Hur sover man på ett flygplan?

Published:

Att förstå hur man sover på ett flygplan kan vara skillnaden mellan att komma fram till sin destination utvilad eller uttröttad. Den här guiden tar upp tekniker för att maximera vilan på flygningar, från att välja rätt säte och skapa en sömnvänlig miljö till att förbereda sig för resan med läggdagsritualer.

Vi kommer att utforska ämnen som vikten av strategiskt val av sittplats, med betoning på varför fönsterplatser kan vara mer gynnsamma för sömn än gångplatser. Du får också lära dig att upprätthålla dina läggdagsritualer under flygningen, inklusive digital detox och rutinaktiviteter som signalerar till våra kroppar att det är dags att sova.

I artikeln diskuteras även fysisk förberedelse före flygning, t.ex. att justera matscheman och utnyttja solljus för att förhindra jetlag. Vi kommer att undersöka vätskebalansens betydelse för sömnkvaliteten ombord på ett flygplan, beskriva uttorkningens effekter på trötthetsnivåer och ge praktiska tips för att hålla sig hydrerad.

Sist men inte minst kommer vi att diskutera hur man skapar ett bekvämlighetspaket för bättre sömn ombord, som bland annat innehåller resekuddar, brusreducerande hörlurar och en sovmask. Vi kommer också att gå igenom de potentiella fördelarna med att använda melatonintillskott om det är lämpligt. Så spänn fast dig när vi ger oss iväg för att lära dig hur man sover på ett flygplan!

hur man sover på ett flygplan

Komfort för att sova på ett flygplan

För att säkerställa en god natts sömn under flygresan måste man prioritera komfort. Ju bättre du mår, desto enklare blir det att somna och behålla sömnen under resan. För att maximera komforten under flygresan kan du överväga att ta med personliga saker som främjar avslappning.

Vikten av att ta med personliga bekvämligheter

Ett sätt att säkerställa maximal komfort är att ta med personliga saker som får dig att känna dig ombonad och avslappnad. En resefilt som EverSnug Travel Blanket eller en stödjande nackkudde som Cabeau Evolution S3 resekudde kan avsevärt förbättra din sömnkvalitet ombord. Dessa föremål ger en välbekant taktil känsla som hjälper kroppen att signalera att det är dags för vila.

Lager av kläder för optimal värmereglering

Förutom dessa tillbehör kan lager på lager av kläder också hjälpa till att uppnå bättre sömn under flygningar. Temperaturen i flygplanskabinerna varierar ofta under resan, och om du kan anpassa dina kläder efter detta hjälper du till att upprätthålla en optimal värmereglering så att obehaget inte stör din sömn.

 • En lätt långärmad tröja som underställ ger värme utan att orsaka överhettning.
 • En lätt avtagbar tröja eller huvtröja ger snabba justeringar när kabintemperaturen ändras.
 • Strumpor håller fötterna varma - kalla fötter orsakar ofta vakenhet.

Det är inte alltid lätt att bibehålla den fysiska komforten under flygresan på grund av det krympande benutrymmet. Under årens lopp har flygbolagen minskat utrymmet mellan raderna för att få plats med fler passagerare, vilket har lett till obekväma sittplatser. Lösningen skulle vara att flygbolagen erbjuder uppgraderade flygplan som ger gott om utrymme för passagerarna. Att hitta en skräddarsydd rutin som fungerar för varje enskild person är avgörande för att uppnå tillfredsställande sömn under flygresan. Men med noggrann planering och förberedelser, tillsammans med några praktiska personliga saker, blir det mycket lättare att få god sömn när man reser.

Strategiskt val av säte

Att välja rätt säte på ett flygplan kan ha stor betydelse för hur man upplever sin sömn under flygresan. Rätt plats kan ge mindre störningar och mer fysisk komfort, vilket är viktiga faktorer för att uppnå kvalitetssömn under flygningen.

Fördelar med fönsterplatser

Fönsterplatsen föredras ofta av många passagerare av flera skäl. För det första ger den extra stöd så att du kan luta dig mot flygplansväggen för en bekvämare sovställning. För det andra är det mindre risk att bli störd av andra passagerare som rör på sig eller behöver stiga upp, eftersom det inte finns några grannstolar på ena sidan.

Tänk dock på att fönsterplatser kan kännas trånga för längre personer på grund av det begränsade benutrymmet. Om så är fallet kan du överväga att välja en plats på utgångsraden eller i skottet istället eftersom dessa vanligtvis erbjuder extra benutrymme.

Varför sittplatser i gången kanske inte är idealiska

Gångplatser kan verka tilltalande eftersom de ger enkel tillgång till toaletter och bagagehyllor utan att störa andra, men de har sina egna nackdelar när man försöker sova ombord. Till exempel brukar mittgångsplatser vara mer trafikerade områden där flygvärdinnor och medpassagerare passerar ofta och orsakar potentiella störningar under hela resan.

Enligt CNN Travel är armstöden i gången dessutom vanligtvis inte justerbara, vilket gör dem till obekväma viloplatser till skillnad från fönsterarmstöden som vanligtvis har stoppning. Dessutom ökar risken för att bli påkörd av personer som går längs gången eller matvagnar som passerar förbi om man sitter här. Så om du inte behöver göra täta toalettpauser är det bättre att välja en annan plats.

Sammanfattningsvis kan sägas att ett strategiskt val av sittplats spelar en avgörande roll för en god natts sömn ombord på ett flygplan, särskilt på långdistansflygningar där tillräcklig sömn är avgörande för att motverka jetlag vid ankomsten till destinationen. Om du föredrar att luta dig mot kabinväggen på en fönsterplats eller njuta av det extra benutrymmet som erbjuds av utgångsraderna beror i slutändan på personliga preferenser och fysiska behov. Se till att du avsätter den tid som krävs för att överväga dina val innan du bekräftar bokningen för din kommande resa.

Upprätthålla läggdagsritualer under flygningen

Låt inte dina vanliga nattvanor hamna i skymundan när du är uppe i luften. Om du håller fast vid dina ritualer kan det göra stor skillnad för hur bra du sover. Precis som hemma är det viktigt att förbereda kroppen för vila.

Vikten av digital detox före sömnen

En viktig aspekt av denna förberedelse är att ta en paus från elektroniska apparater innan man försöker sova. Det blå ljuset från skärmar hämmar melatoninproduktionen, vilket stör sömn- och vakenhetscyklerna. Harvard Health Publishing förklarar att exponering för ljus hämmar melatoninutsöndringen mer än någon annan typ av ljus och förskjuter dygnsrytmen dubbelt så mycket.

För att signalera till din kropp att det är dags att sova kan du försöka stänga av all elektronik minst 60 minuter innan du planerar att sova. Denna digitala detox hjälper dig att slappna av och gör att du somnar snabbare.

Hur rutinaktiviteter signalerar till våra kroppar att de ska sova

Förutom att undvika skärmar före sänggåendet kan det också vara bra att upprätthålla andra delar av din vanliga nattrutin när du försöker somna på ett flygplan. Om du till exempel brukar läsa eller lyssna på lugnande musik innan du går och lägger dig hemma, gör samma sak under flygresan.

Rutinmässiga aktiviteter fungerar som signaler till kroppen om att det är dags att gå och lägga sig. De främjar igenkänning, vilket hjälper oss att slappna av även i obekanta miljöer som en flygplanskabin. Enligt Sleep Foundation förbättrar konsekventa rutiner kring läggdags sömnens kvalitet och varaktighet oavsett var vi befinner oss - även tusentals meter över marken.

Fysisk förberedelse före flygning

Planerar du en långdistansflygning? Glöm inte att förbereda din kropp. Om du anpassar ditt schema till destinationens tidszon kan du minimera jetlag och få bättre sömn ombord. Detta inkluderar att äta måltider vid lämpliga tidpunkter och få solljusexponering vid behov.

Tips för anpassning av matschema

Börja anpassa måltiderna några dagar före avresan. Om du reser österut kan du försöka äta middag tidigare än vanligt; om du reser västerut kan du senarelägga den något. På så sätt hjälper du till att ställa om din inre klocka, vilket gör det lättare för din kropp att anpassa sig när du når den nya tidszonen.

 • Morgonflygningar: Ät en tidig frukost i enlighet med tidszonen på din destination.
 • Nattflygningar: Undvik att äta tunga måltider nära sänggåendet eftersom det kan störa sömnmönstret under flygresan.

Betydelsen av exponering för solljus för att förebygga jetlag

Solljus spelar en viktig roll för att reglera våra biologiska klockor. Om du exponerar dig för solen vid specifika tidpunkter beroende på i vilken riktning du reser kan det hjälpa dig att återställa dygnsrytmen snabbare och därmed minska effekterna av jetlag. Om du till exempel flyger österut ska du försöka få morgonljus och undvika kvällsljus, medan det motsatta gäller om du flyger västerut. Ett användbart verktyg som Jet Lag Rooster-appen kan ge personliga råd om de bästa tiderna för exponering för solljus beroende på detaljerna i den individuella resplanen. Se till att skydda huden mot solens skadliga UV-strålar med skyddande kläder eller solkräm när du vistas utomhus.

Förutom fysiska förberedelser kan du överväga att använda naturliga kosttillskott som CBD-olja från Cibdol, som har visat sig ha potentiella fördelar för att underlätta sömn och avkoppling, särskilt användbart för dem som har svårt att somna på flygplan på grund av ångest eller andra faktorer relaterade till flygresor. Innan du börjar med nya kosttillskott, särskilt när du korsar tidszoner, är det viktigt att rådgöra med hälso- och sjukvårdspersonal.

Hydrering och sömnkvalitet ombord

Att hålla sig hydrerad är avgörande för en god hälsa, särskilt under långa flygresor. Det gör inte bara att din kropp fungerar optimalt utan också att du får bättre sömn ombord. Att dricka mycket vatten under hela resan kan hjälpa till att bekämpa trötthet och förhindra huvudvärk, vilket är vanliga klagomål bland flygresenärer.

Effekter av uttorkning på trötthet och huvudvärk

Studier har visat att även mild uttorkning kan orsaka symtom som trötthet, låg energinivå och nedsatt kognitiv funktion. Det kan också leda till torr hud och torra ögon, vilket kan vara obehagligt när man försöker få lite sömn på ett flygplan. Drick mycket H2O före och under flygresan för att hålla dig återfuktad.

Tips för att hålla dig hydrerad ombord

 • Undvik alkohol: Även om det kan vara frestande att njuta av ett glas vin eller två till maten, kom ihåg att alkohol gör kroppen uttorkad snabbare på hög höjd på grund av dess vätskedrivande egenskaper.
 • Hoppa över koffeinhaltiga drycker: Koffeinrika drycker som kaffe eller te fungerar också som vätskedrivande medel, vilket leder till ökad urinering och därmed förlust av vätska från kroppen.
 • Välj fruktjuicer: Om vanligt vatten känns för tråkigt kan du välja fruktjuicer istället. De ger vätska tillsammans med viktiga vitaminer, vilket gör dem till ett utmärkt val för förfriskningar ombord.

Sammanfattningsvis är tillräcklig vätskebalans nyckeln till god sömn under flygresan eftersom det gör att kroppen fungerar som den ska trots att vi befinner oss tusentals meter över marken där luftfuktigheten är lägre än vad vi är vana vid. Kom ihåg dessa tips nästa gång du förbereder dig för en långdistansflygning för att säkerställa en bättre vilsam sömn bland molnen.

Skapa ett bekvämlighetspaket för bättre sömn ombord

Vill du sova bättre på planet? Allt handlar om de små sakerna. En av dem är att ha ett eget amenity kit fyllt med viktiga saker som kan få dig att känna dig bekvämare och mer avslappnad under flygresan. Nu slipper du leta igenom ditt handbagage under flygningen och störa andra passagerare.

Viktiga saker att inkludera i ditt bekvämlighets-kit

Ditt personliga bekvämlighetspaket bör innehålla öronproppar, tryckavlastande enheter, hudvårdsprodukter och till och med melatonintillskott om det är lämpligt för dig. Öronproppar är viktiga för att blockera buller, medan tryckavlastande enheter som uppblåsbara resekuddar ger fysisk komfort.

Glöm inte att packa med hudvårdsprodukter som återfuktande ansiktssprayer eller fuktkrämer för att motverka torr kabinluft. Och om du är öppen för det kan CBD-olja vara ett annat användbart tillskott, känd för sina potentiella avslappnande egenskaper.

Fördelar med att använda melatonintillskott (om lämpligt)

Melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera vår sömn- och vakenhetscykel, tas ofta som ett tillskott för att justera kroppens inre klocka när man reser över tidszoner. Många resenärer har upplevt att tillskott av melatonin har hjälpt dem att ställa om sin inre klocka, särskilt när de korsar olika tidszoner. Det är viktigt att rådfråga läkare innan man påbörjar någon form av kosttillskottsprogram.

Att införliva CBD i denna rutin kan ytterligare förbättra avslappningseffekterna på grund av dess potentiella lugnande egenskaper, enligt vissa studier som genomförts om effekten av CBD på ångest och sömnlöshet. Men kom ihåg att individuella reaktioner varierar kraftigt, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar för andra.

Det krävs verkligen kreativitet för att hitta sätt att komma runt problemet med krympande benutrymme ombord på flygplan. Men när vi väl har hittat en anpassad rutin som fungerar för oss blir det en mindre skrämmande uppgift att uppnå tillfredsställande sömn ombord. Så nästa gång du går ombord på ett flygplan, glöm inte att packa ditt personliga bekvämlighetspaket för att se till att du har allt du behöver lättillgängligt utan att orsaka onödiga störningar för medpassagerarna.

Att hantera utmaningarna med krympande benutrymme på flygplan

Har du svårt att finna komfort i de allt mindre flygplanssätena? Det är du inte ensam om. Flygbolagen har minskat benutrymmet mellan raderna för att få plats med fler passagerare, vilket leder till obekväma sittarrangemang som kan göra det svårt att somna på flygplanen.

En lösning är att flygbolagen erbjuder uppgraderade flygplan med gott om passagerarutrymme. Detta ger inte bara en bekväm miljö som främjar sömn utan förbättrar också den totala flygupplevelsen. Vissa flygbolag har redan tagit steg i den här riktningen och erbjuder premium economy class med extra benutrymme och andra förmåner.

Hitta din bekvämlighetszon i ett begränsat utrymme

När uppgradering inte är ett alternativ eller när du flyger med lågprisbolag är det viktigt att hitta din egen anpassade rutin för att uppnå tillfredsställande sömn under flygresan. Börja med att justera sätet så mycket som möjligt - luta det bakåt om det är tillåtet och använd alla tillgängliga kuddar eller filtar för extra stöd och komfort.

Överväg att investera i resetillbehör som uppblåsbara fotstöd eller bärbara sittkuddar, som avsevärt kan förbättra din komfortnivå under långdistansflygningar. Dessa produkter är tillräckligt kompakta för att inte ta upp för mycket plats i handbagaget, men ger ändå betydande avlastning, särskilt under längre perioder av sittande.

Använd CBD-produkter för bättre sömn ombord

En annan effektiv strategi är att införliva CBD-produkter, som Cibdols sortiment av oljor, i din rutin före flygresan. Dessa produkter är kända för sina lugnande egenskaper och kan hjälpa till att främja avslappning under trånga förhållanden ombord på flygplan, och därmed bidra till bättre sömnkvalitet även när det personliga utrymmet är begränsat.

Anpassa strategier till personliga behov och preferenser

 • Prioritera vila: Försök att få tillräckligt med vila innan du går ombord så att du inte känner dig utmattad under flygresan, vilket gör det lättare att somna trots ogynnsamma omständigheter.
 • Välj optimala avgångstider: Välj om möjligt flyg som ligger nära de naturliga sovtiderna, så att du inte stör kroppens interna klocka och får en smidigare övergång mellan olika tidszoner, vilket i slutändan ger bättre sömnmönster under flygresan.
 • Håll vätskebalansen: Att hålla sig hydrerad under hela resan är avgörande för att förhindra uttorkning relaterad trötthet, huvudvärk etc., vilket kan ha en negativ inverkan på din förmåga att uppnå god sömn ombord.

Kom ihåg att hitta din komfortzon bland begränsat utrymme handlar om att skräddarsy strategier efter dina personliga behov och preferenser. Med lite kreativitet och förberedelser kan du få en tillfredsställande sömn även på de mest trånga flygningarna.

Vanliga frågor om hur man sover på ett flygplan

Varför är det svårt att sova på ett flygplan?

Obekväma sittplatser, buller, ljusstörningar och förändringar i kabintrycket gör det svårt att sova på en flygning.

Är det säkert att sova på ett flygplan?

Ja, det är i allmänhet säkert, men på längre flygningar rekommenderas att man rör på sig med jämna mellanrum för att förebygga djup ventrombos (DVT).

Ta del av Mayo Clinics tips för att förebygga DVT under resan.

Hur sover man på ett flygplan med ångest?

Hantera ångest med medvetna andningsövningar och visualiseringstekniker som hjälper dig att somna ombord.

För fler strategier för att hantera flygrädsla, besök denna användbara ADAA-sida.

Hur kan jag sova på ett flygplan utan kudde?

Använd uppblåsbara nackkuddar eller rulla ihop din jacka som stöd för att få lite sömn.

Utforska andra kreativa lösningar i denna informativa Travel Made Simple-guide.

Kan CBD-produkter hjälpa mig att sova på ett flygplan?

CBD-produkter är kända för att hjälpa till med sömnen, och vissa människor tycker att de är bra för att sova på ett flygplan. Det är dock viktigt att du rådgör med din läkare innan du använder nya sömnmedel.

Finns det andra sömnmedel som jag kan använda på ett flygplan förutom receptbelagda läkemedel?

Ja, det finns andra alternativ som melatonintillskott, örtteer och aromaterapi. Återigen är det viktigt att du rådgör med din läkare innan du börjar använda nya sömnmedel.

Bör jag använda alkohol som ett sätt att få mig att sova på flygplan?

Alkohol kan visserligen göra dig dåsig, men det kan också göra dig uttorkad och störa din sömncykel. Det är bäst att undvika alkohol och i stället välja andra sömnmedel.

Slutsats

Tips för att sova på ett flygplan:

 • Ta med personliga bekvämligheter som nackkudde och ögonmask.
 • Lager på lager för optimal värmereglering.
 • Välj din plats strategiskt för maximal komfort.
 • Upprätthåll nattningsritualer under flygningen, som att läsa eller lyssna på lugnande musik.
 • Förbered dig fysiskt före flygresan med motion och stretching.
 • Håll vätskebalansen uppe före och under flygresan.
 • Skapa ett bekvämlighets-kit med viktiga saker som öronproppar och fuktkräm.
 • Kom till rätta med det krympande benutrymmet genom att stretcha och göra övningar i sätet.

Genom att följa dessa tips kan du öka dina chanser att få god sömn på planet och komma fram till din destination utvilad och redo för äventyr.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare