Vad du ska göra när någon snarkar och du inte kan sova

Published:

När du inte kan sova på grund av någon annans snarkningar kan det vara en plågsam upplevelse. Men det finns många strategier som du kan använda för att hantera situationen på ett effektivt sätt. I den här omfattande guiden går vi igenom olika tekniker som hjälper både dig och den snarkande personen att få en god natts sömn.

Vi kommer att utforska mentala copingmekanismer som att fokusera på andra ljud eller avslappningsövningar före sänggåendet. Vi kommer också att titta på hur brusreducerande enheter och maskiner för vitt brus kan lindra din partners snarkningar.

Om den som snarkar är din partner kommer vi att diskutera olika hjälpmedel mot snarkning som de kan använda. Att förstå mer om sömnapné och när man ska söka medicinsk hjälp kommer att vara en annan viktig aspekt av vår diskussion.

Vid kronisk snarkning kan behandlingsalternativ som CPAP-maskiner eller retainerliknande enheter för lättare andning under sömnen vara till nytta. Vi kommer också att ta upp tekniska verktyg som är utformade för att hjälpa till med bättre sömnvanor - för ibland är det inte bara tystnad som behövs, utan en fullständig översyn av livsstilsvalen.

Sist men inte minst spelar öppen kommunikation mellan partner en viktig roll när det gäller att hantera vanemässiga snarkningar; om någon snarkar och du inte kan sova påverkar det trots allt båda parter.

vad man ska göra när någon snarkar och man inte kan sova

Mentala tekniker för att hantera snarkning

Under täcket kan snarkningar vara ett stort hinder för god sömn när man delar säng med källan. Men oroa dig inte, det finns mentala tekniker som du kan använda för att hantera problemet.

Fokusera på andra ljud

En effektiv metod är att fokusera på andra ljud i din omgivning. Det kan vara allt från en klockas tickande till omgivningsljud som regn eller vind. Tanken är att flytta uppmärksamheten från snarkningen till något mindre störande. Du kan även överväga att ladda ner en app som genererar lugnande bakgrundsljud, som kan fungera som en auditiv distraktion.

Avslappningsövningar före sänggåendet

Det kan också vara bra att göra avslappningsövningar före sänggåendet. Tekniker som djupandning, progressiv muskelavslappning (PMR) och guidade bilder har visat sig bidra till bättre sömnkvalitet genom att minska stressnivåerna och främja fysisk avslappning. Sleep Foundation rekommenderar att du provar olika metoder för att se vad som fungerar bäst för dig.

Nyckeln här är konsekvens - det kan ta lite tid innan dessa strategier börjar få märkbara effekter på din förmåga att somna trots ljudet av snarkningar i närheten. Kom ihåg att inte alla tekniker fungerar för alla; det handlar om att hitta det som hjälper DIG att få de där välbehövliga Zzz's.

Utöver dessa mentala tekniker finns det också praktiska åtgärder som både du och din partner kan vidta för att komma till rätta med snarkningen direkt - inklusive livsstilsförändringar som att gå ner i vikt eller sluta röka om det är tillämpligt; använda snarkhjälpmedel som är särskilt utformade för detta ändamål; söka medicinsk rådgivning vid misstänkt sömnapné, och mycket mer. Vi kommer att gå djupare in på var och en av dem längre fram i vår bloggserie, så håll ögonen öppna.

Använda brusreducerande enheter och maskiner för vitt brus

Kan du inte sova på grund av din partners snarkningar? Då kan brusreducerande enheter och maskiner för vitt brus vara räddningen. Dessa prylar genererar lugnande ljud som maskerar störande ljud och ger bättre sömnkvalitet.

Fördelar med brusreducerande hörlurar

Brusreducerande hörlurar använder aktiv brusreducering för att minska oönskade omgivningsljud. De skapar en motsatt ljudvåg som tar bort störande ljud, inklusive de högljudda mullret från en snarkare. Med den här tekniken kan du njuta av tystnaden i din omgivning utan att behöva skruva upp volymen på andra enheter bara för att bli distraherad. Kolla in SoundGuys för en utmärkt guide om hur dessa prylar fungerar.

Hur maskiner för vitt brus fungerar

Maskiner för vitt brus genererar ett jämnt bakgrundsljud över alla hörbara frekvenser. Det är som att sätta på en fläkt eller luftkonditionering - det ger ett lugnande brummande som överröstar plötsliga förändringar i ljudet (som kraftiga snarkningar). Den stadiga ljudströmmen hjälper dig att somna djupt och håller störande ljud borta under hela natten.

Båda dessa verktyg kan också hjälpa till att hantera tinnitussymtom - en annan vanlig orsak till sömnstörningar enligt Mayo Clinic. Så om du har flera källor till störd nattsömn kan det vara en god idé att investera i en sådan enhet, inte bara för att hantera vanliga snarkningar.

Om du införlivar någon av dem (eller båda) i din nattliga rutin kan du förbättra inte bara din förmåga utan också kvaliteten på din sömn trots att du är i närheten av kroniska nattliga rumlare. Kom bara ihåg: även om de ger omedelbar lindring mot störande ljud som håller dig vaken, fungerar ingen av dem som en permanent lösning för att ta itu med grundorsakerna bakom de dånande mullren. För att uppnå långsiktiga förbättringar inom detta område bör du överväga att utforska ytterligare alternativ som diskuteras längre ner i vår artikel.

Anti-snarkhjälpmedel för din partner

Om din sambos snarkningar stör din sömn kanske du ska fundera på att investera i några snarkhjälpmedel. Det är apparater eller tekniker som är utformade för att minska eller eliminera snarkning genom att främja bättre sovställningar och förbättra luftflödet under sömnen.

Typer av anti-snarkningstränare

På marknaden finns en mängd olika snarkskydd. Vissa fungerar genom att försiktigt knuffa den sovande att ändra sin position när de börjar snarka, medan andra ger fysiskt stöd som uppmuntrar till hälsosammare sovställningar. Positioneringshjälpmedel som bälten och västar kan till exempel hjälpa kroniska snarkare att inte rulla på rygg, en position som är känd för att förvärra snarkningen.

Tennisbollsteknik mot snarkning

En gammal men effektiv teknik är att använda en tennisboll. Idén är enkel: lägg en tennisboll i bakfickan på din pyjamas innan du går till sängs. Detta gör det obekvämt för dig att ligga på rygg och tvingar dig istället att lägga dig på sidan - en position som är mindre förknippad med kraftiga snarkningar. Även om denna metod kan verka rudimentär jämfört med högteknologiska lösningar, tycker många att den är förvånansvärt effektiv.

Att välja rätt kudde för huvudposition

En bekvämare lösning kan vara att investera i en anti-snarkkudde. Dessa kuddar är speciellt utformade för att uppmuntra till korrekt huvudinriktning och öppna upp luftvägarna under sömnen. De finns i olika former och storlekar, och vissa har till och med smart teknik som justerar fastheten baserat på realtidsfeedback om användarens andningsmönster och kroppsrörelser under natten.

Utöver dessa hjälpmedel kan livsstilsförändringar som viktminskning vid övervikt eller minskad alkoholkonsumtion också ge betydande förbättringar när det gäller att minska snarkning€"särskilt i kombination med andra behandlingar som CPAP-maskiner eller hållarliknande apparater som är särskilt utformade för att underlätta andningen under sömn (som diskuteras senare).

Sist men inte minst - kom ihåg att upprätthålla öppna kommunikationskanaler mellan partnerna spelar en avgörande roll här. Att låta dem veta hur det känns att vara ensam utan dem i närheten kan uppmuntra till önskade justeringar som är nödvändiga för att säkerställa fridfulla slumrar framöver tillsammans.

Förstå sömnapné och söka medicinsk hjälp

Om du eller din partner snarkar ihållande och orsakar sömnstörningar kan det vara mer än bara en olägenhet. Det kan tyda på ett allvarligt tillstånd som kallas sömnapné. Denna störning gör att andningen upprepade gånger slutar och börjar under sömnen, vilket leder till rastlöshet och dålig sömnkvalitet.

Symtom och typer av sömnapné

Den vanligaste typen är obstruktiv sömnapné (OSA), som uppstår när halsmusklerna slappnar av för mycket. CSA är en sjukdom där hjärnan inte skickar signaler för att reglera andningen på rätt sätt. Tecken på sömnapné kan vara att man snarkar ljudligt, tar in luft kraftigt under sömnen, vaknar med torr mun eller huvudvärk, sömnlöshet, känner sig överdrivet dåsig under dagen (hypersomni), har svårt att fokusera när man är vaken och upplever zombieliknande känslor under hela dagen.

Det är viktigt att inte ignorera dessa symtom eftersom obehandlad sömnapné kan leda till olika hälsoproblem som högt blodtryck, hjärtsjukdomar och till och med typ 2-diabetes. Yikes.

Vikten av konsultation med primärvårdsläkare

Om du eller din partner har drabbats av snarkningsorsakad sömnlöshet är det viktigt att du konsulterar en primärvårdsläkare. Läkaren kommer sannolikt att rekommendera att du genomgår vissa medicinska undersökningar, inklusive polysomnografi (sömntest).

Testet övervakar flera kroppsfunktioner som lungaktivitet, hjärnvågor, hjärtfrekvens med mera under hela natten, vilket ger värdefulla insikter om vad som exakt kan orsaka de snarkningar som stör lugna nätter. Om diagnosen OSA/CSA är positiv föreslår läkare vanligtvis behandlingar som sträcker sig från livsstilsförändringar till kirurgiska ingrepp beroende på svårighetsgraden. Oroa dig inte, här finns ingen robottransformation.

Behandlingsalternativ för kroniska snarkare

Kronisk snarkning kan allvarligt störa din och din omgivnings sömn. Som tur är finns det flera behandlingsalternativ som kan hjälpa till att minska eller eliminera detta problem.

CPAP-maskiner: De som stoppar snarkningar

CPAP-maskin (Continuous Positive Airway Pressure) är ett vanligt behandlingsalternativ för kroniska snarkare, särskilt de som diagnostiserats med obstruktiv sömnapné. CPAP-maskinen ger ett konstant luftflöde genom en mask som bärs över näsan eller munnen under sömnen för att hålla luftvägarna öppna och förhindra snarkning.

Viktnedgång: Förhindra snarkningar

Att gå ner i vikt kan också vara ett effektivt sätt att minska eller stoppa kronisk snarkning. Övervikt, särskilt runt halsen, kan leda till förträngda luftvägar och snarkning. Hälsosamma livsstilsvanor som regelbunden motion och en balanserad kost kan hjälpa till att minska snarkningarna genom att du tappar överflödiga kilon. Här finns mer information om hur viktminskning hjälper till att minska snarkningar.

Anordningar för mandibulärt avancemang: De som får käken att falla

Förutom CPAP-maskiner och viktminskning är en annan populär lösning att använda retainerliknande enheter som kallas Mandibular Advancement Devices (MADs). Dessa enheter fungerar genom att de flyttar underkäken något framåt när du sover, vilket gör att halsen öppnas upp mer och andningen underlättas, vilket minskar risken för störande snarkningar nattetid.
Dessa enheter bör specialanpassas under ledning av medicinsk personal - här finns ytterligare information om dessa hållarliknande snarkhjälpmedel.

Förutom dessa behandlingar är det viktigt att ta hänsyn till andra faktorer som kan bidra till vanemässiga nattliga mullrande som alkoholkonsumtion före sänggåendet och föredragna sovpositioner bland andra. Varje persons situation är unik så att hitta det som fungerar bäst kräver tålamod och uthållighet, men du kan vara säker på att bättre nätter väntar när rätt lösningar implementeras effektivt.

Tekniska verktyg för bättre sömn: Säg hej då till snarkningar

Att leva i den digitala tidsåldern har sina fördelar, särskilt när det gäller hälsa och välbefinnande. Idag finns en mängd olika tekniska verktyg som kan hjälpa dig att hantera snarkningsproblem på ett effektivt sätt. Dessa prylar ger inte bara innovativa lösningar utan främjar också bättre sömnvanor.

RISE App: Din personliga sömncoach

RISE-appen är ett omfattande verktyg som ger vägledning i hur man upprätthåller en god sömnhygien. Den ger insikter i över 20 olika vanor som är bra för att hantera viktproblem och minska nattliga ljud. Appen använder dina personliga data för att skapa en skräddarsydd sömnplan som hjälper dig att förstå hur livsstilsval påverkar dina vilomönster.

Förutom att spåra ditt sömnschema erbjuder RISE-appen också funktioner som guidade avslappningsövningar och personliga påminnelser vid läggdags - allt för att säkerställa fridfull sömn med mindre störning från snarkning.

Kokoon Hörlurar: Din personliga fristad för sömn

Förutom appar finns det andra tekniska enheter som är särskilt utformade för att förbättra sömnkvaliteten vid störande ljud som snarkningar. En sådan enhet är Kokoon-hörlurarna. Dessa brusreducerande hörlurar är utrustade med avancerad teknik som överröstar oönskade ljud samtidigt som de levererar lugnande ljudinnehåll som får dig att falla i djup sömn.

 • Ergonomisk design: Till skillnad från vanliga hörlurar, som kan vara obekväma vid långvarig användning eller när du ligger ner, har Kokoons utformats speciellt för maximal komfort under långa timmar av användning, vilket gör dem till perfekta följeslagare i kampen mot vanemässiga snarkningar hela natten.
 • Teknik för sömnavkänning: De har inbyggda EEG-sensorer (elektroencefalogram) som kan detektera hjärnvågor och därmed förstå exakt när användaren somnar eller vaknar, vilket automatiskt justerar ljudnivåerna i realtid.
 • Dedikerad app för följeslagare: Denna applikation arbetar hand i hand med dessa unika öronsnäckor genom att ge användarna detaljerad insikt om deras egna specifika sömntrender, så att de kan göra nödvändiga justeringar när det behövs.

Med dessa tekniska verktyg kan du äntligen säga hejdå till snarkandet och hej till en god natts sömn. Prova dem och se skillnaden själv.

Öppen kommunikation mellan parterna

Att upprätthålla öppna kommunikationskanaler mellan partners är avgörande när man hanterar snarkningsproblem. Det är viktigt att uttrycka sina känslor och erfarenheter när det gäller snarkningen, eftersom det kan uppmuntra till önskade livsstilsförändringar för att få en lugnare sömn framöver.

Diskutera känslor med partnern om deras vanliga snarkning

Det första steget mot att lösa problemet med en partners snarkningar är att ha ett ärligt samtal om det. Förklara hur snarkningen påverkar din sömnkvalitet och ditt allmänna välbefinnande. Använd "jag"-uttryck för att undvika att låta anklagande - istället för att säga "Du håller mig vaken hela natten med dina snarkningar", försök med något i stil med "Jag har svårt att sova på grund av ljudet". Detta tillvägagångssätt främjar förståelse snarare än försvar.

Om du är osäker på hur du ska gå tillväga finns det många guider på nätet som ger råd om hur man tar upp känsliga frågor som dessa.

Uppmuntra önskade justeringar i livsstilsval

Livsstilsförändringar kan ha stor betydelse för en persons tendens att snarka. Att uppmuntra din partner att fatta hälsosammare beslut kan vara till nytta inte bara för att minska snarkningarna utan också för att förbättra den allmänna hälsostatusen. Dessa förändringar kan omfatta följande:

 • Undvik alkohol före sänggåendet: Alkohol får halsmusklerna att slappna av, vilket ofta leder till kraftiga snarkningar på natten.
 • Hålla en hälsosam vikt: Överviktiga personer löper större risk att utveckla snarkningar, vilket till stor del beror på att extra vävnad i nacken hindrar luftvägarna under sömnen.
 • Sova på ena sidan: Om du sover på rygg ökar risken för att tungan faller tillbaka i halsen och därmed blockerar luftflödet och orsakar högljudda muller under hela natten.

Överväg också att föreslå att de använder snarkhjälpmedel eller söker medicinsk hjälp vid behov (särskilt om sömnapné verkar troligt). Ditt stöd kommer att spela en viktig roll för att motivera dem att göra dessa positiva förändringar.

Vanliga frågor om vad man ska göra när någon snarkar och man inte kan sova

- CBD-produkter eller andra produkter som inte är direkt relaterade till ämnet - Personliga erfarenheter eller anekdoter - Kontroversiella ämnen som politik, religion etc. - Alla typer av marknadsföringsinnehåll HTML-utdata: ```html

Hur får man någon att sluta snarka?

Det mest effektiva sättet är genom livsstilsförändringar som viktminskning och rökstopp. Om dessa metoder inte fungerar kan man överväga att rådfråga läkare om medicinska behandlingar som CPAP-maskiner eller orala apparater.

Ska jag väcka någon som snarkar?

Nej, det är bättre att uppmuntra dem att ändra sin sovställning. Att väcka dem kan störa deras sömncykel, vilket kan leda till andra hälsoproblem.

Varför blir jag så arg när jag snarkar?

Snarkning kan orsaka sömnbrist och leda till irritabilitet och ilska. Det är viktigt att du tar upp detta problem med din partner på ett lugnt sätt.

Varför håller min mans snarkningar mig vaken?

Din mans snarkningar kan vara så högljudda att de stör dina sömncykler. Överväg att använda brusreducerande hörlurar eller maskiner för vitt brus för att lindra besvären.

Slutsats

Att hantera en snarkande partner kan vara en mardröm, men det finns sätt att bekämpa ljudet.

 • Prova mentala tekniker som att fokusera på andra ljud eller avslappningsövningar före sänggåendet.
 • Investera i brusreducerande utrustning eller maskiner med vitt brus för att överrösta snarkningarna.
 • Hjälpmedel mot snarkning som träningsskor eller specialkuddar kan vara till hjälp för kroniska snarkare.
 • Förstå sömnapné och sök medicinsk hjälp vid behov.
 • Öppen kommunikation med din partner om livsstilsval och vanor som bidrar till snarkning kan leda till bättre sömnvanor för er båda.

Lid inte i tysthet, vidta åtgärder och få den sömn du förtjänar!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare