Sova på dagen: Bättre hälsa, minne och vakenhet

Published:

Dagsömn, eller napping, har länge varit ett ämne av intresse för både forskare och sömnentusiaster. I takt med att vår förståelse för de komplicerade aspekterna av sömn fortsätter att utvecklas, blir det allt tydligare att snoozing på dagtid kan ge anmärkningsvärda fördelar när det görs på rätt sätt. I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i de olika fördelarna med att sova på dagen och ge vägledning om hur du kan optimera din sömnupplevelse.

Vi kommer att utforska ämnen som att övervinna trötthet genom att ta en tupplur, upprätthålla vakenhet med power-naps och förbättra minnesprestanda. Dessutom kommer vi att diskutera idealiska tupplurar för vuxna och hur man skapar den perfekta sömnmiljön för optimal vila under dagen.

Dessutom kommer vi att undersöka strategisk timing av dina tupplurar genom att dra nytta av naturliga energidippar under dagen samtidigt som vi utvecklar konsekventa vanor. Slutligen går vi på djupet med de senaste studierna om split-sleep-scheman och deras inverkan på minnesprestanda samt kroniska sjukdomar i relation till sömnvanor på dagtid.

dagtid-sovande

Fördelarna med att sova på dagen

Sömn på dagen, även kallat napping, erbjuder många fördelar för friska personer som vill övervinna dagtrötthet och hålla sig alerta. Om du införlivar korta tupplurar i din dagliga rutin kan du potentiellt förbättra din kognitiva funktion utan att öka risken för att utveckla kroniska sjukdomar senare i livet. I det här avsnittet ska vi undersöka hur sömn på dagtid kan hjälpa dig att vara alert och produktiv under hela dagen.

Att övervinna trötthet på dagtid

Om du känner dig dåsig under dagen eller utmattad efter lunch kan en snabb tupplur vara precis vad du behöver för att ladda om. Forskning har visat att en kort tupplur på 20-30 minuter kan hjälpa till att bekämpa sömnighetskänslor och återställa energinivåerna mer effektivt än koffein eller andra stimulantia. För dem som har svårt att sova på nätterna kan en powernap vara ett effektivt sätt att öka energinivåerna och förbättra minnesförmågan.

Förbättrad minnesprestanda

En välplanerad tupplur kan också ha betydande positiva effekter på minnesförmågan. Enligt en studie som genomfördes av forskare vid Saarlands universitet i Tyskland visade deltagare som tog en 45-minuters tupplur en förbättring av sin förmåga att återkalla information jämfört med dem som inte tog några vilopauser(källa). Om du lägger in korta tupplurar i ditt dagliga schema kanske du blir bättre rustad att ta till dig ny information och utföra uppgifter som kräver mentalt fokus.

Upprätthållande av vakenhet

Att ta en tupplur är inte bara bra för att övervinna trötthet, det är också effektivt för att bibehålla den allmänna vakenheten under hela dagen. En studie som publicerades i Sleep Medicine Reviews visade att en 20-minuters tupplur avsevärt förbättrade vakenheten och den kognitiva prestandan hos personer med sömnbrist(källa). Genom att införliva tupplurar på dagen i din rutin kan du hjälpa till att bekämpa effekterna av otillräcklig söm n och upprätthålla optimal mental funktion.

Tips för att ta effektiva tupplurar på dagen:

 • Tupplurens längd: Sikta på korta tupplurar på 20-30 minuter för att undvika att hamna i djupare sömnstadier, t.ex. långsam sömn eller REM-sömn. Detta hjälper till att förhindra känslor av grogginess eller sömntröghet.
 • Schemalägg regelbundet: Försök att ta en tupplur vid samma tidpunkt varje dag, helst tidigt på eftermiddagen när de flesta människor upplever en naturlig nedgång i energinivåerna.
 • Skapa en gynnsam miljö: Se till att din sovmiljö är sval, tyst och mörk för att främja avslappning och göra det lättare att somna snabbt. Använd mörkläggningsgardiner eller en ögonmask om det behövs.
 • Undvik stimulantia före tuppluren: Intag av koffein eller andra stimulantia nära inpå tuppluren kan göra det svårare för dig att somna. Prova istället att dricka vatten eller örtte utan koffein.

Att införliva sömn på dagtid i sin dagliga rutin kan ge många fördelar för friska personer som vill övervinna trötthet och hålla sig alerta under hela dagen. Genom att följa dessa tips om hur länge man bör ta en tupplur per dag, skapa en idealisk sovmiljö och tajma tupplurarna korrekt enligt den ovan nämnda regeln om konsekvens i schemat, kan du hålla dig pigg och fokuserad hela dagen genom att ta en power-nap. Kom ihåg att det är viktigt att hitta en balans mellan tillräcklig nattsömn och enstaka tupplurar på dagen för ett optimalt allmänt välbefinnande.

Skapa en idealisk sömnmiljö för tupplurar

En tupplur på dagen kan vara ett kraftfullt verktyg för att förbättra energin, produktiviteten och den allmänna hälsan. För att kunna dra nytta av fördelarna med att ta en tupplur på dagen är det viktigt att skapa en vilsam atmosfär som främjar snabb insomning. Här är några viktiga faktorer att tänka på när du skapar din tupplursplats.

Rumstemperaturen har betydelse

Att hålla en sval rumstemperatur är avgörande för att optimera din sömnupplevelse dagtid. Studier visar att svalare temperaturer gör att du somnar snabbare och får bättre sömnkvalitet. National Sleep Foundation rekommenderar att du håller sovrumstemperaturen mellan 15-19 °C (60-67 °F) för att få en optimal och återhämtande sömn.

 • Tips:
 • - Justera termostaten eller använd luftkonditionering under de varmare månaderna.
 • - Använd fläktar eller öppna fönster för att cirkulera frisk luft i rummet.
 • - Välj sängkläder som andas, t.ex. bomull eller linne, framför syntetiska material.

Minska bullerstörningar

En tyst miljö är avgörande för att du ska kunna sova oavbrutet på dagen. Även om du inte bor i ett bullrigt område eller arbetar nära högljudda maskiner, kan omgivningsljud från elektroniska enheter eller samtal ändå störa din förmåga att somna effektivt under tuppluren. Här är några sätt att minimera bullerstörningar:

 • Tips:
 • - Stäng dörrar och fönster när du sover för att stänga ute ljud utifrån.
 • - Investera i öronproppar av hög kvalitet som är särskilt utformade för sömnändamål, t.ex. EarPeace eller Mack's Earplugs.
 • - Använd en maskin för vitt brus, en fläkt eller en smartphone-app för att maskera oönskade ljud.
 • - Överväg att ljudisolera vilorummet med akustikpaneler, gardiner eller tätningslister om det behövs.

Utnyttja mörkret

En mörk miljö är viktig för att främja avslappning och signalera till kroppen att det är dags att sova. Om du exponeras för naturligt ljus under tuppluren på dagen kan det störa din förmåga att somna snabbt och till och med leda till sömnproblem på natten på grund av störd dygnsrytm. För att skapa ett perfekt mörkt utrymme för tupplurar:

 • Tips:
 • - Sätt upp mörkläggningsgardiner eller persienner på fönstren där du sover.
 • - Använd en ögonmask som är särskilt utformad för att sova, t.ex. den populära Alaska Bear Sleep Mask.
 • - Stäng av elektronisk utrustning som avger blått ljus, t.ex. smartphones, surfplattor och datorer, innan du lägger dig för att sova.

Genom att införliva dessa element i din sömnmiljö dagtid kan du maximera fördelarna med power-napping samtidigt som du minimerar potentiella störningar från externa faktorer. Kom ihåg att konsekvens är nyckeln; när du har etablerat en effektiv rutin för att skapa denna optimala miljö varje dag vid tuppluren, kommer du att vara på god väg mot att skörda alla de fördelar som är förknippade med regelbundna korta tupplurar.

Som vi nämnde tidigare i vår diskussion om timing (rubrik 3) är det viktigt inte bara när utan också hur länge vi tar våra dagliga snooze-sessioner. Sikta på mellan 20-30 minuter för att undvika sömntröghet och se till att du får precis tillräckligt med vila för att känna dig utvilad utan att äventyra din nattsömnkvalitet. Så skapa din ideala miljö för en tupplur redan idag, och börja sedan njuta av alla fördelar med att sova på dagen.

Tajma din tupplur för optimala resultat

För att få ut mesta möjliga av tuppluren bör du ta en tupplur strax före eller under dippen efter lunch, då naturliga variationer i dygnsrytmen gör att människor känner sig sömniga. Att utveckla en konsekvent vana tar tid och kan kräva att du justerar din dagliga rutin, men om du gör det kommer du att säkerställa maximal effektivitet från varje power-nap-session.

Identifiera din dippperiod efter lunchen

Tidigt på eftermiddagen upplever de flesta människor en minskad vakenhet och en ökad sömnighet på grund av sin dygnsrytm. Denna period efter lunchen infaller vanligtvis mellan kl. 13.00 och 16.00, men kan påverkas av vissa faktorer. Den exakta tidpunkten för denna nedgång kan dock variera beroende på ålder, arbetsuppgifter eller hälsa.

För att identifiera din personliga dip-period efter lunch ska du vara uppmärksam på hur du mår under dagen i flera dagar eller veckor. Notera eventuella mönster som framträder när det gäller energinivåer och perioder av dåsighet. När du har identifierat din optimala tupplur baserat på dessa observationer kan du försöka schemalägga korta tupplurar inom denna tidsram när det är möjligt.

Konsekventa tidpunkter för dina tupplurar

Att vara regelbunden med tupplurar på dagen är avgörande för att kunna dra full nytta av dem utan att störa sömnkvaliteten på natten eller orsaka sömnproblem senare på natten. Här är några tips som hjälper dig att skapa regelbundenhet med tupplurar på dagen:

 • Schemalägg bestämda tider: Försök att ta en tupplur ungefär samma tid varje dag om möjligt - även på helgerna - vilket hjälper din kroppsklocka att vänja sig vid att vila under dessa timmar.
 • Undvik tupplurar sent på eftermiddagen: Att ta en tupplur för nära läggdags kan störa nattsömnen och göra det svårare att somna och somna om. Sikta istället på tidiga eftermiddagslurar.
 • Ställ in en timer: Använd ett larm eller en timer för att se till att din tupplur inte blir längre än de rekommenderade 20-30 minuterna. Detta förhindrar att du går in i djupare sömnstadier som kan leda till grogginess när du vaknar (så kallad sömntröghet) och hjälper till att undvika potentiella störningar i din sömncykel nattetid.
 • Skapa en rutin: Ritualer som att dämpa belysningen, spela mjuk musik eller använda avslappningstekniker kan signalera till kroppen att det är dags för vila och hjälpa dig att somna snabbare under tupplurar på dagtid.

Förutom att tajma sömnen bör du även ta hänsyn till faktorer som total sömntid och kvaliteten på både nattsömnen och tupplurarna på dagen när du bedömer deras inverkan på den allmänna hälsan. Till exempel kan skiftarbetare som upplever störd nattsömn dra nytta av längre tupplurar på dagen än de som har regelbundna arbetsscheman. På samma sätt bör personer som lider av kronisk sömnlöshet eller andra sömnstörningar konsultera en läkare innan de införlivar dagliga power-naps i sina rutiner, eftersom detta kan förvärra befintliga problem snarare än att lindra dem.

Om du har svårt att somna på kvällen trots att du sover tillräckligt på dagen eller misstänker att otillräcklig vila på natten bidrar till överdriven sömnighet under dagen(Karolinska Sleepiness Scale), är det viktigt att ta itu med dessa problem genom att söka råd från en kvalificerad läkare som är van vid att diagnostisera och behandla olika typer av sömnlöshetsrelaterade tillstånd.

Sammanfattningsvis kan korrekt tajmning av tupplurar på dagtid avsevärt förbättra deras effektivitet när det gäller att förbättra vakenhet och kognitiv funktion. Genom att identifiera din viloperiod efter lunch, vara konsekvent med tupplurarna och ta hänsyn till faktorer som total sömntid och individuella omständigheter (t.ex. skiftarbete eller medicinska tillstånd) kommer du att vara bättre rustad för att optimera fördelarna med powernapping utan att äventyra sömnkvaliteten nattetid.

Studie med delad sömn på minnesprestanda

Har du svårt att hitta en bra balans mellan nattlig sömn och snoozande dagtid? En studie visar att ett schema med delad sömn kan förbättra minnesförmågan jämfört med kontinuerlig nattsömn.

Jämförelse mellan kontinuerlig nattsömn och split-sleep-scheman

Studien delade in deltagarna i tre grupper: en grupp sov 8 timmar kontinuerligt på natten, en annan grupp sov 6 timmar på natten följt av två halvtimmeslånga power-naps på eftermiddagen, och den tredje gruppen sov endast 6,5 timmar kontinuerligt varje natt. Forskarna ville jämföra hur dessa olika sömnscheman påverkade minnesförmågan och det homeostatiska sömntrycket med hjälp av flera mätmetoder.

Förbättrad minnesprestanda i båda grupperna

Både 8-timmars- och split-sovarna uppvisade en anmärkningsvärd förbättring av minnet jämfört med dem som bara hade 6,5 timmars oavbruten snoozing. Detta tyder på att korta tupplurar på dagen i den dagliga rutinen potentiellt kan förbättra den kognitiva funktionen utan att öka riskerna för att utveckla kroniska sjukdomar senare i livet.

Båda grupperna uppvisade dessutom ett minskat homeostatiskt sömntryck jämfört med dem som enbart hade otillräcklig nattlig vila.

 • Sömn på natten: Se till att du får tillräckligt med god nattsömn varje kväll - helst runt sju till nio timmar per vuxen.
 • Tupplurar på dagen: Att ta korta tupplurar under dagen kan hjälpa till att lindra sömnbrist och förbättra den kognitiva funktionen, särskilt i kombination med tillräcklig nattsömn.
 • Schema med delad sömn: Ett schema med delad sömn som inkluderar både vila på natten och power-nap på dagen kan ge ytterligare fördelar för minnesprestanda och allmänt välbefinnande.

För att få ut maximalt av dina tupplurar är det viktigt att skapa en idealisk sömnmiljö som är mörk, tyst och sval. Det ska vara svalt, tyst och mörkt för att främja avslappning och göra det lättare att somna snabbt. Genom att göra justeringar som att använda mörkläggningsgardiner eller bära en ögonmask kan du förbättra din förmåga att ta effektiva tupplurar under dagtid. Om du dessutom lägger dina tupplurar strax före eller under lunchpausen, då naturliga variationer i dygnsrytmen gör att människor känner sig sömniga, får du ut maximal effekt av varje power-nap-session.

Att upprätthålla en balans mellan tillräcklig nattsömn och enstaka tupplurar på dagen ger många hälsofördelar för personer som kämpar med kronisk trötthet eller andra medicinska tillstånd som påverkar deras energinivåer under dagen. I synnerhet skiftarbetare kan ha nytta av detta tillvägagångssätt för att hantera sina unika sömnproblem som orsakas av oregelbundna arbetsscheman.

Om du har ihållande problem med att somna på kvällen trots att du regelbundet tar en tupplur på dagen bör du rådfråga en läkare om eventuella bakomliggande orsaker som sömnlöshet eller andra sömnstörningar. Genom att ta itu med dessa problem direkt genom korrekt diagnos och behandlingsplaner som är skräddarsydda specifikt för individuella behov, kan många människor uppnå återställande sömn av bättre kvalitet utan att enbart förlita sig på konstgjorda stimulantia eller lugnande medel. Cibdol erbjuder CBD-oljeprodukter som kan hjälpa till vid sömnstörningar.

Studie om sömnvanor på dagtid och kroniska sjukdomar

I en studie undersöktes sambandet mellan sömnlängd, vanor att ta en tupplur på dagen och kroniska sjukdomar hos äldre och medelålders vuxna i Shanghai, Kina. Forskningen syftade till att förstå hur sömnproblem nattetid kan minskas genom att man införlivar tupplurar dagtid i sina rutiner, samtidigt som man beaktar de potentiella riskerna med att utveckla kroniska sjukdomar senare i livet.

Analys av demografiska egenskaper tillsammans med riskfaktorer

Studien omfattade totalt 65 201 deltagare som var 45 år eller äldre och som inte hade några allvarliga medicinska problem vid baslinjen. Deltagarna självrapporterade sin nattliga vilotid samt tupplurar under dagen. Forskarna undersökte demografiska egenskaper samt potentiella riskfaktorer för kroniska hälsoproblem som högt blodtryck, DM, strokehistorik, CHD och cancerfrekvens.

Resultaten visade att personer som sov längre på natten hade lägre prevalens för DM och CHD jämfört med dem som sov kortare tid på natten. Dessutom observerades att deltagare med både lång nattsömn (>7 timmar) i kombination med korta perioder av tupplurar dagtid (

Hitta en balans mellan nattsömn och tupplurar på dagen

Denna studie tyder på att en optimal balans mellan tillräcklig nattsömn och enstaka powernaps kan vara bra för det allmänna välbefinnandet när det gäller att förebygga vissa typer av kroniska sjukdomar som DM eller CHD senare i livet. Om du redan får tillräckligt med sömn på natten är det viktigt att känna igen när en kort tupplur kan vara nödvändig på grund av trötthet eller sömnsvårigheter, i stället för att ta flera tupplurar under dagen. Lyssna istället på din kropp och förstå när en kort tupplur kan vara nödvändig på grund av sömnbrist eller sömnsvårigheter under natten.

Att ta en tupplur på dagen har många fördelar, t.ex. förbättrad minnesförmåga, ökad vakenhet och minskad trötthet. Överdriven sömn på dagen kan dock också leda till sömntröghet, vilket innebär att man känner sig groggy och desorienterad när man vaknar ur ett djupt stadium av slow-wave sleep (SWS). För att undvika denna oönskade bieffekt och samtidigt dra nytta av de fördelar som är förknippade med power-nap-sessioner:

 • Håll din totala sömntid inom ett optimalt intervall genom att sikta på ca 7-9 timmar per natt kombinerat med enstaka korta tupplurar (
 • Planera dina tupplurar strategiskt genom att ta dem strax före eller under den tidiga eftermiddagssvackan när naturliga variationer i dygnsrytmen gör att människor känner sig sömniga.
 • Skapa en idealisk sömnmiljö som främjar avkoppling genom att se till att rumstemperaturen är sval, minska bullerstörningar med ljudisolerande åtgärder som öronproppar eller apparater för vitt brus och utnyttja mörkret med mörkläggningsgardiner eller ögonmasker när det är möjligt.

Förutom dessa praktiska tips om hur man införlivar dagslurar i sin dagliga rutin utan att äventyra de övergripande hälsoresultaten relaterade till riskfaktorer för kroniska sjukdomar senare i livet:

 1. Om du arbetar oregelbundna skift eller har ett medicinskt tillstånd som påverkar din förmåga att somna lätt på kvällen (t.ex. sömnlöshet) bör du överväga att söka professionell hjälp hos en kvalificerad vårdgivare som är specialiserad på att diagnostisera och behandla olika typer av sömnstörningar på lämpligt sätt.
 2. Ha en hälsosam livsstil genom att äta en balanserad kost, ägna dig åt regelbunden fysisk aktivitet och hantera stressnivåer effektivt genom avslappningstekniker som mindfulnessmeditation eller yoga.
 3. Kontrollera din sömnkvalitet regelbundet med objektiva verktyg som Karolinskas sömnighetsskala (KSS) för att identifiera eventuella problem som kan kräva ytterligare åtgärder innan de eskalerar till mer allvarliga sömnproblem längre fram.

Sammanfattningsvis kan tupplurar på dagen vara en effektiv strategi för att bekämpa trötthet och förbättra den kognitiva funktionen om de utförs på rätt sätt. Genom att hitta en balans mellan tillräcklig nattsömn och enstaka power-naps under dagtid kan individer potentiellt minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar senare i livet, samtidigt som de förbättrar sitt allmänna välbefinnande i nuläget.

Vanliga frågor om sömn under dagtid

Är det OK att sova under dagen?

Ja, tupplurar på dagen kan hjälpa till att övervinna trötthet, upprätthålla vakenhet och förbättra minnesförmågan, men undvik överdriven sömn som kan störa ditt vanliga sömnschema. Läs mer om fördelarna med att ta en tupplur.

Vad är 30-90-regeln för tupplurar?

Begränsa tuppluren till 30-90 minuter för att bibehålla vakenheten utan att orsaka groggyhet eller tröghet efter tuppluren. Upptäck hur lång tupplur som är optimal.

Vilka är fördelarna med att sova på dagen?

Sömn på dagen minskar trötthet, ökar vakenheten, förbättrar kognitiva funktioner och minnesprestanda, höjer humöret och kreativitetsnivån samt kompenserar för otillräcklig nattsömn eller oregelbundna scheman som skiftarbete. Utforska ytterligare fördelar med att ta en tupplur.

Är en 2 timmars tupplur varje dag OK?

Långvariga tupplurar kan störa sömnkvaliteten nattetid och leda till sömntröghet, så det rekommenderas generellt att begränsa tupplurarna till 20-30 minuter för bästa resultat. Individuella behov kan dock variera. Läs mer om hur länge man ska ta en tupplur.

Slutsats

Sömn på dagen kan öka vakenheten och minnesförmågan, men det är viktigt att begränsa tupplurens längd och skapa en vilsam sömnmiljö för att undvika att störa nattsömnen.

En studie om delade sovscheman tyder på att strategisk vila på dagen kan förbättra minnesförmågan.

Det är dock viktigt att hitta en balans mellan tillräcklig nattsömn och tupplurar på dagen för att undvika negativa effekter på den allmänna hälsan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare