Hur påverkar teknik sömnen?

Published:

I vår moderna tid har teknikens inverkan på sömnen blivit en fråga som inte går att bortse ifrån. Eftersom tekniken genomsyrar allt fler aspekter av våra liv är det viktigt att förstå dess konsekvenser för vår sömnkvalitet och allmänna hälsa. I det här blogginlägget ska vi utforska hur tekniken påverkar våra sömnmönster och vårt allmänna välbefinnande, med hänsyn till både positiva och negativa effekter.

Vi kommer att undersöka vetenskapen bakom dessa fenomen, från störda sömnmönster på grund av exponering för blått ljus och överstimulering från smartphones före sänggåendet till effekterna av elektronikanvändning på REM-sömnkvaliteten. Dessutom kommer vi att diskutera strategier för att mildra de negativa effekterna samtidigt som man njuter av moderna bekvämligheter som mobiltelefoner och surfplattor.

Slutligen, eftersom bärbara trackers fortsätter att öka i popularitet för att övervaka hälsomätningar inklusive sömnmönster, kommer vi att utforska några populära alternativ som Fitbit och Apple Watch tillsammans med deras begränsningar. Vi kommer också att titta på innovativa applikationer som utformats specifikt för att spåra snarkning eller tillhandahålla guidade meditationsövningar som potentiellt kan förbättra din nattliga vila.

hur-påverkar-teknik-sömnen

Störda sömnmönster på grund av teknik

Användningen av smartphones före sänggåendet är direkt kopplad till sömnförlust, eftersom det kan störa sömnmönstret och orsaka överstimulering. En viktig faktor som påverkar sömnen på grund av teknik är det azurblå ljus som avges av personliga prylar som smartphones, surfplattor och e-läsare. Blått ljus från skärmar kan hämma melatoninproduktionen, vilket gör det svårt att somna på kvällen.

Exponering för blått ljus från skärmar hämmar produktionen av melatonin

Forskning har visat att exponering för blått ljus från skärmar kan störa kroppens naturliga dygnsrytm genom att hämma produktionen av melatonin. Denna effekt är särskilt påtaglig under natten när vi borde gå ner i varv för att sova gott. Vad blir resultatet? Svårigheter att somna eller somna hela natten.

För att minska problemet kan du överväga att använda appar som f.lux, som justerar skärmens färgtemperatur baserat på tid på dygnet, eller investera i ett par blåblockerande glasögon. Dessa lösningar hjälper dig att minska exponeringen för skadligt blått ljus utan att du för den skull behöver avstå från skärmtid helt och hållet.

Överstimulering orsakad av smartphoneanvändning före sänggåendet

Förutom de fysiska effekterna av exponering för blått ljus bidrar mobilanvändningen före läggdags också i hög grad till mental överstimulering. Aktiviteter som att scrolla genom sociala medier eller kolla jobbmejl kan öka stressnivåerna och göra det svårare för oss att varva ner ordentligt innan vi ska sova. Meddelanden och uppdateringar som oavbrutet strömmar in kan hindra våra sinnen från att helt koppla bort den digitala domänen.

En studie visade att deltagare som använde sina mobiltelefoner före sänggåendet upplevde en signifikant försämring av den totala sömnkvaliteten jämfört med dem som inte använde sina enheter. Detta beror sannolikt både på exponering för blått ljus och på överstimulering som orsakas av att man använder olika appar och aktiviteter på smartphones.

 • Handfast tips: Bestäm en specifik tid varje kväll då du ska sluta använda din telefon eller andra elektroniska enheter, helst minst en timme före sänggåendet. Använd istället den tiden till avkopplande aktiviteter som att läsa en fysisk bok eller utöva mindfulness-meditation.

Elektronikanvändning påverkar REM-sömn

Användning av elektronik före insomnandet kan också påverka REM-sömnen (rapid eye movement), vilket kan leda till att man blir groggy på dagen, oförmögen att fokusera, humörsvängningar och kronisk sömnbrist. Forskare har funnit att barn som tittar på TV eller spelar videospel nära läggdags upplever störningar i kvaliteten på sin återhämtande sömn.

Groggyhet dagtid till följd av störd REM-sömn

Elektronikanvändningens negativa inverkan på REM-sömnen, som är avgörande för kognitiva funktioner som minneskonsolidering och känslomässig reglering under vaken tid, kan inte underskattas. När vi inte får tillräckligt med högkvalitativ REM-sömn under natten på grund av sena skärmvanor, är det mer sannolikt att vi känner oss trötta under dagen trots att vi får vad som verkar vara tillräckliga mängder av total vila.

 • Handfast tips: Skapa en läggdagsrutin som innehåller lugnande aktiviteter som läsning, stretching eller ett varmt bad för att signalera till kropp och själ att det är dags att sova. Detta kan bidra till att förbättra kvaliteten på din REM-sömn och minska grogginess dagtid.

Negativa effekter på barns vilsamma sömn

Det är inte bara vuxna som påverkas av att använda elektronik före sänggåendet - även barn påverkas av dessa vanor. Studier har visat att barn som använder skärmar nära läggdags störs i sin återhämtande sömn, vilket kan leda till koncentrationssvårigheter i skolan och ökad irritabilitet under vakna timmar.

 • Handfast tips: Skapa konsekvent skärmfri tid för barnen fram till läggdags och uppmuntra dem i stället att delta i avkopplande aktiviteter som att läsa eller leka tyst med leksaker.

Elektronikanvändning påverkar REM-sömn

Användning av elektroniska apparater före sänggåendet kan påverka sömnkvaliteten negativt, särskilt REM-sömnen (rapid eye movement). REM-sömn är viktigt för kognitiv förmåga, minneslagring och känslomässig stabilitet. Låt oss undersöka hur elektronikanvändning påverkar REM-sömnen och diskutera strategier för att minimera dessa effekter.

Groggyhet dagtid till följd av störd REM-sömn

Användning av elektronisk utrustning som mobiltelefoner eller surfplattor före sänggåendet kan störa din förmåga att somna snabbt och nå de djupa stadierna av återhämtande sömn. Det kan leda till att du känner dig groggy på dagen på grund av att du inte har sovit tillräckligt länge i REM-sömnen. Detta kan leda till koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, irritabilitet och till och med kronisk trötthet om det inte åtgärdas.

En studie som publicerades i JAMA Pediatrics visade att barn som använde skärmar inom en timme före läggdags hade en betydligt högre risk att uppleva sömn av dålig kvalitet. En annan studie från Brigham Young University visade att unga vuxna som använde sina smartphones efter att ha släckt lamporna upplevde både kortare total sömntid och sämre sömnkvalitet. Dessa resultat understryker vikten av att begränsa skärmtiden nära sänggåendet för både barn och vuxna.

Negativa effekter på barns vilsamma sömn

Elektronikanvändningens inverkan på barns återhämtande sömn är särskilt oroande. Enligt American Academy of Pediatrics bör barn i åldern 6-12 år sova mellan 9 och 12 timmar per natt, medan tonåringar behöver mellan 8 och 10 timmars sömn. Men många barn får inte tillräckligt med vila på grund av sina skärmvanor vid läggdags.

Forskning har visat att användning av elektroniska enheter före sänggåendet kan fördröja ett barns dygnsrytm, vilket gör det svårare för dem att somna vid en lämplig tidpunkt. Denna störning i sömnschemat kan leda till svårigheter att vakna på morgonen och minskad vakenhet under dagtid. Dessutom kan otillräcklig REM-sömn också bidra till problem med minneskonsolidering och känslomässig reglering.

Tips för att minimera elektronikanvändningen före läggdags

För att minska de negativa effekterna av elektronikanvändning på din REM-sömnkvalitet kan du överväga att implementera dessa strategier:

 • Skapa en rutin för läggdags: Att skapa en konsekvent läggdagsrutin som inkluderar att varva ner utan skärmar kan hjälpa hjärnan att signalera att det är dags för vila. Aktiviteter som att läsa en fysisk bok eller utöva avslappningstekniker som djupa andningsövningar kan vara bra alternativ.
 • Bestäm vilka zoner som är fria från prylar: Utse vissa områden i hemmet - särskilt sovrum - som "apparatfria" zoner där smartphones, surfplattor, bärbara datorer och andra prylar är förbjudna under bestämda tider (t.ex. en timme före sänggåendet).
 • Aktivera filter för blått ljus: Många elektroniska enheter har nu inbyggda blåljusfilter eller inställningar för "nattläge" som kan bidra till att minska skärmtidens stimulerande effekter på din dygnsrytm. Se till att aktivera dessa funktioner på kvällstid.
 • Bestäm ett digitalt utegångsförbud: Bestäm en specifik tid varje kväll då all elektronik måste vara avstängd, och håll dig konsekvent till den tiden. Det hjälper dig att träna din kropps inre klocka och förbättrar sömnkvaliteten.

Om du införlivar dessa strategier i din dagliga rutin kan du förbättra REM-sömnkvaliteten avsevärt genom att minimera störningar som orsakas av användning av elektroniska enheter före sänggåendet. Att prioritera återhämtande sömn är viktigt för att upprätthålla optimal fysisk hälsa, kognitiva funktioner och känslomässigt välbefinnande.

Strategier för bättre sömnkvalitet trots teknik

I denna digitala tidsålder är det viktigt att identifiera metoder för att förbättra sömnkvaliteten trots den potentiella nackdelen med teknik. Genom att använda vissa strategier och skapa en läggdagsrutin som främjar avslappning kan du säkerställa en god natts sömn trots ditt beroende av elektroniska apparater. Här är några tips:

Stäng av elektroniken före läggdags

För att maximera fördelarna med sömn bör du stänga av alla elektroniska enheter 30-60 minuter före sänggåendet för att undvika exponering för blått ljus och möjliggöra melatoninproduktion. Detta gäller smartphones, surfplattor, bärbara datorer och tv-apparater. Om du inte exponeras för blått ljus från skärmar kan din kropp producera melatonin naturligt och förbereda sig för sömn. Om du dessutom undviker överstimulering som orsakas av att du använder digitalt innehåll sent på kvällen kan du somna snabbare.

Skapa ett teknikfritt sovrum

Ditt sovrum ska vara en fristad som enbart är till för avkoppling och stärkande sömn. För att uppnå denna atmosfär, ta bort alla onödiga elektroniska enheter som mobiltelefoner eller spelkonsoler från rummet helt och hållet eller utse ett område bort från sängen där de förvaras över natten. Att skapa en teknikfri miljö uppmuntrar till bättre sömnvanor samtidigt som det minskar distraktioner som kan störa uppnåendet av optimal sömnkvalitet.

Sätt gränser för hur många timmar enheten får användas

För att främja en hälsosam dygnsrytm och upprätthålla konsekventa sömnmönster bör du sätta upp tydliga gränser för när det är acceptabelt för dig (och andra familjemedlemmar) att använda elektroniska enheter under kvällar eller tidiga morgnar. Du kan t.ex. bestämma en släcktid som alla följer eller skapa en regel om att inga skärmar är tillåtna i sovrummet efter en viss timme. Detta hjälper dig att reglera ditt sömnschema och ser till att du inte utsätter dig för stimulerande innehåll när det är dags att vila.

Använd en enkel väckarklocka istället för din telefon

Många använder sin mobiltelefon som väckarklocka, vilket kan leda till oavsiktlig skärmtid tidigt på morgonen eller sent på kvällen. För att undvika detta kan du överväga att använda en vanlig väckarklocka istället för din smartphone. Detta eliminerar inte bara onödig skärmtid, utan förhindrar också att du fastnar i att kolla e-post eller sociala medier före sänggåendet eller när du vaknar.

Införliva avslappningstekniker i din läggdagsrutin

För att förbättra sömnkvaliteten och motverka de negativa effekterna av teknikanvändning under natten, införliva avslappningstekniker som meditation, djupa andningsövningar, progressiv muskelavslappning (PMR) eller lätt stretching i din nattliga rutin. Dessa metoder kan hjälpa till att lugna sinnet och kroppen samtidigt som de främjar ett bättre allmänt välbefinnande. Du kanske också vill utforska appar som är särskilt utformade för att förbättra sömnen genom att erbjuda guidade meditationer som är skräddarsydda för att underlätta för användarna att bli medvetslösa (Calm, Relax Melodies). Se dock till att dessa appar har funktioner som "nattläge" med reducerat blått ljus så att de inte stör melatoninproduktionen.

Bärbara mätare för övervakning av sömnmönster

I takt med den tekniska utvecklingen har bärbara mätare som Fitbit och Apple Watch blivit populära verktyg för att övervaka sömnmönster. Dessa enheter ger insikter om din nattliga vila genom att spåra mätvärden som total sömntid, lätta och djupa sömnstadier och till och med hjärtfrekvensvariabilitet. Det är viktigt att komma ihåg att de data som samlas in från dessa bärbara enheter kanske inte är helt tillförlitliga, giltiga eller exakta.

Fitbit och Apple Watch för att spåra sömnmönster

Fitbit-serien av fitnessarmband innehåller flera modeller med inbyggda funktioner för sömnregistrering. Om du bär en Fitbit registrerar dess rörelsesensorer dina sömnmönster under hela natten. På samma sätt är Apple Watches också utrustade med en mängd olika funktioner för hälsotracking, inklusive deras egen inbyggda Sleep-app som övervakar hur länge du ligger i sängen samt den faktiska tiden som du sover.

Förutom grundläggande statistik som antal sovtimmar eller antal uppvaknanden under natten använder både Fitbits och Apple Watches avancerade algoritmer som är särskilt utformade för att analysera olika aspekter som är direkt relaterade till att förbättra ens övergripande sömnvanor - som att upptäcka perioder där användare kan uppleva lättare eller djupare nivåer inom varje cykel (REM vs non-REM). Denna typ av detaljerad analys kan hjälpa till att identifiera potentiella problem som påverkar din nattsömn så att lämpliga justeringar kan göras framöver.

Betydelsen av att fokusera på personliga känslor över enhetsgenererade data

Oavsett hur sofistikerade de bärbara mätarna blir när det gäller att samla in data om våra slumrande jag, är det i slutändan hur du mår när du vaknar varje morgon som är viktigast. Det är viktigt att vara uppmärksam på sin kropp och lyssna efter eventuella tecken på trötthet, vimmelkantighet eller koncentrationssvårigheter under dagen. Tecken på trötthet, dimmighet eller koncentrationssvårigheter under dagen kan vara bra att känna till för att se om man behöver göra några förändringar för att förbättra sömnkvaliteten.

Även om det kan vara frestande att vara besatt av varje liten detalj som tillhandahålls av bärbara spårare som Fitbit eller Apple Watch, kom ihåg att dessa enheter helt enkelt är verktyg som är utformade som hjälpmedel för att bättre förstå ens egna unika sömnmönster - inte definitiva källor som kan ge alla svar som är direkt relaterade till att uppnå optimala återställande fördelar under nattliga slummer själva utan ytterligare input från personliga erfarenheter också.

Användning av bärbara spårare i kombination med andra sömnförbättrande strategier

 • Upprätthåll en konsekvent läggdagsrutin: Att gå och lägga sig och vakna vid samma tidpunkt varje dag hjälper till att reglera din dygnsrytm, vilket gör det lättare för dig att somna och vakna utvilad.
 • Skapa en avkopplande sömnmiljö: Se till att ditt sovrum är svalt, mörkt och tyst. Använd mörkläggningsgardiner eller en maskin för vitt brus om det behövs.
 • Undvik koffein och alkohol nära läggdags: Båda substanserna kan störa din förmåga att somna och somna hela natten.
 • Begränsad skärmtid före sänggåendet: Som nämnts tidigare i detta inlägg kan exponering för blått ljus från elektroniska enheter som smartphones hämma melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna. Att begränsa användningen inom en timme fram till önskad släckningstid bör därför vara fördelaktigt när man försöker förbättra befintliga vanor som praktiseras redan idag.

Sammanfattningsvis är det viktigt att inte förlita sig enbart på bärbara mätare som Fitbit eller Apple Watch för att avgöra den övergripande sömnkvaliteten, även om de ger användbara insikter om våra sömnmönster. Fokusera istället på hur du mår när du vaknar varje morgon och överväg att implementera andra sömnförbättrande strategier i kombination med de data som din bärbara spårare tillhandahåller.

Sömnteknik: Innovationer och begränsningar

Teknik kan ha en negativ inverkan på sömnen, men det finns också uppfinningsrika sätt att främja en vilsam sömn. Sömnteknik kan inte diagnostisera sjukdomar eller ersätta laboratorietester, men kan vara ett komplement till samtal med din läkare om oro eller problem. Låt oss utforska några av de positiva utvecklingarna inom sömnteknik och deras begränsningar.

Appar för att spåra snarkning och vägledd meditation

Sleep Cycle är en populär app som registrerar snarkmönster under natten och ger värdefulla insikter om hur ofta du snarkar och när det sker under din sömncykel. Denna information kan hjälpa till att identifiera potentiella orsaker till störd återhämtande sömn.

Det finns även appar som är utformade för att hjälpa användare att somna lättare genom guidade meditationsövningar. Headspace Sleepcasts, till exempel, erbjuder lugnande godnattsagor som berättas av lugnande röster tillsammans med omgivande ljudlandskap som gradvis tonar ut när du glider iväg till drömlandet.

Bärbara armband som upptäcker tecken på narkolepsi

En grupp ingenjörsstudenter vid Western Michigan University har utvecklat ett bärbart armband som heter NapzZzapper. Enheten har narkolepsi-sensorer som känner av när någon är på väg att somna ofrivilligt på grund av överdriven sömnighet på dagtid som orsakas av sjukdomen. Armbandet skickar sedan en mild vibration som varnar bäraren så att denne kan vidta åtgärder innan han eller hon oväntat somnar.

Förstå begränsningar i sömnteknik

Även om sömnteknik kan ge användbara data, bör den inte vara den enda informationskällan vid diagnos eller behandling av en sömnstörning. Även om dessa prylar kan ge värdefull information om hur du vilar, kan de inte ersätta en expertbedömning av en certifierad leverantör av medicinska tjänster.

Tips för ansvarsfull användning av sömnteknik
 • Ställinte självdiagnos: Om du misstänker att du har en sömnstörning bör du rådgöra med din läkare innan du förlitar dig på data som genereras av enheten.
 • Behåll perspektivet: Kom ihåg att bärbara mätare och appar bara är verktyg som är utformade för att hjälpa dig att förstå dina sömnvanor. De bör aldrig ersätta professionell rådgivning eller bli en besatthet.
 • Undvik att förlita dig för mycket på teknik: Tänk på att inte bli för beroende av enheter när det gäller att övervaka din läggdagsrutin. Fokusera mer på hur du mår varje morgon än att enbart förlita dig på statistik från bärbara enheter eller appar.

Samtidigt som tekniken kan påverka vår dygnsrytm och sömnkvalitet negativt, erbjuder den också innovativa lösningar som syftar till att förbättra våra nattliga rutiner. Genom att använda tekniken på ett ansvarsfullt sätt och ha en öppen kommunikation med vårdpersonal om frågor som rör våra sömnvanor kan vi dra nytta av de potentiella fördelarna utan att drabbas av nackdelarna.

Vanliga frågor om hur teknik påverkar sömnen

Hur teknik påverkar sömnkvaliteten

Exponering för skärmar före sänggåendet kan störa sömnmönstret och minska den vilsamma sömnen, särskilt hos barn.

Blått ljus från skärmar hämmar melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna och att hålla sig vaken.

Överstimulering som orsakas av smartphoneanvändning före sänggåendet kan leda till grogginess på dagen och minskad REM-sömn.

Att införa en rutin vid läggdags och skapa teknikfria miljöer i sovrummet kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten.

Att begränsa skärmtiden och undvika att använda elektroniska apparater före sänggåendet kan också bidra till att reglera dygnsrytmen.

Internetanvändning kan påverka sömnkvaliteten genom att hjärnan överstimuleras av engagerande innehåll eller interaktion med sociala medier.

Det är viktigt att prioritera sömnen och vara medveten om den negativa inverkan som elektroniska apparater och skärmtid kan ha på våra sömnscheman och vår allmänna hälsa.

Slutsats

Förstör tekniken din sömn?

Blått ljus från elektroniska apparater stör melatoninproduktionen och överstimulerar hjärnan före sänggåendet, vilket kan leda till svårigheter att somna eller somna hela natten.

Men oroa dig inte, det finns sätt att bekämpa detta, till exempel genom att skapa en teknikfri sovrumsmiljö och sätta gränser för elektronisk kommunikation. Innovativ teknik som appar för att spåra snarkmönster eller applikationer för vägledd meditation kan också hjälpa dig att sova bättre.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare