Sömn i fosterställning

Last updated:

Published:

När det gäller att sova i fosterställning är det många som finner tröst i denna välbekanta ställning som efterliknar hur vi var inbäddade i vår mors livmoder. Men förutom att det är nostalgiskt finns det flera potentiella fördelar och nackdelar med att inta denna sovposition.

I detta omfattande blogginlägg kommer vi att gå igenom de olika fördelarna med att sova i fosterställning, t.ex. att gravida personer kan använda gravidkuddar och att symtom på obstruktiv sömnapné kan lindras. Dessutom kommer vi att undersöka hur en korrekt ryggradsjustering kan uppnås genom sidosömnpositioner som fosterställningen för att minska ryggsmärta.

Det är viktigt att bibehålla komforten när man sover i fosterställning, och därför kommer vi att diskutera tekniker som att använda en kudde för att bibehålla en konsekvent sidosovställning och att växla sida för att lindra axelsmärta. Dessutom kommer du att få insikter från en kiropraktors perspektiv om tillfällig smärtlindring genom sömn i fosterställning och hur man kombinerar sjukgymnastik med hälsosammare sömnpositioner.

Vi kommer också att skilja mellan enkel sidosömn och fullständig fosterställning, samtidigt som vi tar upp potentiella nackdelar med att krypa ihop för tätt. Avslutningsvis kommer du att bli medveten om ytterligare vanliga sovpositioner och deras inverkan på ditt välbefinnande, samt spännande forskningsresultat som associerar sovande på vänster sida med förbättrad matsmältning och skydd mot neurologiska sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Sömn i fosterställning

Sömn i fosterställning och dess fördelar

Fosterställning är en populär sovställning som ger fördelar som avlastning för gravida, lindring av symptom på obstruktiv sömnapné och minskad ryggsmärta vid uppvaknandet.

Avlastning för gravida med gravidkuddar

Gravida kan känna sig trygga i fosterställningen, och med hjälp av graviditetskuddar kan de få extra stöd för att behålla denna neutrala position hela natten.

Lindra symtom på obstruktiv sömnapné genom att sova på sidan

Fosterställningen främjar sidosömn, vilket har visat sig minska symtomen på obstruktiv sömnapné genom att luftvägarna hålls öppna mer effektivt än i andra ställningar.

Minska ryggsmärtor genom att bibehålla en korrekt ryggradsinriktning

 • När du somnar ihopkrupen som en baby kan ryggraden vila i sin naturliga kurva, vilket minskar belastningen på muskler och ligament som kan orsaka obehag när du vaknar.
 • Om du undviker att sitta med ansiktet nedåt eller platt rygg kan du förebygga nacksmärtor och snarkningsproblem som är förknippade med dessa ställningar.
 • Att placera stödjande kuddar under knäna kan ytterligare minimera potentiella risker och samtidigt bibehålla komforten.

Behålla komforten när du sover på sidan

Att sova på sidan är ett vanligt val, men det kan vara svårt att ligga bekvämt hela natten.

Ett sätt att förhindra att du rullar runt är att placera en kudde mot ryggen.

Denna teknik hjälper dig att hålla en konsekvent sidosovställning och minskar risken för sömnapné eller andra sömnstörningar.

Använd kuddar för att förhindra att du rullar runt under sömnen

 • Kudde bakom ryggen: En fast kudde längs ryggraden håller dig på sidan och ger extra stöd.
 • Kudde mellan knäna: En mjuk kudde mellan knäna minskar trycket på höfterna och nedre delen av ryggen och ger en bättre ryggrad.
 • Krama en kroppskudde: Att lägga armarna runt en lång kroppskudde ger extra stabilitet och motverkar att du vänder dig om på magen.

Växla sida för att lindra axelvärk

Genom att byta sida under natten fördelas trycket jämnt över båda axlarna, vilket ger lindring vid smärta eller skada i axlarna.

Att investera i en ergonomisk kudde som är utformad för sidosovare stöder korrekt nackinriktning och förbättrar de övergripande komfortnivåerna när man intar denna fetala sömnposition.

Skillnad mellan vanlig sidosovning och full fosterställning

Förväxla inte vanlig sidosömn med fosterställning, som kan vara skadligt för din hälsa.

Hälsosammare alternativ inom sidosovande positioner

 • Loggen: Ligg på ena sidan med armarna nedåt för att minska ryggsmärtor.
 • The Yearner: Sträck ut armarna för att lindra sömnapné och sura uppstötningar.
 • Semifetal position: Böj ett ben för att minska trycket på lederna och förbättra ryggradens position.

Dessa sovställningar kan hjälpa dig att sova bättre och minska risken för sömnproblem.

Optimal sömnkomfort i fosterställning

För en bekväm och vilsam natts sömn i fosterställning, gör några justeringar för att förhindra spänningar i nacke, ryggrad och bäcken samtidigt som du främjar avslappning.

Sträck ut ett ben och använd en kudde mellan knäna.

Om du sträcker ut ett ben och placerar en liten kudde mellan knäna kan du minska trycket på bäckenet och nedre delen av ryggen.

Investera i kvalitetskuddar för nackstöd.

En bra kudde håller ryggraden i linje under sömnen, särskilt i fosterställning. Investera i en kvalitetskudde som ger tillräckligt stöd för nacken.

Använd avslappningstekniker före sänggåendet för att öka komforten under sömnen. Genom att göra dessa enkla förändringar i dina sovvanor kommer du att kunna njuta av alla fördelar med att sova i fosterställning.

Fördelar med att sova på vänster sida

Att sova på vänster sida kan förbättra matsmältningen och blodcirkulationen, men komforten är viktigast.

Förbättrad matsmältning genom att sova på vänster sida

Att sova på vänster sida kan underlätta matsmältningen eftersom våra organ är naturligt placerade där, enligt The American Journal of Gastroenterology.

Förbättrad blodcirkulation när du ligger på vänster sida

Att vila på vänster sida kan också förbättra blodcirkulationen, särskilt när du ligger platt bakåt i fosterställning, enligt The Sleep Foundation.

Sömn i fosterställning och neurodegenerativa tillstånd

Forskning tyder på att sömn i fosterställning kan bidra till att skydda mot neurodegenerativa tillstånd som Alzheimers eller Parkinsons sjukdom genom att underlätta förbättrad cerebrospinalvätskecirkulation och eliminera toxiner från hjärnan.

 • Minskad risk för Alzheimers eller Parkinsons sjukdom: Att sova i fosterställning kan bidra till att minska risken för att utveckla dessa neurologiska sjukdomar.
 • Fördelar med att sova i fosterställning under graviditeten: Gravida kvinnor rekommenderas att inta denna ställning för att förbättra blodflödet och syretillförseln till fostret samtidigt som trycket på de stora blodkärlen minimeras.

Även om man alltid bör prioritera god och återhämtande sömn framför specifika positioner, kan en naturlig tendens att sova i fosterställning potentiellt ge långsiktiga fördelar för att upprätthålla den kognitiva funktionen när man blir äldre.

Undvik problem med att sova med ansiktet nedåt

Att sova på mage kan orsaka smärta i nacke och ländrygg, men det finns sätt att minska dessa risker och samtidigt njuta av denna sovställning.

Använd mjuka kuddar under pannan när du sover med ansiktet nedåt

 • Välj en kudde som är utformad för magsovare och som är tillräckligt mjuk för att forma sig runt huvud och nacke men tillräckligt fast för att ge stöd.
 • Testa olika kuddar tills du hittar den som är optimal för dig.

En annan strategi är att placera stödjande kuddar under knäna när du ligger platt på rygg med armarna längs sidorna för att förhindra snarkning och bibehålla en neutral ryggposition under hela natten.

Placera stödjande kuddar under knäna för att sova med platt rygg

 1. Välj en dyna eller liten kudde som ger tillräckligt stöd utan att vara för skrymmande eller obekväm.
 2. Placera den under båda knäna innan du somnar för att bibehålla en neutral position för ryggraden under hela natten.

Det är viktigt att lyssna på kroppens behov och preferenser när det gäller sovställningar, särskilt för gravida kvinnor som kanske föredrar fosterställning, och personer med sömnstörningar som obstruktiv sömnapné som kan dra nytta av sidosovning eller liggande ställning.

I slutändan bör du prioritera att hitta en balans mellan komfort och hälsa när det gäller dina sovvanor.

Vanliga frågor om sömn i fosterställning

Är det OK att sova i fosterställning?

Ja, att sova i fosterställning kan vara bra för vissa personer, t.ex. gravida kvinnor och personer med obstruktiv sömnapné. Att krypa ihop för hårt kan dock orsaka obehag eller smärta. Det är viktigt att hålla ryggraden i rätt position och att använda kuddar som stöd vid behov.

Vad säger det om dig att sova i fosterställning?

Att sova i fosterställning förknippas ofta med en känsla av komfort och trygghet. Vissa experter anser att denna preferens kan tyda på en önskan om skydd eller omvårdnad. Men individuella preferenser varierar mycket, så den sömnställning man föredrar behöver inte nödvändigtvis avslöja djupa psykologiska drag.

Varför är det skönt att sova i fosterställning?

Fosterställningen ger en känsla av komfort eftersom den efterliknar våra tidigaste upplevelser i livmodern. Denna ställning ger fysisk värme och trygghet genom att minska exponeringen för yttre stimuli samtidigt som den stöder vitala organ som hjärta och lungor.

Hur många procent av befolkningen sover i fosterställning?

Cirka 41% av alla vuxna föredrar att sova i någon variant av sidosovställning, inklusive helt fosterliknande ställningar (källa). Den exakta andelen som föredrar specifikt hoprullade versioner varierar mellan olika populationer men är fortfarande relativt hög i alla åldersgrupper.

Slutsats

Letar du efter ett sätt att förbättra din sömnkvalitet och lindra fysiska symtom? Prova att sova i fosterställning!

Fördelarna med att sova i fosterställning är bland annat att ryggraden får en bättre position och att graviditetsbesvär eller obstruktiv sömnapné lindras.

Var dock försiktig så att du inte krullar för hårt, eftersom det kan ha potentiella nackdelar.

Att växla sida eller använda en kudde kan hjälpa till att bibehålla komforten i denna position.

Andra sovställningar som att sova på magen eller att sova med platt rygg har sina egna problem.

Så om du vill ha ett bekvämt och potentiellt fördelaktigt sätt att få lite vilsam sömn på natten ska du prova att sova i fosterställning!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare