Att sova upprätt

Last updated:

Published:

Har du någonsin funderat över de potentiella fördelarna och nackdelarna med att sova upprätt? I denna djupgående undersökning kommer vi att gå igenom olika aspekter av denna okonventionella sovställning. Från förbättrade sömnapnésymtom till ökad risk för djup ventrombos (DVT) - det är viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra innan man börjar sova på ett nytt sätt.

Vi kommer också att ge praktiska tips för dem som väljer att försöka sova sittande upprätt, till exempel att använda kroppskuddar för extra stöd eller justera sittvinklarna för optimal anpassning av ryggraden. Dessutom kommer vi att diskutera strategier för att hålla sig hydrerad under långa perioder av immobilitet, vilket kan bidra till att minimera DVT-risken.

Slutligen kommer vi att undersöka tillfällig användning av liggande ställning som ett alternativ till att sova helt upprätt och ge rekommendationer om hur man återgår till liggande ställning när det är möjligt. Följ med oss när vi avslöjar detaljerna bakom detta fascinerande ämne!

sova upprätt

Fördelar med att sova upprätt

Att sova upprätt kanske inte i sig är hälsosamt eller ohälsosamt för den allmänna befolkningen, men det finns specifika fördelar att ta hänsyn till.

Vissa personer kan välja denna position på grund av obstruktiv sömnapné, minskad snarkning, lindring av allergisymtom och komfort efter operationen.

Förbättringar av symtom på sömnapné från en studie från 1986

En studie från 1986 visade att patienter med obstruktiv sömnapné upplevde betydande förbättringar av sina symtom när de sov i en lutning, tack vare att gravitationen höll luftvägarna öppna.

Minskning av snarkning genom förebyggande av luftvägsobstruktion

Att sova upprätt kan också bidra till att minska snarkningar genom att hålla luftvägarna fria och förhindra att luftflödet hindras av vävnader som faller ned mot halsen.

Lindring av allergirelaterad trängsel genom tyngdkraftsassisterad slemdränering

 • Allergier orsakar ofta nästäppa, vilket gör det svårt att andas under sömnen.
 • När du sover upprätt kan gravitationen hjälpa till att dränera slem från näsgångarna på ett mer effektivt sätt än när du ligger ner.
 • Den förbättrade dräneringen minskar trängseln och underlättar andningen för allergiker under hela natten.

Lättar trycket på skadade eller kirurgiskt reparerade axlar

Om du nyligen har genomgått en axeloperation eller ådragit dig en skada som gör det obekvämt eller smärtsamt att ligga ner kan det vara skönt att sova upprätt eftersom trycket på axelleden och de omgivande musklerna minskar.

Nackdelar och risker med att sova upprätt

Att sova i upprätt ställning kan ha sina fördelar, men det kan också orsaka ömhet i nacken och spänningar i ryggraden samt en ökad risk för djup ventrombos (DVT) under långa perioder av stillasittande.

Nacksmärta från felaktig ryggradsinriktning

Felaktig ryggradsinriktning orsakad av otillräckligt huvudstöd kan leda till nacksmärta och obehag över tid. För att undvika detta bör du använda en ordentlig kudde eller ett nackstöd som ger stöd åt halsryggen och håller ryggen i ett neutralt läge.

Risk för DVT vid långvarig immobilitet

Långvariga perioder av inaktivitet, t.ex. under långa flyg- eller bilresor, kan öka risken för DVT - ett farligt tillstånd där blodproppar bildas i djupa vener. För att minska risken bör du dricka mycket vätska, stretcha benen regelbundet, göra sittande övningar och överväga att bära stödstrumpor.

Tips för att minska risken för DVT under resor:

 • Håll vätskebalansen uppe genom att dricka vatten ofta.
 • Sträck på benen minst en gång i timmen.
 • Utför sittande övningar som fotledscirklar eller fotpumpar.
 • Använd kompressionsstrumpor för extra stöd och förbättrad cirkulation.

Personer med personliga riskfaktorer för DVT, t.ex. gravida kvinnor, rökare och personer som tar läkemedel som man vet ökar risken för DVT, bör vara extra försiktiga under längre perioder av orörlighet. Om du av medicinska skäl måste sova upprätt bör du rådgöra med sjukvårdspersonal för att minska potentiella risker.

Tips för bekväm upprätt sömn

Om du måste sova sittande på grund av medicinska skäl eller återhämtning efter ingrepp ska du vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder som att justera sittvinkeln mellan 45-60 grader och använda lämpliga huvudkuddar som ger bättre anpassning för ryggraden medan du vilar.

Använda kroppskuddar för ytterligare stöd

Kroppskuddar kan vara ett bra tillskott när du försöker uppnå komfort under upprätt sömn.

 • Kudde för benen: Att placera en kroppskudde mellan benen kan hjälpa till att upprätthålla rätt ryggradsinriktning och minska belastningen på nedre delen av ryggen.
 • Kudde för ryggen: Om du använder en kroppskudde bakom ryggen kan du få extra stöd för ländryggen när du sitter upp.

Justera sittvinkeln för optimal anpassning av ryggraden

Hitta rätt sittvinkel så att ryggraden hålls i rätt position när du sover upprätt.

 • 45-60 grader: Ställ in din stol eller vilstol i en vinkel mellan 45-60 grader från horisontalplanet för optimal viktfördelning över höfter och lår samtidigt som du minimerar belastningen på nacke och ryggrad.
 • Kuddar som stödjer nacken: Lägg till nackstödjande kuddar för att öka komforten och ge huvudet en ergonomiskt korrekt position när du sitter.

Välja lämpliga huvudkuddar

 • Cervikal kudde: En nackkudde stöder den naturliga kurvan i nacken och huvudet, vilket hjälper till att bibehålla rätt inriktning när du sover upprätt.
 • Resekudde: En U-formad resekudde lindas runt nacken och ger stöd för både huvud och nacke när du sitter upp.

Var uppmärksam på din kropp och gör förändringar efter behov under natten. Genom att experimentera med olika sittvinklar, kuddtyper och positioneringstekniker kommer du sannolikt att hitta en kombination som gör att du kan sova bekvämt i upprätt läge.

Håll dig hydrerad för att minska risken för DVT under långa perioder av stillasittande

Att sitta under längre perioder ökar risken för djup ventrombos (DVT), men att hålla sig hydrerad kan bidra till att minska denna risk.

Drick minst åtta glas vätska dagligen för att tunna ut blodet och förhindra att det koagulerar.

Under långa flygresor eller andra situationer där rörligheten är begränsad kan du ta korta promenader, göra fotledspumpar och vadlyft för att främja cirkulationen.

Gravida kvinnor, rökare och personer som tar mediciner som ökar risken för DVT bör rådgöra med sin vårdgivare innan de reser.

Tillfällig användning av lutad ställning

Om du behöver en paus från att ligga ner men inte klarar av en upprätt position kan en kort stund i en tillbakalutad ställning vara räddningen.

Fördelar med att använda en tillbakalutad ställning som ett alternativ till att sova helt upprätt

Viloläge kan hjälpa dig att andas lättare, lindra GERD-symtom och göra graviditeten bekvämare.

 • Bättre andning: En lätt lutande vinkel förhindrar att luftvägarna blockeras och gör det lättare att andas.
 • Lindring av GERD: Att lyfta upp överkroppen kan minska symtomen på sura uppstötningar.
 • Komfort för gravida: Att sova i lutning minskar trycket på diafragman och buken.

Rekommendationer för återgång till liggande ställning när det är möjligt

När det är dags att återgå till att ligga på mage ska du ta det lugnt och använda kuddar som stöd.

 1. Gradvis justering: Sänk vinkeln på din liggande position gradvis under flera dagar eller veckor.
 2. Stöd av kuddar: Använd kuddar under huvudet, nacken och knäna så att ryggraden hamnar rätt.
 3. Upprätthåll en god sömnhygien: Håll fast vid en konsekvent läggdagsrutin och skapa en bekväm sovmiljö.

Kom ihåg att en tillbakalutad hållning bara är en tillfällig lösning, så bli inte för fäst vid den.

Vanliga frågor om att sova upprätt

Är det OK att sova i upprätt läge?

Att sova upprätt är i allmänhet säkert under korta perioder, särskilt när man har specifika hälsoproblem eller återhämtningsbehov, men det kan leda till nacksmärtor och ökad risk för djup ventrombos (DVT).

Finns det några fördelar med att sova upprätt?

Ja, att sova upprätt kan förbättra sömnapnésymtomen, minska snarkningar, lindra allergirelaterad trängsel och minska trycket på skadade eller kirurgiskt reparerade axlar.

Källa: PubMed: PubMed

Vilken är den hälsosammaste sovställningen?

Den hälsosammaste sovställningen varierar beroende på individuella behov, men att ligga platt på rygg med ordentligt stöd under huvudet och knäna främjar optimal ryggradsinriktning, medan sidosovning med en kudde mellan knäna kan minska tryckpunkter.

Varför sov kungligheterna sittande?

De kungliga trodde att man kunde misstas för att vara död genom att sova sittande och att det gav bättre skydd mot potentiella lönnmördare under sårbara perioder som sömn, men denna sed har inga bevisade hälsofördelar idag.

Slutsats

Visste du att det faktiskt kan ha en del överraskande fördelar attsova upprätt? Det kan hjälpa mot sömnapné, snarkning, allergier och till och med axelvärk, men det har också sina nackdelar, som nacksmärta och ökad risk för DVT.

Men oroa dig inte, det finns sätt att göra det bekvämare att sova upprätt, som att använda kroppskuddar och justera sätesvinklarna för bättre anpassning av ryggraden. Och glöm inte att dricka mycket vätska för att minska risken för DVT. Om det är för obekvämt att sova helt upprätt kan du prova en tillbakalutad ställning i stället.

Så nästa gång du kämpar för att få en god natts sömn, överväg att prova att sova upprätt!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare