom

Kämpar du med nattätningssyndrom (NES)? Här är några strategier som kan hjälpa dig att hantera dina nattliga matvanor och förbättra ditt allmänna välbefinnande.

Sömndagböcker och god sömnhygien

Följ dina sömnmönster och identifiera vad som utlöser nattätandet med hjälp av en sömndagbok. God sömnhygien, t.ex. regelbundna läggtider, undvikande av koffein och en avslappnande rutin före sömnen, kan också bidra till att minska nattliga sötsug.

Antidepressiva läkemedel som potentiella behandlingsalternativ

Underliggande humörstörningar kan bidra till NES, så antidepressiva läkemedel som selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) kan ordineras för att lindra psykologisk stress och förbättra den mentala hälsan.

Kognitiv beteendeterapi vid nattätningssyndrom

Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa till att identifiera och förändra negativa tankemönster som driver nattliga matvanor, utveckla hälsosammare copingmekanismer och minska beroendet av mat som en källa till tröst eller stresslindring.

Kom ihåg att behandlingsplaner alltid ska ordineras och övervakas av kvalificerad sjukvårdspersonal. Med rätt tillvägagångssätt kan många individer framgångsrikt hantera sina symtom och leva ett hälsosammare liv utan störande nattätningsepisoder.

Beteendemönster i samband med nattätningssyndrom

Personer med Night Eating Syndrome (NES) upplever ofta anorexi på morgonen, hyperfagi på kvällen och sömnlöshet, vilket kan störa deras hormonbalans och sömn- och vakenhetscykel.

Lägre melatoninnivåer hos nattätare

Nattätare tenderar att ha lägre melatoninnivåer i plasma under natten, vilket kan bidra till störda sömnmönster(källa).

Förhöjda leptinnivåer hos nattätare

Forskning tyder på att nattätare kan ha högre plasmakoncentrationer av leptin, vilket kan leda till ökad hungerkänsla eller minskad mättnadskänsla efter måltider(källa).

Ta itu med sömnproblem för att förbättra NES

Att hantera underliggande sömnproblem kan vara avgörande för att behandla NES, och sömnhygieniska metoder som att hålla fasta läggtider och undvika koffein eller alkohol nära läggdags kan hjälpa till.

Betydelsen av stresshantering vid behandling av NES

Stresshanteringstekniker som mindfulnessmeditation, yoga, motion eller terapi kan hjälpa till att hantera både fysiologiska och psykologiska aspekter som bidrar till störda ätmönster nattetid(källa).

Nattätningssyndrom och bulimia nervosa

Personer med bulimia nervosa tenderar att ha oregelbundna matvanor, vilket kan leda till näringsbrist och psykiska problem.

Ätmönster hos personer med bulimia nervosa

Bulimiska personer har oregelbundna ätmönster med hetsätning och rensning.

  • Bulimiska individer: Oregelbundna ätmönster med hetsätning och rening.
  • Nattätare: Förbrukar mest kalorier på natten, vilket leder till viktproblem.

Skillnader i melatoninnivå mellan nattätare och icke-nattätare

Lägre melatoninnivåer hos nattätare kan bidra till deras störda sömnmönster och ökade matbegär nattetid.

Det är viktigt att personer som lider av antingen bulimia nervosa eller Night Eating Syndrome söker professionell hjälp.

Hantering av båda förhållandena samtidigt

En omfattande behandlingsplan bör ta hänsyn till alla aspekter av en individs välbefinnande, inklusive deras känslomässiga tillstånd och livsstilsvanor som motionsrutiner eller sociala stödnätverk som finns tillgängliga i deras samhällen överlag.

  • Behandlingsalternativ: Terapi, medicinering eller en kombination av dessa.
  • Heltäckande strategi: Hantering av känslomässigt tillstånd och livsstilsvanor parallellt med medicinska insatser.

Genom att tidigt ta itu med dessa ätstörningar har patienterna en bättre chans att övervinna dem och leva ett hälsosammare liv.

Måltidssammansättning, aminosyrakvot i plasma och nattliga melatoninkoncentrationer hos patienter med kronisk primär insomni

Nattätningssyndrom (NES) är ofta förknippat med störda sömnmönster och kronisk primär insomni, och måltidssammansättning och aminosyraförhållanden i plasma kan påverka nattliga melatoninkoncentrationer i plasma hos patienter med dessa tillstånd.

Måltidssammansättningens inverkan på nattliga melatoninkoncentrationer

En studie av Bravo et al. visade att melatoninkoncentrationerna på kvällen var högre vid måltider med högt glykemiskt index än vid måltider med lågt glykemiskt index, vilket tyder på att kostförändringar kan hjälpa dem som lider av NES eller andra sömnproblem.

Att äta en mängd olika komplexa kolhydrater under dagen - inklusive fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter och magra proteiner som fågel eller fisk - kan hjälpa till att reglera BMI-nivåerna samt dagliga matintagsmönster och minska psykologiska besvär relaterade till nattätningssyndrom.

Stressfaktorer som påverkar matvanor nattetid

  • Brist på sömn: Brist på återhämtande sömn kan leda till ökad aptit på grund av hormonella obalanser orsakade av otillräcklig leptinproduktion.
  • Psykiska hälsoproblem: Ångeststörningar är kopplade till både hetsätningsstörning och NES, eftersom individer kan använda mat som en copingmekanism för att lindra känslor av psykologisk stress.
  • Arbetsrelaterad stress: Stressiga arbetsmiljöer kan bidra till ohälsosamma matvanor, t.ex. nattliga mellanmål på grund av oregelbundna måltidsscheman, förhöjda kortisolnivåer och dåliga kostval under perioder av förhöjd ångest eller spänning.

Regelbundna träningsrutiner, mindfulness-tekniker (t.ex. meditation) och att söka stöd från vänner / familjemedlemmar eller mentalvårdspersonal är effektiva sätt att hantera underliggande livsstressfaktorer som bidrar till störda ätmönster nattetid i samband med NES.

Vanliga frågor om nattätningssyndrom

Är nattätningssyndrom en verklig sjukdom?

Ja, Night Eating Syndrome (NES) är en erkänd ätstörning som kännetecknas av överdriven matkonsumtion på natten, ofta åtföljd av sömnlöshet och psykiska problem som depression och ångest. Läs mer om NES här.

Vad orsakar nattligt ätande?

Nocturnal Eating Syndrome kan orsakas av genetiska anlag, hormonella obalanser, stress, humörstörningar och rubbningar i dygnsrytmen. Läs mer om de potentiella orsakerna till NES här.

Finns nattätningssyndrom med i DSM?

Nattätningssyndrom är inte specifikt listat i DSM-5, men det faller under kategorin "Annan specificerad matnings- eller ätstörning". Mer information om DSM-5-klassificeringarna finns här.

Vilket är det bästa antidepressiva medlet mot nattätningssyndrom?

SSRI-preparat, som sertralin (Zoloft), har visat lovande resultat vid behandling av NES på grund av deras förmåga att reglera humör och aptitkontrollmekanismer. Läs mer om studien om sertralin och NES här, men rådgör alltid med din vårdgivare innan du börjar ta något läkemedel.

Slutsats

Nattätningssyndrom är en komplex störning som drabbar många människor, men oroa dig inte, det finns behandlingsalternativ tillgängliga.

Forskning har visat att akademisk bakgrund inte gör någon skillnad i BMI eller fysisk aktivitetsnivå för nattätare, men högre plasmanivåer av leptin har observerats hos dem.

Att hantera nattliga cravings kan göras genom god sömnhygien och genom att föra en sömndagbok för att följa symtomen.

Lägre nattliga melatoninnivåer i plasma har förknippats med anorexi på morgonen och hyperfagi på kvällen hos personer med NES, och måltidssammansättningen kan påverka de nattliga melatoninkoncentrationerna.

Det är viktigt att förstå sambandet mellan nattliga ätmönster och melatoninproduktion, särskilt för patienter med bulimi som upplever ett genomsnittligt antal dagliga ätperioder.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare