Parasomni: Orsaker och behandlingar

Last updated:

Published:

Parasomni är en term som omfattar ett brett spektrum av onormala beteenden och upplevelser under sömnen. Dessa ovanliga händelser kan störa sömnkvaliteten och även påverka den allmänna hälsan och välbefinnandet. I det här blogginlägget går vi igenom de olika typerna av parasomnier, inklusive de som är relaterade till NREM-sömn, t.ex. förvirrande uppvaknande och nattskräck, REM-relaterade problem som RBD och sömnparalys, samt atypiska typer som exploderande huvud-syndrom och nattlig enures.

Vi kommer också att undersöka de olika orsakerna bakom parasomni hos vuxna, från genetiska faktorer till stressrelaterade sömnstörningar eller läkemedelsbiverkningar. En heltäckande förståelse av dessa utlösande faktorer kan bidra till att identifiera potentiella riskfaktorer för att utveckla sådana tillstånd.

Förutom att diskutera de bakomliggande orsakerna till dessa störningar i sömnmönstret kommer vi att beskriva metoder för att diagnostisera parasomni genom utvärderingar av en persons sömnhistoria eller mer avancerade tekniker som polysomnografitestning.

Slutligen kommer vi att ge insikter om hur man effektivt kan behandla olika former av parasomni med hjälp av farmakologiska interventioner som är skräddarsydda för specifika symtom eller tillstånd. Dessutom kan psykoterapi tillsammans med beteendeterapeutiska behandlingar erbjuda ytterligare stöd för att hantera dessa komplexa sömnproblem. Genom att implementera korrekta sömnhygienrutiner tillsammans med medicinsk vägledning vid behov - kanske du kan förhindra återfall eller till och med stoppa pågående episoder helt och hållet!

parasomnia-orsaker-och-behandlingar

Typer av parasomni

Parasomnier är sömnstörningar med onormala beteenden, rörelser eller uppfattningar under sömnen, kategoriserade i NREM-relaterade, REM-relaterade och "andra".

NREM-relaterade parasomnier: förvirrade uppvaknanden och nattskräck

Förvirringstillstånd orsakar förvirring vid uppvaknandet med begränsad medvetenhet, medan nattskräck innebär intensiv rädsla och slag under djup NREM-sömn.

REM-relaterade parasomnier: RBD och sömnparalys

Rapid Eye Movement (REM) Behavior Disorder (RBD ) innebär att man fysiskt agerar ut livliga drömmar på grund av bristande muskelatoni under REM-sömnen, medan sömnparalys är en tillfällig oförmåga att röra sig eller tala med hallucinationer och rädsla.

Andra typer av parasomni: exploderande huvudsyndrom och nattlig enures

Exploding head syndrome innebär att man uppfattar höga ljud innan man somnar eller när man vaknar, medan nattlig enures är ofrivillig urinering under sömn efter det att man uppnått åldern för kontroll av urinblåsan.

Andra former av parasomni är mardrömmar, sömngång, sexsomni och sömnrelaterat stönande (catathrenia), som alla kräver korrekt diagnos och skräddarsydd behandling för optimal hantering.

Orsaker till parasomni hos vuxna

Parasomnier kan störa sömnen avsevärt och uppkomsten kan bero på en mängd olika orsaker, t.ex. ärftlighet, spänning, läkemedel eller användning av rekreationsdroger.

Genetik

Forskning visar att vissa former av parasomni, som sömngång och nattskräck, kan vara ärftliga, så om din familj har en historia av dessa tillstånd kan du också vara i riskzonen.

Stress

Att hantera stress genom aktiviteter som meditation eller motion kan bidra till att minska risken för att utveckla parasomnier, t.ex. mardrömmar och förvirrade uppvaknanden.

Läkemedel

Vissa mediciner, t.ex. antidepressiva medel och lugnande hypnotika, kan öka risken för att utveckla vissa parasomnier; därför är det tillrådligt att konsultera en läkare om man misstänker att medicineringen kan vara den skyldiga.

Droger för rekreationsbruk

Droger som alkohol och marijuana kan störa normala sömnmönster och öka sannolikheten för att uppleva onormala beteenden under sömnen, så det är bäst att undvika dem om du vill förebygga parasomnier.

Diagnostisering av parasomniska störningar

En effektiv diagnos av parasomni kräver en grundlig bedömning av en läkare, inklusive en detaljerad sömnhistoria och diagnostiska tester som polysomnografi.

Utvärdering av sömnhistoria

Ett viktigt steg i diagnostiseringen är att få en detaljerad sömnhistorik från patienten, inklusive läggdagsrutiner, episodernas frekvens och varaktighet, potentiella utlösande faktorer eller stressfaktorer samt eventuell familjehistorik med liknande tillstånd.

Process för polysomnografitestning

Polysomnografi (PSG ) är ett nattligt test som registrerar olika fysiologiska parametrar medan du sover, t.ex. hjärnaktivitet, muskelrörelser, ögonrörelser och andningsfunktion.

För att bedöma patientens sömn- och vakenhetscykel och vakenhetsnivåer dagtid kan ytterligare diagnostiska tester som MSLT eller aktigrafi rekommenderas.

En noggrann diagnos möjliggör skräddarsydda behandlingsmetoder för att effektivt hantera parasomniska störningar.

Behandling av parasomni: En heltäckande guide

Parasomni kan vara en skrämmande upplevelse, men det finns strategier för att hantera det på ett produktivt sätt.

Farmakologiska interventioner

Bensodiazepiner kan bidra till att minska frekvensen och intensiteten av parasomniaepisoder, men de ska användas med försiktighet.

Psykoterapi och beteendeterapeutiska behandlingar

Kognitiv beteendeterapi och hypnos kan hjälpa dig att få bättre kontroll över dina sömnmönster.

Sömnhygieniska rutiner

Upprätta ett konsekvent sömnschema, skapa en avslappnande läggdagsrutin och gör din sovmiljö bekväm.

  • Undvik stimulantia som koffein och nikotin nära läggdags.
  • Begränsa alkoholkonsumtionen före sömnen eftersom det kan störa det normala sömnmönstret.

Ta itu med eventuella bakomliggande faktorer som bidrar till parasomniaepisoder, t.ex. stress eller medicinering.

Mer information om sömnhygien finns på CDC:s webbplats.

Hur man sätter stopp för episoder av parasomni

Minimera antalet episoder av parasomni genom att ta itu med bakomliggande orsaker eller utlösande faktorer, t.ex. stresshanteringstekniker eller ändrad medicinering under läkarens ledning.

Hantera stress för bättre sömnkvalitet

Att praktisera mindfulness-meditation, ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet och använda djupandningsövningar kan förbättra den allmänna sömnkvaliteten.

Justera medicineringen under medicinsk övervakning

Rådgör med sjukvårdspersonal innan du gör några justeringar av medicindoserna.

Skapa en optimal sovmiljö

  • Upprätthåll konsekventa sömnscheman: Att gå och lägga sig och vakna vid samma tidpunkt varje dag hjälper till att reglera kroppens inre klocka.
  • Skapa en bekväm miljö: Se till att sovrummet är svalt, mörkt, tyst, bekvämt och fritt från distraktioner.
  • Undvik stimulerande ämnen: Begränsa koffeinintaget flera timmar före sänggåendet.
  • Begränsad skärmtid före läggdags: Etablera en skärmfri rutin under minst en timme före läggdags.

Om du införlivar dessa förebyggande strategier i ditt dagliga liv kan du minska frekvensen av parasomniaepisoder och samtidigt förbättra den allmänna sömnkvaliteten. Kom ihåg att rådfråga vårdpersonal om du fortsätter att uppleva störande nattliga händelser trots att du genomfört dessa åtgärder.

Vanliga frågor i samband med parasomni

4 typer av parasomni

Parasomni omfattar NREM-relaterade parasomnier, REM-relaterade parasomnier, exploderande huvudsyndrom och nattlig enures.

Vad orsakar parasomni?

Parasomni kan orsakas av genetiska faktorer, stress, läkemedel, drogmissbruk och underliggande medicinska tillstånd.

Utlösare av episoder av parasomni

Oregelbundna sömnscheman, trötthet, stress, alkoholkonsumtion, vissa mediciner och miljöstörningar kan utlösa episoder av parasomni.

Parasomni är inte en psykisk störning

Parasomni är en primär sömnstörning som innebär onormala rörelser eller beteenden under sömnen och som kan förekomma samtidigt med psykiatriska störningar.

Slutsats

Parasomni är en grupp sömnstörningar som kan drabba vem som helst, med olika typer såsom NREM-relaterade och REM-relaterade, var och en med unika symtom och orsaker.

Om du misstänker parasomni bör du uppsöka läkare för korrekt diagnos och behandling, som kan omfatta medicinjustering, psykoterapi, stresshanteringstekniker och skapande av en optimal sovmiljö.

Låt inte parasomni störa din sömn och ditt dagliga liv - vidta åtgärder och få den hjälp du behöver!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare